România, prima și la Campionatul European de tineret sub 23 de ani, cu 31 de medaliați cu aur în 8 probe din 13 bărci la start

Vară extrem de fructuoasă pentru Federația Română de Canotaj pe scena continentală și mondială, flotilele ”tricolore” navigând cu succes în ultimele 3 întreceri majore și cucerind o sumedenie de medalii de la finele lunii iulie, mai întâi la Campionatul Mondial sub 23 de ani din Polonia, iar apoi la Glasgow, la Campionatul European de seniori, și cel mai recent în Belarus, la încheierea săptămânii trecute, la Campionatul European U23. Locul 1 pentru România la Brest în ierarhia generală pe medalii, precum la începutul lunii august în Scoția. Iar începând de duminică urmează la Plovdiv vreme de o săptămână Campionatul Mondial de seniori.

Nu mai puțin de 31 de sportivi români au cucerit aurul continental în weekend în Belarus, componenți a opt echipaje din totalul de 13 aliniate de ”tricolori” la Campionatul European de tineret.

Și anume Larisa Elena Roșu și Nicoleta-Ancuța Bodnar, triumfătoare cu timpul de 6 minute, 50 de secunde și 13 sutimi în finala A din proba de dublu vâsle, urmate pe podium la W2x de Grecia la două secunde și 31 de sutimi, respectiv Lituania, la 7.62.

Mădălina Hegheș, Amalia Bereș, Cristina-Georgiana Popescu, Roxana Părășcanu au triumfat la patru rame (W4-) cu timpul de 6:36.08, urmate de gazde, Belarus, la 4.34, și Croația la 11.58.

Triumf feminin românesc și la patru vâsle (W4x), prin Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Pașcanu și Simona Georgiana Radiș, cronometrate la linia de sosire a finalei A în 6:24,32, urmate la distanțe considerabile tot de gazda Belarus, la 14.60, și Polonia la 20.16.

Și mai prolifici au fost canotorii tineretului românesc, Mihai Chiruță învingând în proba cu cea mai largă participare și implicit cu mai multe serii și tururi de calificare, cea de simplu, 6:51,29 în finala A, urmat de lituanianul Bieliauskas la jumătate de secundă și rusul Potapkin la peste 4 secunde.

Dumitru-Alexandru Ciobică și Florin-Sorin Lehaci au triumfat la dublu rame (M2-) în 6:29.49, urmați de polonezi la 1.43 și grecii la 1.58

Aur și pentru ambarcațiunea de patru plus unu (M4+), în componența Alexandru Chioseaua, Mugurel Vasile Semciuc, Gheorghe Robert Dedu, Constantin Cristi Hîrgău și Adrian Munteanu, în 6:12.87, urmați de Rusia la 5 secunde și 83 de sutimi, respectiv Ucraina la 11.39.

Tot primul loc pe podium și la patru rame (M4-), prin Mihăiță Vasile Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan Constantin Berariu și Ciprian Huc, în 5:53.95, urmați de Ungaria la 10.43s și echipajul Germaniei, la 10.94.

Iar unii ”tricolori” au devenit dublu medaliați la Brest, România câștigând și finala A de opt plus unu (M8+) cu timpul de 5:34.31, urmată de Belarus la 3 secunde și 6 sutimi, respectiv Ucraina la fix 5 secunde. Au învins Andrei-Alexandru Tănasă, Marian Cireașă, Alexandru Chioseaua, Nicu-Iulian Chelaru, Bogdan-Sabin Baitoc, Mugurel Vasile Semciuc, Gheorghe Robert Dedu, Constantin Cristi Hîrgău și Adrian Munteanu.

Cu alte cuvinte prolifică eficiență, opt medalii și toate de aur, direct la țintă, tot la Campionatele Europene de canotaj tineret – Under 23 de la Brest, România mai obținând și alte două clasări pe locul 4 în totalul celor 13 probe în care s-a aliniat la start, în imediata apropiere a podiumului la dublu rame (W2-) și opt plus unu (W8+). În rest, tot la feminin, locul 6 la simplu categoria ușoară respectiv pe 8 la dublu vâsle masculin și pe poziția a 10-a la simplu categoria ușoară.

Triumful din Belarus survine după ce România a participat cu succes între 2 și 5 august la Campionatul European de canotaj pentru seniori de la Glasgow, în Scoția fiind prezentă la startul întrecerilor într-un număr de 9 probe și obținând 7 medalii dintre care 3 de aur, două de argint și două de bronz, pe locul 1 în clasamentul general pe națiuni și în creștere după ce la ediția din anul 2017 își adjudeca în aceeași întrecere 4 medalii, dintre care 3 de aur și una de argint. La Glasgow, chiar 32 de ”tricolori” s-au clasat pe podiumul de premiere din totalul de 38 prezenți la start, medaliate fiind canotoarele implicate în proba de dublu rame, aur la W2- precum și la opt plus unu, dar și cu argint la patru rame.

Aur la ”Europenele” de seniori și la masculin, la patru rame, băieții mai obținând locul 2 în finala A de dublu vâsle respectiv medalii de argint la dublu rame și în ambarcațiunea de opt plus unu.

 

În prealabil, la finele lunii iulie, delegația României la Campionatul Mondial de canotaj rezervat categoriei de vârstă sub 23 de ani se număra între cele 20 care au avut reprezentare pe podiumul de premiere al competiției din Polonia, dar între cele doar 12 cu câștigători pe prima treaptă, respectiv între cele numai cinci care au obținut cel puțin două medalii de aur. ”Tricolorii” au concurat în 12 probe și au totalizat 23 de medaliați, captura de la Poznan fiind mai mare decât la Mondialul U23 de anul trecut, atunci de câte două medalii de aur respectiv argint. Medaliile de aur au fost adjudecate în iulie în Polonia de ambarcațiuni de patru, 4 vâsle în cazul echipajului feminin, cu timpul 6:40.970, Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Pașcanu și Simona Geanina Radiș triumfând cu aproape 3 secunde avans față de olandeze, urmate în aceeași finală A de canotoare din Regatul Unit, Germania, Canada și SUA, respectiv 4 rame la băieți, învingători în 5:50.610, cu peste două secunde avans față de britanici, autori ai succesului fiind Mihăiță-Vasile Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan-Constantin Berariu și Ciprian Huc, într-o finală A în care pozițiile 3-6 au fost ocupate în ordine de Noua Zeelandă, SUA, Germania și Italia.

Urmează așadar Campionatul Mondial de seniori, găzduit de vecinii bulgari la Plovdiv, săptămâna viitoare.

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × = 36

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: