Timișoreanul Pîrghie și Palamariu trec și de al doilea hop la Mondialul de seniori din Franța, cu al 11-lea timp din 12 echipaje calificate

Cristi-Ilie Pîrghie și George Palamariu își continuă parcursul la Campionatul Mondial de canotaj pentru seniori din Hexagon, unde, după ce au obținut luni calificarea din seriile preliminare, au trecut astăzi la amiază și peste faza sferturilor de finală ale probei de dublu rame fără cârmaci, intrând între cele mai iuți 12 ambarcațiuni ale momentului din lume la 2-.

Vâslind în a patra și ultima serie de câte 6 echipaje a sferturilor probei, timișoreanul Pîrghie, care începea canotajul în anul 2006 pe apele canalului Bega, la CSȘ Bega, și colegul său George Palamariu și-au îmbunătățit simțitor timpul față de calificările de luni, cu aproape 6 secunde, încheind cei 2.000 de metri în 6:34,530, pe locul 3, după gazda Franța, cu 6:30,940, și Africa de Sud, a doua în 6:33,200.

Pîrghie, în vârstă de 23 de ani, și Palamariu, de 24, alcătuind unul din cele doar două echipaje masculine nu de simplu din flotila deplasată de ”tricolori” în Franța, au astfel ocazia să vâslească vineri în semifinalele programate sub forma a două întreceri a câte 6 ambarcațiuni, din care primele câte 3 perechi vor obține calificarea în finala A din weekend. Cei 2 au în schimb deja asigurată prezența în finala B a probei, pentru locurile 7-12 la general la 2- masculin.

Întrecerea va fi însă cu atât mai acerbă în semifinale, mai ales că doar spaniolii s-au calificat din sferturi cu un timp mai slab decât al românilor, în 6:34,760, de pe locul 3 în Seria a II-a. Așadar alte 10 echipaje au obținut astăzi timpi mai rapizi, în frunte cu Noua Zeelandă, prima în Seria I, în 6:26,710.

Românii au fost după primul sfert al parcursului și la mijlocul cursei pe locul 4, și în urma rușilor, trecând pe poziția a treia pe a doua jumătate a celor 2.000 de metri, suficient pentru intrarea în semifinalele Mondialului de la Aiguebelette.

S-au mai calificat, tot cu timpi foarte buni, și Regatul Unit, în 6:28,880, Serbia (6 minute, 30 de secunde și 360 de sutimi), Franța, în 6:30,940, Olanda, în 6:31,550, și Australia, cu 6:32,260, care au înregistrat așadar cei mai buni 6 timpi ai sferturilor, urmate și de SUA, Italia, Africa de Sud și Canada.

Încheind seria în urma românilor, Rusia, Polonia și Finlanda au fost redirecționate în grupele de consolare.

Mondialul de seniori din Franța, și criteriu de calificare la J.O. de vară din 2016, propune 10 probe feminine și 16 masculine, plus una de dublu mixt.

Această a 44-a ediție este pentru a doua oară găzduită de Franța, tot pe lacul Aiguebelette, care organiza și regata din 1997, după ce întrecerile inaugurale aveau loc în 1962 la Lucerna iar cele de anul viitor, după Jocurile Olimpice de vară din Brazilia, la Rotterdam, în 21-28 august.

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Canotaj: