MTB Cup Timișoara 2017, la Pădurea Verde, pe 3 septembrie

La Timișoara va avea loc în acest an încă o etapă din cadrul Campionatului Național de sport ”Cupa Cetăților”, runda a 14-a, programată la Pădurea Verde pe data de 3 septembrie 2017. Întâlnirea va avea loc în dimineața acelei zile la ora 9, pe pajistea din fata Muzeului Satului Banatean, unde participanții deja înscriși din Austria, Germania, Ungaria și Turcia se vor pregăti de start pe cel mai dinamic și rapid traseu de XCO din Banat. Acest eveniment este la ediția cu numărul 40, primul concurs de acest fel fiind început în toamna anului 1998 tot la Pădurea Verde.

 

”Dorim ca prin această manifestare să adunăm sute de sportivi la linia de start, ca și în anii precedenți. Concursul este cu participare internațională, fiind trimise deja invitații cluburilor din zona DKMT (Dunăre, Criș, Mureș, Tisza – România – Serbia – Ungaria), numărul particianților fiind preconizat în jurul a 400-500 și peste 1.500 de spectatori”, precizează organizatorii.

Concursul beneficiază în cadrul său de startul în calendarul competițional național de ciclocross, întrecere organizată de Federația Română de Ciclism. Numărul spectatorilor se anunță a fi înzecit față de cel al sportivilor, deoarece aceasta competiție are o mare continuitate, completarea venind și din amplasamentul traseului în zona Muzeului Satului și a Grădinii Zoologice, locuri cu numeroși vizitatori în weekend.

Concurentii ce se vor alinia la start după ce în prealabil s-au înscris online pe www.gratzu.ro ( www.facebook.com/events/1835921383396355/ ) vor avea de parcurs trasee minunate ca peisaj și diversitate, cu o lungime între 500 de metri și 9 km, 15km, 30 km sau 45 km, în funcție de categoria de vârstă la care participă.

Categoriile de concurs și de premiere sunt:

Nr. Denumirea categoriei Încadrarea de vârstă Număr de ture
1 Copii 10 – 14 ani inclusiv 1 – traseu scurt (9 km.)
2 Juniori 15 – 19 ani 2
3 Seniori 20 – 30 ani 3
4 Elite 31 – 40 ani 2
5 Masters 41 – 99 ani 1
6 Fete 19 – 99 ani 1
7 Skoda cu talon auto Skoda si C.I. 1
8 Jurnalisti cu legitimatie de presa 1
9 Ciclocross ETAPA A Federatiei Romane de Ciclism 1
10 X-TRA kids pana la 9 ani inclusiv traseu special 500 m.

Vor fi două puncte de alimentare și arbitraj pe traseu, în care puncte sportivii se vor putea hidrata și alimenta cu energizante, banane și apă rece.

 

Pe lângă competiția de ciclism lansăm și un concurs pentru fotografi, aceștia fiind încurajați să facă poze cât mai frumoase, ele urmând apoi a fi votate pe pagina de concurs, cel mai votat fotograf urmând a fi premiat.

La acest eveniment sportiv va fi prezent un ecran LED de 6/8 metri, ecran pe care vor rula spoturi video ale sponsorilor, filmari live din cursa, finish-ul precum si spoturi de promovare ale celor ce susțin demersul realizării acestui minunat concurs. Organizatorii sunt totodată în derulare spre a finaliza parteneriatul de transmisie live pe TV și ONLINE a întrecerii.

*

Clubul Sportiv Gratzu

Clubul Sportiv GRATZU este o asociație non profit si apolitica infiintat in data de 28 Decembrie 2008 de un grup de initiativa, doritori de promovare, sustinere si efectuare de activitati sportive, culturale si educative.

Scopul Asociaţiei

a) organizarea de antrenamente cu caracter regulat în ramurile de sport care fac obiectul de activitate a Clubului în scopul pregătirii la un nivel performant a sportivilor membri ai Clubului, indiferent de statutul lor (amator sau profesionist);

b) crearea cadrului organizatoric şi legal de desfăşurare a unor competiţii la nivel local, naţional şi internaţional în ramurile de sportiv care fac obiectul de activitate a Clubului;

c) pregătirea sportivilor Clubului în vederea realizării unor performanţe care să le asigure obţinerea de rezultate maxime în cadrul competiţiilor la care aceştia participă;

d) participarea la competiţii naţionale, europene şi mondiale în ramurile sportive care fac obiectul de activitate a Clubului, în vederea promovării valorilor sportive naţionale pe plan internaţional şi afirmării prestigiului sportului românesc în lume;

e) desfăşurarea unor activităţi recreative pentru membrii Clubului, familiile acestora şi prietenii lor.

 

Existau peste 280 de membri înscriși în mai puțin de 3 ani de la lansarea clubului și numărul acestora continuă să crească lunar. Clubul Sportiv Gratzu este prieten cu peste 20.500 bicicliști cărora le-am împărțit numerele Verde pentru Biciclete.

Site-ul Clubului Sportiv GRATZU prezintă publicului și oferă acces la informațiile sportive și culturale prin intermediul adresei web www.gratzu.ro, avand peste 250.000 de vizualizari unice in numai 5 ani. Blog-ul clubului www.csgratzu.wordpress.com  înregistrează peste 130.000 de vizualizări, bucurându-se de o vizita intensa si de un grad ridicat de vizite, peste 150 de vizitări unice zilnic.

Despre Pădurea Verde…

Pădurea Verde se întinde pe 700 de hectare în apropierea Timişoarei şi are un important rol ecologic şi de recreere, fiind un spaţiu ideal pentru petrecerea timpului liber în natură, plimbări, jogging, mers cu bicicleta sau picnic.

Pădurea Verde de astăzi este o mică parte rămasă dintr-un imens codru secular care se întindea din nordul Timişoarei până spre Arad. De-a lungul istoriei pădurea a fost loc de adăpost şi sursă de hrană pentru localnici. Se pare că zona a fost populată din Antichitate, drept dovadă stau urmele unui mormânt sarmatic al unei femei, găsit în urma săpăturilor arhelogice din pădure.Se spune că Gheorghe Doja și cetele de ţărani s-au apropiat de oraş înaintând ascunşi prin Pădurea Verde în timpul răscoalei ţărăneşti din 1514. În 1949, la marginea pădurii au fost executaţi prin împuşcare partizani ai rezistenţei anticomuniste şi aruncaţi într-o groapă comună. Pe locul acelei gropi a fost înălţat un monument comemorativ, o cruce ridicată pe o movilă de pământ.

Pădurea Verde, astăzi

Având în vedere că ne găsim în plină câmpie, existenţa unei păduri de o asemenea mărime în apropierea oraşului este un mare avantaj. Are atât un rol ecologic, de echilibrare climaterică a zonei, cât şi de recreere.

Specia de arbori predominantă în pădure este stejarul, urmată de arţar, ulm, paltin, corn, mulţi dintre arbori având o vechime de peste 100 de ani. Din anii 1970, aici nu s-a mai permis tăierea copacilor, astfel încât pădurea a crescut şi s-a îndesit. La o plimbare prin pădure se pot vedea şi animale sălbatice: căprioare, iepuri, veveriţe, precum şi numeroase păsări.

Pădurea Verde este străbătută de poteci ideale pentru plimbări pe jos sau jogging. Vizitatorii pot veni aici şi pentru un picnic sau pentru pescuit în lacul Dumbrăviţa din vecinătatea pădurii. Primăvara, când pădurea înverzeşte, este un loc minunat pentru a culege leurdă, urzici sau ciuperci, iar vara pădurea se umple de mirosul tufelor de soc.

În 2009 au fost marcate de catre Clubul Sporitv GRATZU prin pădure patru trasee de bicicletă pe potecile deja existente, însumând 14 kilometri. Traseele sunt denumite prin culori: traseul verde, traseul roşu, traseul portocaliu şi traseul albastru şi traversează pădurea legând punctele sale limitrofe: Calea Lipovei, Muzeul Satului, lacul Dumbrăviţa şi satul Giarmata Vii. În weekend sau chiar în după-amiezele din timpul săptămânii, după lucru, veţi întâlni aici numeroşi biciclişti de toate vârstele.

La Pădurea Verde se desfăşoară ocazional şi party-uri în aer liber, concursuri de orientare pentru copii şi curse nocturne cu bicicleta.

Împrejurimi…

În imediata apropiere a Pădurii Verzi se află Muzeul Satului, unde putem descopri case tradiţionale din Banat sau se poate participa la numeroasele evenimente care se desfăşoară aici: târguri de produse tradiţionale, spectacole folclorice, expoziţii canine, precum şi binecunoscutul festival Plai.

La marginea Pădurii Verzi se găseşte şi Grădina zoolgică unde putem admira specii autohtone de animale sălbatice, dar şi animale domestice, acesta fiind un loc preferat de copii.

La marginea pădurii dinspre Dumbrăviţa se găseşte un lac de acumulare unde se poate practica pescuitul. Pădurea Verde este un adevărat plămân verde al Timişoarei şi un spaţiu ideal pentru recreere.

 

Acest articol a fost publicat în Ciclism, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 8

 


Ultimele articole din categoria Ciclism: