Verde pentru Biciclete despre pistele vopsite

În urma discuțiilor recente din spațiul public, echipa Verde pentru Biciclete își exprimă poziția vizavi de subiectul pistelor de biciclete vopsite de pe raza orașului Timișoara, remițând un comunicat de presă în acest sens. 

În luna octombrie a anului 2018 s-a redeschis subiectul vopsirii pistelor de biciclete din oraș atunci când, în zona proaspăt reabilitată din Piața Mărăști, pe zona destinată pistelor de biciclete s-a aplicat un strat de vopsea verde, contestat de comunitatea bicicliștilor din Timișoara.

Asta în contextul în care în ultimii ani liderii administrației locale au promis că vor renunța la vopsirea pistelor de bicicletă „(…) am dat dispoziții să nu se mai vopsească, ci doar să se marcheze. Acolo unde vom putea folosi asfalt colorat, vom folosi, așa cum am procedat pe malurile Begăi”, declara primarul Nicolae Robu pentru tion.ro în decembrie 2015.

Având în vedere declarațiile făcute în presa locală de către reprezentanții municipalității, conform cărora vopseaua folosită de această dată este una „standardizată”, Verde pentru biciclete a înaintat în data de 19.10.2018 o cerere conform Legii 544/2001 pentru a intra în posesia documentelor care atestau aceste informații.

Iată solicitarea noastră:

Ca urmare a declarațiilor făcute de ”reprezentanții municipalității” citate în articolul “Verde pentru biciclete, dar cu vopsea! Pista de langa Parcul Botanic a fost vopsita iar”, publicat de TION în data de 17 octombrie 2018, conform cărora vopseaua folosită pentru vopsirea pistei de biciclete dintre Piața Mărăști și pasajul de cale ferată dintre Piața Mărăști și Piața Consiliul Europei este o “vopsea standardizată pentru pistele de biciclete”, doresc să primesc o copie de pe următoarele documente:

  1. Fișa Tehnică a Produsului folosit pentru vopsire
  2. Metoda de Aplicare comunicată de producătorul vopselei
  3. Agrementul Tehnic, Declarația de Conformitate și/sau Declarația de Performanță aferentă produsului

Precizez că, dacă au fost folosite mai multe produse în procesul de vopsire, doresc a-mi fi transmisă documentația de mai sus pentru fiecare dintre produsele cu pricina. Documentele fac parte din Cartea Tehnică a Construcției, Capitolul B – Documentația Tehnică Privind Execuția.

În data de 25.10.2018, persoană responsabilă cu difuzarea informațiilor publice, consilier Adriana Boboiciov, ne-a înaintat un email în care eram anunțați că răspunsul la cerere urmează să ni se trimită în termen de 30 de zile conform Legii 544/2001.

Conform Legii 544/200, Articolul 7, (1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării.

Așadar ne așteptam să primim un răspuns extrem de bine documentat, dacă cererea noastră a primit un termen de 30 de zile.

Urma să aflăm mai târziu că răspunsul la cerere era deja formulat din data de 25.10.2018, conform datelor înscrise pe documentele furnizate în data de 19.11.2018  – ne întrebăm, în acest context, de ce nu ne-a fost transmis imediat?!

Așadar, răspunsul la cererea noastră se afla pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara. Conform Legii 544/2001, Articolul 5 , (1) Fiecare autoritate sau instituţie publică are obligaţia să comunice din oficiu următoarele informaţii de interes public: g) lista cuprinzând documentele de interes public.

Tot confrom Legii 544/2001, Articolul 21 (2) În situaţia în care informaţia solicitată este dintre cele care se comunică din oficiu, se asigură de îndată, dar nu mai târziu de 5 zile, informarea solicitantului despre acest lucru, precum şi sursa unde informaţia solicitată poate fi găsită.

Totodată, confom Articolului 21 (3) din legea amintită mai sus: La solicitarea expresă a persoanei interesate, informaţiile de interes public comunicate din oficiu vor fi comunicate şi în scris, pe suport electronic sau hârtie.

Așadar, persoană responsabilă cu difuzarea informațiilor publice, a încălcat mai multe articole din Norma de aplicare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Precizăm totodată că am căutat pe website-ul PMT informațiile cerute, acestea nu se află în întregime la adresa furnizată în răspuns și nici nu ne-au fost transmise așa cum le-am solicitat ”doresc să primesc o copie de pe următoarele documente”.

În acest context, în lipsa unor documente esențiale pe care Primăria Municipiului Timișoara a fost solicitată să ni le ofere, echipa Verde pentru Biciclete nu poate avea un punct de vedere oficial legat de tipul vopselei folosite pentru marcarea pistelor de bicicletă în anii 2018-2019 și dacă aceasta este sau nu destinată unei astfel de lucrări.
În momentul în care vom avea acces la documentele solicitate, vom putea să avem un punct de vedere oficial pe acest subiect.

Facem apel la toți bicicliștii care aleg să folosească bicicletele în zilele cu ploaie, să fie extrem de prudenți, așa cum facem și noi în cadrul echipei VPB.

Acest articol a fost publicat în Ciclism, Sport de masă și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu + 9 =

 


Ultimele articole din categoria Ciclism: