Verde pentru Biciclete: Pedalarea de primăvară din 3 aprilie + solicitarea pe adresa primarului Robu legată de infrastructura aferentă pistelor de biciclete

Echipa “Verde pentru Biciclete” îi invită duminică 3 aprilie pe amatorii mersului pe două roți fără motor la Pedalarea de Primăvară, fiind totodată activă și prin solicitarea depusă astăzi la Primăria Municipiului Timișoara și înregistrată cu numărul SC2016-007578/28.03.2016 în legătură cu infrastructura aferentă pistelor de biciclete. Dar iată detaliile legate de cele două subiecte…

Vizual - Pedalarea de Primăvară 2016

 

Tema Pedalării de Primăvară o constituie conceptul joie de vivre, concept familiar francezilor, în speță parizienilor. Parisul este cunoscut prin reglementările și facilitățile mersului pe bicicletă și adoptării unui stil de viață satisfăcător, hedonist. Una din plăcerile acestora o reprezintă întâlnirile relaxante și voioase cu prietenii, mai ales pe malul Senei. Canalul Bega este un simbol al Timișoarei, iar pistele de biciclete realizate de-a lungul acestuia sunt un prilej de pedalare și relaxare în stil parizian. Ne propunem ca evenimentul să aibă drept punct final de pedalare un mal al Canalului Bega, unde să facem un picnic în stil parizian.

Programul avut în vedere este următorul:

Întâlnirea bicicliștilor va avea loc începând cu ora 10:00, pe platforma Timco (Str. Circumvalațiunii). Cei care nu au încă un număr de bicicletă, vor primi unul în mod gratuit. Strângem în continuare semnături pentru accesul bicicliștilor în toate zonele din oraș. Începând cu ora 10:00, membrii Rotary Club Ripensis vor distribui veste reflectorizante și materiale informative cu privire la siguranța în trafic sub sloganul Alege Viața, un proiect la care parteneri sunt Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș și Fundația Bega. Partenerii sportivi SmartFit Studio vor realiza un spectacol antrenant pentru bicicliști.

De la ora 11:00, vom porni pe următorul traseu: Calea Circumvalațiunii – Str. Gheorghe Lazăr (la stânga) – Bulevardul Cetății – Calea Torontalului – Calea Alexandru Ioan Cuza – Sens giratoriu Mărăști – Strada Oituz – Bulevardul Take Ionescu – Strada Nicu Filipescu – Bulevardul Revoluției din 1989 – Podul Decebal – Splaiul Nistrului – Bulevardul Corneliu Coposu – Strada Cluj – Strada Arieș – Calea Martirilor 1989 – Bulevardul Liviu Rebreanu -Bulevardul Constantin Brâncoveanu – Bulevardul General Ion Dragalina – Splaiul Nicolae Titulescu.

La final, îi invităm pe participanți să ni se alăture pentru un picnic inedit pe malul Begăi, în stil franțuzesc. Pentru a le face șederea mai frumoasă și mai relaxantă, pregătim următoarele activități:

– atelier de facepainting pentru copii realizat de Gabriela Strugaru (Gabriela Marke Art Studio)

– atelier de portrete la minut

– spectacol de kaiac-canoe pe Bega, realizat de către Clubul Sportiv Nautic Banat; membrii clubului vor organiza ture pentru bicicliști

– Alex Baciu va realiza pe loc o pictură tematică

– Institutul Francez din Timișoara a îmbrățișat conceptul de ”joie de vivre” și vor organiza într-un colț de picnic instrumentarul tipic franțuzesc : coșuleț de paie, față de masă în carouri și alte decoruri; participantii vor putea degusta pâine și brânză franțuzească, împreună cu suc de mere

Vor fi oferite o sumedenie de premii la Pedalarea de Primăvară:

  1. Fabulous Baskets va oferi un coș de picnic prin intermediul unui concurs online pe fb.com/verdepentrubiciclete
  2. Restaurant Belvedere va oferi 5 vouchere în valoare de 100 lei fiecare
  3. Arsenal Park  va oferi următoarele

– 10 premii: tichet acces pentru 2 persoane la traseele de cățărare -one day long

– 10 premii: tichet acces pentru 2 persoane la Turnul Arsenal (tiroliană și PowerFan Jumps) – pentru toată luna august

– 10 premii: tichet acces pentru 2 persoane la Aqua Park – allday long

  1. SmartFit Studio va oferi 15 abonamente de o lună de full fitness, valabile până în luna mai inclusiv.

Sponsori și partneri:

BCR – BCR își propune prin proiectele sale de implicare în comunitate să fie parte integrantă a societăţii,având în echipă cetăţeni responsabili, cu principii solide şi având ca scop intermedierea şi susţinerea dezvoltării valorii în comunităţile din care face parte. BCR urmăreşte să fie un model, o sursă de inspiraţie şi un catalizator pentru toţi stakeholderii săi din acest punct de vedere. Pe lângă iniţierea sau sprijinirea unor programe de responsabilitate socială cu impact, obiectivul BCR este ca fiecare angajat să devină un ambasador al implicării în comunitate. De asemenea, BCR este un actor important al dezvoltării economice, prin sprijinirea proactivă a membrilor comunităţii de afaceri. Direcţiile strategice ale BCR în ceea ce priveşte implicarea în comunitate sunt următoarele:

  • Susţinerea şi promovarea liderilor şi a modelelor, participând la crearea unui cadru pozitiv şi inspiraţional dezvoltării României.
  • Educaţie pentru dezvoltarea competenţelor practice, având parteneriate strategice cu cele mai mari universităţi din ţară cu scopul principal de a crea proiecte care să ajute la dezvoltarea abilităţilor practice ale studenților pentru o mai uşoară integrare în piaţa muncii.
  • Leadership-ul civic, prin dezvoltarea unor proiecte care vin în sprijinul a sute de ONG-uri anual,precum și prin încurajarea angajaţilor săi pentru a fi cetăţeni responsabili, integrând banca în ţesătura comunităţii.

 Arsenal Park – complex turistic cu specific militar, un resort unic în sud-estul Europei. Hotel&Adventure Park, Arsenal Park propune o serie de activități în aer liber dedicate teambuildingurilor și vacanțelor cu familia sau cu prietenii. Cele mai recente proiecte dezvoltate sunt Aventura Park Arsenal (trasee de cățărare, cea mai lungă tiroliană din țară, PowerFan Jumps), SkatePark, Patinoar, Manej, AquaPark Arsenal.

Restaurant Belvedere – Belvedere e probabil cel mai îndrăzneţ şi rafinat restaurant din centrul oraşului. La Restaurant Belvedere, spectacolul vizual al străzii desăvârşeşte spectacolul culinar. Bogata moştenire multiculturală a oraşului Timisoara a fost adunată într-un meniu fusion de cinci stele, cu influenţe meridionale şi un twist contemporan.

Parteneri: KISS FM, SmartFit Studio, Institutul Francez din Timișoara, Clubul Sportiv Nautic Banat,  Rotary Club Ripensis Timișoara

Colaboratori: Alex Baciu, Fabulous Baskets, Gabriela Make Art Studio

Pedalarea de Primăvară dă startul evenimentelor marca “Verde pentru Biciclete” desfășurate în sezonul cald. Pedalăm împreună pentru un stil de viață mai sănătos, pentru egalitate în trafic și pentru un oraș mai puțin poluat.

“Verde pentru Biciclete” este o mişcare pentru pedalare, susţinută de Fundaţia Bega.

În urma unei acțiuni de sondaj public referitoare la pistele vopsite pentru biciclete, derulate de către Fundația Bega în decursul lunilor octombrie – decembrie, precum și de către dvs. (sondajul nr.76 pe pagina de Facebook), am facut următoarele solicitări trimise pe mailul personal:

– Folosirea unei vopsele cu aderență sporită, de o calitate net superioară

– Delimitarea pistelor de biciclete prin vopsirea limitelor laterale cu o vopsea cu aderență mare (eventual reflectorizantă)

– Folosirea unor balize sau a unor forme de semnalizare pentru sporirea protecției bicicliștilor în trafic și pentru atenționarea pietonilor cu privire la accesul restricționat în acea porțiune de drum/trotuar.

Documentația care a însoțit aceste solicitări este atasață.

De asemenea, pe lângă aceste solicitări legate de pistele vopsite pentru biciclete, Fundația Bega revine cu următoarele cerințe:

1. accesul în permanență al bicicliștilor în Piața Libertății și în toate străzile pietonale din zona Cetate În acest moment, accesul bicicliștilor în aceste zone este interzis, cu exceptia câtorva străzi (E. Ungureanu, A. Pacha, Radu Negru, E. Carusso, Victor Vlad Delamarina, Gheorghe Lazăr – de la intersecția cu str. E. Ungureanu spre Piața Unirii, Lucian Blaga, J. Bolyai, Dimitrie Cantemir și Palanca). Inexistența unei rețele face dificil mersul pe bicicletă în această zonă.

2. accesul bicicliștilor în Piața Victoriei, restricționat doar în perioada mai-octombrie, în intervalul orar 16:00-22:00

3. permiterea accesului bicicliștilor de-a lungul liniilor de tramvai în tot orașul

4. realizarea de reparații ale pistelor de biciclete: – pe b-dul M. Viteazu, pe lângă Politehnică, dalele de pe trotuar și banda de bicicleta sunt foarte denivelate/chiar ieșite – pe bd. Cetății, din Calea Torontalului spre Cloşca, pista este foarte strâmtă, nu este loc de acces concomitent pentru un biciclist și un pieton – pe bd. Brâncoveanu, trotuarul prevăzut cu piste pentru biciclete este foarte îngust, comercianții expun în stradă și există un risc crescut de accidente – pe Bd. Stefan cel Mare, pista e prevăzută cu dale, există stâlpi de-a lungul ei – pe str. Cloşca, sunt foarte multe denivelări pe pistă

5. soluționarea realistă a situației mașinilor parcate/staționate pe pistele de biciclete Ne bucurăm de existența unui număr dedicat și a unei adrese de mail. Ne dorim ca fotografiile transmise via email să consituie o mărturie veritabilă, iar șoferii să fie sancționați indiferent dacă la loc sosește sau nu un echipaj al Poliției Rutiere

6. realizarea unor rampe de acces de-a lungul tuturor trotuarelor, cu precădere de-a lungul celor prevăzute cu piste pentru biciclete. Aceasta este o solicitare foarte veche și vă solicităm să reveniți asupra deciziei cu privire la înălțimea prevăzută de către experții arhitecți ai Primăriei Timișoara. Propunerile acestora nu se adaptează realității.

7. semnalizarea corespunzătoare a pistelor pentru biciclete Facem aceste solicitări în baza faptului că există o comunitate puternică de bicicliști în Timișoara, bicicliști care ar trebui respectați și tratați ca niște parteneri cu drepturi egale, inclusiv în trafic. Este alegerea fiecărui cetațean al Timișoarei ce mijloc de deplasare preferă, însă majoritatea celor care folosesc în timpul zilei bicicleta o fac din necesitate, din nevoia de a se deplasa către locul de muncă. Acestea sunt doar câteva din solicitările bicicliștilor din Timișoara. Vă rugăm să le aveți în vedere și sperăm ca departamentele Primăriei Municipiului Timișoara să le soluționeze cât mai repede posibil. Anticipat, apreciem deschiderea dvs. față de solicitările de mai sus. Vă mulţumesc, (semnat) Faur Romina-Manuela Timişoara Coordonator “Verde pentru Biciclete.”

Acest articol a fost publicat în Ciclism, Sport de masă și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Ciclism: