România, gazdă în premieră a alegerilor Federației Balcanice de Echitație, în Timiș, la Herneacova. Croatul Alan Andabaka: ”Cea mai importantă este participarea semnificativă din partea tuturor țărilor”. FOTO

România a punctat în acest weekend în sportul ecvestru prin a găzdui în premieră alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Balcanice de profil, desfășurate sâmbătă în județul Timiș, la Domeniile Herneacova, desemnare rezultată ca urmare a faptului că forul național a dovedit anul trecut, prin punerea în scenă a Balcaniadei de Echitaţie, că poate organiza competiţii la standardele impuse de Federaţia Ecvestră Internaţională, un plus fiind conferit și de bunele rezultate obţinute de sportivii români în întreceri de peste hotare.

Noul preşedinte al Federaţiei Balcanice de Echitație, care a fost ales prin votul tuturor conducătorilor federali de profil din țările din sudul şi estul Europei, este Alan Andabaka, din Croaţia, care s-a bucurat şi de susţinerea României. În cadrul conferinţei, Alan Andabaka a prezentat noua strategie pentru poziţionarea competiţiilor balcanice în cadrul concursurilor internaţionale de mare anvergură.

“În acest moment, cel mai important lucru pentru competiţiile balcanice este o participarea semnificativă din partea tuturor ţărilor. Îl felicit pe Vlad Bontea, preşedintele Federaţiei Ecvestre Române, pentru că a reuşit anul trecut, prin organizarea Balcaniadei de Sărituri peste Obstacole, să ridice standardele  competiţiei”, a declarat Alan Andabaka, noul preşedintele al Federaţiei Balcanice de Echitaţie.

“Obiectivele Federaţiei Ecvestre Române sunt de a creşte valoarea acestui sport în România. Ne dorim să le oferim sportivilor noştri toate condiţiile pentu a face performanţă. Facem eforturi deosebite pentru ca ţara noastră să fie la aceeaşi masă cu marile puteri din echitaţie. Pentru pima dată, după 24 de ani, anul trecut România a devenit campioană Balcanică la seniori”, a declarat Vlad Bontea, preşedintele Federaţiei Ecvestre Române.

În țara noastră, sportul ecvestru se află în ascensiune. 500 de sportivi și 600 de cai participă sub egida Federației Ecvestre la concursuri naționale și internaționale, cu rezultate foarte bune.  Echitația poate fi practicată în toate zonele țării. Există peste 63 de cluburi sportive afiliate Federației Ecvestre Române, 152 de pensiuni din România dispun de cai, iar 35 dintre acestea pot organiza în condiții bune trasee ecvestre.

Domeniul Herneacova, gazda Conferinţei Balcanice de anul acesta, se întinde pe o suprafaţă care depăşeste 150 de hectare. În septembrie, aici se va organiza un concurs ecvestru de anvergură, cu participare internaţională.

Dunja Al Jamal şi Gemilio LCS

Dunja are 16 ani şi este campioană naţională la juniori 18 ani.

Participă constant la competiţii naţionale şi internaţionale, cu rezultate foate bune.

La Balcaniada de anul trecut, organizată în România, Dunja  şi Gemilio s-a clasat pe locul al IV-lea, la individual.

Dunja şi Gemilio au o relaţia specială şi îşi petrec majoritatea timpului împreună. Gemilio este răsfăţat de Dunja cu dulciuri şi plimbări relaxante în fiecare zi. Cei doi au chiar un ritual special: înainte de fiecare probă, Dunja îi împleteşte coama şi îi face masaj de relaxare.

Anne Marie Bianca Bontea şi Gloria

Anne Marie are 14 ani  şi este multiplă campioană naţională şi vicecampioană balcanică.

Anne şi Gloria formează un cuplu de trei ani şi au multe amintiri frumoase împreună. Pentru Anne, Gloria este cea mai bună prietenă, alături de care a împărţit cele mai frumoase momente din cariera sportivei.

Anne s-a urcat pe cal prima dată la vârsta de doi ani când părinţii au dus-o la un club de echitaţie, iar de atunci nu s-a mai despărţit de cai.

Anne şi Gloria împart chiar şi merele. De fiecare dată când este supărată, Anne merge la Gloria. Sportiva povesteşte că iapa este pansamentul sufletului ei.

Bianca Caraiman şi Vesela

Bianca are 16 ani şi călăreşte de la 6 ani. Este multiplă campioană naţională.

Pentru Bianca, echitaţia este marea ei pasiune. Vesela este ce a mai bună prietenă a ei şi  a întâlnit-o din pură coincidenţă, iar prietenia lor s-a legat acum cinci ani, când iapa avea 4 ani.

Cele două se înţeleg din priviri. Bianca povesteşte că îţi poate da seama de starea de spirit a calului într-o clipă: ”Acum, după 4 ani, ne putem înțelege din priviri”.

Au trecut prin multe împreună: momente de fericire, dar am trecut şi prin momente de nesiguranţă şi dezamăgire. Bianca este conştientă de faptul că Vesela nu este calul cu care va face performanţă.

“Cel mai interesant lucru la relaţia mea cu Vesela este cum reactionează ea la stările mele. Dacă sunt relaxată şi sigură pe mine, se transformă în calul neînfricat şi deschis să te ajute în orice situaţie. Sunt atât de fericită că am avut şi în continuare voi avea ocazia să călăresc un astfel de cal, cu un caracter atât de plăcut şi puternic”, spune Bianca.

La comptiţii, Bianca îl încalecă pe Sire de Beau Soleil, un cal adus din Franţa cu care îşi doreşte să participle anul acesta la Europene.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Echitaţie și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Echitaţie: