Adormirea Născătoarei de Dumnezeu

Lumea creştină sărbătoreşte, în 15 August, Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare ce are în denumirea ei una dintre cele mai frumoase sinonimii. Poate unică în toate limbile creştinătăţii : „a adormi” este sinonim aici nu cu „a muri”, ci cu „a intra în cele veşnice”.

* Ziua de 15 august înseamnă pentru întreaga creştinătate apuseană ziua începerii construcţiei catedralelor închinate Sfintei Fecioare. A fost ziua în care după umbra descrisă la amiază de un ax special, gnomon, se stabilea orientarea clădirii. Precizia astronomică a acestei orientări este atât de mare încât orientarea altarului spre Sfântul Mormânt este aproape perfectă. De fapt, pe locul ales pentru a se zidi catedrala este trasată o cruce şi unul dintre apologeţi a scris că trupul catedralei este răstignit asemenea trupului Mântuitorului.

* În greaca veche stauros înseamnă chiar cruce şi orice act de construcţie, orice act in-staur-ativ presupunea trasarea formei crucii. Inspirat de crucea punctelor cardinale, creştinismul occidental a considerat că rangul cel mai înalt al clerului ar trebui să se cheme „cardinal”!

* Toate, absolut toate catedralele medievale sunt dedicate Sfintei Fecioare. Sute, mii de „temple” mariale au apărut cu o febrilitate peste margini în toată Europa timp de un secol şi jumătate. Perioada dintre 1130 şi 1280 este numită „Secolul catedralelor” şi noua arhitectură ce le-a dat formă, goticul, este una care şi-a păstrat şi acum secretele.

* Sub influenţa marelui „ideolog” cistercian Sfântul Bernard, secolul al XII-lea a fost unul eminamente feminin. Alături de locul tot mai important pe care Sfânta Fecioară îl ocupă în teologia creştină, apar o serie de „fenomene”. În primul rând este vorba despre o lirică a iubirii de o fervoare aparte. În centrul ei, Doamna, adică prototipul absolut al feminităţii — Fecioara Maria. Adică misterul naşterii miraculoase, frumuseţea divină, rolul ei de Nouă Evă şi Împăcătoare a umanităţii cu Dumnezeu, dar şi Suveranitatea, Victoria, Întruparea.

* O dată cu cultul marial, creştinismul a reabilitat şi Femeia. Naşterea miraculoasă a Mântuitorului nostru de către o muritoare a spălat păcatul Evei. Noua Evă a dat naştere din pântecul ei, Noului Adam.

* „Pe friza moscheii lui Oamr din Ierusalim este săpat în litere arabe : „Isus Mesia este trimisul lui Dumnezeu şi Cuvântul lui sălăşluit în sânul Feicoarei Maria”. ÎPS Mitropolitul Nicolae Cornean — de unde am preluat informaţia — scrie că acest lăcaş de cult al lumii musulmane este cel mai venerat după Kaaba din Mecca.

 

 

Salvează legătura permanentă.

Marcel Tolcea

Marcel Tolcea
Profesor universitar, scriitor, jurnalist. Membru fondator al Societății Timișoara, director fondator al publicațiilor „Sport”, „Sport Vest”, „Fotbal Vest”, „DeWest”. A publicat cărți de poezie, de critică literară, simbolism, comunicare și jurnalism. Rubrici în/la revista „Orizont”, Radio Analog, Radio Campus, Plai cu Boi, TVR Timișoara, Radio Timișoara ș.a. Pagina de blog: La Tolce Vita.

Comentariile nu sunt permise.