Bucurie și tristețe

Acum, în moment de sărbătoare, când toți ne gândim la reușitele sau nereușitele anului 2014, evenimentele din ultima vreme la nivel fotbalistic nu ne lasă indiferenți.

Nu fac parti pris pentru antrenorul Cristi Pustai, dar este greu de înțeles înlăturarea lui de la echipa din Târgu Mureș. Uluitoare este explicația finanțatorului echipei „Dacă pleacă Daniel Stanciu, pleacă și Pustai…”. Probabil Pustai și-a dat seama de calibrul lui Stanciu și au apărut anumite neînțelegeri. În ultimă instanță, hotărârea finanțatorului trebuie respectată, nu neapărat înțeleasă. Marile semne de întrebare apar odată cu intenția de numire a lui Liviu Ciubotariu în postul de antrenor, nerecomandat de nici un rezultat notabil.

Rămânând în sfera antrenorilor, apare puțin surprinzătoare, cel puțin după părerea mea, intenția lui Cosmin Contra de a părăsi Spania pentru un post de antrenor în China. El este recomandat de rezultate bune cu echipa Getafe. Nu este ușor să te impui ca și antrenor în Spania, o țară cu rezultate majore în fotbal. Chiar dacă tentația câștigului material este mare, să nu uităm că fotbalul chinez se află la limita între amatorism și naivitate. În definitiv, hotărârea finală îi aparține lui Contra și trebuie să se țină cont de ea.

În urmă cu 24 de ani pleca dintre noi mult prea galonatul Ladislau Broșovski. S-a născut la data de 23 Martie 1951, în aceeași zi cu prietenul lui de o viață, Dan Păltinișanu. A câștigat cu echipa UTA două titluri de campion național, primul la nici 17 ani. A marcat 100 de goluri în divizia A, fiind selecționat în mai multe rânduri în echipa națională. A rămas fidel orașului său natal, părăsindu-l doar pentru o perioadă, când a fost antrenor la Unirea Sânicolau Mare. Regretul cel mare a fost că nu s-a putut bucura de reușitele fiicei sale, Monica Broșovski, cunoscuta baschetbalistă.

Ca de fiecare dată, și în acest sfârșit de an a avut loc „Memorialul Broșovski” la sala Victoria în organizarea clubului Old Boys UTA. Au fost invitate la turneu echipa Vagonul Old Boys (echipă unde a mai jucat Broșovski), fostele glorii de la echipa de handbal Constructorul Arad și ale echipei de rugby Gloria PTT Arad. S-a ales această formulă, deoarece majoritatea componenților echipelor au fost apropiați ai celui dispărut.

Rezultatele contează mai puțin, echipa organizatoare fiind câștigătoarea turneului. Interesant ar fi să enumăr componența echipelor participante și să explic de ce.

Gloria PTT Arad: Șugar Gabriel, Marinescu Gabriel, Varga Csaba, Paștină Florin, Pârv Daniel, Baiu Mihai, Iuhasz Andrei, Corduneanu Ion, Ocrain Marian, Voia Adrian, Stoica Doru, Jurcă Ion. Antrenori: Mitan Cornel și Bonte Petrea.

Constructorul Arad: Deacu Ștefan, Dreghici Adrian, Gherghe Dorin, Mondek Martin, Irimia Daniel, Huian Sergiu, Olaru Adelin, Haica Dan, Cristescu Adrian, Apătean Adrian, Petrică Călin, Rotaru Sorin, Chezdi Sergiu.

Vagonul Arad: Suciu Radu, Țamboi Alexandru, Hamza Ioan, Barna Ioan, Bora Gligore, Stanciu Mihai, Anghel Alexandru, Nadiu Octavian, Burtea Raul, Cean Marcel, Gornic Mircea, Seceanschi Cornel.

UTA: Jivan Mihai, Mihali Gabriel, Grad Marius, Drăgan Claudiu, Mitu Nicolae, Vânătoru Gheorghe, Hirmler Emerich, Adolf Mircea, Radu George, Ungur Adrian, Novac Gheorghe, Nagy Roland, Ardelean Ionel, Grădinaru Codruț Decebal, Stupar Dan. Antrenor: Mihai Țârlea.

Plecând de la mult prea cunoscuta prietenie dintre Ladislau Broșovski și Dan Păltinișanu, nu pot să nu amintesc și de prietenia statornică dintre Flavius Domide (prezent la memorial) și Emerich Dembrovski.

Dintre sportivii enumerați au evoluat de-a lungul timpului și la Timișoara: Șugar Gabriel, Mitan Cornel și Bontea Petru la echipa de rugby Universitatea Timișoara; Mitan și Bontea au fost componenții echipei care a câștigat campionatul național în anii `70. Handbaliștii Deacu Ștefan, Dreghici Adrian și Cristescu Adrian au evoluat la Politehnica Timișoara. Fotbaliștii Suciu Radu, Jivan Mihai, Hamza Ioan, Radu George și Stupar Dan au evoluat și ei la Poli Timișoara. Am dorit să subliniez acest fapt, deoarece, pe lângă rivalitatea exacerbată între Arad și Timișoara, există multe afinități între sportivii celor două orașe.

În pragul sărbătorii Crăciunului, doresc să urez sarbători fericite celor care mă citesc, dar și celor care mă contestă.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Ovidiu Păcurariu †

<span style='border:2pt solid black; padding:0px 1px;'>Ovidiu Păcurariu †</span>
Data nasterii: 10 Aprilie 1951, Arad. Absolvent al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Mecanică, Specialitatea TCM - promoția 1975; 1980-1984, vicepreședinte al secției Fotbal Vagonul Arad; 1991-1998: jurnalist la săptămânalul Fotbal Vest; 1998-2005, purtător de cuvânt A.C.U. Arad; fiul regretatului Păcurariu Gheorghe, component al echipei Politehnica Timișoara în perioada 1945-1950, cu care a promovat în Divizia A în anul 1948.
Decedat: 31.01.2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = zece