Câtă dreptate are Dan Petrescu, câtă răutate în a i se căuta înadins nod în papură prin asociere

Dacă ai neinspirația să te lași indus în eroare de un titlu capcană al unui articol, accesându-l, ai și toate șansele să constați cât de mult se pot bate câmpii pe lângă subiectul sugerat, inclusiv cu grave fracturi de logică. Epidemie de acest gen în presa sportivă românească, noi cazuri apărând constant, iar oricine poate fi luat la țintă. Nici o scutire pentru antrenorul principal al campioanei naționale a României, de fapt campion al țării pe banca tehnică a unor cluburi diferite, Dan Petrescu, chiar și în condițiile în care fostul ”tricolor” cu goluri ale victoriei marcate la turnee finale diferite ale Campionatului Mondial între cele aproape 100 de selecții și de departe cel mai competitiv fotbalist român în patria inventatorilor jocului, Anglia, are dreptate în cele spuse. Pesemne deranjează, și bineînțeles că inconvenabilul adevăr spus pe șleau nu prea poate fi înghițit.    

Un cotidian generalist urmaș al unei publicații predecembriste de tristă amintire, cotidian frumușel metamorfozat postdecembrist într-un conformist propăvăduitor al printre altele progresismului, corectitudinii politice sau integrării, adică la fel de propagandist dar pe liniile noii ordini, a dat din nou cu bâta în baltă când vine vorba de sport sub titlul ”Decența care ne lipsește în România: Ce a răspuns Jurgen Klopp despre coronavirus”, articol în care încă din cel de-al doilea paragraf a fost luat în vizor Dan Petrescu, și nu oricum, ci printr-un dezacord gramatical, ”Ultimul exemplu care confirmă această realitate tristă e cea oferită de Dan Petrescu”, în condițiile în care la antrenorul lui Liverpool F.C., menționat în titlul respectivei consemnări, se face referire abia pe parcursul celui de-al patrulea paragraf.

Dar asta, una, alta, n-ar fi chiar nimic. Căci mult mai agravante sunt alte aspecte.   

În primul rând cel legat de folosirea drept exemplu a răspunsului antrenorului german, întrebat fiind despre coronavirus, pentru a se scoate apăsat în evidență prin expunerea lui Dan Petrescu drept țap ispășitor că ”Trăim într-o ţară în care mulţi au impresia că se pricep la orice subiect! Să zici, uneori, „nu ştiu“, e totuşi o dovadă de bun simţ…”, conform chiar cuvintelor introductive ale articolului, însă cu mențiunea esențială că tematica subiectelor pe marginea cărora răspunsurile antrenorului român au fost date drept rele exemple era strict de natură fotbalistică! 

Cu alte cuvinte, autorul rândurilor s-a plasat într-o evidentă contradicție, fractură clară de logică prin modul cum a ținut să-și etaleze teza fără fundament și să-și aleagă exemplele nepotrivite, căci Petrescu n-a făcut deloc pe filosoful prin a lăsa impresia că se pricepe la orice subiect, ceea ce l-ar fi introdus în acolada celor mulți din țară pomeniți în introducere, și asta tocmai pentru că antrenorul de fotbal român a răspuns despre fotbal unor întrebări legate de fotbal, domeniu în care își exercită cu competitivitate activitatea, aureolat la zi la nivel național. Așadar, ce legătura ar putea oare avea exemplul răspunsului lui Klopp la o întrebare despre coronavirus, cu exemplul spuselor lui Petrescu pe teme fotbalistice!?! Dacă Petrescu ar fi fost întrebat despre creșterea viermilor de mătase, întrebare care ar fi intrat în gama erorilor jurnalistice de abordare, dar nu în gama greșelilor celor intervievați, iar antrenorul și-ar fi dat cumva cu părerea într-un fel sau altul, atunci s-ar fi putut alimenta ipoteza că bucureșteanul de la cârma ”vișiniilor” din Cluj ar intra în rândul celor mulţi care au impresia că se pricep la orice subiect, bla, bla, ”Să zici, uneori, „nu ştiu“, e totuşi o dovadă de bun simţ…”

Dar așa!?   

De ce într-o consemnare pomenind în titlu despre Klopp și coronavirus să fie dat aproape din capul locului drept rău exemplu printr-o asociere total nepotrivită antrenorul campioanei României, reproșându-i-se niște răspunsuri despre fotbal, disciplină în care activează, la întrebări despre fotbal!?! E poate mai în neregulă că neamțul a fost luat la întrebări despre un aspect care nu are de-a face direct cu fotbalul, și în mod cert mult mai nepotrivit că autorul rândurilor a uzitat de răspunsul antrenorului german pe tema coronavirus drept făgaș indirect de atac prin ricoșeu pe adresa lui Petrescu.

De prisos de spus, bomboană pe coliva teribilei consemnări, că traducerea scrisă în limba română a răspunsului lui Klopp la întrebarea în legătură cu modul cum ar putea fi afectate pregătirile formației pe care o antrenează, publicată în ultimul paragraf al articolului, nu este nici pe departe conformă cuvintelor germanului în limba engleză, o trunchiere de zile mari. 

Mai mult decât atât, dacă ar fi urmărite cu atenție spusele neamțului, acesta n-a controlat de fapt prea bine situația în răspunsul său, suficient de împănat, alambicat, contorsionat și oarecum nițel iritat, departe de acel invocat ”Nu știu… Întrebați-i pe experți…”, semn că de fapt nicidecum nu s-a abținut, cum ar sugera autorul în ideea că ”…cel mai în vogă antrenor din lume la ora actuală, poate să vorbească, probabil, despre orice…”, și asta în condițiile în care, deși nu cu tematică fotbalistică, întrebarea jurnalistului de peste hotare n-a fost tocmai ca nuca-n perete, ci punctuală, în sensul în care activitatea echipei ar putea fi influențată de pandemia generată în laborator prin mutație genetică. Mai precis, neamțul a cam evitat prin fandare o întrebare nu neapărat nepotrivită.

Și-atunci de unde până unde că răspunsuri pe teme fotbalistice date de Petrescu se încadrează în, conform celor publicate în cotidianul ”de la centru”, genul de comportament pe care nu-l vezi în campionatele decente din Occident!?  

Marele deranj este dat probabil de eticheta aplicată de Dan Petrescu primei divizii de sub umbrela LPF, Liga 1, pe care a catalogat-o drept un „campionat al proştilor“ la finalul meciului lui CFR Cluj cu Astra, din prima etapă din play-off, autorul aceluiași articol referindu-se la respectivele spuse ale antrenorului campioanei cu cuvintele tiradă jenantă.

Poate fi pe bună dreptate catalogată drept un ”campionat al proștilor” o competiție în care echipelor li se înjumătățesc punctele agonisite pe parcursul a nu mai puțin de 26 de etape, vreme de peste o jumătate de an, iar la capitolul goluri marcate contorul este resetat chiar la zero, formația cea mai văduvită putându-se considera fruntașa cu cea mai mare zestre dobândită până atunci pe teren.

Da, regulamentul Ligii 1 în această privință constituie o prostie de proporții, un experiment ca glumă nesărată pe adresa cluburilor participante, iar Sporttim a tot înfierat repetitiv peste ani lansarea și apoi menținerea acestor găselnițe detrimentale spiritului jocului și sportului, argumentele împotriva stipulărilor adoptate fiind cât se poate de elocvente.   

Se înjumătățesc oare punctele liderului din Premier League antrenat de germanul Klopp, fruntașă lăsată la zero la rubrica goluri marcate după întâlnirile tur-retur cu partenerele de întrecere? Nu.

Se înjumătățesc punctele campioanei sezonului regular 2019-2020 în Liga 1, CFR Cluj, antrenată de Petrescu? Da! Și-atunci nu-și poate oare permite fostul marcator în ”tricolor” și fost competitiv profesionist cu anii în Premier League să se simtă luat de prost pentru știrbirea agoniselii muncii sale și a liderului pe care-l antrenează, de pe urma unui regulament complet aberant!?

Bineînțeles că în mod normal ar trebui să-și permită, pentru că nu s-a referit nici la coronavirus, nici la cai verzi pe pereți, ci la aspecte care țin de îmbunătățirea activității în care excelează.  

Și a fost chiar galant, căci atâtea s-ar putea spune despre deficiențele din Liga 1 și în general din fotbalul românesc, mai ales prin prisma unui fost sportiv de performanță în ”etalonul” Premier League, încât nu i-ar ajunge minutele din zi dedicate relației cu mass-media. Și cel puțin tot atât de multe s-ar putea evidenția despre tarele presei sportive în activitatea sa de reflectare a realităților arenei dar și despre mass-media în general. O tragicomedie.

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + 1 =