Despre Messi și Cristiano. Marketing, charismă, chestii

Cele două super-staruri domină fotbalul mondial de 7-8 ani, împărțind în două jumătăți aproape egale masa de puști aflată în căutare de idoli, așa cum se întâmplă peste tot în lume, de pe vremea lui Leonidas și Tommy Lawton. Sau, poate, mai de timpuriu, de când vreun supus al reginei Victoria a încântat prin acuratețea cu care lovea mingea grosolană de piele, devenind, fără să știe, subiect de admirație. Mondialele recent încheiate nu pot fi trecute la plusuri pentru niciunul dintre cei doi mari. (”Balonul” compensatoriu acordat lui Messi l-a jenat și pe el­). Ambii au dezamăgit, nereușitele având între cauze, în opinia mea, și gradul ridicat de oboseală cu care s-au prezentat în Brazilia, mult mai pronunțat în cazul lui Cristiano.

Oboseala explică ceva, dar nu totul. Există mijloace de refacere ultra-moderne, plus că mulți fotbaliști din marile echipe au parcurs sezoane full. A existat o presiune fantastică pe umerii celor doi în ce privește titlul mondial, ori măcar accesul în fazele superioare. Cristiano a cedat primul, mărturisind că echipa Portugaliei nu are șanse. Așa a și fost. Messi nu a mărturisit nimic și a mers mai departe, sprijinit și de o formație cu nume și coeziune superioare, dar s-a descărcat și el, treptat, ca bateria. Marketing-ul, care le-a umplut până la refuz conturile, le-a rânjit la mondiale, arătându-le fața neprietenoasă exact când nu era cazul. În compensație, germanii, deși aflați între favoriți înaintea competiției, nu au avut o vedetă anume în prim-plan, astfel că presiunea, în ce-i privește, s-a distribuit uniform, fără a deranja prea mult un jucător în detrimentul altuia, ori al grupului.

Bun, vorbim de oboseală, de marketing, dar hai să atacăm frontal. Care e adevărata valoare a acestor fotbaliști? Pot fi ei incluși în topul celor mai mari din toate timpurile? Sigur, dar pe ce loc? Știu, unii au aversiune de topuri, nu poți să-l compari pe Didi cu Zidane, epoci diferite etc., etc. Dacă, sub aspect tehnico-tactic, nu poți pune alături fotbaliști la 50 de ani distanță (un antrenor al cărui nume îmi scapă spunea că Dobrin ar fi astăzi cel mult jucător de sală, pentru că fugea 2-3 kilometri pe meci), ei pot fi comparați sub cupola influenței, a determinării și atitudinii capabile să ducă grupul spre mare performanță. Din acest punct de vedere, constat că Messi și Cristiano Ronaldo sunt încă restanțieri la nivel de echipă națională. Toate marile lor reușite, inclusiv cele șase ”Baloane de aur” pe care le au împreună, se datorează în proporție covârșitoare performanțelor la club, acolo unde sunt înconjurați de alți mari fotbaliști. Nu există în statistica generală a ”Balonului” o perioadă atât de lungă, dominată copios de (doar) doi jucători fără super-performanțe sub tricoul naționalei! Ce demonstrează asta? Păi, în primul și ultimul rând, că, astăzi, conceptul de echipă – de națională vorbesc! –  surclasează vedeta. Spania, care a dominat fără drept de apel fotbalul mondial din 2008 până mai an, nu a avut (nevoie de) un ”Balon de aur” în această perioadă pentru a cuceri două titluri europene și unul mondial, cu un joc de echipă entuziasmant! Germania, la fel, anul acesta. (Și dacă vreun echipier al Mannschaft-ului va primi ”Balonul” pe 2014, va fi mai mult din obligație. Niciunul nu are charisma celor doi).

La Barca și la Real, unde au realizat performanțe deosebite, cei doi sunt vârful unor piramide de aur. La națională e mai greu, oamenii se văd și joacă mai rar, regimul și relațiile sunt altele. Messi și Cristiano sunt fotbaliști mari, sunt mașini de goluri și de făcut bani, dar Barca și Real i-au făcut și mai mari. I-au ridicat pe un super-podium individual de unde e greu să fie dați jos prea curând.

Maradona a fost și el un mare fotbalist. Mai mult, a făcut mare Napoli și a ridicat Argentina la titlul mondial și o finală.

A fi ridicat și a ridica. Sigur, e spus cam frust și nu întru totul exact. Dar în opinia mea, aici, deocamdată, e diferența.

Salvează legătura permanentă.

Ovidiu Forai

Ovidiu Forai
Ce generaţie sunt: Născut la 15 aprilie 1969, în Timişoara (fiu al luptătorului cu acelaşi nume, multiplu campion al României şi participant la JO 1952 - Helsinki). Ce am studiat: Facultatea de Mecanică, Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara (1988-1993) și, mai nou, Istoria, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Marea calitate a unui inginer, m-a învăţat un profesor, e să ştie unde să caute. Prinde bine și la istorie, și la sport!  Ce treabă am în presă: Colaborator la Radio Timişoara (1991, am intrat prin concurs!), apoi, din acelaşi an, colaborator la cotidianul „Timişoara”. Şef al secţiei Sport la „Timişoara” între 1993-1998, redactor la săptămânalul „Focus Vest” (1999-2001), apoi colaborator până în prezent; redactor-şef şi redactor-şef adjunct la cotidianul „Ziua de Vest” (2002-2004). Aşadar, peste 20 de ani de dat cu plăivazu’ şi tastele. Cu ce mă laud: „Jde” mii de articole, desigur, toate bune şi foarte bune, pe bune (); în plus, iniţiator şi realizator al proiectului „Cel mai bun fotbalist din Estul Europei” (1996-2004), titulatură aflată pe site-urile oficiale ale sportivilor laureaţi. Daţi pe Google „Shevchenko” şi „Focus Vest” şi o să găsiţi premiile noastre! Ce mai fac pe lângă presă: Din 2005, lucrez ca inginer în cadrul concernului german Continental (din 2009, sunt inginer de calitate la Contitech Romania SRL). Şi chiar îmi place ce fac... Ce cărţi am scris: Povestiri din mondo-sport, Timişoara, Editura Helicon, 1999; Croazieră pe planeta Fotbal, Timişoara, istorie şi analiză, Editura Eurostampa, 2002; Viaţa ca o tablă de şah, reportaje, Editura Brumar, 2008; Un castel cu vinuri vechi, portrete, memorialistică, Timișoara, Editura Brumar, 2009; ultima, și sper că nu cea din urmă: Biserica Sfântul Gheorghe, prima Catedrală a Timișoarei - monografie istorică, Timișoara, Editura Ariergarda, 2015.

Un răspuns la Despre Messi și Cristiano. Marketing, charismă, chestii

  1. micos spune:

    Aveti partial dreptate,insa Cristiano si Messi pot fi considerati a fi cei mai mari din toate timpurile(cel putin portughezul,pt.ca el este singurul jucator din istorie,care a devenit legenda a 2 cluburi uriase,M.U.si Real,din cele mai mari campionate din lume!)! De ce?Pt.ca fotbalul de azi nu se compara cu fotbalul de acu 10,20 30,40,50,etc.de ani in urma,pt.ca viteza e cu totul alta,fudasii pur si simplu te „maninca”,ritmicitatea partidelor e infernala-aproape 2-3 meciuri pe saptamina,spatiile de manevra s-au redus enorm,cluburile care te platesc cu sume uriase,au si pretentii pe masura,asa ca ajungi la nationala,stors!Si inca ceva:Cea mai puternica competitie din fotbalul actual,este CH.L.,care e mult peste un C.M.,sau un C.E.,chiar daca aceste ultime competitii,suna mai bine!
    Iar despre cit de complet este Cristiano,mai are rost sa discutam???Supervaloarea sa se vede si prin faptul ca echipele sale,cind nu beneficeaza de aportul sau,clacheaza destul de rushinos,in schimb Messi este bine infipt intr-un sistem f.puternic,dar e adevarat ca el n-a demonstrat faptul ca ar fi extraordinar si la o alta echipa,si mai ales dintr-un alt campionat,care e mult mai „cainesc”,decit cel al Spaniei-iata un aspect esential in a-i deosebii pe acesti 2 jucatori geniali,intre ei,si cei din trecut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 1 =