Exultare

CFR Cluj este noua campioană a României  în urma victoriei din penultima etapă cu Universitatea Craiova. Pe locul secund s-a clasat FCSB, indiferent de rezultatele ultimei etape. De-a lungul campionatului, echipa feroviară a avut patru antrenori, așa că nu se poate delimita precis meritul fiecăruia dintre ei.

CFR Cluj nu a avut un joc spectaculos, uneori ucigând acest aspect pentru a obține rezultatul dorit. Totuși clujenii au meritul că au știut să profite la maximum de orice slăbiciune a adversarului, aici referindu-mă îndeosebi la rivalii de la FCSB. Așa se întâmplă când patronul echipei, George Becali, se amestecă nemijlocit în problemele strict legate de echipă, alegându-și antrenorii după criteriul obedienței, nu după cel al valorii. Măsura valorii acestor două echipe va fi dată de evoluția lor în cupele europene, mai ales că de multă vreme o echipă românească nu a pătruns în grupele acestor competiții.

În competiția play-out, deși mai sunt de disputat câteva etape, lucrurile încep să se limpezească. Concordia Chiajna pare condamnată iremediabil la retrogradare, în timp ce alte trei echipe luptă pentru supraviețuire: FC Botoșani, Hermannstadt Sibiu și Dunărea Călărași.

Antrenorul Răzvan Lucescu a reușit să câștige campionatul și Cupa Greciei cu echipa PAOK Salonic, o echipă mai slab cotată decât marile rivale AEK Atena, Panathinaikos Atena sau Olympiakos Pireu. Când Răzvan Lucescu a fost antrenorul echipei României, mulți trepăduși din zona FRF și nu numai l-au dezavuat, determinându-l să plece. Iată că el își demonstrează valoarea acolo unde alții au eșuat.

Un aspect care merită puțină atenție este prelungirea uneori excesivă a partidelor din campionatul intern. De cele mai multe ori, în aceste minute se înscriu goluri, care uneori sunt decisive. Toată problema este că rămâi la cheremul arbitrului care stabilește timpul de prelungire după timpul regulamentar de joc, cum eronat se exprimă o serie de specialiști, deoarece și aceste minute sunt regulamentare. De exemplu, la partida ASU Politehnica – Academica Clinceni s-a prelungit timpul de joc până au egalat oaspeții. Și exemplele pot continua, în condițiile în care în alte țări europene se renunță treptat la aceste minute de prelungire.

Academica Clinceni și Chindia Târgoviște sunt ca promovate, în timp ce „U” Cluj și Petrolul Ploiești luptă pentru locul de baraj, cu un ușor avantaj pentru clujeni. Urmează o etapă intermediară care probabil va aduce și alte clarificări.

Din păcate, ACS Poli are șanse minime de a evita retrogradarea. Așa se întâmplă când politica clubului este total eronată. Altfel cum se explică faptul că trei jucători tineri timișoreni valoroși au fost înlăturați, Haruț, Bârnoi și Bocșan, și au adus jucători refuzați de alte echipe din liga a doua fără o valoare certă?

În liga a treia, CSM Reșița e ca și promovată în liga secundă, depășindu-și  cu ușurință urmăritoarele Șoimii Lipova și Dumbrăvița. După înfrângerea de la Cermei, Millenium Giarmata a retrogradat în liga a patra. De remarcat evoluția constant bună a echipei Național Sebiș, unde antrenorul Cristian Todea pare să-și fi găsit vocația.

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Ovidiu Păcurariu †

<span style='border:2pt solid black; padding:0px 1px;'>Ovidiu Păcurariu †</span>
Data nasterii: 10 Aprilie 1951, Arad. Absolvent al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Mecanică, Specialitatea TCM - promoția 1975; 1980-1984, vicepreședinte al secției Fotbal Vagonul Arad; 1991-1998: jurnalist la săptămânalul Fotbal Vest; 1998-2005, purtător de cuvânt A.C.U. Arad; fiul regretatului Păcurariu Gheorghe, component al echipei Politehnica Timișoara în perioada 1945-1950, cu care a promovat în Divizia A în anul 1948.
Decedat: 31.01.2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + 8 =