FRF! Încurajezi venirea copiilor pe stadioane la meciuri? Atunci nu pune 20,30 ca oră de start la jocuri eliminatorii cu eventuale prelungiri și lovituri de departajare

Este ora 23 și 23 de minute și abia s-a încheiat de câteva secunde primul sfert de finală al ediției 2016-2017 în Cupa României, meci eliminatoriu despre care multe s-ar putea scrie prin numeroasele sale conotații, dar m-aș apleca asupra unui aspect care în mod cert ar trece total neobservat, și pe undeva și normal, la câte altele ar fi de remarcat.

 

Jucătorii lui ACS Poli Timișoara încă savurează pe gazon calificarea în semifinalele competiției, semnată tocmai prin eliminarea din cursă a deținătoarei trofeului, și nu oricum, ci după reprizele de prelungiri și 7 serii de lovituri de departajare, în condițiile în care bănățenii au jucat peste 70 de minute în inferioritate numerică, însă aceste momente de mare bucurie nu pot fi împărtășite pe viu sau fie chiar și din fața micului ecran de cei mai mici dintre țâncii care au prins deja gustul fotbalului, pentru simplul motiv că la ora respectivă, fugind spre miezul nopții, se doarme. Și mâine e o zi, pentru mulți încă din zori…

Și antrenorul Popa se uita la ceas în conferința de presă de după calificare, remarcând că era deja 12 și 5 în miez de noapte și glumind că este o oră la care vizionarea câte unui meci din cupele europene eșua în cazul său în ațipeală și apoi vise.

Trecând la concret, niște buni organizatori de competiții ar lua chibzuit în calcul toate aspectele legate de un eveniment sportiv, iar atunci n-ar putea omite în cazul jocurilor eliminatorii eventualitatea prelungirii partidei cu cele două reprize a câte 15 minute și chiar cu lovituri de departajare. Ori dacă programezi pentru 20,30 ora de start a unui meci cu caracter eliminatoriu și potențial de prelungiri, atunci se poate ajunge la situația de marți seară de la Timișoara.

Unde nu este exclus ca dintre spectatorii aflați pe ”Dan Păltinișanu” la debutul sfertului de finală să mai fi și plecat unii pe parcurs sau spre final pe la casele lor, și nu pentru că s-ar fi plictisit, ci împinși de ora târzie. Și poate chiar au fost unii părinți cu copii mici…

Cum îi crește FRF și îi face fideli, apropiați fenomenului, pe toți potențialii mai mici amatori de fotbal, care poate dau deja în minge prin vreo ”pepinieră” sau le-ar surâde să vadă pe viu un meci din competiția denumită a surprizelor? Prin a-i trimite la culcare înaintea unor reprize de prelungiri începând după ora 22,30 ori prin a-i pironi și pe aceștia, spre acomodare încă de la vârste fragede, în fața micului ecran!? Ce fac totuși forul federal și partenerii săi prin factorii de decizie ce optează pentru ore de start ale partidelor ce pot sfârși la lovituri de departajare, sau să înțelegem că fotbalul nostru are într-atât de mulți spectatori, băi de mulțimi, încât nu mai contează atragerea incipientelor ”valuri de mâine”!? Programarea a fost total inadecvată iar spre exemplu nu există oră de start în fotbalul insular, cu o solidă tradiție de peste un secol, mai târzie decât 19,45, asta ca raritate și nu obișnuință. Sau erau poate unii clarvăzători care excludeau din start varianta remizei în ACS Poli – CFR…

Oricum, cei prezenți în tribune în această doar a noua seară de primăvară, iar apropo de asta și temperatura spre miezul nopții în luna martie tinde să scadă vertiginos în comparație cu cea relativ plăcută de la ora de start a jocului, n-au avut cu certitudine ce regreta, și asta din mai multe motive.

În primul rând pentru că, repetând isprava acasă din 7 septembrie contra Concordiei, 2-1 în sferturile Cupei Ligii, întrecere a cărei finalistă a ajuns, ACS Poli s-a calificat în acest sezon și în semifinalele Cupei României. Două din două în competițiile knock-out, de domeniul basmului.

În al doilea rând, pentru că ocupanta locului 11 în campionat a scos din cursă tocmai trupa de pe poziția a treia, CFR, clujeni totodată deținători ai trofeului, care, așa cum își adjudecau la lovituri de departajare finala din 2016 de pe Arena Națională, la fel de bine au și zburat prematur de pe traseu pe ”Dan Păltinișanu” tot după seriile loviturilor de la 11 metri.

În al treilea rând pentru că timișorenii, deși cu griji semnificative în zona minată din play-out-ul Ligii 1, așteptându-i o serie de 4 jocuri în două săptămâni, dintre care ultimele 3 cu urmăritoarele de pe poziția de baraj și locurile de retrogradare, au tratat totuși competiția Cupei României cu profesionalism și seriozitate, așa cum se cuvine, respectând întrecerea și respectându-se implicit pe sine. Este demn de remarcat, căci chiar și pe la case mai mari se mai uită asemenea noțiuni. Iar dacă alții s-au dedat la a oferi proaste exemple, ar fi putut lăsa-o mai moale și amenințații cu retrogradarea, dar n-au făcut-o deloc, ba din contră. Jos pălăria!

În al patrulea rând, pentru atitudinea de dăruire până spre sacrificiu și maniera în care au conturat timișorenii triumful, jucând în 10 din minutul 50, după eliminarea altfel influentului Șeroni, iar în cazul cartonașului roșu nu-l mai întoarcem pe toate fețele, limitându-ne a aprecia că în România dese sunt cazurile – nu cel de față în privința timișorenilor – în care arbitrii și sportivii se iau la întrecere, care mai de care depășiți de situație. Valabil pentru centralul din Galați și clujeni, o umbră pentru ceea ce ar trebui să reprezinte ocupanta locului 3 în elita fotbalului mioritic, îngroșând și mai mari semne de întrebare în privința nivelului valoric în picaj al Ligii 1, și acestea fiind spuse nu știrbim cu nimic din meritele incontestabile ale calificatei în semifinale, intacte. Altfel, s-a întors practic roata după numai un an, căci și în ultima decadă din martie 2016 a fost pe ”Dan Păltinișanu” un ACS Poli – CFR Cluj dezechilibrat numeric, 11 contra 10 de la 2-0 pentru gazde, dar tot echipa în inferioritate numerică a zâmbit și atunci la sfârșit, ardelenii înscriind de două ori în minutele de prelungiri.

În al cincilea rând, pentru amatorii de statistici, deoarece, învingând la lovituri de departajare, ACS Poli a spart gheața după ce în sferturile ediției trecute pierdea pe același gazon calificarea după seriile de la 11 metri. Apropo de care, ar fi de remarcat numărul deloc mic de executanți care au șutat cu stângul, cel puțin peste o treime dintre ei dacă n-am scăpat vreunul în această privință, și anume Fucek și Neagu – rezerva cu golul victoriei, respectiv Felipe Nascimento, Gomelt și Omrani, ori este bine știut că de regulă stângacii trec destul de rar prin râșnița loviturilor de departajare.

În al șaselea rând, pentru că este pentru a treia oară în actualul sezon ca elevii lui Popa să nu piardă într-un duel direct cu mai bine cotata CFR, care, pe deasupra, nici n-a condus vreodată pe tabela de marcaj în aceste confruntări, în ciuda faptului că spre exemplu în Cupa României are cel mai bun palmares recent, patru triumfuri finale în ultimele 9 ediții, fiind vorba totodată despre a cincea cea mai aureolată grupare în istoria întrecerii knock-out. ACS Poli a avut meritul de a crede cu tărie în șansa ei, furnizând surpriza.

Și tocmai în asta constă farmecul Cupei României, cu ”buturuga mică” și ”carul mare”, iar tocmai de aceea ar trebui ca FRF să lase aceste povești la îndemâna tuturor. Sunt meciuri cu un potențial aparte și al căror impact emoțional, captivant, poate cuceri un spectator pe viață, de partea fotbalului.

Și nimeni nu e absurd sau desuet în a nega importanța difuzării televizate a meciurilor, în favoarea popularizării competițiilor, însă n-ar trebui să se cadă în extrema ca totul să înceapă și să se termine în cazul programării partidelor cu grila programelor TV. Pentru că, fără exagerare, s-a întins coarda la maxim iar exemplul de marți de pe Bega ar trebui în mod normal să dea de gândit.

De la 20,30 la 23,23!?! E marți seara și miercuri, totuși, se mai și lucrează.

Ori FRF ar trebui să lucreze și ea la stimularea readucerii spectatorilor în tribune, pentru binele jocului și al unei competiții a Cupei României care își merită revitalizarea. Însă din păcate rareori se gândesc lucrurile pe îndelete în bătătura mioritică și foarte mult se apelează la reflexe gen pe repede înainte, cu tente de spoială și declarații care mai de care mai sforăitoare, cum că se face și se drege, dar de fapt superficialitatea și lipsa de discernământ, de atenție la detalii, predomină.

N-ai cum să-ți atragi și publicul foarte tânăr, și n-ai cum să-l stimulezi în a îmbrățișa ideea prezenței pe viu la evenimente sportive, să-l magnetizezi spre lumea arenelor, prin a-l descuraja realmente cu asemenea ore de start, doar pentru că poate astfel taie și spânzură difuzorii cu ale lor spații în grilele de programe și al lor cașcaval de împărțit protagonistelor. O fi importantă publicitatea dar moare câte-un pic fotbalul și sportul cu fiecare nouă programare anapoda. LPF este deja expertă în a pulveriza orice urmă de normalitate prin ridicola dispunere a zilelor și orelor de desfășurare ale meciurilor din Liga 1, dar nici cu FRF nu ți-e rușine, și asta tocmai în cazul Cupei României. Având în titulatură denumirea țării, România, FRF ar face bine să se poarte mai cu mânuși cu românii, pentru că poate tocmai la asemenea meciuri cu, iată!, un mare potențial de atractivitate, ar merge și copii mai mici sau – de ce nu? – oameni de vârsta a treia. Dar cum să te încumeți începând cu ora 20,30!?

Repetăm, la 23,23 abia se pusese punct jocului. Este oare normal să nu iei în calcul o asemenea eventualitate!? Absolut deloc. Sau unii vor să ne transforme nu doar în zombies, ci în get-beget zombies nocturni!?

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Mihai Comşulea

Mihai Comşulea
Timișorean născut în ianuarie 1973, fiu de sportiv în orientare turistică. Dus de la vârsta grădiniței la jocurile lui ”Poli”, pe ”1 Mai” și în ”Olimpia”, dar și prin deplasări. Absolvent de ”C.D. Loga” și al Universității ”Politehnica”, promoția 1996, pe când conturam deja 4 ani în presa scrisă sportivă, în ”Sport Vest” și ”Fotbal Vest”, la începuturi despre fotbalul britanic. Experimentat ulterior la fața locului, de la finale pe Wembley până pe cele mai cochete arene. Una dintre cărțile de fotbal, compilate în insulă. Peste ani, colaborări periodice sau punctuale în presa scrisă, națională și internațională, TV și radio. Legitimat din 2005 la gruparea atletică Serpentine RC London, participant activ la numeroase competiții de anduranță și implicat în acțiuni caritabile. Lansator Sporttim.

Comentariile nu sunt permise.