Ionuț Popa, Et in Arcadia Ego

În 17 Aprilie Ionuț Popa își aniversează ziua de naștere, un bun prilej de a-l readuce în atenția oamenilor de fotbal și nu numai. Activitatea de antrenor a lui Popa a fost una sinuoasă, cu suișuri și coborâșuri, dar el nu a cedat niciodată. S-a dovedit un self made man, uneori a riscat, dar reușitele sale au fost cu atât mai remarcabile.

La vârsta de 40 de ani a fost antrenor principal la UTA, obținând victorii importante cu Dinamo și Steaua. A urmat perioada FC Bihor, când a reușit promovarea în liga întâi cu echipa orădeană după un baraj cu Oțelul Galați.

Ionuț a probat în cariera lui de antrenor proverbul ”Nimeni nu e profet în țara lui”, referindu-mă la faptul că perioadele petrecute la Iași au fost cele mai frumoase, de care își aduce aminte oricând cu plăcere. A preluat echipa de la Iași când aceasta nu avea nici un punct după șase etape și urma să joace cu Steaua la București.

Când să pornească spre București, a avut o intervenție surprinzătoare, care i-a marcat puțin activitatea în Moldova, el adresându-se persoanelor de decizie din club: ”Nu urc în autocar fără Simionaș.” Acesta fusese îndepărtat recent de la club, deși era o persoană emblematică pentru fotbalul ieșean. În cele din urmă a plecat la București împreună cu Simionaș, care i-a spus simplu: ”Bădie, nu o să uit gestul tău!” Poli Iași a învins atunci Steaua la București cu scorul de 1 – 0 prin golul reușit de Adrian Cristea. Din acel moment Ionuț a devenit o persoană foarte îndrăgită la Iași, totul culminând cu conferirea titlului de cetățean de onoare al orașului.

Totuși, cea mai răsunătoare performanță a reușit-o la Timișoara cu ACS Poli. A început campionatul cu o penalizare de 14 puncte și, după un sezon istovitor și un baraj cu UTA, a reușit să mențină echipa în liga întâi.

După o scurtă vreme însă, tocmai cei care s-au înghesuit să-l felicite și să-l laude au dat dovadă de o mare ingratitudine și l-au înlocuit de la conducerea echipei, un afront pe care cu greu l-a suportat, dar nu a cedat. A revenit la Arad, unde UTA în acel moment se afla într-o situație delicată. Fanii arădenii nu l-au iertat pentru perioada polistă și l-au întâmpinat cu multă răceală, dar nici de această dată nu a cedat și a dus lucrurile la bun sfârșit.

Acest mod de viață treprindant din activitatea de antrenor i-a afectat sănătatea, dar și în lupta cu boala s-a dovedit același om tenace care nu se lasă copleșit. Să-i urăm sănătate multă și să fie convins că suntem alături de el.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Ovidiu Păcurariu

Ovidiu Păcurariu
Data nasterii: 10 Aprilie 1951, Arad. Absolvent al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Mecanică, Specialitatea TCM - promoția 1975; 1980-1984, vicepreședinte al secției Fotbal Vagonul Arad; 1991-1998: jurnalist la săptămânalul Fotbal Vest; 1998-2005, purtător de cuvânt A.C.U. Arad; fiul regretatului Păcurariu Gheorghe, component al echipei Politehnica Timișoara în perioada 1945-1950, cu care a promovat în Divizia A în anul 1948.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − patru =