O chestiune de onoare

Eliminarea echipei naționale a României de la competiția europeană este un fait accomplit. A trecut o săptămâna de la acest eveniment greu de digerat si nimeni nu-și asumă nici o răspundere. Toți așteaptă analiza Comitetului Federal, de parcă lucrurile nu ar fi simple. Antrenorul Anghel Iordănescu a ales lotul pe care l-a considerat cel mai nimerit, a jucat în sistemul dorit iar rezultatul a fost zero. Normal ar fi ca Iordănescu să-și prezinte demisia de onoare. Alți antrenori ai echipelor naționale care nu au obținut rezultate și-au dat deja demisia. Așa se întâmplă într-o lume civilizată.

Faptul că Iordănescu așteaptă speculațiile FRF-ului dă prilej unora să-l atace cu lovituri sub centură. Interesant este că majoritatea atacurilor vin de la foștii lui jucători de la echipa națională pe care i-a făcut cunoscuți în lumea întreagă. Vor apărea expresii de genul „toți suntem vinovați”, „preliminariile pentru campionatul mondial sunt aproape și să asigurăm continuitatea”, „să punem cu toții umărul la redresarea fotbalului românesc”, expresii care nu-și au rostul. Adevărul este unul singur, jucătorii noștri sunt supralicitați pentru a fi vânduți pe bani mulți în străinătate, dar ei nu au valoarea vehiculată de cei care au interese. În sprijinul acestei afirmații stă evoluția lor la Campionatul European.

Cu câtă seriozitate și cu câtă competență este privită de FRF competiția internă se vede din programarea Supercupei României și finala Cupei Ligii într-un moment în care echipele angrenate în cupele europene încep jocurile preliminare.

Cazul echipei Rapid București, promovată în liga întâi, este de-a dreptul halucinant. A fost declarat oficial falimentul clubului, dar o hotărâre pe plan sportiv se lasă așteptată. Echipa și antrenorul sunt cei mai puțin vinovați, mai ales că ei au obținut promovarea pe teren. Păcat că la acest club s-au perindat oameni incompetenți care au lăsat impresia că au bani mulți, dar în realitate au posibilități financiare modeste.

Cât privește campionatul ligii secunde, cu 22 de echipe într-o serie unică, acesta s-a dorit a fi un proiect generos, dar care nu poate fi aplicat în condițiile economice actuale cu care se confruntă cluburile. Cu riscul de a mă repeta, gândiți-vă că vor fi cinci-șase deplasări de peste 1.000 km. Care club își va permite să suporte astfel de costuri? În atari condiții presupun că va fi greu să aduni numărul necesar de echipe într-un interval scurt de timp. Cred că va începe anul școlar 2016-2017 înaintea startului campionatului ligii secunde.

Un fapt notabil și demn de subliniat este că toate cele trei echipe din zona noastră de interes, respectiv C.S. Școlar Reșița (antrenor Leontin Doană), Gloria Lunca-Teuz Cermei (antrenor Mircea Aslău) și Ripensia Timișoara (antrenor Remus Steop), au obținut promovarea în divizia C în urma disputării jocurilor de baraj. Pentru aceste performanțe toată lumea merită deopotrivă felicitări.

O altă performanță a reușit echipa U 19 a echipei UTA Bătrâna Doamnă (antrenori Dan Stupar și Adrian Ungur) care a învins în Supercupa României echipa Viitorul Constanța.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Ovidiu Păcurariu †

<span style='border:2pt solid black; padding:0px 1px;'>Ovidiu Păcurariu †</span>
Data nasterii: 10 Aprilie 1951, Arad. Absolvent al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Mecanică, Specialitatea TCM - promoția 1975; 1980-1984, vicepreședinte al secției Fotbal Vagonul Arad; 1991-1998: jurnalist la săptămânalul Fotbal Vest; 1998-2005, purtător de cuvânt A.C.U. Arad; fiul regretatului Păcurariu Gheorghe, component al echipei Politehnica Timișoara în perioada 1945-1950, cu care a promovat în Divizia A în anul 1948.
Decedat: 31.01.2022

Comentariile nu sunt permise.