O poveste despre limba română și, implicit, despre votul din Republica Moldova

În urmă cu vreo 14 ani, o studentă din Basarabia a scris ce înseamnă presa pentru ea. Am păstrat lucrarea pentru, uneori, presa înseamnă chiar limba şi adevărul. Sau minciuna însăşi!

Și pentru că românii din republica Moldova astăzi votează nu doar pentru democrație, ci și pentru ființa lor națională.

“Eu mă uit la emisiunea de ştiri Mesager încă de la vârsta de 12 ani. În fiecare seară când priveam la televizor emisiunea, aşteptam cu sufletul la gură să vină momentul în care se anunţa vremea. Ştiam că tatăl meu se va ridica în picioare şi îi va spune persoanei care prezenta nişte cuvinte, de fiecare dată aceleaşi : “Ţi-e frică de cuvântul ţară!” Crainica spunea “în republică”, fiindcă, dacă ar fi spus “în ţară”, s-ar fi înţeles “în România”. Pentru noi, basarabenii, televiziunea era, între multe altele, şi un fel de minciună sau jumătate de adevăr, care tot aia este.

Dar nu toată presa, trebuie să spun şi acest lucru. Şi nici toate emisiunile de la televizor! Tatăl meu este învăţător într-o comună şi câştigă 15 lei pe lună. Din aceşti bani, cel puţin 5 lei se duc pe abonamentele la ziarele în limba română. El le primeşte şi, apoi, toţi patrioţii din comună vin şi le iau de la noi. Pentru asta, ne aduc din când în când o găină, mai ceva vin sau de-ale gurii. Cei mai tineri nu prea citesc ziare în româneşte, iar cei foarte bătrâni le ţin că să îşi înveţe şi nepoţii. Cam aşa e folosit un ziar la mine acasă!”

 

 

Salvează legătura permanentă.

Marcel Tolcea

Marcel Tolcea
Profesor universitar, scriitor, jurnalist. Membru fondator al Societății Timișoara, director fondator al publicațiilor „Sport”, „Sport Vest”, „Fotbal Vest”, „DeWest”. A publicat cărți de poezie, de critică literară, simbolism, comunicare și jurnalism. Rubrici în/la revista „Orizont”, Radio Analog, Radio Campus, Plai cu Boi, TVR Timișoara, Radio Timișoara ș.a. Pagina de blog: La Tolce Vita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = opt