Restricții

Calificarea României la turneul final al Campionatului European devine tot mai incertă, mai ales după disputarea celor două partide cu Insulele Feroe și Norvegia. Chiar dacă a învins echipa Insulelor Feroe, naționala noastră nu a lăsat o impresie prea bună. Echipa a suferit mai ales la mijlocul terenului, unde jucătorii au evoluat modest. Abia în ultimul sfert de oră românii au marcat trei goluri, ceea ce a adus o oarecare liniște.

Apele s-au tulburat în partida cu Norvegia de pe teren propriu, când reprezentativa noastră a fost egalată în ultimul minut de joc. Din păcate, Pușcaș a ratat o lovitură de la 11 metri, trebuind să suporte furia antrenorului Cosmin Contra, care, de fapt, nu-l desemnase pe jucătorul în cauză să execute lovitura.

Oarecum explicabilă răbufnirea lui Contra, deoarece acum mai mult ca nicicând el este atacat din toate părțile de așa-ziși specialiști care nu se ridică la nivelul lui. Nu fac parti pris pentru Contra, dar m-a surprins total atitudinea lui M.M. Stoica care nu-i recunoaște meritele sportive. De aceea vreau să-i amintesc lui Stoica faptul că pe vremea când Contra juca la A.C. Milan, Atletico Madrid sau Alaves, el asigura pește proaspăt pentru arbitri și distra soțiile jucătorilor aflate în tribună.

Echipa U 21 a României a reușit două victorii concludente în partidele cu Ucraina și Irlanda de Nord. Jocul echipei noastre nu a strălucit, dar victoriile rămân victorii. Nici antrenorul Mirel Rădoi nu s-a dovedit mai inspirat în alcătuirea formației. Dar vorba unui corifeu de la un post de televiziune central: ˮSă ascultăm imnul Irlandei de Nordˮ, de fapt imnul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei din Nord, ”God Save the Queen”.

Selecționata U 19 a avut un început meritoriu în turneul de calificare din Serbia, remizând cu echipa gazdă, și a fost învinsă la limită de echipa Spaniei, care este campioană europeană, dar a fost depășită neașteptat de echipa Lituaniei. În echipa noastră au evoluat trei jucători din zona noastră: Isac și Miculescu de la UTA și Popescu de la ASU Politehnica.

UEFA se repliază ușor și găsește tot felul de tertipuri pentru a ocoli sancțiunile dictate tot de către ei. Aducerea unor copii ținuți până la miezul nopții la stadion nu mi se pare o soluție prea fericită, mai ales că mulți copii veneau din alte localități.

Un aspect demn de remarcat este faptul că ne plângem și invocăm prea des starea terenurilor care îi împiedică pe jucători să se exprime pe teren. Când ești jucător la echipa națională, trebuie să fii pregătit să evoluezi pe orice teren. Ioan Bogdan, fostul fundaș de la Corvinul Hunedoara, mi-a povestit că în turneul sud-american al echipei României de la începutul anilor  ̓80 au întâlnit echipa Braziliei la Belo Horizonte. Nu și-a putut imagina că în patria fotbalului poate exista un asemenea teren prost. La mișcările de încălzire dinaintea partidei ai noștri abia dacă stăpâneau mingea, în timp ce brazilienii controlau balonul cu o ușurință uluitoare. Antrenorul Mircea Lucescu, văzându-și jucătorii derutați de traiectoria mingii, a încercat să-i încurajeze, strigându-i lui Bogdan: ˮCu mai mult curaj, Minerule (porecla lui Bogdan), imaginează-ți că joci la Călan!ˮ

În liga a doua s-a creat un precedent păgubos, acela de a amâna partide la nesfârșit. Astfel, perioada următoare va fi sufocată de partide reprogramate, unele echipe trebuind să dispute câte trei partide într-o săptămână.

Liderul Turris Turnu Măgurele resimte din plin despărțirea de antrenorul Eric Lincar, fiind învins de Metaloglobus. Supărătoare înfrângerea echipei Ripensia la un scor categoric chiar pe teren propriu de către C.S. Mioveni. Înclin să cred că a apărut un bob de nisip în angrenajul Ripensiei.

Cei din Ghiroda continuă seria rezultatelor slabe în liga a treia, îndepărtându-se tot mai mult de obiectiv. În schimb, Fortuna Becicherecu Mic nu mă contrazice în aprecieri, obținând o nouă victorie. După un început bun, Progresul Pecica a clacat pe teren propriu în fața echipei Șoimii Lipova, echipă la care se resimte și acum ratarea promovării din campionatul trecut.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Ovidiu Păcurariu †

<span style='border:2pt solid black; padding:0px 1px;'>Ovidiu Păcurariu †</span>
Data nasterii: 10 Aprilie 1951, Arad. Absolvent al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Mecanică, Specialitatea TCM - promoția 1975; 1980-1984, vicepreședinte al secției Fotbal Vagonul Arad; 1991-1998: jurnalist la săptămânalul Fotbal Vest; 1998-2005, purtător de cuvânt A.C.U. Arad; fiul regretatului Păcurariu Gheorghe, component al echipei Politehnica Timișoara în perioada 1945-1950, cu care a promovat în Divizia A în anul 1948.
Decedat: 31.01.2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − = 2