„Marea” presă centrală ne anunţă, exclusiv, că Dorin Rotariu este „produs 100% al celor de la Dinamo”. Insultă pentru alb-violetul Timişoarei şi nu numai!

Mare, mare dezinformare, din ignoranţă, lipsă de documentare şi neprofesionalism, lansată astăzi chiar între principalele titluri ale portalului, în nota obişnuită, cu caracter exclusiv şi litere de-o şchioapă, de una dintre jumătăţile marilor campioni ai presei sportive din România.

 

Îi ştim cu toţii, îi ştie tot iubitorul de fotbal din ţară, că doar lecturează cu nesaţ bombasticele titluri cu vino-ncoa, urmate de câteva paragrafe şi punct, dublate de cacofonia coloratelor comentarii, titluri din covârşitoarea majoritate a consemnărilor având de-a face cu fotbalul, că doar la atât se rezumă sportul în accepţiunea unora, sau mai exact cu scandalurile, strâmbele, intrigile, afacerile, banii, murdăriile şi în general politica fotbalului.

Din nefericire, spaţiul mediatic al arenei sportive este constant infestat cu aşa ceva, sub falsul clişeu pus în cârca publicului cititor şi al preferinţelor sale, şi iată că mai consumăm şi noi energii, timp şi spaţiu pentru a da citire produselor acestei strategii care a generat decredibilizarea presei sportive autohtone.

Se impune însă efortul, mai ales în aceste momente de nesănătoasă laudă de sine a marilor gazetari sportivi bucureşteni, trăgând turta pe spuza lor după verdictul „Dosarului transferurilor” dar uitând să menţioneze aspectul decisiv şi definitoriu că mai toţi „marii oameni de fotbal” din Carpaţi au fost ridicaţi la rang de vedete, cu titluri peste titluri şi clişee peste clişee, prin plictisitoarea şi dezechilibrata manieră sistematică de mediatizare a tot ceea ce ţinea de numele lor, de decenii încoace. Presa sportivă centrală a încurajat şi întreţinut cu o intensitate supărătoare mediatizarea aceloraşi personaje, fie aceştia conducători de cluburi, impresari, antrenori, fotbalişti, de parcă subiectele din sportul românesc ar fi erupt şi s-ar fi încheiat în acelaşi perimetru. Iar acum, după ani şi ani de becalizare forţată, să ne mai înfigă pe gât, în culmea tupeului, şi acte de pseudodizidenţă şi eroism în ale investigaţiilor jurnalistice şi demascărilor.

Iată însă că, în cuprinsul a doar 5 paragrafe, a fost suficient spaţiu să se înfigă şi dezinformarea conform căreia Dorin Rotariu este „produs 100% al celor de la Dinamo”. Afirmaţia nu este doar neadevărată şi cât se poate de şocantă, parvenind de la „mari campioni ai presei sportive” carpatine, dar de-a dreptul revoltătoare şi ca o insultă la adresa fotbalului timişorean, în special pe adresa clubului fiinţând de decenii la complexul „Dan Păltinişanu”. Dorin Rotariu, născut în 29 iulie 1995, debuta la Dinamo sub formă de împrumut de la ACS Poli Timişoara, pe parcursul ediţiei 2012-2013, dar nu înainte de a deveni campion naţional în competiţia selecţionatelor judeţene rezervată generaţiei 1995, cu reprezentativa juvenilă a Timişului.

Desigur, crescut în fotbalul de pe malurile Begăi şi cochetând ca junior al celor de la FC Timişoara cu o eventuală trecere la principala formaţie de seniori ce-şi găzduieşte meciurile pe arena „Dan Păltinişanu”, pas care din păcate pentru sportul local nu s-a materializat, Dorin Rotariu este un produs 100% al fotbalului timişorean, optând însă foarte de timpuriu pentru controversata rivală peste generaţii a alb-violeţilor, Dinamo, alegere care, fie cât de controversată, îi aparţine ca un drept de neatins.

Nu este niciodată de neglijat incomensurabila ignoranţă umană, iar jurnaliştii nu fac excepţie de la această slăbiciune, motiv pentru care ştirea că Dorin Rotariu ar fi renunţat la contractul cu fraţii Becali, o altă opţiune dovedindu-se a fi – iată! – destul de rapid cu dus-întors, a inclus şi această dezinformare, sfidătoare la adresa primilor paşi ai tânărului în sport, la adresa antrenorilor şi clubului de formare: Cristian Petcu, la LPS Banatul, iar apoi Robert Fruşa, Antonio Foale, Sorin Vlaicu şi Cristian Contescu, în această ordine, la Politehnica şi ulterior FC Timişoara.

Aşadar nu doar că fotbalul timişorean a pierdut unul dintre cei mai talentaţi tineri ai ultimelor generaţii lansate în alb-violet, unde s-a pregătit câteva sezoane bunicele, dar s-a ajuns, la nici un an de la semnarea primului său contract cu un club din afara Timişoarei, ca una dintre cele mai influente publicaţii sportive din România să dezinformeze negru pe alb că timişoreanul de 18 ani ar fi un produs 100% al roş-albilor.

Campionii din 2011 cu Timiş U16, în C.N. al selecţionatelor judeţene de 1995... (stânga sus) Wiliam Harasim - antrenor cu portarii, Flavius Torok, Victor Gîrlea, Raul Petrar, Cristian Bocșan, Rareș Mureșan, Dionisie Hîrdău, Alexandru Albeanu, Mihai Scheau, Miodrag Todorov, EmiConstantinescu – maseor, Romeo Malac – antrenor secund, Florian Mierea – vicepreședinte AJF Timiș, Cristian Contescu – antrenor principal, Rândul de jos: A. Mureșan, Dejan Boldor, Daniel Popa, Cristi Bărbuț, Dorin Rotariu, Cosmin Moja, Roberto Artimon, Petrișor Jichici, Vasile Palcovacs

 

Alăturat, şi fotodocumente care atestă truismul de netăgăduit că Dorin Rotariu este un produs 100% al fotbalului timişorean, magnetizat, ca în alte mai mult sau mai puţin nefericite cazuri, de alb-roşii din Şoseaua Ştefan cel Mare.

Mare ruşine pseudogazetarilor, agresori de tastatură dar nicidecum mari campioni ai presei sportive şi nici pe-atât salvatori ai nătului, după „Dosarul transferurilor” şi nu numai! Ei de ei s-au pupat şi s-au bălăcărit acolo, „la centru”, ei de ei au împărţit mese şi studiouri de televiziune, ei de ei au adus fotbalul în jalnica stare în care e, şi în care, curat-murdar, se fură din condei munca unor truditori puţin băgaţi în seamă, dar care chiar au făcut ceva pentru bietul sport carpatin.

Într-o singură privinţă sunt de acord cu rândurile decartate în privinţa timişoreanului, şi anume că este un „nume important”, conform exprimării din titlu, fără însă a-l dezvălui, căci de ce-ar face-o!?, ca parte a strategiei de accesare, „clic” pentru citirea conţinutului articolului, în care, în acest caz, apare dezinformarea. În vremurile bune, când fiecare-şi ştia locul său şi lungul nasului, şi presa bună însemna inserarea numelui subiectului rândurilor deja în titlul consemnării, ca o notă firească de fidelă informare şi consideraţie faţă de cel în cauză.

Şi închei aici, pentru a nu deveni mai virulent inclusiv la adresa defectuosului management fotbalistic timişorean, care a risipit printre degete şi fără a clipi, tocmai în beneficiul lui Dinamo, un produs al muncii şi resurselor sportului local, şi care ar fi putut ajunge departe pe ruta directă, gen Timofte spre FC Porto, şi nu via Dinamo, aidoma altor localnici precum Contra ori Codrea. Căci iată şi la ce se poate ajunge cu asemenea transferuri…

Dar citiţi-i, oameni buni, citiţi-i şi ascultaţi-i, luaţi aminte, căci marii campioni sunt „meseria” împărţitoare de procentaje. Pură, divină şi de necontestat.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + noua =

 


Alte articole legate de acest subiect: