0,6%! Veniturile lui ACS Poli din biletele cumpărate de spectatori, raportate la contribuţiile financiare sub formă de cotizaţii către club ale celor din Timişoara şi Timiş

Pînă ce vom constata cîţi fani, om cu om, se vor arăta interesaţi pe viu de primul meci al Timişoarei în Liga 1 după aproape 800 de zile, putem nota, în baza informării privind situaţia execuţiei bugetului în anul competiţional 2012-2013, publicată astăzi de www.acspoli.ro, că entuziasmul spectatorilor de a asista pe „Dan Păltinişanu” la cursa promovării a fost infim în raport cu cotizaţia anuală pe care Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş au virat-o în numele contribuabililor.

Dînd dovadă de oarecare transparenţă prin cîteva totaluri de venituri şi cheltuieli dar nu numai, ACS Poli Timişoara doar a confirmat ceea ce era deja bine ştiut încă de la startul campaniei în Liga II Vest, şi anume că de departe cel mai semnificativ efort urma să fie nu cel depus de jucători pe terenurile ştersului eşalon secund, şi nici atît de către edilii semnînd şi parafînd aprobarea unor sume revoltător de umflate în raport cu sprijinul oferit altor cluburi şi grupări sportive din Timişoara şi judeţ, ci de contribuabilii din ale căror taxe şi impozite a fost posibil să se rotunjească un asemenea total. Peste opt milioane!

Din păcate, foarte puţini dintre respectivii contribuabili ai locului s-au regăsit şi între spectatorii de fotbal interesaţi să vadă la lucru echipa antrenată de Velcea, Stoicov şi Petruescu, dezinteres şfichiuind puşculiţa clubului bugetar, care s-a ales, conform aceleiaşi informări, cu 49.949 ron din vînzarea biletelor. Sumă care însă nu surprinde, fiind greu de crezut că pînă şi cei mai optimişti dintre simpatizanţii „proiectului” ar fi încondeiat o mult mai semeaţă estimare bugetară cînd a venit vorba de încasările din tichete.

Aşadar anticipabil şi deloc de mirare. Majoritatea susţinătorilor de altădată şi-au economisit leii, sătui fiind de nivelul tot mai ridicol al spectacolului sportiv, de constantele scandaluri ce dezonorează fotbalul, dar – în mod punctual – şi de situaţia în care a ajuns Timişoara cu sau fără voia ei, iar în cazul unora, mai tranşanţi, de ultima găselniţă cu tentă politică influenţînd din culise destine şi traiectorii, în ceea ce ar trebui să rămînă doar un joc.

Şi mai trist pentru fotbal, în ciuda faptului că parcă la fiecare deschidere de frigider ori conservă îţi ţiuie în urechi vreun nume de fundaş de la ALRO, Luceafărul sau aiurea, numeroasele transmisii în direct ale slabelor jocuri inducînd indirect absenteismul devenit cronic pe stadioanele ţării dar şi lărgind talia tot mai supradimensionată a unui popor pe zi ce trece mai comod şi dependent de nociva telecomandă, ACS Poli s-ar fi ales conform aceleiaşi informări cu puţin peste 50.000 ron din drepturile de difuzare ale meciurilor din tur. 

Cu alte cuvinte, valoarea spectacolului sportiv pe care l-a oferit nou-promovata, în ochii spectatorilor şi telespectatorilor săi, a fost net mai mică decît supraestimarea de necesar conturată de lansatorii la apă, şi anume totalul cotizaţiei aprobate de către aleşi din contribuţiile financiare recoltate din buzunarele mult mai multor cetăţeni decît cei care au cît de cît habar care este ordinea corectă a iniţialelor noii grupări.

Iar ca o ultimă informare, ACS Poli s-a demascat că unele lucruri nu se schimbă nici cu forţa, adică măcar de exemplu de gura presei, totalul cheltuielilor investite în ceea ce a însemnat bunul mers al Centrului de copii şi juniori echivalînd cu nici 10% din alocaţia bugetară rezervată clubului alb-negru de edilii locali şi judeţeni. Sub 800.000, faţă de peste 8 milioane.

Cît despre salarii şi prime, bucuroşii nou-promovaţi care scandau luna trecută sacadat la vestiare, poftindu-i pe Robu şi Bojin să-şi onoreze promisiunile şi „să sară” cu banul, ar face bine să înţeleagă că respectivele sume sunt rodul activităţii acelor foarte mulţi care nu-i urmăresc din tribune şi poate nici nu-i vizionează pe micul ecran, pe cînd cei 2 rămîn doar nişte executanţi fără merite dar cu opţiuni mai mult decît discutabile în privinţa împărţirii judicioase a banului public.

Dar la ora meciului cu Dinamo mulţi vor fi şi uitat de cele peste 8 milioane strînse din buzunarele lor pentru o promovare la mustaţă în dauna Damilei, alte 9-10 luni de frivol circ cu tot mai puţină pîine ivindu-li-se la orizont. Iar faptul că potul din drepturi TV va fi de această dată net superior, motiv de mîndrie pare-se pentru vreun edil care ar vrea să sublinieze spiritul anticipativ de a intui viitoare venituri, este doar praf în ochi, miezul problemei rămînînd acelaşi: foarte multă gargară pentru un spectacol îndoielnic, cel mai probabil lipsit în cazul Timişoarei şi de prezenţa cu un alt gen de spectacol a tradiţionalei galerii.

Iar dacă promovarea a adus ceva, şi încă din prima, atunci e nevoie să rostim din nou acest nume mult-mult „iubit” pe malurile Begăi: Dinamo. Şi cine nu şi-ar fi dorit încă din runda inaugurală să-i vadă sprintînd pe „Dan Păltinişanu” pe alb-roşii!? Farmecul crunt al Ligii 1 este de netăgăduit.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la 0,6%! Veniturile lui ACS Poli din biletele cumpărate de spectatori, raportate la contribuţiile financiare sub formă de cotizaţii către club ale celor din Timişoara şi Timiş

  1. HA-HA-HA spune:

    Voi si ASU-gistii, sau ASU-gacii ati avut dreptate ce infimi spectatori!!! La alte sporturi in schimb gem salile si stadioanele, doar ca gem de fructe

  2. barbarella spune:

    „Iar ca o ultimă informare, ACS Poli s-a demascat că unele lucruri nu se schimbă nici cu forţa, adică măcar de exemplu de gura presei….”
    😮
    Continutul e „foarte multă gargară”, iar forma e „indoielnica”, ceea ce ma face sa consider articolul un „frivol circ”. Asta ca sa-l citez pe fericitul posesor al unei minti odihnite si netulburate de misterele gramaticii. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− sapte = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: