În România, fără Germania, Franţa, Italia, Portugalia sau Olanda

Între Supercupa României şi debutul de vineri al Ligii 1, în mai mică măsură mediatizat porneşte la drum miercuri seară turneul final al Campionatului European sub 19 ani, a cărui a X-a ediţie, găzduită în jurul Bucureştiului, va regăsi „tricolorii” pregătiţi de Lucian Burchel în măcar trei din totalul celor 15 meciuri ale competiţiei constând şi drept criteriu de calificare la turneul final al Campionatului Mondial sub 20 ani, disputat bienal.

Şi cum în lotul selecţionatei gazdă se regăsesc între cei 18 juniori inclusiv un actual, Florin Ilie (FC Timişoara), şi fost produs al pepinierei locale, Romario Benzar, poate e de interes să creionăm în linii mari întrecerea ce se va derula pe parcursul a 13 zile…

România U19, aşa cum se alinia în amicalul din aprilie cu Serbia, pierdut cu 1-3 la Timişoara. Se poate mai mult?

E vorba de competiţia în care abia la ultimele sale două ediţii, în 2009 şi anul trecut, s-au impus gazdele întrecerii, şi anume Ucraina respectiv Franţa, semn că avantajul terenului propriu ar putea până la urmă conta, „tricolorii” luând poate în calcul că n-ar mai avea vreodată şansa să joace acasă iar la festinul final să nu se fi calificat majoritatea forţelor continentale când vine vorba nu doar de fotbalul juvenil.

E şi competiţia în care la primele sale ediţii, în 2002 respectiv 2003, au fost declaraţi jucători ai turneului final fotbalişti ajunşi până mai ieri la Liverpool FC, Torres şi Aquilani, şi de-aceea e mereu fascinant de urmărit cine smulge aplauzele şi încântă ochiul, un potenţial minus în privinţa atractivităţii întrecerii găzduite cu concursul FRF în ţara noastră fiind, aşa cum am spus, absenţa numelor grele ca Germania, Franţa, Italia, Portugalia, Olanda sau Anglia, după ce precedentele trofee le-au acontat pe rând Spania, Italia, din nou Spania, Franţa şi din nou Spania, şi încă de două ori, Germania, Ucraina şi iarăşi Franţa.

Mai e competiţia care se va şi limita la un total cumulat de doar 8.100 locuri disponibile în tribunele celor patru arene din jurul Bucureştiului, şi într-un fel poate că e mai bine aşa, minimalist, să dea senzaţia de apropiere, specifică sportului juvenil, de plin.

Seara de miercuri ne propune deja patru jocuri, două în grupa B, alcătuită din Serbia, Turcia, Spania şi Belgia, care reuneşte puncheri în calificări ca turcul Demir, cu 8 goluri, sârbul lui Govedarica, Lukic, şi ibericul Isco, cu câte 6, şi alte două în grupa A, dintre care cel de pe „Concordia” din Chiajna, România – Republica Cehă, ne aminteşte că în 3 mai, la turneul final U17 din Serbia, „tricolorii” cu timişoreni printre titulari debutau tot împotriva compatrioţilor lui Uhrin jr.

Burchel, selecţionerul României U19

Aşadar, miercuri seară, tot în grupa A, la Buftea, Grecia – Irlanda, în Berceni, Serbia – Turcia, iar la Mogoşoaia, Spania – Belgia. Care dintre aceste nume îşi va crea şansa de a evolua luni 1 august pe acelaşi „Concordia” din Chiajna, în finala cu trofeul pe masă? Semifinalele de vineri 29 iulie vor da răspunsul, şi nu doar cele mai bune 4 naţiuni la turneul final vor obţine automat biletele pentru Cupa Mondială U20, dar şi ocupantele locurilor trei în grupe, ceea ce implică faptul că şi numai o victorie i-ar putea asigura României un loc pe scena globală. De la Chiajna, direct sub ochii lumii…

N-a fost să fie pentru „tricolori” în precedentele preliminarii, de care acum n-au mai avut parte, calificându-se din oficiu, pe când în mai 2010, în Ungaria, au suferit de mâna Portugalia, cu 1-3, a Ungariei, cu 0-3, şi a Greciei, cu 0-2, în cadrul rundei de elită, în care se calificase după ce în octombrie 2009 îşi croia drum în ciuda unui 0-3 cu Scoţia. Aşadar în 2010, la C.E. U19 din Franţa, România n-a participat, şi aşteptările de la o evoluţie pe teren propriu s-ar putea dovedi la fel de împovărătoare pe umerii lui Romario Benzar şi compania.

Miercuri cu Cehia la Chiajna, sâmbătă cu Grecia iar marţea viitoare cu Irlanda, în Berceni, un program din trei în trei zile pentru români, cu adversari din şcoli de fotbal diferite, oferind aşadar un întreg arsenal de dificile provocări pentru un fotbal dezumflat pe locul 53 în ierarhia FIFA şi care s-ar putea regăsi numai şi numai prin schimburile de mâine.

Nicidecum câştigătoarele ultimelor două ediţii printre adversare, ba chiar nicicare altele cu excepţia ibericilor, învinşi în finala de anul trecut de la Caen, în faţa a 29.000 spectatori, după ce Rodrigo deschisese scorul înaintea pauzei pentru toreadori. Avea însă să se încheie  Franţa – Spania 2-1, graţie rezervei Lacazette, cap în minutul 85, după ce Sunu egalase pentru „Cocoşul galic” în minutul 49, răzbunând acel 0-4 din finala la U17 în 2008 respectiv reeditând acel prim triumf din 2005.

"Belo": un munte de urcat, în a revigora fotbalul românesc de la nivelul juvenil

Iar pentru a ne face o idee unde ar putea ajunge băieţii pregătiţi de Burchel, e de interes şi Campionatul Mondial U20, ce va debuta zilele acestea în Columbia, cu 6 dintre cele 24 de finaliste din Europa, şi anume ibericele, Portugalia şi Spania, vecina Franţa, alte vecine, Croaţia şi Austria, plus englezii.

Desigur, dacă este să dăm timpul înapoi, la vremea meciului amical disputat în miez de aprilie pe stadionul „Ştiinţa” din Timişoara, cu ocazia stagiului de pregătire al „tricolorilor” sub 19 ani în Banat, în cadrul căruia băieţii antrenaţi de Lucian Burchel au făcut un meci bun, pasele s-au legat iar jocul la mijloc a fost cursiv dar Serbia s-a desprins la 3-0, putem distinge dificultatea competiţiei la momentul turneului final. Sârbii aveau să fie primii calificaţi pentru România 2011 după turneul de elită câştigat în acelaşi aprilie între fiorduri şi n-ar fi exclusă o reeditare a disputei. Cumva o revanşă pentru acel 1-3?

Atunci, Romario Benzar a încercat să creeze faze de atac, fără însă ca eforturile sale să dea roade. Tot ce au reuşit „tricolorii” a constat într-un singur gol, cel de onoare, marcat de rezerva Sebastian Chitoşcă în minutul 70, după ce sârbii marcaseră trei goluri din acţiune, prin Goran Cavsic, în minutele 12 şi 21, respectiv Djordje Despotovic, în minutul 41.

La Timişoara, echipa de start a României a fost Radu Chiriţă – Andrei Peteleu, Lucian Murgoci, Sebastian Remeş, Romario Benzar, Nicolae Stanciu, Adrian Avramia, Pafrir Walleth, Adrian Mărkuş, Alin Cârstocea, Tiberiu Serediuc, dintre care bihoreanul Mărkuş nu şi-a câştigat locul între selecţionabilii pentru festinul final.

De fapt, vizavi de acea convocare, au rezistat portarul Radu Chiriţă (CSM Rm. Vâlcea), căruia i s-a adăugat Alexandru Brănescu, de la Juventus Torino, cooptat de la U17, fundaşii Florin Ilie (FC Timişoara), Tiberiu Serediuc (CS Otopeni), Andrei Peteleu (Delta Tulcea), Sebastian Bogdan Remeş (Honved Budapesta), Adrian Avramia (ACSMU Poli Iaşi), Lucian Murgoci (Oţelul Galaţi), mijlocaşii Alin Ionuţ Cârstocea (FC Viitorul Constanţa), Nicuşor Stanciu (Unirea Alba Iulia), Romario Sandu Benzar (FC Viitorul Constanţa), Enghin Amet (Juventus Bucureşti), Patrick Walleth (FC Ingolstadt/Germania), Sebastian Chitoşcă (Ceahlăul Piatra Neamţ) şi atacanţii Ionuţ Năstăsie (FC Steaua Bucureşti) şi Cristian Gavra (FC Viitorul Constanţa).

Cât despre Benzar, povesteşte un tânăr truditor al Timişoarei în fotbalul juvenil. „L-am găsit la un trial, pe când antrenam la Srbijanka Giuchici. Din prima zi l-am observat. Era un băiat timid, cu bun simţ, care avea un bun joc individual şi un impresionant registru tehnic. Avea calităţi foarte bune pentru momentul respectiv. Mi-am zis că trebuie să fac ceva şi l-am luat în echipă. S-a integrat destul de greu în grup dar a reuşit. Eu l-am folosit mai mult pe partea ofensivă. Acolo am simţit că poate evolua cel mai bine. Pot să zic că doar un ghinion îl putea opri să nu ajungă unde îşi dorea. Indiferent de vreme, venea primul şi pleca ultimul de la antrenament. Am ţinut legătura în permanenţă, când era la Academia Gheorghe Hagi. Sunt convins ca va ajunge şi mai departe”, remarca atunci pentru www.sporttim.ro antrenorul Cesar Ciprian Tudoraşcu, care l-a pregătit pe Benzar în anii 2002-´06.

Benzar şi Tudoraşcu, elev selecţionat la U19 şi antrenor...

Evoluţia sa din meciul amical împotriva Serbiei, ne-a demonstrat că Roma – cum îi zice antrenorul care l-a iniţiat în fotbal – şi-a dezvoltat abilităţile şi poate juca fără probleme şi pe un post defensiv: „S-a schimbat umpic ca post, era mai ofensiv, dar nu e nimic rău în asta. Ar trebui să fie mai curajos, să încerce să se afirme şi cu calităţile sale ofensive, dar poate nu e momentul acum. Are viziune asupra jocului.  Rezistenţa foarte bună la efort îl ajută foarte mult, poate de aceea nici nu a fost schimbat. Relaţia unu la unu e bună. Se descurcă, depăşeşte uşor adversarul. El lucrează mult cu Alin Cârstocea, colegul său de la Viitorul Constanţa. Cârstocea e un pic mai ofensiv. E important că se înţeleg bine pe teren. Vorbeam cu Lucian Burchel şi mi-a zis că îl apreciază foarte mult. El a avut o perioadă când se antrena singur, nu  avea echipă unde să joace, iar selecţionerul a avut încredere în el şi a confirmat.”

Contactul dintre cei doi nu s-a rupt niciodată, chiar şi atunci când Ciprian Tudoraşcu a activat în Italia antrenorul şi juniorul ţinând legătura. „Roma” nu a uitat de unde a plecat şi cine l-a îndrumat… Antrenorul juniorilor B polişti, născuţi în anul 1995, îi urmăreşte evoluţia permanent şi verifică la fiecare meci statistica şi notele acordate de presă pentru jocul lui: „A fost o revedere plăcută. Noi oricum vorbim la două săptămâni. Îi urmăresc cronicile şi vorbim la telefon sau pe internet. Înainte de meciul cu Serbia nu am apucat să vorbim prea multe. Când am ajuns eu la stadion, el era deja la încălzire. A venit şi doar ne-am salutat, iar eu i-am urat baftă !” a spus Tudoraşcu. Iar viitorul sună bine. Căpitanul naţionalei U19 are toate şansele să ajungă un jucător mare: „Eu sper să prindă un contract la o echipă bună, dacă nu din prima ligă, ceva în afara graniţelor. Important este că acolo unde joacă momentan, la FC Viitorul Constanţa, este mulţumit. Baza sportivă, condiţiile de antrenament şi cazare sunt foarte bune.”

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + 5 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: