”A fost acea sabie cu două tăișuri” Grozavu, despre România U19: ”L-am felicitat în fața întregii echipe!” Haruț: ”Jucând la seniori în echipa de club, am ajuns la lot cu mai multă experiență”

Programul competițional din această iarnă prelungită a făcut ca prim-divizionara ACS Poli să nu joace nici un meci acasă în luna martie, ba chiar mai mult, vreme de peste 6 săptămâni, din 18 februarie, când pierdea cu ieșenii cu 2-3 ultima apariție pe ”Dan Păltinișanu” din retur, ulterior disputând 3 partide în deplasare, una remizată la Craiova iar următoarele două, pierdute cu 1-0 la Voluntari. A mai fost și pauza competițională datorată întâlnirilor inter-țări, iar dat fiind că între selecționabilii sub ”tricolor” a fost și un junior al timișorenilor, fundașul lateral Denis Haruț, în reprezentativa sub 19 ani, conferința de presă găzduită azi dimineață de ACS Poli a atins și subiectul eliminării suferite în prelungiri de juniorii mari ai României, atât prin vocea antrenorului principal al bănățenilor, Leo Grozavu, cât și prin cea a jucătorului.

Haruț, doiarul alb-violet titular al naționalei România U19

Luni de la ora 20:45 se va juca la finele celei de-a treia runde din play-out-ul Ligii 1 duelul vecinelor ierarhice de pe pozițiile 11 și antepenultima, ACS Poli – Sepsi, la nici o săptămână după ce România U19 rata în prelungiri pe ”Ilie Oană” calificarea din Turul de Elită la turneul final Euro U19, cedând cu 1-2 (0-0) în fața contracandidatei Ucraina, care a răsturnat scorul în superioritate numerică în minutele 84 și 90+2, după ce Moruțan deschidea scorul în minutul 77 dar era imediat și eliminat pentru cel de-al doilea cartonaș galben, acordat în urma gestului de a-și scoate tricoul, în bucuria golului.

Subiect despre care a vorbit și Leo Grozavu, astăzi, în conferința de presă onorată cu prezența și de fundașul lateral Denis Haruț, titular al lui ACS Poli în naționala sub 19 ani.

”L-am felicitat pe Denis în fața echipei, sunt mândru de ceea ce au reușit acești juniori să facă. Doar că noi vedem totul strict în gri și negru, dar să nu se uite că atunci când nu pui nimic în pământ, nu poți aștepta rezultate fenomenale. Noi avem pretenții de nivel mondial dar nu semănăm nimic! Această generație m-a făcut să fiu mândru, și nu știu câți dintre cei care au caracterizat această înfrângere ca pe un mare dezastru au văzut toate meciurile copiilor din calificări, succesele cu Grecia, Rusia, Suedia, în fața Serbiei, în care au făcut jocuri fantastice. Iar după aceea, abia la ultima partidă s-au trezit toți că trebuie să-i mediatizăm, după ce până atunci nimeni nu a catadicsit să transmită ceva, chiar dacă echipa găzduia Turul de Elită în România. Nimeni nici nu a chemat până atunci lumea la stadion ca la ultimul joc, așa încât atunci a apărut o presiune suplimentară asupra lor”, a explicat Grozavu.

Care a continuat și pe mai departe să apere selecționata sub 19 ani, mai întâi spunând câteva cuvinte și fundașul junior: ”A fost greu pentru mine și colegi dar asta e viața, așa e și în fotbal, astăzi ești ridicat ca fiind cel mai bun, mâine ajungi cel mai slab. Trebuie să trecem peste acest capitol și să căutăm să facem performanță, fiecare în parte, la echipa de club. Sunt foarte, foarte afectat, deoarece ne-am pus foarte mult suflet, simțeam că merităm să trecem mai departe, dar așa a fost să fie.. E important că am jucat la echipa de club la seniori, pentru că am mers cu mai multă experiență la convocarea la lot. Nu e același lucru să joci la seniori sau la juniori, e mult mai greu la seniori, iar atunci când ajungi la juniori, e altfel, mă simt mai bine pregătit, știi ce să faci în anumite situații. Ne-am simțit mult mai maturi în jocul nostru și am evoluat mult mai bine!”

Despre ucrainienii învingători, Haruț a sesizat că ”și-au făcut bine temele, au văzut că suntem o echipă de atac, așa că au căutat și ne-au blocat foarte bine, reușind să câștige un meci cu foarte mare șansă. Și precedentul îl câștigau tot în minutul 92…” Cât despre proxima partidă, de campionat, Haruț a anticipat: ”E importantă, dificilă, o tratăm cu foarte mare seriozitate și încercăm să ieșim câștigători. Sepsi n-are nimic de pierdut, e o diferență de două puncte, așa că vor încerca să facă un meci bun și să câștige, așadar cu această mentalitate vor veni și ei, dar noi vrem să facem un joc bun!”

Grozavu a explicat și în continuare pe marginea eșecului României U19. ”Motive și cauze sunt foarte multe pentru această înfrângere, dar noi întotdeauna greșim prin a semnala efectul, fără a arunca nici o privire la baza lucrurilor. E clar că au fost și greșeli, dar să se scoată că doar ei ar fi principalii răspunzători, e urât să se întâmple asemenea lucruri. Mi-a plăcut ce a spus Dima, că e mândru de coechipierii lui, și eu sunt mândru, și sunt absolut convins că peste ani ne vom uita cu toții la reușitele acestei generații. Timișoara să fie și ea mândră că a avut 3 reprezentanți în acest lot, pe Haruț, Dragomir și Sîntean, ceea ce nu e lucru puțin. E doar un eșec pe care toți trebuie să-l analizeze dar prin a rămâne cu cele bine făcute, cu partea plină, căci e o echipă care m-a impresionat și prin maturitate, prin ce a arătat în teren. Micile detalii au făcut diferența iar la final am fost dezamăgiți de rezultat dar sunt și foarte multe lucruri pe care trebuie să le remarcăm. Avem de învățat din acest eșec!”

Grozavu a semnalat că ”Timișoara a lansat în ultimii ani foarte mulți jucători tineri, cu care putea crea o formație mai mult decât competitivă și cu tineri de mare viitor, jucători de până în 23 de ani care puteau reprezenta Timișoara în continuare, cu mult succes. Îi urmărim pe toți, de exemplu și pe Darius Buia, căci sunt mulți jucători de valoare din generațiile 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, foarte, foarte valoroși în România, așadar s-a făcut ceva în ultimii ani, dar mult prea puțin în comparație cu ce se putea face. Toți acuză, dar nu știu ce înseamnă să fii jucător, antrenor, însă sunt în schimb destui care și-au dat acum cu părerea, fără a fi simțit ce înseamnă competiția, un joc. E ușor de pe margine, indiferent dacă sunt din fenomen sau mai puțin, și critică cei care n-au făcut nimic în viața lor. Iar în unele momente chiar nu mai poți a interveni. Antrenorul le-a spus tot ce trebuia dar juniorilor le era greu în acele momente de tensiune să mai reacționeze. Și la seniori și la echipele de club au mai pierdut românii calificări importante în momentele de prelungiri sau pe final de joc… Lumea a văzut doar gestul făcut de el după, dar Moruțan a marcat goluri foarte importante pentru parcursul ulterior, iar cei care îl critică au uitat. E un tânăr cu caracter destul de puternic dar nu ai cum să fii insensibil, când toată lumea l-a scos de parcă ar fi responsabil de uciderea unei generații, ori e mult prea mult. Da, a făcut un gest copilăresc, fără să gândească, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fie susținut, ajutat, fiind un bun al fotbalului românesc. Avem o generație extraordinar de talentată iar dacă sunt crescuți cum trebuie, sunt absolut convins că ne vor oferi multe bucurii la U21, la seniori, prin cluburile noastre în cupele europene. Dar trebuie susținuți, sprijiniți, educați în continuare, pregătiți…” Într-adevăr, dacă sunt crescuți cum trebuie…

Grozavu a mai semnalat și că ”în primele două meciuri nu a fost foarte cunoscută adversarilor, dar acel 4-0 contra Serbiei, și nu în ultimul rând victoria contra Suediei, de la 0-1, le-au scos foarte multe valori în evidență, iar astfel și adversarii i-au studiat mult mai atent, ultimul meci cu Ucraina fiind ca o finală. Ucraina a arătat ce fel de joc poate practica, fiind foarte bine pregătită fizic, și a folosit strategia prin care n-au dat spații românilor, mult mai abili. Nici terenul nu a fost prea bun pentru a pune în valoare tinerii noștri, care nu au mai avut aceeași evoluție. Plus toată presiunea care a fost pusă la ultimul meci, la care s-au înghesuit toate televiziunile, a fost prezentă și conducerea FRF, lumea aștepta șampania să fie deschisă, lumea a fost chemată intrarea fiind liberă, toate astea au constituit acea sabie cu două tăișuri. Ori noi suntem suporteri de rezultat, când e bine, în regulă, când pierzi, te înjură, dar nu cred că trebuie chiar așa de blamați. Toate au dus la acest rezultat. Nu cred că au pregătit altceva dar adversarii i-au blocat mult mai bine decât atunci când nu erau așa de bine cunoscuți. A fost cu totul diferit, cred eu…”

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × trei =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: