A releva realitatea, pedepsită în arena sportivă din România anului 2019 prin periclitarea integrității corporale. Petarda de la Deta

Menirea presei este de a oglindi realitatea, oricât de inconvenabilă ar fi aceasta, iar în capitala Banatului s-a murit pe străzi în urmă cu 30 de ani și pentru această stare de normalitate, de a fortifica un pilon de bază al vieții sociale, prin transformarea sa dintr-o mașinărie de propagandă a sistemului, purjând minciuni despre recoltele cincinale și toată falsitatea cu putință, într-un domeniu reper care să-și poată exercita neîngrădit și firesc un rol cu impact în societate.

Sunt însă destui într-o vădită disonanță contradictorie, cărora le surâd ideatic libertatea și democrația dar au o problemă majoră tocmai cu realitatea factuală și adevărul, o incompatibilitate ce i-a montat fără discernământ împotriva presei, mesager și atât, perceput însă cu dușmănie. Recepționată de Sporttim din plin peste ani, sugestiv semn că și-a făcut datoria, într-o net mai mare măsură și mult mai bine decât majoritatea simplă și banală.

Dar fireasca reliefare a realității pare a deveni un act temerar și chiar revoluționar. A spune simplu și normal lucrurilor pe nume – atât și nimic mai mult – pare a deveni un fapt demn de disprețuit, stigmatizat și combătut.

Lipsa de educație și civilizație, cu tente majore într-o societate necultivată, pervertită, plină de prejudecăți și afundată într-un marasm moral de nedescris, se manifestă în rândurile unora și sub forma incapacității de deducție a rolului domeniului mass-media, de informare dar și ca formator de opinie, închipuirile inadecvate determinându-i să-l asocieze cu un vehicul de tors osanale și laude la adresa subiecților săi, precum pe vremea conturării cultului personalității, și nu de reliefare a realității. Implicit, luându-se furios la trântă cu adevărul inconvenabil, într-o eră de pe urmă în care social media a stimulat infatuarea oricărui ”prost al satului”, percepând realitatea prin ochelarii de cal care-l fac să fie și mai orbit într-o trecere pe pământ în cursul căreia oricum habar n-are pe ce lume trăiește, alergicul la vederea unei pârghii de bază într-o societate sănătoasă ia pueril în cătare tocmai mesagerul.

Câte nu ne-am auzit și văzut, verbal și în scris, câte n-am constatat pe propria piele… Și câte nu sunt în plus aspectele incorecte care sunt ecranate interesat, ferite de ochiul presei. Se colcăie în minciună, într-o societate vai și amar, de joasă speță, străjer al propriei incapacități de a face față realității inconvenabile.

Putem cel mult doar scrijeli la suprafața lucrurilor, ce mai răsuflă pe ici, pe colo, dintr-o opacitate abil camuflată. Însă până și banale aspecte, care n-ar trebui să supere de fapt pe nimeni, pot deranja minți și suflete vădit sensibile, certate rău cu realitatea factuală. Ce s-ar alege oare de noi dacă am afla și releva măcar un sfert din toate aspectele neprincipiale și lipsite de etică și moralitate la care mulți se pot deda, din moment ce absolut banale remarci pot induce asemenea reacții!?  

Ultimul sugestiv exemplu, constatat pe propria piele la începutul acestui retur al Diviziei D Timiș, în acest caz la Deta. Și nu este deloc pentru prima oară, în fotbal sau într-o altă ramură sportivă, ca o oarecare consemnare, nu neapărat cu tentă critică, dar semnalând niște aspecte cât se poate de evidente, să stârnească reacția negativă și defensivă a unor inși imersați în confuzie. Datoria presei nu este de a lăuda și de a ridica în slăvi, de a închide ochii sau de a face propagandă mincinoasă, ci pur și simplu de a informa prin relevarea realității, prin relatarea unor aspecte factuale, la nevoie cu rol de formare a opiniei publice.

S-a ajuns în ziua de astăzi ca o banală consemnare despre starea suprafeței de joc a stadionului din Deta la ora meciului inaugural acasă din retur al gazdei ASO, cu Fortuna Becicherecu Mic, să stârnească într-atâta supărare în rândul unora, încât să se ajungă la manifestări ostile, ducând până la amenințarea integrității fizice a reporterului.

N-are Sporttim absolut nici cea mai mică vină pentru faptul că gazonul terenului din Deta era plin de mușuroaie la vremea acelei partide între ASO și Fortuna, iar dacă n-ar fi existat această situație, nici cotidianul n-ar fi consemnat aspectul în speță, ci, cel mai probabil, ar fi relevat în termeni apreciativi calitatea suprafeței. Dar este cât se poate de clar că realitatea trebuia semnalată, în condițiile în care a influențat negativ prestația echipelor, chiar antrenorul principal al oaspeților evidențiind starea de fapt, fără a fi întrebat în acest sens de către Sporttim, ceea ce spune totul.

Pentru orice om de bună credință era un fapt limpede ca lumina zilei, și nimeni n-ar fi trebuit să se simtă ofensat de o banală propoziție într-o publicație, iar tenta respectivelor rânduri și a articolului în general oricum n-a fost critică, poate cel mult dojenitoare. În plus, fotografiile nu s-au axat pe starea suprafeței de joc, ci pe evenimentul sportiv în sine, ca o bună propagandă adusă sportului, fotbalului în special. Din nou, Sporttim și-a făcut adecvat datoria.

Iosif Canea a fost prezent la un alt interesant meci găzduit peste numai două săptămâni de ASO Deta, sâmbăta trecută, cu ACS Carani, semn al lipsei vreunei prejudecăți din partea cotidianului Sporttim în general vizavi de lumea arenelor, însă un ins din tribuna localnică a exploatat momentul prezenței fotoreporterului la fața locului, pentru a plăti polițe învelite într-o absolută ignoranță.

Din nou, Sporttim doar a căutat să-și facă datoria, dar integritatea corporală a lui Iosif Canea a fost amenințată la un moment dat în cursul acestui demers.

Un ins din tribuna acoperită lansa în repriza I o primă petardă în zona din fața tunelului de acces pe teren, ceea ce ridică un prim semn de întrebare. Ce au păzit cei având în responsabilitatea lor – în baza convenției cu clubul organizator al partidei – asigurarea siguranței și ordinii la acest eveniment sportiv? De ce s-a permis în primul rând accesul în incintă cu asemenea materiale, iar în al doilea rând de ce nu și-au exercitat atribuțiile respectivele persoane care ar fi trebuit să se sesizeze în această situație, odată ce prima petardă s-a făcut auzită? Nici cea mai mică reacție.  

Bis spre finele meciului, în minutul 84, când ASO Deta a preluat conducerea, 2-1. Altă petardă, de astă dată direcționată primejdios în zona în care se afla pe marginea terenului Iosif Canea. Contrariat și speriat, dar și afectat auditiv la una dintre urechi de zgomotul petardei căzute în apropierea sa, fotoreporterul și-a dus mâna streașină la ochi, privind spre tribună, la care s-a ales și cu ”explicațiile”.

Un ins pe care îl identificăm numai drept ”Chelu” s-a referit în completare cu reproș la faptul că Iosif Canea s-ar afla din nou la fața locului și ar face ”rău” prin efectuarea de fotografii.

Canea tocmai își reluase locul în zona în care avea să fie aruncată petarda, după ce efectuase fotografii în preajma jucătorului Martinov, de la ACS Murani, suficient de grav accidentat la centrul terenului, înspre tribuna acoperită, după un fault pentru care componentul lui ASO Deta, Marius Stanciu, a primit cartonașul roșu, iar ulterior, la judecarea cazului la Comisia de Disciplină a AJF Timiș, o suspendare pentru 4 etape și o amendă de 150 de lei.

Iar la asemenea aspre sancțiuni, este cât se poate de evident, la fel și din nou, că efectuarea unor fotografii legate de jucătorul accidentat erau cât se poate de binevenite pentru conturarea realității factuale a evenimentului sportiv din acea dimineață. Dar se pare că în agenda unora este interzis să scoți în evidență fie calitatea necorespunzătoare a suprafeței de joc, fie consecințele sub forma suferinței fizice a unui protagonist al partidei. A nu fi expus aceste aspecte ar fi mers împotriva firii, naturii, menirii și fibrei actului jurnalistic.

Abia întors din zona de teren în care jucătorul a avut nevoie timp de 7 minute de îngrijiri medicale, Canea a fost expus acestei agresiuni ostile, fiind fățiș luat la țintă, însă într-un mod pervers, tipic necioplitului din societatea românească, și sunt câtă frunză, câtă iarbă, slalom printre indivizi de proastă calitate.

Asistenta medicală și-a făcut pe deplin datoria, atât în ceea ce privește îngrijirile acordate lui Martinov, care n-a mai putut continua meciul, fiind înlocuit, cât și pe adresa lui Iosif Canea, care pentru ceva vreme, la finele partidei și după încheierea acesteia, n-a auzit cu una dintre urechi, vătămat prin asurzire dat fiind zgomotul declanșat.

Aceasta este realitatea și până aici s-a ajuns, dar întrebările abia acum încep să curgă.

Ce au păzit așadar cei având în responsabilitatea lor protecția și paza la acest eveniment sportiv, pentru siguranța deplină a celor de față?

Cum de un asemenea eveniment care a periclitat integritatea corporală a unei persoane și care s-a derulat în văzul întregii tribune a fost omis din raportul de observare al delegatului AJF Timiș? Toți cei de față au observat incidentul, în privința căruia s-a păstrat pesemne legea tăcerii prin prisma omiterii faptului din raport. Ceea ce sugerează și totala lipsă de considerație față de unii oameni care chiar depun o activitate de promovare a fenomenului sportiv, așa cum este acesta, cu bune și rele.

Iar dacă tot nu s-a semnalat în raportul de observare, cum de nu s-a autosesizat AJF Timiș prin a lansa o simplă întrebare pe seama paragrafului inserat de Sporttim în consemnările de sâmbătă legate de rezultatele zilei în Divizia D Timiș respectiv pe marginea partidei de la Deta!? Își poate oare imagina ori închipui cineva că Sporttim ar menționa asemenea aspecte fără a fi și reale sau doar pentru a se afla în treabă!? Din contră, este o bătaie de cap în plus, pierdere de timp și energii, generate de acțiunea iresponsabilă a unui ins care a fost lăsat pesemne să-și facă de cap. Așa cum, ca o paranteză, și-a făcut și un altul din tribuna din Ciacova, prin a expedia o sticlă de plastic golită de bere spre unul dintre asistenții partidei din ultima etapă în liga a IV-a timișeană, aspect consemnat în raportul de observare, fără a fi însă luat în considerare spre judecare.   

Lipsa de reacție a celor îndreptățiți să o facă echivalează cu o încuviințare tacită a celor întâmplate la Deta, însă, din moment ce jucătorului Stanciu i s-a aplicat o suspendare de 4 etape, semn al conștientizării de către Comisia de Disciplină a efectelor durității faultului comis, rezultă implicit că Sporttim a avut totală și absolută acoperire în a efectua fotografiile nedorite de agresorul din tribună cu fotbalistul vătămat din tabăra oaspeților, Martinov, căruia i se acordau îngrijiri medicale, un aspect neplăcut dar cât se poate de semnificativ al partidei. Iar așa cum menirea asistentei medicale era de a acorda îngrijirile necesare, și menirea fotoreporterului aflat la fața locului era de a-și completa însemnările și cu suport fotografic pe seama celor întâmplate. Ar fi fost însă o minune ca unor indivizi mici, meschini, absorbiți de sine și de propriile nevoi în nimicnicia unor existențe fără impact în rândul semenilor, să le tresară un mușchi facial ca reacție omenească la cele semnalate fără părtinire.  

Indiferent însă de situație, Sporttim rămâne fidel menirii jurnalismului, bine societal pe care puțini îl pot percepe în adevărata lumină și cântări la adevărata valoare, respectiv oglindirii activității sportive. Desigur că destui sunt cei care n-ar merita de fapt nici cea mai mică atenție, însă rolul presei ține și de calitatea de formator de opinie, iar chiar dacă unii preferă să-și ducă mâinile la ochi și la urechi, să n-audă și nu vadă, indiferenți în ignoranța lor, este tot menirea jurnalistului, ca o datorie în plus, să pună punctul pe i în situații de acest gen. Cine nu vrea să ia aminte, este cât se poate de liber să nu citească, dreptul fiecăruia, dar o obligație morală a celor din fenomen ține de acceptarea dreptului ziaristului de a-și exercita activitatea.   

   

            

   

 

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 3 =

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: