Abuz fără precedent. Antrenor cu contract, scos din vestiar cu stewards de propria conducere, din ședința dinaintea jocului. Stan, pe CFR, la Mama Mia – Școlar Reșița 0-2. Legea junglei în fotbalul românesc

Unul dintre cei mai buni și talentați tineri antrenori din fotbalul românesc a fost evacuat astăzi după scene incredibile din vestiarul propriei echipe, din fața jucătorilor săi, cărora tocmai le vorbea în expunerea din ședința premergătoare meciului de campionat din Seria a IV-a a Ligii 3, pe stadionul CFR din Timișoara, demersul fiind înfăptuit de președintele grupării cu care tehnicianul Cosmin Stan se află sub contract, Petre Tătaru, cu ajutorul stewarzilor pătrunși în respectiva incintă.

26

Cosmin Stan – foto, antrenor licențiat în vârstă de 43 de ani sub cârma căruia CS Nuova Mama Mia legase înaintea neprezentării de sâmbăta trecută de la Ripensia o serie de două victorii și o remiză cu grupări notabile ale Seriei a IV-a și progresa până în 16-imile de finală ale Cupei României, a fost întrerupt în timp ce ținea obișnuita ședință tehnico-tactică dinaintea partidei programate la ora 14, rămânând la ideea că portarul reșițean Zimmermann este un sportiv cu experiență competițională și cu un bun joc de picior, moment în care, în jurul orei 13, o descindere a președintelui executiv al divizionarei C, Petre Tătaru, a fost urmată de o evacuare blitz din vestiar a principalului Stan și a secundului său, Mihăiță Hromei. Puși în fața unei situații total ingrate și scăpate de sub control, derapaj al conducătorului executiv neavând nimic de-a face cu lumea arenelor, cei 2 antrenori s-au conformat și au ieșit în curtea vestiarelor arenei CFR.

Cosmin Stan nu își începuse demult prelegerea în fața lotului convocat când Tătaru a deschis ușa vestiarului și l-a poftit pe principal în afara incintei, la care antrenorul a reacționat prin a spune că nu iese, dat fiind că este sub contract cu clubul a cărei echipă o pregătește, și asta încă din săptămâna dinaintea returului ediției precedente de campionat. Fără a-i fi fost înmânat în ultima vreme nici un fel de document care să ateste că n-ar mai fi antrenor principal al celor de la CS Nuova Mama Mia, Stan s-a opus în primă fază demersului lui Tătaru, care a încercat să-l atingă și i-a smuls din mână foaia de pregătire a partidei.

Stan s-a ferit prin a-i spune lui Tătaru să nu-l atingă, dar, rămas fără foaie și poftit afară din vestiar, n-a avut de ales în condițiile în care președintele executiv al clubului a chemat în incintă și 3 stewards echipați în veste galbene, care au întărit invitația lansată de conducător. Tehnicianul le-a explicat și acestora că este vorba în cazul său și al lui Hromei despre antrenori cu contract pe perioadă nedeterminată cu clubul programat a organiza partida de la ora 14, la care bodyguards au replicat că nu îi interesează și doar execută ceea ce li se spune.

Antrenorul a fost luat de mână de un steward, ridicat de pe scaun și scos din vestiar, și sub privirile vicepreședintelui Gurin, intrat în incintă în urma descinderii bodyguards.

Incidentul dinaintea meciului de campionat de astăzi este urmare a escaladării la cote nebănuite a situației generate la clubul divizionar C de o conducere executivă acționând în niște limite și termeni neavând absolut nimic de-a face cu lumea sportului.

S-a comis de fapt o ilegalitate și un abuz fățiș în dauna unor antrenori angajați contractual cu clubul din Becicherecu Mic, și care au fost astfel puși în imposibilitatea de a-și derula activitatea. În consecință, cei 2 antrenori au ajuns în cele din urmă în tribună, mai exact în cea dinspre vestiare, conform îndrumării pe care au primit-o din partea bodyguards, iar în vestiar a intrat pentru a finaliza pregătirea partidei Gheorghe Stoianov. Borseta antrenorului Stan, rămasă în urma sa în vestiar, a fost scoasă de președintele executiv Tătaru și amplasată pe o bancă din curtea vestiarelor.

Antrenorul secund Hromei a făcut mai întâi un prim drum lămuritor pentru a explica situația în fața observatorului de joc al întâlnirii cu secund clasata CSM Școlar Reșița, însoțit fiind de unul dintre stewards, și s-a prezentat prin a sublinia că este vorba despre 2 antrenori licențiați și cu I.D. de identificare conform regulamentului în vigoare, întrebând ce este de făcut. I s-a adus la cunoștință că, precum la deplasarea de sâmbăta trecută, antrenorii lui CS Nuova Mama Mia nu sunt înscriși de propriul club pe raportul oficial, la care Hromei a explicat că înaintea întâlnirii cu Ripensia din Ciarda Roșie, într-o situație asemănătoare, arbitrii au făcut fotografii împreună cu antrenorii și separat acestora, ca o dovadă justificatoare în privința prezenței la teren. I s-a spus în replică faptul că în cazul meciului de astăzi nu se mai aplică același procedeu.

Ca o altă consecință, Mama Mia s-a aliniat pentru penultimul meci acasă din tur doar cu delegatul de joc pe banca de rezervă, în absența antrenorilor din spațiul tehnic.

CS Nuova Mama Mia era amendată cu 1.000 de lei și pierdea cu 3-0 la ”masa verde” deplasarea de sâmbăta trecută la Ripensia, conform omologării federale, ca efecte ale neprezentării, după ce jucătorii din lot, exclusiv din propria inițiativă și fără nici un fel de alte influențe, au optat pentru a nu se alinia în Ciarda Roșie ca formă de protest în urma neîncasării drepturilor pecuniare restante din partea clubului.

Fără nici cea mai mică dovadă și acuzând în absența oricărei acoperiri justificatoare că Stan ar fi în spatele revoltei sportivilor, conducerea celor de la CS Nuova Mama Mia a împins săptămâna aceasta lucrurile și mai departe, împiedicând buna desfășurare a pregătirii partidei de astăzi.

Astfel, după ce Stan, Hromei și elevii lor n-au putut desfășura deloc antrenamentul de marți pe CFR iar cel de miercuri l-au derulat pe terenul sintetic de la Arena Carlo exclusiv pe banii lor, achitând contravaloarea închirierii bazei sportive, conducerea a acționat disruptiv prin a genera o imixtiune în programul săptămânal și a devansat antrenamentul de joi la orele dimineții, când au răspuns prezent 12 jucători, sub comanda lui Gyuri Stoianov. Tot atunci, o parte dintre ei și-au încasat restanțe financiare, iar 14 sportivi s-au prezentat și după-amiaza la un al doilea antrenament derulat la ”Arena Carlo”, cu antrenorii lor, Stan și Hromei, și tot pe banii sportivilor și tehnicienilor, mai puțin Croitoru, învoit la dentist, și portarul Culda, învoit să rămână la servici tocmai pentru a putea sosi astăzi în timp util de la lucru, în vederea startului de la ora 14.

Astăzi, ceilalți jucători și-au primit restanțe financiare și în consecință echipa a intrat în teren, evitându-se astfel a doua neprezentare și implicit excluderea din întrecere, iar faptul că sportivii legitimați la CS Nuova Mama Mia au pătruns astăzi pe gazon pentru a juca, după ce au încasat sumele la care aveau dreptul prin contract, reprezintă cea mai bună dovadă în sensul în care nu Stan a stat în spatele acțiunii de sâmbăta trecută a jucătorilor, cum pe nedrept și fără acoperire a fost acuzat, ci fotbaliștii și-au luat dreptatea în mâini tocmai pentru a-și rezolva propria disensiune cu conducerea grupării.

La cele întâmplate până astăzi la CS Nuova Mama Mia dar și înaintea jocului cu reșițenii, dat fiind că este vorba despre stoparea dreptului a doi antrenori aflați sub contract pe o perioadă nedeterminată de a-și desfășura activitatea, fără nici o înștiințare prealabilă, și în condițiile în care Stan și Hromei respectaseră obligațiile contractuale, ar fi de așteptat ca Școala Federală de Antrenori să și acționeze pe căi legale, și nu doar să se autosesizeze, ceea ce a și făcut deja. De fapt, reprezentanți de frunte ai organismului cu pricina se vor afla luni și marți în Timișoara la un seminar de specialitate cu Massimo Lucchesi la pupitru, și la care antrenorii Stan și Hromei sunt invitați de promotorul evenimentului, Ciprian Urican.

Rămâne de văzut modul în care va reacționa SFA în fața abuzului fățiș împotriva a doi tineri antrenori din fotbalul românesc dar și verdictul litigiului între tehnicieni și club, după ce Stan și Hromei și-au înaintat memoriu la AFAN în urmă cu 10 zile pentru încasarea drepturilor bănești. Este de așteptat și un caz la Comisia de Disciplină, dat fiind cele întâmplate nu doar astăzi pe seama tinerilor tehnicieni.

Culmea ironiei în această cât se poate de tristă poveste este că Stan și Tătaru erau nu doar colegi de echipă și vestiar dar și vechi prieteni încă de la vârsta de 10 ani, evoluând împreună câteva sezoane bune la Electrica Timișoara, tot în liga a 3-a, Divizia C, doar că atitudinea președintelui executiv din acest an la CS Nuova Mama Mia a dezvăluit cât se poate de clar, lăsând la o parte considerentele profesionale, și raportându-ne strict la cele umane, cât de ușor și pentru nimic se pot frânge în ziua de azi strânse relații interumane.

Mult mai agravant este însă faptul că un tânăr și talentat antrenor licențiat, căutând doar să-și exercite profesia în hățișul mizerabil al fotbalului românesc, o groapă de gunoi a sportului, a ajuns să fie amenințat verbal și fizic de o persoană infiltrată în sportul rege în acest caz ca mână dreaptă a finanțatorului de dată recentă George Sîngeorzan, Tică Gurin, vicepreședinte la CS Nuova Mama Mia, spunându-i lui Cosmin Stan înaintea partidei acasă cu CSM Lugoj, într-un loc public, premergător descinderii la stadion și de față cu patronul roș-albilor, că poate vrea să nu mai ajungă unde are de mers, tenta fiind similară în urma aceluiași joc, și tot într-un loc public, la ora discutării termenilor rezilierii contractului, când același diriguitor executiv l-a întrebat pe Sîngeorzan, de față cu antrenorul principal, dacă îl lasă să-l bată pe Stan.

Un tânăr antrenor de fotbal licențiat UEFA, amenințat fățiș de o persoană din Săcălaz, îndeletnicindu-se înaintea implicării la Mama Mia cu șofatul de vehicule.

Halo, FRF și organe abilitate, oare ce mai păziți!?! Astfel sunt oare tratați tineri de perspectivă din subțirele detașament al antrenorilor fotbalului românesc, și încă un profesionist dedicat total activității sale, priceput și cu har!? Vai și amar atunci de sportul rege din Carpați!

Fără a știrbi deloc din meritele reșițenilor, care s-au impus pe CFR cu 0-2 (0-1) prin goluri pe începutul fiecărei reprize și au egalat astfel la puncte în frunte liderul Național Sebiș, depășit la Giarmata, prestația gazdelor a fost evident influențată negativ de imixtiunea conducerii executive în pregătirea de peste săptămână a partidei dar și prin atmosfera ostilă creată înaintea meciului, deloc propice unui eveniment sportiv, așa încât nici jocul n-a mai avut practic istoric odată ce CSM Școlar Reșița a deschis scorul prin Banac încă din minutul 2, cu un șut din tușă, de la 35 de metri, în diagonală în colțul lung, peste Culda, balonul deviind din bara transversală după linie conform semnalizării asistentului. Iar fără antrenori pe bancă, Mama Mia a suferit primul eșec pe teren în campionat în ultimele 4 apariții, rotunjit la 0-2 de Coviț în minutul 50.

CSM Școlar se putea de fapt desprinde încă după mijlocul primei reprize, când a ratat un penalty la 0-1, șut în dreapta portarului dar pe lângă buturi, lovitura de la 11 metri fiind acordată pentru un fault comis de Dragu.

Fără Zurbagiu, accidentat, dar și fără cei 2 jucători din America de Nord, plecați acasă joia trecută cu tot cu echipamentul alb-roșu, de fapt 3 socotindu-l și pe finanțatorul George Sîngeorzan, rezervă utilizată cu Astra respectiv rămasă pe bancă cu CSM Lugoj, și care la rândul său a optat pentru amintirea de a lua cu sine tricoul avut din rândul vestimentației de joc achiziționate de Raimond Rusu, CS Nuova Mama Mia a început partida întocmai 11-lui pregătit de Stan, care nu i-a mai văzut însă la față pe sportivi în ora dinaintea jocului, fiind abuziv scos din vestiar, și anume Culda – Sturz, Toma, Albert – Radu, Dragu, Stancu, Rebenciuc – cpt. – Filip, Dumiter – Matiș, iar ca rezerve cu Ciui – Pricop, Ciobanu, Croitoru.

Contrariat de toate cele ce i s-au întâmplat, Cosmin Stan s-a limitat la a mai remarca după meci că ”probabil conducătorii sunt acum mulțumiți, căci nu rezultatele îi interesau, ceea ce s-a văzut prin începerea distrugerii unei echipe cu greu formate tocmai când ultimele rezultate erau bune, și nici eșecul de astăzi nu-i interesează, pentru că ceea ce-i interesa era să-și atingă scopul, acela ca nu noi să mai fim pe bancă”.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: