Accente

Ediția cu numărul 21 a Campionatului Mondial de Fotbal se află la jumătatea întrecerii, când încep să se cearnă valorile. Ce am văzut până acum? O competiție în care spectacolul a fost compromis aproape în totalitate. În general, echipele s-au dorit a fi pragmatice, mulțumindu-se cu puțin. Mai mult, au fost partide cu iz de blat, exemplul Franța – Danemarca fiind relevant.

O mare surpriză a constituit-o eliminarea Germaniei încă din grupele preliminare. Antrenorul Löw a dorit să păstreze în linii mari același lot de jucători cu care a avut rezultate majore. S-a dovedit a fi o greșeală, deoarece nu a ținut cont că au trecut niște ani peste jucători, apărând uzura și suficiența.

În partidele din optimile de finală disputate până acum au apărut alte surprize, cum ar fi eliminarea Argentinei, Portugaliei și Spaniei. Argentina este victima propriilor erori. Antrenorul Sampaoli a pierdut controlul vestiarului, în timp ce Messi își impunea punctul de vedere, fără să fi avut o evoluție consistentă. Să joci împotriva echipei Franței fără un atacant veritabil mi se pare un lucru nepermis. Nici echipa Portugaliei nu a fost scutită de ifosele lui Cristiano Ronaldo, care parcă a uitat că fotbalul este un joc colectiv.

Federația spaniolă a făcut o greșeală de neiertat când, înaintea competiției mondiale, l-a înlocuit pe selecționerul Lopetegui cu Hierro, până atunci director sportiv, schimbare care l-a surprins până și pe cel din urmă. Părerile jucătorilor au fost împărțite și de aici au apărut problemele. În partida cu Rusia, echipa iberică a părut una vetustă, cu un joc îmbâcsit. Chiar dacă a dominat jocul, a fost o dominare sterilă, ceea ce a dus la o eliminare prematură din competiție.

Un aspect pozitiv este starea impecabilă a gazonului, indiferent de locul de disputare a partidelor. Această constatare ar trebui să ne dea de gândit nouă, celor din Romînia, care dorim să organizăm viitorul Campionat European.

O problemă la care revin aproape obsesiv este utilizarea metodei video War pentru deciziile de arbitraj. Este o metodă irelevantă care mai mult încurcă și stirbește personalitatea arbitrilor. De exemplu, la partida Columbia – Senegal, la o intervenție în careu a unui apărător columbian, arbitrul Milorad Mazic a luat o decizie corectă, în accepțiunea mea, acordând lovitură de la 11 metri. După consultarea War, Mazic a revenit asupra deciziei.

În ceea ce privește criteriul cartonașelor galbene în stabilirea echipei calificate la egalitate de puncte este unul subiectiv, deoarece unii arbitri acordă cu ușurință cartonașe galbene, în timp ce alții sunt mai reținuți și de aici apar discrepanțe nedorite.

În liga a doua, pe palierul nostru de interes, echipele ACS Poli, Ripensia, ASU Politehnica și UTA sunt în căutări febrile pentru a-și completa loturile, deoarece au renunțat la mulți jucători. Competiția care va începe la începutul lunii august este una dificilă și echipele trebuie să se prezinte bine pregătite la startul întrecerii.

În cel de-al treilea eșalon, echipa CSM Școlar Reșița, după despărțirea de Daniel Oprița, a apelat la antrenorul Octavian Benga, un antrenor cu licența Pro, la care Timișoara a renunțat prea ușor.

În sfârșit echipa Crișul Chișineu Criș este promovată în liga a treia. Partida retur nu s-a mai disputat, deoarece echipa gazdă, Petrolul Bustuchin, nu a asigurat în timp util asistența medicală. Și în aceste condiții, formația din Chișineu Criș are meritul că a îndeplinit așteptările localnicilor care, după mai bine de 30 de ani, au din nou un club în liga a treia.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × = 9

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: