ACS Poli, 4 jocuri în 10 zile, cu liderul din play-out unic neînvins în faza pe grupe și fără gol primit afară în 7-14, ex-campioana, finalista acasă Dinamo și Pandurii

Mai toate privirile sunt ațintite sâmbătă seară de la ora 20 pe cele 3 jocuri la titlu din runda finală în play-off, pe când mai toate grijile s-au reașezat apăsător pe umerii celei mai penalizate grupări din Liga 1, ACS Poli Timișoara, care, începând de duminică de la ora 18, când primește vizita unicei formații neînvinse în faza pe grupe valorice din totalul de 14 trupe ale elitei, are parte de un nou șir de nu mai puțin de 4 apariții în trei întreceri diferite și în doar 10 zile, tot a treia zi, în succesiunea miercuri – sâmbătă – marți.

Popa, cu probleme de lot și de… programări înaintea a 3 jocuri la rând acasă în play-out, întrerupte de semifinala Cupei României și finala Cupei Ligii

Cu un singur punct adjudecat din ultimele 9 posibile, cea mai mică zestre a timișorenilor de la un tronson de 3 apariții asemănătoare la începutul lui noiembrie 2016, ACS Poli a alunecat miercuri înapoi pe locul de baraj de care scăpa acum o lună în urmă cu 5 etape, antepenultimă poziție de pe care abordează seria ultimelor 3 partide la rând acasă în play-out, întreruptă de ”distracția” din competițiile eliminatorii, miercuri de la ora 19 tot pe ”Dan Păltinișanu”, în returul semifinalei Cupei României cu Astra, 1-4 după primele 90 de minute, respectiv sâmbătă 20 mai de la ora 20 pe Arena Națională în finala de Cupa Ligii cu Dinamo.

Și dacă ar fi avut un lot consistent numeric și valoric, fără accidentări și lipsit de grijile retrogradării, prim-divizionara s-ar fi confruntat cu un pasaj competițional extrem de intens dat fiind intercalarea tot la a treia zi între meciuri de campionat a două partide cu caracter de semifinală respectiv finală în întreceri eliminatorii. Dar așa, luând în considerare problemele de efectiv și situația din clasamentul zonei a doua valorice, misiunea este cu atât mai complicată pe toate cele 3 fronturi, existând și posibilitatea ca, în goana după 3 iepuri, nici unul să nu fie prins.

Într-adevăr, cel puțin curios, și încă din nou, ultima programare ce a implicat-o pe ACS Poli a dispus găzduirea jocului cu Pandurii din antepenultima etapă a fazei play-out marți 23 mai de la ora 20,30, adică în chiar prima dintre cele 3 zile ale respectivei runde a 12-a, în condițiile în care timișorenii aveau deja parte cu numai 3 seri înainte de finala Cupei Ligii, la București, pe 20 mai, pe când cei din Târgu Jiu marele avantaj de a disputa acasă primul dintre cele 3 meciuri rămase de jucat în etapa din acel weekend, a 11-a, întinsă pe 3 zile. Ceva este mai mult decât bătător la ochi și contradictoriu.

În fine, măcar după întâlnirea acasă cu gorjenii, ACS Poli nu va fi pusă în situația să deschidă și penultima etapă, a 13-a, fiind programată acasă cu ASA duminică 28 mai de la ora 18.

Până atunci însă, primirea unicei formații neînvinse din Liga 1 după cele 9 etape din play-off și play-out, și anume CSM Poli Iași, care pe teren propriu a trecut pe rând cu 3-1 de Concordia, cu 1-0 de bănățeni prin golul lui Bole din minutul 46 și cu 2-1 de FC Botoșani, după care a remizat acasă 0-0 cu ASA dar a dezarmat-o luni seară cu 3-0 pe Pandurii, în deplasare remizând alb la Drobeta Turnu Severin, câștigând cu 2-0 la Mediaș, și remizând din nou alb atât la Voluntari cât și la Chiajna. Cu alte cuvinte, ieșenii încă n-au primit gol în deplasare în cele patru ieșiri din play-out…   

Pe de altă parte, elevii lui Ionuț Popa au marcat cel mult un gol în aparițiile pe ”Dan Păltinișanu” din play-out, 1-0 cu FC Voluntari, 0-0 cu Concordia, 1-0 cu Gaz Metan și 1-1 cu FC Botoșani, autori ai reușitelor pentru gazde fiind pe rând Popovici în minutul 55 și Străuț după un corner în minutul 89, ambii în victoriile cu 1-0, respectiv Cânu cu deschiderea de scor înaintea pauzei, în fața celor din nordul Moldovei.

De fapt, ultima oară când timișorenii au înscris mai mult decât un gol pe ”Dan Păltinișanu” în Liga 1 a fost tocmai împotriva ieșenilor, 2-1 (1-0) în februarie 2017, spre încheierea returului, cu mențiunea că gruparea din capitala Moldovei a fost singura învinsă tur-retur în sezonul regulat de mereu amenințații cu retrogradarea.

Cărora nu le-a priit zilele trecute în Ilfov, învinși la rând și obligați acum să se împartă între rigorile luptei pentru evitarea retrogradării și cele ale disputelor cu caracter eliminatoriu contra ex-campioanei Astra și a finalistei practic în propriul fief în capitală, Dinamo, planuri paralele în care trebuie însă să se alinieze aproximativ cu același personal, restrâns numeric.

O socoteală practică ar sugera că timișorenii pot eventual sacrifica manșa secundă cu Astra, dat fiind deficitul din tur, 1-4, retur pe care să-l abordeze cu jucători mai puțin folosiți în rest, tocmai în ideea canalizării tuturor eforturilor pe întâlnirile pe puncte din play-out dar și pentru a face o figură cât mai bună la ora unei finale naționale, la București. Simplu de zis, mult mai greu de distribuit personalul și marjele de efort.

Și cu atât mai greu cu cât moralul a încasat lovituri în deplasările pierdute în Ilfov, Popa explicând în conferința de presă prefațând în această după-amiază vizita ieșenilor că ”unii jucători nu au la meciurile decisive acea tărie mentală necesară. Au fost greșeli cu caracter individual, primele două goluri la Chiajna din greșeli copilărești, când aveam partida în mână. Se vede oboseala jucătorilor, dar sunt și programări neînțelese, finala a fost deplasată în favoarea lui Dinamo. Pe când atunci când vine vorba de Poli, lucrurile sunt de altă natură. Ieri am făcut memoriu să ne amâne meciul cu Pandurii, au zis că nu e posibil. Încercăm să depășim situația…”

Antrenorul Popa apreciază ca fiind decisiv și meciul cu oaspeții ieșeni dar și că timișorenii ar fi ”singuri împotriva tuturor” prin prisma programărilor de care au parte, motiv pentru care a apelat la aportul publicului în vederea susținerii jucătorilor în partida de duminică seară din etapa a X-a, înaintea căreia își va și muștrului elevii, admițând că revenirea pe antepenultima poziție are de-a face și cu erorile din ultima vreme din teren. Căpitanul Marius Croitoru a fost pe aceeași lungime de undă cu antrenorul său în privința neprielnicelor programări de care au parte cei de pe ”Dan Păltinișanu”, explicând pe de altă parte că jucătorii nu pot renunța pur și simplu la oportunitatea de a se prezenta cât mai bine în faze semifinale și finale pentru care au tras din greu, în ideea axării strict pe salvarea de la retrogradare, dar și apreciind că o prezență la baraj ar fi de fapt în regulă.

Anul trecut, chiar în ultima etapă din play-out, pe când timișorenii erau deja retrogradați, ACS Poli s-a înclinat acasă de la 2-1 la pauză cu 2-3 în fața ieșenilor, pătrunși astfel la mustață și controversat în UEFA Europa League, în detrimentul craiovenilor, acel eșec de pe ”Dan Păltinișanu” fiind și unicul înregistrat de bănățeni în ediția precedentă în compania celor din capitala Moldovei, după remize tur-retur atât în sezonul regulat cât și în manșa I din play-out, o-o în nord-est.

Etapa a 10-a din play-out începe astăzi la Mediaș, Gaz Metan – FC Voluntari vineri de la ora 20,30, tot la Mediaș urmând a încheia și ACS Poli returul în play-out, la început de iunie, după cele 3 apariții de campionat acasă. Programul din weekend în Liga 1 și clasamentele, pe coloana dreaptă.   

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: