ACS Poli, debut anulat în jocurile de pregătire

Prim-divizionara de pe ”Dan Păltinișanu” trebuia să-și încheie cantonamentul derulat la Poiana Brașov într-un efectiv cu aproape jumătate dintre componenți fără apariții ca titulari în primele 22 de etape din Liga 1 printr-un joc amical programat astăzi cu o divizionară D brașoveană, la exact o lună după ce punea punct rundei finale din sezonul de toamnă, însă înrăutățirea vremii a amânat cu două zile meciul inaugural al pregătirilor de iarnă, așa încât cei reveniți în lot sau aflați în teste vor fi încercați abia sâmbătă, într-un duel pe malurile Begăi cu o nou-promovată timișeană în Liga 3, cu mai puțin de două săptămâni înaintea ridicării cortinei în campania oficială de primăvară, la Brașov, tocmai cu ACS Poli în calitate de formație vizitatoare.

Timișorenii de pe poziția a noua în Liga 1 au ratat astăzi în județul Brașov ocazia de a demara șirul verificărilor hibernale înaintea debutului oficial pe 2018 de la începutul lunii viitoare, programat tocmai la Brașov în continuarea returului primului eșalon, ninsorile abundente care duc cu gândul și la eventualele dificultăți ce ar putea fi întâmpinate de prim-divizionare în cele 4 runde rămase de disputat în februarie în sezonul regular ducând la anularea partidei amicale de la ora 11, de la Tărlungeni.

ACS Poli revine pe seară în Timișoara din cantonamentul de 10 zile încheiat fără amicalul cu SR Brașov, anulat astăzi din cauza vremii

Cu un lot fără mai mulți jucători implicați în etapele din vară și toamnă ale Ligii 1, unii dintre aceștia titulari în garniturile aliniate de Ionuț Popa, ACS Poli s-a antrenat de la începutul săptămânii trecute în cantonament la Poiana Brașov, perioadă încheiată fără o partidă de verificare, prima de acest gen urmând a avea loc sâmbătă de la ora 11 în complexul de terenuri ”Adrian Stoicov” de la stadionul Dan Păltinișanu, cu ACS Ghiroda, o nou-promovată în Liga 3, weekend în care timișorenii de pe locul 9 în elită își vor testa forțele și duminică de la ora 15, în compania unei alte echipe din Seria a IV-a a eșalonului terț, Național Sebiș.

Rămâne de văzut câte bătăi de cap va da iarna prim-divizionarelor în etapele de campionat din restul returului, programate luna viitoare începând de vineri 2 februarie de la ora 18 prin meciul ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – ACS Poli, conform anunțului lansat deja de LPF, care a stabilit și datele și orele de disputare ale partidelor antepenultimei runde din sezonul regular, inaugurată tot de bănățeni vineri 9 februarie de la ora 18, acasă cu FC Voluntari. Pe hârtie, toate bune și frumoase în privința țintarului etapelor 23 și 24, însă este de urmărit dacă startul oficial în 2018, cel mai vremelnic din istoria fotbalului românesc, nu va fi afectat de starea vremii în plin anotimp hibernal.

Într-adevăr, începând din 2013, data primei partide din noul an a fost împinsă tot mai aproape de încheierea lunii ianuarie, în descreștere de la o ediție la alta a Ligii 1 din 22 februarie în 21 februarie iar apoi pe rând 20 februarie, 12 februarie și chiar 3 februarie în 2017, când prima dintre cele 5 etape rămase în retur era inaugurată printr-un Pandurii – ACSM Politehnica Iași 1-1.

Sepsi, penultimă clasată cu care ACS Poli remiza în tur 0-0 la Timișoara, beneficiază de un prim meci amical al pregătirilor de iarnă cu polonezii de la Korona Kielce, în cursul cantonamentului din Antalya, urmând ca după deplasarea în campionat la Brașov bănățenii să dea piept tot unei formații de care sunt urmați în clasament, chiar cea imediat următoare, a zecea, cu un punct mai puțin în cont, FC Voluntari, triumfătoare la Ploiești în duelul din prima jumătate a sezonului regular printr-un unic gol înscris în prelungiri. Ulterior, ACS Poli va întâlni echipe de care este devansată în ierarhie, și anume CSM Poli Iași, cu care va juca tot acasă, respectiv CS U Craiova, în deplasare, în principiu în ultimul week-end din februarie.

Scurtă a fost vacanța de sărbători a timișorenilor, de puțin peste două săptămâni, după ce pe 18 decembrie puneau punct întregii stagiuni de toamnă printr-un 0-0 acasă cu Dinamo, într-o seară în care mai jucau și viitoarele oponente ale celor de pe ”Dan Păltinișanu”, FC Voluntari – Sepsi 3-0, iar în urma pauzei de iarnă lotul bănățenilor a suferit modificări notabile. Astfel, titularul între buturi al ultimelor 4 etape din 2017, Cătălin Straton, s-a numărat inițial între mai mulți componenți din prima linie care nu s-au angrenat în cantonamentul la Poiana Brașov, în care s-a integrat din mers, pe parcurs. N-a fost însă și cazul altor titulari în toamnă, precum fundașii laterali Crețu și Țigănașu, dar și croații Soljic și Curjuric, plus alți străini din avanposturi, Abraw și Bianconi, care n-au mai fost pe lista lui Popa pentru antrenamentele din stațiunea montană, în vreme ce unii au fost învoiți de la ”dezmorțirea” inițială de pe plan local, derulată pe 4-6 ianuarie, iar mijlocașul Munteanu nu s-a putut alătura coechipierilor, accidentat fiind.

În consecință, lotul pentru stagiul centralizat a fost completat cu mai mulți tineri, astfel încât, de exemplu între fundași, lui Haruț, debutant ca titular pe Arena Națională în ieșirea la FCSB și de 5 ori ca rezervă în ultimele tot atâtea etape din 2017, i s-a alăturat din garnitura din Liga Elitelor – Seria Vest juniorul Cochințu, din pepiniera clubului, pe când în linia mediană n-a lipsit Oprea, intrat în jumătatea secundă a deplasării la FCSB dar și rezervă în disputele finale la CFR Cluj și cu Dinamo, iar în avanposturi a fost cooptat Sebastian Velcotă, revenit la timișoreni după turul derulat la CSM Școlar Reșița, tot din Liga 3 urcând și un alt aspirant crescut în umbra arenei ”Dan Păltinișanu”, portarul Contra.

Efectivul a contabilizat și alte reveniri, ca de exemplu cea a atacantului Alexandru Popovici, din Azerbaijan, dar și în defensivă, la Poiana Brașov sosind totodată și câțiva jucători care n-au mai apărut până acum în ”violet”, inclusiv alți noi sportivi în teste de peste hotare, pe filieră africană, alipiri în contradicție cu ultimele declarații din curtea prim-divizionarei, cum că s-ar reorienta spre propriile tinere vlăstare, dar și ignorând parcă experimentele mai degrabă eșuate în cazul altor foști componenți din străinătate.

Într-adevăr, ACS Poli s-a referit la cumpăna dintre ani prin spusele propriilor diriguitori la noua tendință a clubului de a da un credit sporit unor aspiranți crescuți în propria bătătură, însă această idee a mai fost vehiculată când și când peste ani la grupările de pe ”Dan Păltinișanu”, în salturi și tot din necesitate în momente convenabile pentru lansarea unor asemenea deziderate care n-ar trebui de fapt să fie altceva decât priorități de bază, carte de căpătâi a oricărui club care se respectă.

Timpul avea să dovedească însă de fiecare dată lipsa de continuitate a planului cu înclinații juvenile, așa încât dominante au rămas inconsecvența, fluctuațiile și abordările în salturi ale unor asemenea demersuri. Acum, ACS Poli a declarat că va marșa ”cât mai mult pe forțele din curtea clubului nostru. Intenționăm ca treptat echipa să crească organic, pe baza jucătorilor crescuți de Poli Timișoara sau celelalte echipe din Banat… Politica noastră se va axa pe tinerii din cadrul clubului. Viitorul clubului nostru depinde de tinerii crescuți și lansați de Poli Timișoara, lucru care trebuie asumat obligatoriu de toți antrenorii”.

Vorbe frumoase, însă lansate precum în precedente dăți tot în momente grele și inoportune, tocmai când ar fi mai puțin cazul, atât în plin sezon cât și pe fondul unor masive dificultăți financiare. Asemenea viziuni și strategii ar trebui să constituie fără doar și poate o preocupare primordială și continuă, și nu doar de natură circumstanțială, când le-ar surâde unora, pentru a scoate cămașa în plan imagistic.

Bunăoară, în pauza de vară, întotdeauna mai nimerită pentru asemenea inițiative, la cumpăna între ediții, nu s-a pomenit mai nimic despre miza pe tineri, după un sezon în care Centrul de Copii și Juniori de la ”Dan Păltinișanu” fusese lăsat ca și de izbeliște, dar în schimb s-au efectuat achiziții peste puterile reale ale supraviețuitoarei în Liga 1, unii dintre proaspeții cooptați plecând așa precum soseau și cât se poate de vremelnic.

Tot mai strâmtorată financiar și apăsată de datorii inclusiv către proprii jucători, ACS Poli și-a dres glasul în decembrie la o tonalitate care ar trebui să reprezinte normalitatea cotidiană, cu referire la tineri și juniori, subiect la care însă probabil și din păcate n-ar fi apelat în circumstanțe mai fericite. Așa însă, tocmai când ar fi mai puțin cazul, înaintea ultimelor 18 apariții din sezonul 2017-2018, conducerea timișoreană și-a amintit subit și de propriile vlăstare. Așa să fie, dar antecedentele sugerează altceva, pentru a nu mai reaminti de marile pierderi de personal suferite de gruparea timișoreană pe palierul sportivilor juvenili, cea mai recentă în cazul lui Mailat.

Până una alta, deținând 11 puncte avans față de antepenultima clasată de pe locul de baraj dar numai 5 prin înjumătățirea zestrei conform situației actuale dacă astăzi ar fi să înceapă faza play-out, ACS Poli caută să-și contureze un efectiv cât mai bun pentru continuarea ediției în curs, alte amicale de testare fiind programate săptămâna viitoare, în zile consecutive, marți, miercuri și joi, cu AFC Hermannstadt, grupare de pe loc de promovare din Liga 2, FK Vozdovac, a șasea clasată în elita Serbiei, respectiv cu nou-promovata Ripensia. Mai apoi, în ultima verificare, sâmbătă 27 ianuarie de la ora 15, timișorenii vor juca la secund divizionara maghiară Kisvarda.

Amicalul anulat astăzi era programat în compania divizionarei D brașovene AS SR, lider sub bagheta lui Florin Stângă în liga a patra județeană în sezonul lansării clubului de către suporterii de sub Tâmpa, după dispariția în vara trecută a lui FC Brașov, a șaptea în ediția inaugurală în serie unică a Ligii 2. AS SR Brașov a încheiat turul ca lider în Divizia D Brașov cu bilanțul 15 12 3 0 85-10 și 39 de puncte, la egalitate de puncte cu AS FC Precizia Săcele, urmate pe podiumul întrecerii cu 16 echipe de Olimpia Zărnești, cu 37 de puncte, celelalte grupări de sub Tâmpa fiind clasate pe locurile 8-10, și anume ACS Colțea 1920, ACS Steagu Roșu și AS Aripile.

În cantonament, ACS Poli s-a pregătit cu portarii Curileac, Smaranda și Contra, cărora li s-a alăturat între timp și Straton, fundașii Haruț, Străuț, Bocșan, Melinte, Șeroni, Neagu, Cânu, Cochințu, Morariu și tunisianul Alaedine Bouslimi, mijlocașii Vașvari, Artean, Doman, Croitoru, Ciucur, Bîrnoi, Oprea, Zaluschi – jucător de bază al Ripensiei, Radu, ultima dată la Fortuna Becicherecu Mic, și dar și sud-africanul Ntombela Khanya Sobahle, născut în 26 septembrie 1995, atacanții fiind Drăghici, Popovici, Velcotă dar și o ultimă alipire, ugandezul de 21 de ani Mahrez Kayondo, sosit din Africa de Sud, din liga a doua.

Sepsi, prima oponentă a timișorenilor în jocuri oficiale, a achiziționat mai mulți jucători străini, în defensivă spaniolul Albert Dalmau Martínez și filipinezul Daisuke Sato alăturându-se nu demult croatului Obsivac, iar și mai recent mijlocașul portughez în vârstă de 33 de ani Filipe Oliveira și ivorianul Ousmane Viera, un fundaș central de 31 de ani, au completat lista noutăților, incluzându-l și pe Yasin Hamed, un mijlocaș de 18 ani cooptat de la CFR Cluj.

Clasamentul la zi în Liga 1, pe coloana datelor tehnice.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + cinci =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: