ACS Poli – FC Botoșani, 2 cu 3 ca puncte în turul play-out: primul din 9 jocuri în 35 de zile. Tot cu absențe, Popa e din nou față în față cu Grozavu

Pierzătoare marți seară în turul semifinalelor Cupei României pe terenul campioanei Astra după o serie invincibilă de două victorii și două remize în campionat, ACS Poli este reconectată deja la grijile evitării retrogradării, având în față debutul în returul fazei play-out din Liga 1, programat acasă luni la ora 17,30 cu FC Botoșani, ca prim meci dintre cele 4 rămase pe teren propriu în zona 7-14 dar și dintre cele nu mai puțin de 9 în cascadă până pe 4 iunie, la încheierea grupei a II-a valorice, incluzând și partide succesive de cupă la Timișoara și București, în jur de 17 mai respectiv pe 20 mai la ora 20, cu Dinamo, în finala Cupei Ligii.

Dacă au avut o lună aprilie cu 6 apariții, începând tocmai din data de 1 prin unica înfrângere suferită în play-out, 1-0 la Iași, timișorenii vor avea în schimb parte de o lună mai cu nu mai puțin de opt partide, majoritatea în returul zonei 7-14 dar și returul acasă al semifinalei de Cupa României cu Astra și ultimul act de pe Arena Națională, doar 3 zile mai apoi, în sâmbăta de 20 mai.

Iar toate acestea în condițiile în care problemele de lot ale bănățenilor au rămas suficient de îngrijorătoare, după cum a reiterat antrenorul principal Ionuț Popa și astăzi la amiază, în prefațarea jocului acasă de luni 1 mai. Tehnicianul care îi prelua pe timișoreni ca și retrogradați în returul fazei play-out din campania trecută, prima în care s-a experimentat acest sistem, de fapt înaintea penultimei etape, în care ACS Poli pierdea drastic la Voluntari și își risipea și ultimele șanse de evitare a poziției a 13-a, a subliniat astăzi că dacă formația de pe ”Dan Păltinișanu” va juca și în cea de-a doua parte din 7-14 precum a reușit s-o facă în tur, atunci trupa penalizată va și ajunge cu bine la liman, în ciuda tuturor adversităților, a se citi respectivele 14 puncte deduse sau problemele de efectiv.

Care nu-i dau pace antrenorului, confruntat chiar cu situația de a avea la antrenament jucători doar cât să încropească o echipă. Aspect care neliniștește, dat fiind că, deși meciul de luni de la ora 17,30 este prioritar, acesta nu este decât primul dintr-o serie de foc pentru timișoreni, programați și pe 5 mai la Voluntari iar un weekend mai apoi acasă cu ieșenii, după care va urma acel intermezzo în competițiile 2 și 3, peste săptămână tot pe teren propriu, în revanșa cu Astra, iar sâmbăta seara într-o finală națională, la București. Deși n-ar exclude posibilitatea unei răsturnări de situație cu campionii, Ionuț Popa se va vedea pare-se nevoit din motive legate de indisponibilități în efectiv să aleagă ca front de luptă total între cele două confruntări cu trupele din play-off, o reprezentație cât mai bună în capitală părând a avea întâietate.

Până atunci mai este însă mult și nici adversarii din play-out nu… dorm, de exemplu botoșănenii revenindu-și și ei după acel cutremur iscat de ieșirea antrenorului Grozavu în dauna elevului său Golofca, iar FC Voluntari, gazda timișorenilor de vinerea viitoare, fiind câștigătoare aseară cu 0-1 la Drobeta Turnu Severin, în manșa I din semifinalele Cupei României, cu CS U Craiova. Având mai multe meciuri acasă decât în deplasare în returul din play-out, și anume cu cei din Botoșani, Iași, Târgu Jiu și Târgu Mureș, ACS Poli abordează întâlnirea de 1 mai ca ocupantă a locului 2 într-o ierarhie a turului din zona 7-14, pe când vizitatorii de luni de pe poziția a treia, ambele având în comun faptul că au pierdut în primele șapte runde în fața ieșenilor.

ACS Poli și-a îmbunătățit în play-out traiectoria ascendentă din 2017, primind numai două goluri în ultimele 6 etape, astfel încât a redus simțitor handicapul chiar și în raport cu FC Botoșani. Diferența între cele două după sezonul regulat era de 5 locuri dar mai ales de nu mai puțin de 18 puncte, moldavii încheind returul pe 8, cu 32 de puncte, iar timișorenii pe un loc de retrogradare (13), cu 14 puncte, dar actualmente este redusă la două poziții și 4 puncte. Iar elevii lui Leo Grozavu au 8 puncte avans față de CS Pandurii Lignitul, trupa de pe locul de baraj, așa încât nu sunt nicidecum scăpați de griji, cel puțin matematic.

FC Botoșani își complica de fapt existența în acea ultimă deplasare din sezonul regulat, la Giurgiu, unde scânteile lui Grozavu pe seama lui Golofca duceau la o ruptură club – antrenor, banca tehnică fiind preluată interimar pentru meciul acasă cu timișorenii de Bejan și Bordeanu, dar cu consecințele de rigoare, moldovenii pierzând pe teren propriu la startul fazei play-out. Conducerea a simțit pericolul iminent și l-a reînvestit pe Grozavu în vederea continuării activității deja de la meciul imediat următor, iar FC Botoșani s-a ales ulterior cu bilanțul 6 2 3 1, remizând 0-0 la Mediaș, câștigând pe rând acasă 2-0 cu ASA și 3-0 cu FC Voluntari, pierzând 2-1 la Iași și remizând 1-1 cu Concordia respectiv la Pandurii.

În sezonul regulat, ACS Poli – FC Botoșani a fost la Timișoara 0-5 în restanța din 18 august 2016

Avantajul botoșănenilor ar fi că sunt mai proaspeți și… întregi ca efectiv, dat fiind numărul mai mic de apariții din ultima vreme, fără reprezentații în cupe, dar nici palmaresul direct nu e de neglijat, chiar dacă timișorenii au mai ameliorat situația.

Sezonul în curs a început dezastruos pentru bănățeni ca dispute directe cu FC Botoșani, 0-5 (0-2) acasă într-o restanță din prima etapă, reamintind că moldavii mai triumfau pe Bega și în turul sezonului regulat 2013/45, 0-1 pe 16 august 2013, iar elevii lui Grozavu au câștigat și returul acasă, 2-0, în toamna trecută. Dar lucrurile s-au schimbat tocmai în actualul play-out, ACS Poli răsturnând scorul acum 7 săptămâni la debutul în 7-14, în 10 martie, 2-1 (1-1) în nord-est după ce Croitoru egala în minutul 23 și Șeroni transforma după pauză un penalty. A fost primul succes al celor de pe ”Dan Păltinișanu” contra botoșănenilor de la un 1-0 semnat acasă de Elek în minutul 64 al etapei a III-a din vara lui 2015, cu Dan Alexa la timonă, urmat de un 1-1 în returul în deplasare, cu Marin la cârmă. În același campionat, dar în play-out, bănățenii au fost spulberați de oponenții lor din nord-est: cu 6-1 (1-1) în tur și cu 1-4 (1-1) acasă în retur, în antepenultima etapă, din 22 mai 2016, cu Bărbuț marcator în minutul 12 dar rămasă memorabilă prin modalitatea de expediere a antrenorului Grigoraș la încheierea partidei, printr-un SMS dinspre primul edil, ulterior până și pe facebook.

Timișorenii și-au înrâurit însă mai bine destinul de la un play-out la altul iar în actualul încă n-au primit gol pe teren propriu, 1-0 cu FC Voluntari, 0-0 cu Concordia și 1-0 cu Gaz Metan Mediaș, așa încât sunt și motive de optimism în tabăra încercatului colectiv cu 7 goluri înscrise în cele 7 etape din tur, prin tot atâția marcatori, în ordine Croitoru, Șeroni, Popovici, Bărbuț, Pedro Henrique, Cânu și Străuț. Din sânul căruia Ionuț Popa, care nu va putea conta pare-se nici acum pe cvartetul Doman, Fucek, Poparadu, Șeroni, cu semne de întrebare și în dreptul altora, ca de exemplu tinerii Bocșan și Bărbuț, a explicat astăzi că ”e o adevărată finală pentru noi și ne-am dori să fie la fel lucrurile ca în tur. Întâlnim o echipă agresivă, în primul rând cu jucători buni pe flancuri, Roman și Golofca, revine și antrenorul lor pe bancă, un mobilizator excelent. E o echipă dificilă, și anul trecut a dovedit că e una din echipele dificile ale campionatului. De când a fost preluată de Leo Grozavu a avut un parcurs ascendent. Îl are și pe Elek, doi mijlocași foarte buni, portar bun, mi-a fost jucător și știu ce poate. Ei au dat multe goluri, nu noi, în meciurile directe. Dacă reușim să câștigăm mergem mai departe, dacă nu, ne împotmolim. Sper să avem cât mai mulți jucători apți, căci s-a accidentat mai nou și Bocșan, iar în condițiile acestea va fi și mai greu. Nu știu cum am reușit și cum vom reuși în continuare să mergem pe trei fronturi, am ajuns să avem și 12-13 jucători în antrenament. Și tremur când intru în vestiar și îi văd cum se împachetează cu gheață. Pe Cânu l-am menajat cu Astra și nu am avut înlocuitor pentru Croitoru, însă dacă băgam juniori probabil îmi săreau unii în cap că desconsider competiția… Dar noi sperăm totuși să remontăm semifinala cu Astra, însă nu știu cum reușim apoi să jucăm peste două zile finala cu Dinamo…”

A mai vorbit și fundașul lateral croat Leopold Novak, reintrat ca titular de la draw-ul alb acasă cu Concordia și versatil ca titular în continuare în funcție de necesități, de pe banda stângă fiind reprofilat în linia mediană, după cum era repoziționat inițial de nevoie în cursul meciului eliminatoriu de cupă cu CFR Cluj, după eliminarea lui Șeroni: ”Este foarte important să rămânem în prima ligă și fiecare meci este ca o luptă. Va fi un meci foarte greu deoarece FC Botoșani e o echipă cu jucători valoroși, dar am demonstrat că suntem o echipă care trebuie să fie respectată de oricine și așteptările noaste sunt legate de o victorie luni. Am făcut cu toții o treabă excelentă în acest an și trebuie să încheiem prin salvarea de la retrogradare. Eu joc pentru echipă. Mi-am așteptat șansa, când m-am accidentat în decembrie, Șeroni a jucat bine. Eu am rămas la echipă, e adevărat că s-a dorit o despărțire, dar am rămas. Îmi place că au venit jucători croați buni, dar și cei români de aici sunt buni, pentru prima dată mă uit la o echipă și toți jucătorii își fac treaba și au caracter!” 

Returul în play-out începe vineri 28 aprilie la 20,30 cu Concordia – CSM Poli Iași, la Chiajna, continuând sâmbătă de la ora 15 la Târgu Mureș, cu ASA – Gaz Metan, și duminică de la ora 18 cu Pandurii – FC Voluntari.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: