ACS Poli îl face pe Hora golgheter al Ligii 1: prim eșec în elită după 6 etape și 59 de zile

Pauza competițională de aproape 10 zile nu i-a prins deloc bine nou-promovatei ACS Poli, care nu doar că a lăsat joi cu neatenție din mână o potențială surpriză în Cupa Ligii pe Arena Națională, ci a și pus astăzi victoria pe tavă gazdei Pandurii într-un debut-fiasco al deplasării la Drobeta Turnu Severin, unde într-un interval de nici 5 minute din primele zece de joc a încasat mai multe goluri decât primea în ieșirile Ligii 1 după 21 august încoace, dată a precedentei capitulări, 4-0 pentru Viitorul, înregistrând astfel și primul eșec în elită după 6 etape.

Pandurii a marcat de 3 ori din primele 4 reluări pe poartă, Goga a redus din handicap la 3-1 cu a treia sa reluare spre buturi

Pandurii a marcat de 3 ori din primele 4 reluări pe poartă, Goga (dreapta) a redus din handicap la 3-1 cu a treia sa reluare spre buturi

 

Cu o bătută pe loc în apărare, ACS Poli s-a învins singură încă din start.

Extrem de pragmatică în debutul meciului, Pandurii Târgu Jiu a speculat și în această seară de la ora 18, precum în jocul tur din lunea de iulie la Timișoara, foarte rarele oportunități ivite pentru a depăși nou-promovata, profitând acum la maxim de marile bulevarde din zona centrală a defensivei bănățene, deficitară prin larghețea marcajului aplicat, și fructificând cu primele două reluări pe poartă dintr-o atingere centrări din fază fixă respectiv de pe flanc: 2-0 în minutul 8.

Ulterior, deși a controlat cu adevărat jocul doar în prima jumătate a reprizei I, în care și-a mai creat o ocazie la indigo cu cea de la golul doi, gruparea de pe locul 4 în Liga 1 a mai penetrat o dată și deja oarecum contrar curgerii meciului rarefiata zonă centrală a apărării imediate timișorene, înscriind în minutul 35, după care, în ciuda faptului că aproape n-a mai existat în ofensivă, și-a conservat aproape în totalitate avantajul, egalând-o la puncte pe FCSB, la 26: Pandurii Târgu Jiu – ACS Poli 3-1 (3-1).

Primind în primele 35 de minute tot atâtea goluri câte încasase în aproape două luni în seria de invincibilitate de 5 meciuri în Liga 1 a gestiunii lui Florin Marin, ACS Poli a început cât se poate de nefast returul, contrar caracteristicii de a fi ermetic organizată în jocul defensiv.

Pe un gazon severinean îmbibat de apă, ca un dezavantaj în principiu pentru gruparea obligată mai mult să construiască, ACS Poli și-a făcut însă singură din start un mare deserviciu, precum cu 4 zile înainte în fief-ul Stelei, și oricât de mult s-a căznit apoi să drege busuiocul în cele trei pătrimi de meci pe care le-a controlat uneori cu autoritate, n-a mai avut pe undeva nici șansa să repare erorile defensive prin a reveni complet în joc.

În turul cu Pandurii, un inutil fault comis de Cânu aidoma unui glonț în călcâi a lăsat-o din minutul 49 în 10 jucători, în continuarea aceleiași faze oaspeții și dând lovitura, 0-1, iar acum alte greșeli ale lenților fundași centrali, dar și din imediata lor apropiere, între buturi și la închidere, au privat-o de o potențială bună pâine de mâncat, în condițiile în care alb-albaștrii din Târgu Jiu găzduiau duelul în fața unor dezolant de goale tribune ale capitalei din județul vecin, în Mehedinți.

Unde fundașii Belu-Iordache și Luchin au revenit în primul 11 după absența de la încheierea turului, în ieșirea de-acum două săptămâni la Ploiești, iar Llorente după 3 etape și Rufino după chiar mai multe, oferindu-i-se primul start de la acel 0-0 la ASA, în locul unui Elek retitularizat tocmai după deplasarea la Târgu Mureș iar de-atunci de 7 ori la rând din primul minut.

Însă, după cum a spus și Goga la final, ”am început deconcentrați și ne-au surprins prin acele goluri iar totul s-a dat peste cap”, planurile lui Marin pentru surprinderea lui Eduard Iordănescu au fost practic anulate, iar pentru ca totul să fie pe dos, tocmai la finele acelei dezarmante prime jumătăți a reprizei I s-a accidentat și Cristi Bărbuț, înlocuit în cele din urmă din minutul 27 de Ovidiu Popescu.

Și făcut șah-mat din 3 mutări, și cu o piesă ”de explozie” în dubiu pentru sosirea vineri la ora 20,30 a celor de la CFR Cluj, în prima apariție acasă din retur, pe ”Dan Păltinișanu”.

Loviturile încasate au fost seci și scurte. Prima, la chiar întâiul fault comis undeva spre 30 de metri, din capul fundașului Săpunaru, mult prea lesne demarcat în preajma careului mic, în care Kirschstein, parcă uitând de înălțimea și detenta sa, a rămas pironit fără a schița ieșirea pe centrarea din lovitură liberă: 1-0, minutul 3.

A doua, la ceea ce avea să rămână și cea mai fluentă șarjă a Pandurilor, pe dreapta, dintr-o centrare din fuleu finalizată aproximativ din aceeași zonă de Hora, cu latul stângului, dintre niște fundași anesteziați și defazați: 2-0 în minutul 8. La indigo puțin mai apoi, doar că n-a fost și 3-0, Kirschstein boxând la reluarea cu capul a lui Droppa după o altă centrare de pe dreapta, lansată acum nu de Ciucur, ci de Ungurușan.

Dar deși instalată fix de la mijlocul primei reprize în posesie și dominare teritorială, ACS Poli parcă și-a reamintit că și la precedentul eșec, la Ovidiu, încasa 3 goluri în prima parte, atunci de la Aganovic în minutul 5, Ianis Hagi în 22 și Tănase în 45, repetând figura cu încă un cadou pentru același nouar Ioan Hora, găsit liber de pasa lui Nistor în zona centrală din preajma ”D”-ului careului, de unde l-a lobat extrem de plasat, nici prea moale dar nici prea înalt, pe un Kirschstein parcă din nou pironit la 4 metri în careul mic, neplăcut fiind ca un portar de 1,96 să fie astfel depășit: 3-0 în minutul 35.

Ultimă lovitură care n-ar fi însă doar minusul exclusiv al neamțului, Marin reacționând deja la pauză prin a-l înlocui pe închizătorul Sarmov, rătăcit la faza golului 3, cu Croitoru, schimbare ce se producea și pe Arena Națională deja din prima parte.

Dar pauza n-a fost însă un sfetnic bun pentru cei de pe Bega, în ciuda faptului că finele primei părți, odată ce nou-promovata a preluat din scurt hățurile partidei, putea conferi chiar îndreptățite nădejdi pentru o revenire fie și miraculoasă.

Semnalul revirimentului îl dădea inițial Llorente, exact în minutul 25, cu primul șut pe poartă timișorean, de la distanță, bisat peste nici 20 de secunde de reluarea lui Goga pe jos, nu mult pe lângă colțul lung.

Și mai mari indicii că se putea, la marea ocazie a aceluiași Goga din minutul 42, cu capul pe colțul lung din centrul careului, la centrarea lui Ovidiu Popescu de pe dreapta, ce doar a prevestit golul reducerii din handicap. Semnat puțin mai apoi de autorul unicei reușite de la debutul de succes al lui Florin Marin la ACS Poli, 1-0 acasă cu Concordia Chiajna, aceluiași Dorin Goga ieșindu-i a doua bună reluare cu capul: 3-1 în minutul 44. Și era doar al doilea gol înscris în repriza I în acest campionat de nou-promovată, după cel prin care Elek egala în minutul 8 la Dinamo…

Dar deși Pandurii n-a mai jucat practic nimic încă dinaintea pauzei, departe de pretențiile unei cocoțate în zona podiumului Ligii 1, trimițându-l într-un neverosimil șomaj tehnic pe Kirschstein, formația mai bine clasată și-a conservat la reluare avantajul cu o mostră de fotbal de genul ”așa nu”, doar cu o tentativă alături a fundașului lateral Momcilovic abia în minutul 85, însă până atunci și cu suficiente mici dar evidente trageri de timp, încurajate parcă și de maniera lui Colțescu de a fragmenta partea secundă printr-o distribuție cam aspră a acordării loviturilor libere la adresa oaspeților în criză totuși și de idei.

Cu doar câte un gol luat în partea a doua în 3 deplasări, la CFR Cluj, Viitorul și Petrolul, nou-promovata părea așadar predestinată mai degrabă să înscrie, însă mai marile oportunități s-au ivit abia după reapariția lui Elek.

Vârful Rufino, mai masiv și odată cu scurgerea timpului tot mai greoi pe desțelenitul gazon severinean, a trecut-o în minutul 57 pe ACS Poli în avantaj la șuturi spre poartă, nu mult peste din preajma careului la finele unui contre, iar previzibila sa înlocuire ar fi trebuit poate să vină imediat după acea tentativă, intrarea lui Elek din minutul 66, ca a treia și ultima modificare, aducând și cea mai mare ocazie de a reintra decisiv în meci. Lansat singur în careu printr-un lob, golgheterul echipei în Liga 1 nu și-a făcut și perfect pașii de șut, așezând în schimb înapoi pentru Goga, care a reluat spre colțul scurt, portarul Mingote blocând cu bocancul. Era minutul 80 și timp ar mai fi fost…

Trei aveau să fie de fapt șuturile blocate de gazde pe acel final, sugestiv fiind avantajul vizitatorilor la raportul reluărilor la poartă dar mai ales al cornerelor, 0-5 (!), însă totul se scrisese deja din primele 8 minute. Două goluri, iar apoi încă două reluări pe poartă, cu o a treia reușită pentru Pandurii.

Iar ca amintirile din tur să revină, Scutaru s-a lovit în minutul 80 pe aterizarea după o săritură la cap, după ce în iulie încheia într-un picior acel 0-1 cu partenerul fundaș eliminat, iar colegul său din centrul defensivei, căpitanul Luchin, a încasat primul cartonaș galben al jocului după un fault la omologul său Nistor în jumătatea adversă. Apropo de Luchin, a fost între cei 3 titularizați față de eliminarea de joi la FCSB, alături de Hernandez și Rufino, ultimii 2 intrând după prima oră de joc pe Arena Națională.

Și iată cum căscata nou-promovată și-a permis luxul de a-l face golgheter al Ligii 1 pe Ioan Adrian Hora, intrat în meciul tur abia la accidentarea lui Roman, ce-i atrăgea cartonașul roșu lui Cânu, ”dubla” cu care a urcat la 8 reușite personale în actualul campionat contrastând cu totalul de 10 titulari de peste hotare la ora acestui nefrecventat duel de la Dunăre.

Paradoxal, ACS Poli, pe-atunci în drum spre B2, dispunea anul trecut de Pandurii tocmai la Târgu Jiu, duminică 27 aprilie 2014, prin latul lui Belu-Iordache din minutul 33, dar n-a fost deloc pe fază împotriva trupei din care s-au mai regăsit astăzi la start doar fundașii laterali Ungurușan și Momcilovic, plus Nistor, tocmai la exilul acesteia la Dunăre.

Timișorenii au pierdut primul tren al returului, pe când altfel neconvingătoarea Pandurii se duce de pe picior de egalitate la FCSB, dar la cât de inconsistentă se arată a fi Liga 1, plus cu toate marile probleme financiare din dreptul multor cluburi, nou-promovata chiar poate spera la ceva mai bine.

*

Pandurii Târgu Jiu – ACS Poli Timișoara 3-1 (3-1)

Drobeta Turnu Severin, luni 19 octombrie, ora 18, teren moale, timp umed, spectatori: 450.

Au marcat: 1-0, Cristian Săpunaru (minutul 3), cu capul de la 7 metri, de pe picioare, în dreapta lui Kirschstein, rămas în careul mic, desprinzându-se din buchetul de jucători din centrul careului, la lovitura liberă executată de la 28 de metri lateral stânga, cu dreptul, spre gura porții, de Nistor.

2-0, Ioan Adrian Hora (8), cu stângul, tot cu prima atingere, din zona centrală a defensivei timișorene, de la 8 metri, dintre Belu și Luchin, venind tot din urmă, la întâlnire cu centrarea expediată de Ciucur de la 14 metri, din preajma careului, de pe flancul drept, unde era bine lansat printr-o pasă filtrantă pe bandă.

3-0, Ioan Adrian Hora (35), cu dreptul, de la marginea ”D”-ului careului mare, unde era lăsat nemarcat, din preluare și întoarcere după o pasă frontală pe jos și pe centru de la Nistor, șutând ușor lobat peste Kirschstein, sub bară.

3-1, Dorin Goga (44), cu capul, în stânga lui Mingote, la colțul lung, de pe linia de 6 metri, din zonă centrală, la centrarea lui Rufino de pe stânga.

Pandurii Târgu Jiu (antrenor Eduard Iordănescu): Mingote – Ungurușan, Săpunaru, Filipetto, Momcilovic – Mrzljak, Droppa – Ciucur (66, Munteanu), Răduț, Nistor – cpt. (79, Trifu) – Hora (73, Khalouta).

Rezerve: Stanca, Grecu, Pițian, Erico.

ACS Poli (antrenor Florin Marin): Kirschstein – Belu-Iordache, Luchin – cpt., Scutaru, Popescu – Sarmov (46, Croitoru), Llorente, Goga – Bărbuț (27, Ovidiu Popescu), Rufino (66, Elek), Hernandez.

Rezerve: Smaranda – Curtean, Cânu, Melinte.

Faulturi: 14-14. Cartonașe galbene: Mrzljak (87) / Luchin (78).

Cornere: 0-5.

Șuturi la poartă: 7-11.

Șuturi pe poartă: 5-3.

* În celălalt joc al serii, CFR Cluj – FC Viitorul Constanța 1-2 (0-0), oaspeții urcând, ca și Pandurii, la 26 de puncte. Ierarhia și programul etapei viitoare, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: