ACS Poli, în căutarea primului succes acasă după peste două luni. Astra, neînvinsă afară de la prima ieșire, de peste 3 luni

Obligată după dezastruosul 7-0 încasat duminică în capitală să tranșeze favorabil duelul eliminatoriu din Cupa României cu concitadina ASU Politehnica, prim-divizionara ACS Poli și-a făcut miercuri seară un mic favor pe ”Dan Păltinișanu”, prin unicul gol semnat de un vârf de care ducea mare lipsă după accidentarea lui Drăghici, găsit în persoana togolezului Abraw, gură de oxigen care a conferit însă doar un respiro pe fugă, intermezzo înaintea tronsonului celor 7 runde rămase în următoarele nici două luni din campania de toamnă.

Șeroni deschidea scorul contra Astrei cu o reușită de rămas în ramă în victoria cu 2-0 (1-0) din returul acasă al sezonului regular trecut

Moralul zdruncinat pe Arena Națională a căpătat o oarecare infuzie de optimism înaintea vizitei celor de la Astra Giurgiu, programată sâmbătă seară de la ora 20,45 pe un gazon ce se anunță alunecos, dacă nu chiar greu, în ziua a doua din runda cu numărul 16 în Liga 1, timișorenii fiind însă conștienți că n-au mai înscris deloc în ultimele 3 apariții pe teren propriu din campionat, 0-0 cu Sepsi, 0-2 cu CS U Craiova la încheierea turului și 0-3 la reluarea returului cu Concordia Chiajna, toate cartușele consumându-se pare-se în efervescentul 4-3 de la 4-0 până în minutul 60 cu liderul la vremea respectivă neînvins CFR Cluj.

Într-adevăr, au trecut peste două luni din acea sâmbătă de 26 august a deraierii garniturii lui Dan Petrescu iar cu excepția acelui ultim triumf imediat următor la Dinamo lucrurile au luat-o razna și la vale pentru timișorenii elevați la un moment dat pe ultima treaptă din zona play-off.

Punctul adjudecat acasă fără gol marcat cu nou-promovații din Sfântul Gheorghe tocmai despărțiți de antrenorul Suciu precum și cel smuls de Șeroni în minutul 6 de prelungiri la Iași s-au rătăcit de dată recentă între 4 eșecuri la zero, ultimele 3 consecutive, așa încât și poziția de la încheierea turului, a 6-a în Liga 1 și cu doar două trepte în urma Astrei Giurgiu, s-a preschimbat într-un amenințător loc zece, ce-i drept la doar 6 puncte de dunăreni.

Dacă timișorenii, de la care vor lipsi în continuare Drăghici, Cânu sau Șeroni, revenind fundașul de circumstanță în eșecul de la FCSB, Soljic, n-au mai învins cam de multișor acasă, în schimb Astra n-a mai cedat în deplasare chiar după prima ieșire din actualul campionat, pierdută atunci cu 3-1 la FC Voluntari, de fapt pe ”Ilie Oană” din Ploiești, în urmă cu nu mai puțin de 3 luni, luni 24 iulie.

Elevii lui Eduard Iordănescu au remizat cel mai adesea pe alte terenuri, 1-1 cu craiovenii la Drobeta Turnu Severin și tot 1-1 la FCSB, după care s-au impus în Moldova, 3-1 la Botoșani, revenind la rezultatele de egalitate, 0-0 la Mediaș, 1-1 la Dinamo și 0-0 la Brașov, cu OSK Sepsi, remiză care ar putea fi preschimbată la începutul lunii viitoare la ”masa verde”, pe seama minusurilor generate de instalația de nocturnă a arenei de sub Tâmpa.

Implicit, fosta campioană din 2016 a ajuns s-o taloneze pe CFR Cluj de pe locul 2 în etapele a 9-a și a 10-a, și doar ultimele două eșecuri identice pe teren propriu, 2-3 cu vișiniii lui Dan Petrescu dar și cu piaza sa rea, FC Voluntari, de care era depășită și în finala Cupei României, au coborât-o pe poziția a cincea, într-un duel și cu FC Botoșani, FC Viitorul și Dinamo pentru locurile 4-6, în urma podiumului.

Eșecul acasă cu FC Voluntari a venit după ce Anatole Abang a deschis scorul pentru trupa lui Iordănescu încă din minutul 2 iar decarul Cornel Ioniță a egalat în minutul 37 reușitele ilfovenilor din primul sfert de oră, Marinescu dând gazdelor lovitura la mijlocul reprizei a II-a. Astra s-a înclinat weekend-ul trecut în alcătuirea Iliev – Belu-Iordache, Dandea, Bejan, Radunovic – Mrzljak, Seto – Balaure (69, Marquinhos), Ioniță, Nyuiadzi (74, Le Tallec) – Abang, pe când pe bancă au rămas Lazăr, Gheorghe, Da Silva, Butean și Moise.

Astra se mai poate remarca și prin faptul că a încasat în medie mai puțin decât un gol pe meci în primele 15 etape, doar FC Viitorul, CS U Craiova, CFR Cluj și FCSB scoțând mai rar balonul din propria plasă, pe când ACS Poli nu se poate lăuda decât cu 12 reușite, cu o medie inferioară unității, mai bună strict decât a grupărilor de pe pozițiile de retrogradare și baraj.

Ionuț Popa și-a manifestat însă optimismul în conferința de presă de astăzi de la ora 15,30 în privința depășirii de către elevii săi a punctului psihologic critic, cu speranța ca noul imbold conferit de calificarea în optimile Cupei României, ce a indus un vot de încredere inclusiv băncii tehnice, să constituie catalizatorul unui necesar reviriment.

ACS Poli are amintiri plăcute de la ultima vizită a Astrei în sezonul regular, timișorenii depășindu-i atunci pe campionii naționali la vremea respectivă cu un 2-0 (1-0) inițiat de memorabila șarjă pe stânga a lui Șeroni în minutul 37, profitând de plumbul scurs în picioarele dunărenilor prin victoria lor cu numai 3 seri înainte pe Dunăre în amonte, la Viena, în UEFA Europa League.

Astra se va alinia pe Bega tot la 3 zile după o deplasare într-o altă competiție, și giurgiuvenii calificându-se miercuri de la ora 16 printr-un 0-3 în deplasare la Chiajna, cu Concordia, iar ca o altă similitudine, elevii lui Iordănescu au dispus de timișoreni în tur cu 3-0, învingându-i prin înscrierea a trei goluri și în turul ediției anterioare, 3-1, ceea ce nu i-a împiedicat pe bănățeni să-și ia revanșa în condițiile unui teren foarte greu pe ”Dan Păltinișanu”, ceea ce n-ar fi exclus și în seara înaintea trecerii la ora de iarnă.

Cu încă un sezon înainte, pe drumul spre cucerirea titlului, Astra s-a desprins pe ”Dan Păltinișanu” la 1-3 de la mijlocul reprizei a doua, tot de 3 ori înscriind aici și în luna mai, în returul unei duble manșe ca și adjudecate în semifinalele Cupei României.

Semn că bilanțul celor din sud este favorabil la Timișoara dar nu și fără sincope, așa precum și Ionuț Popa sugera că vizitatorii sunt într-adevăr greu de învins, dar ”nu și imposibil”.

Arbitrează Sebastian Colțescu din Craiova, asistat de bucureșteanul Ghinguleac și sătmăreanul Danșa.

Programul etapelor a 16-a și a 17-a și clasamentul, pe coloana datelor tehnice. CSM Politehnica Iași – Concordia inaugurează în această seară de la ora 20,45 runda din weekend iar sâmbătă mai joacă FC Voluntari cu Juventus, de la ora 18.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × trei =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: