ACS Poli, în fața seriei decisive de 3 jocuri în 7 zile. Mai întâi luni de la 20:45 cu Gaz Metan

De parcă programul cu 40 de etape al formațiilor rămase de căruță în grupa a II-a valorică a Ligii 1 n-ar fi oricum suficient de complicat și stufos, cu un total de nu mai puțin de 40 de etape, patru în plus față de faza play-off în care duminică seară se va decide campioana ediției în curs, trei runde consecutive în mijlocul cărora echipele din play-out tocmai se află la ora actuală sunt cuplate fără măcar vreo zi de pauză de la o etapă la alta, ba din contră, incluzând și intermediare în săptămâni consecutive. Și în aceste condiții este nevoită să evite deznodământul din 2014 și 2016 penultima clasată ACS Poli, care în seri de luni de la ora 20:45, pe 21 și 28 mai, are aparițiile finale în 7-14 pe ”Dan Păltinișanu”, mai întâi cu Gaz Metan iar apoi cu Dinamo, intercalând lunga deplasare la Botoșani, de joi la ora 21, în antepenultima rundă.

ACS Poli – Gaz Metan a fost 1-1 în 4 decembrie, Drăghici marcând în minutul 4 pentru o trupă aliniindu-i în primul 11 printre alții și pe Abraw, Bocșan sau Crețu, acum din nou la medieșeni

Dar timișorenii rămași de căruță tot la două puncte handicap pe penultimul loc pentru a treia oară în ultimele 5 etape, de fapt la fiecare două runde, mai întâi după Gaz Metan în urma ”bornelor” 6 și 8 din play-out, iar cel mai recent în urma lui FC Voluntari, învinsă la căderea cortinei peste etapa a zecea joi seară cu 2-0 la Mediaș, nici nu se pot plânge într-atât de mult de comprimatul program al finalului de sezon în actuala ediție a Ligii 1, atât în comparație cu parcursul lor pe 3 fronturi din primăvara trecută, și în Cupa României dar și până în finala Cupei Ligii, cât și prin prisma prezenței vizitatorilor lor de luni seară, sibienii de pe Târnave, până în semifinalele actualei stagiuni a Cupei României, eliminați fiind cu eșecuri în dublă manșă de nou-promovata AFC Hermannstadt, care așteaptă duminică 27 mai ultimul act cu CS U Craiova.

Și n-ar fi exclus, în funcție de evenimentele viitoarelor ultime două săptămâni în faza play-out din Liga 1, până pe 2 iunie, când ACS Poli va pune punct aparițiilor în 7-14 la Chiajna, ca formația lui Alexandru Pelici să nu aibă pe desfășurătorul deplasărilor din ediția imediat următoare a elitei destinații precum Mediaș, în apropiere, sau Timișoara, în Banat. Juventus București este ca și condamnată de-acum să revină după numai un an în Liga 2, odată ce a pierdut vineri seară și pentru a patra oară la rând, 2-1 (1-1) pentru Sepsi după 1-1 în primul sfert de oră la Sfântu Gheorghe, pentru covăsneni marcând în uvertura rundei a 11-a Fulop în minutul 6 și Ursu în minutul 52, așa încât formațiile din Ilfov precum și ACS Poli și Gaz Metan mai fug de al doilea loc de retrogradare directă, dar și de poziția a 12-a, de baraj.

Iar un duel direct este programat la căderea cortinei peste etapa a 11-a din 14 în play-out, ACS Poli – Gaz Metan, luni de la ora 20:45 pe ”Dan Păltinișanu” din Timișoara, opunând formații care erau despărțite de 11 puncte la încheierea returului în sezonul regular, în favoarea bănățenilor clasați atunci pe ultimul loc salvator, pe când ardelenii se situau pe primul loc de retrogradare directă. Adjudecându-și însă doar opt puncte, cele mai puține în parcursul primelor 10 runde din play-out, timișorenii cu antrenorul între timp schimbat au alunecat două poziții, preluând-o tocmai pe cea a medieșenilor, care, în schimb, acumulând mai puține puncte în același răstimp doar decât Dinamo și Sepsi, au urcat în rocadă două locuri, descinzând pe Bega la adăpostul unui avantaj de 3 puncte dar și cu un golaveraj pozitiv, apanaj a numai 3 formații din zona 7-14, și cu al treilea atac în grupa a II-a valorică.

La acest capitol, ACS Poli a rămas la fel de mult datoare precum în sezonul regular, cu 8 reușite în 10 partide din play-out, ultima fiind și cea mai dureroasă pentru timișoreni, 3-0 marți seară pentru Sepsi la Sfântu Gheorghe. Unicul avantaj pentru bănățeni în perspectiva întâlnirii de luni seară ar fi dat de cele două zile în plus de recuperare față de CS Gaz Metan, care a jucat abia joi, impunându-se cu 2-0 la Mediaș cu FC Voluntari, a treia victorie pentru elevii lui Cristian Pustai în ultimele 5 meciuri de campionat, printre care și o remiză albă la Chiajna.

Mult mai greu le va fi ambelor formații în intermediara de săptămâna viitoare, și mai ales timișorenilor, care vor juca deja joi de la ora 21 la Botoșani, gazdă scutită de griji, pe când medieșenii vor primi de la ora 18 vizita lui Sepsi Sfântu Gheorghe.

Bănățenii stau mai bine în comparație cu CS Gaz Metan și în privința disputelor directe din Liga 1 din acest deceniu, inclusiv din sezonul în curs, însă nu și de data cea mai recentă, medieșenii echilibrând situația prin două remize consecutive la unu, mai întâi prin a egala în minutul 47 al penultimei apariții acasă a ”violeților” din 2017 iar apoi pe teren propriu în turul acestei faze play-out, după ce, pe Târnave, în vara trecută, la mijlocul turului, ACS Poli se desprindea până la pauză prin ”dubla” lui Vașvari.

Multe s-au mai schimbat însă de-atunci, la timișoreni chiar și doi antrenori, pe când Gaz Metan s-a întărit chibzuit în perioada de iarnă, așa încât ceea ce era un avantaj de 5 locuri și 6 puncte în favoarea lui ACS Poli față de ardeleni după acel 0-2 din etapa a șaptea s-a metamorfozat într-o răsturnare de situație la ora actuală.

Iar până la final bănățenii vor mai avea de jucat și la Botoșani, acasă cu Dinamo respectiv la Chiajna, pe când Gaz Metan și acasă cu Sepsi respectiv cu Juventus duminica viitoare, plus în cele din urmă tot la Botoșani. Dintre celelalte contracandidate la evitarea locurilor 12-13, Concordia, care are un punct în plus față de medieșeni, joacă sâmbătă de la ora 21:45 acasă cu Dinamo iar apoi în deplasare atât la Juventus București cât și FC Voluntari, încheind pe teren propriu cu ACS Poli, pe când FC Voluntari are țintarul acasă cu FC Botoșani duminică de la ora 17, la Dinamo, acasă cu Concordia și la final în deplasare la Juventus București.

Comparativ, timișorenii par a avea programul mai dificil, așa încât orice altceva decât o victorie luni seară le-ar complica și mai mult situația, și așa suficient de delicată în urma eșecului de la Sfântu Gheorghe, care i-a lăsat fără Denis Haruț, accidentat la cap, și căpitanul Gabriel Cânu, eliminat și implicit suspendat. ”Și dacă vom ajunge la baraj, pe Haruț nu putem miza. Îmi îngreunează munca pentru că era cel mai în formă junior, dar am încredere în ceilalți, sunt sigur că cei care vor intra se vor ridica la un nivel înalt. Îi avem și pe Bîrnoi, Velcotă sau Oprea”, a explicat antrenorul Neaga la conferința de presă de vineri dimineață, cu mențiunea că internaționalul juvenil și-a revenit dar va fi menajat pentru restul sezonului, dat fiind natura accidentării. Indisponibil a devenit săptămâna trecută și un alt fundaș de bandă, Țigănașu, căruia i-a recidivat accidentarea la genunchiul operat în cursul sezonului, la plusuri trecând revenirile lui Artean și Melinte, care va prelua rolul lui Cânu.

Dintre apărători a mai vorbit vineri și Alin Șeroni, ”ne așteaptă o partidă foarte dificilă, sperăm să obținem victoria și apoi ne gândim la meciurile de până la final. Pentru noi a fost foarte greu cu accidentarea lui Haruț, până în minutul 40 am dominat jocul. Așa a fost să fie… Sperăm să obținem victoria în meciul de luni! Mai sunt puncte în joc și dacă Doamne ferește nu câștigăm, dar meciul de luni e cel mai important acum pentru noi…”, principalul Neaga mai subliniind și că ”le-am spus că nimic nu s-a terminat după Sepsi.”

În fine, de notat că timișorenii se impuneau în meciul acasă din faza play-out a ediției trecute cu 1-0 în dauna medieșenilor, Străuț marcând în minutul 89 al jocului din ultima rundă a turului în 7-14. Programul etapei în curs în play-off și play-out, clasamentele la zi și programul rundei viitoare în grupa a II-a valorică, pe coloana datelor tehnice.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 9 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: