ACS Poli, la a 5-a deplasare în play-out fără gol marcat în 6 ieșiri cu totalul 1. Săptămâna 0-0 nu pare salvatoare

Dacă n-ar fi egalat Ciucur cu acel stâng dintr-o bucată spre colțul lung în ultimele câteva minute ale ieșirii la Mediaș în lunea de Paști, la doar tot câteva minute după ce Gaz Metan deschidea scorul, atunci ACS Poli s-ar fi trezit săptămâna viitoare în fața deplasării finale la Chiajna din totalul celor 7 jocuri afară din faza play-out fără absolut nici un gol înscris pe teren advers în grupa a II-a valorică, aspect explicând multe despre agravarea situației ierarhice a timișorenilor dar și reamintind sâmburele problemei, cu acuratețe identificat de primul dintre cei 3 antrenori din actualul sezon, Ionuț Popa. Iar o săptămână începută cu un 0-0 acasă nu putea continua altfel decât cu un 0-0 și afară, la Botoșani…

Să nu pierzi și să nu primești gol în deplasare la o formație mai bine clasată dar tot să rămâi pe loc de retrogradare cu doar două etape înaintea liniei de sosire, iată cât de disperată a ajuns să fie în 12 runde situația unei penultime clasate care încheia returul sezonului regular pe o poziție salvatoare și cu nu mai puțin de opt puncte avans față de nou-promovata Sepsi, pe loc de baraj, respectiv chiar 11 față de Gaz Metan, cu care a făcut practic rocadă.

Dar era clar că o formație cu antrenorul proaspăt schimbat ce se căznise fără succes să se apropie cât de cât de media de un gol marcat în cele 26 de runde din sezonul tur-retur va avea cu atât mai multe probleme la capitolul ineficacitate într-o fază play-out în care se înmulțesc și inevitabile suspendări și accidentări, rămânând tot cu numai opt reușite și după 12 etape din zona 7-14, după ce era de așteptat ca meciul cădere de cortină din nordul Moldovei peste antepenultima reuniune să fie extrem de sărac în goluri, dat fiind că doar codașa Juventus a înscris mai rar în grupa a II-a valorică decât cele 8-9 goluri ale lui AFC Botoșani și ACS Poli: 0-0.

Însă, precum în remiza albă acasă de luni seară cu medieșenii, nici meciul de la Botoșani nu s-a înscris pentru timișoreni între cele care i-au adus în această situație limită, din contră, în săptămână în curs izbutind o oarecare reabilitare prin care să mai rămână totuși în cărțile salvării, după cele nu mai puțin de 6 etape consecutive fără victorie din turul fazei play-out, când se consemna alunecarea decisivă spre locurile retrogradării.

Nu demult, timișorenii remarcau cu îngrijorare că, deși au început și ei să învingă, ceea ce a fost valabil la zero în jocurile acasă din rundele a 7-a și a 9-a, parcă trag în gol dat fiind că și trupele din fața lor strâng la rândul lor puncte, da și nu prin prisma intermediarei încheiate la Botoșani, FC Voluntari cedând de exemplu la zero cu o seară înainte pe Dinamo dar și Gaz Metan remizând acasă cu Sepsi cu nici o oră înaintea începerii reprezentației lui ACS Poli în Moldova.

Unde gazdele s-au aliniat fără nici cea mai mică emoție chiar și în privința locului de baraj după amintitul eșec al ilfovenilor în capitală, pe când timișorenii, conștienți că doar o victorie i-ar apropia de locul salvator, la un punct de Gaz Metan. Însă, oricât de alerți și predispuși să nu stea în expectativă și așteptare au abordat penultima lor ieșire din play-out, cu startul chiar și la numai 70 de ore și jumătate după finele partidei cu medieșenii, cu tot cu o lungă deplasare spre nord-est, bănățenii tot au fost ajunși din urmă de același neajuns al ineficacității, tributari incapacității de a croi limpezi șarje ofensive, aducătoare de goluri.

Obligați să atace și să forțeze golul, oaspeții au imprimat deplasării în Moldova un ritm mai alert decât letargicei întâlniri de luni, însă pe zero la capitolul periculozitate, confirmând din plin spusele lui Ionuț Popa din iarnă, care tind a-i bântui și chiar hăitui pe acest final de sezon, și mai ales pe președintele meșter publicitar Birlică.

Buba cu lipsa atacantului după accidentarea lui Drăghici în tur pe Dinamo s-a transformat în timp în puroi în toată regula, degenerare pe un parcurs pornit cu stângul prin rateul cu Bud și cutezanța de a te sprijini cam într-un singur om de gol, iar refuzul lui Birlică, pe post de capac la toate în urma solicitării finale din partea lui Popa, a împins lucrurile la vale, luând apoi de-a valma și un al doilea antrenor, cu consecințele de dată actuală.

Așadar, chiar dacă trupa ilfoveană de pe locul de baraj a cedat la zero în a patra sa apariție succesivă fără succes dar cu un singur punct în cont, ACS Poli tot n-a reușit s-o ajungă în ciuda ultimelor două meciuri fără eșec, rămânând la un punct în urmă, pe poziție de retrogradare. Mai mult, dintre cele 4 formații încă în horă pentru evitarea locurilor 12-13, de baraj și primul de retrogradare, numai cea bănățeană a beneficiat de rotunjirea în plus a punctajului după retur și înaintea înjumătățirii sale la startul grupei a II-a valorice, ceea ce constituie un criteriu defavorabil de departajare la decontul final, ACS Poli pornind în 7-14 tot cu 14 puncte, precum Concordia și FC Voluntari, dar net mai multe decât Gaz Metan, cu doar opt pe-atunci. Nou-promovata Sepsi s-a și salvat între timp iar Concordia și medieșenii par a se fi plasat suficient de convenabil pentru a prinde ultimele locuri salvatoare, pe când timișorenii vor rămâne cel mai mult la cheremul rezultatelor.

Gaz Metan, cu 27 de puncte, va juca luni acasă cu codașa deja retrogradată Juventus iar sâmbăta viitoare la Botoșani, unde anul trecut Pandurii retrograda în prelungiri în favoarea timișorenilor salvați pe locul de baraj, pe când FC Voluntari, cu 25 de puncte, va primi sâmbătă de la 17:30 vizita Concordiei și va încheia la ”lanterna roșie” bucureșteană, așadar confruntări abordabile pentru garnitura lui Mutu, oricât de periclitată tocmai prin învestirea fostului ”Briliant”. Asta în vreme ce timișorenii, rămași la chiar 5 puncte în urma Concordiei cea cu ieșirea la Voluntari, sunt nevoiți să dispună luni seară acasă de Dinamo, de la 20:45, dacă mai vor să spere în perspectiva deplasării la Chiajna din runda finală. Înaintea căreia, fie și în cazul unei eventuale noi remize pe ”Dan Păltinișanu”, combinată cu alte rezultate nefavorabile, ar putea fi chiar și matematic retrogradată…

Calcule și calcule ce pot fi creionate în această unică zi de pauză în play-out înaintea altor 3 consecutive cu jocuri dar mai ales după nu mai puțin de 10 la rând cu meciuri, calcule care ar putea la o adică și surâde timișorenilor, însă doar în cazul în care vor pune punct seriei de 3 apariții fără gol din ultimele zece zile.

N-au marcat în Covasna și n-au înscris nici la Botoșani, așa cum nu punctau nici în turul din play-out în zona capitalei, 1-0 pe linie pentru FC Voluntari, Juventus și Dinamo, doar cu Gaz Metan având bănățenii un palmares direct favorabil dintre formațiile din 7-14 cu excepția codașei.

La Botoșani, misiunea oaspeților a fost cu atât mai grea, chit că Drăghici, intrat luni din minutul 60 în locul lui Oliva, a fost retitularizat în avanposturi, devenind și mai dificilă după o nouă accidentare în primul sfert de oră, precum la începutul săptămânii. Atunci, Străuț era nevoit să cedeze locul încă din minutul 8, lui Munteanu, și el reintrat în primul 11, precum Cânu, trei noutăți în schimbul lui Străuț, Raț și Roman, acum Oliva a aruncat prosopul în minutul 12, ștafeta fiind preluată de Raț, ”îngălbenit” de Robert Dumitru în nici prima jumătate de oră.

De la pauză cu Dumitraș în locul lui Plămadă iar din minutul 53 și cu ex-polistul Mircea Axente în locul lui Serediuc, trupa lui Costel Enache s-a trezit în partea a doua din reveria salvatei fără griji, preluând frâiele jocului și pe fondul accentuării oboselii penultimei clasate deplasate departe de casă. Iar chiar Axente a fost aproape de deschiderea scorului, căreia i s-a opus Șeroni, timișorenii scăpând cu fața curată într-o repriză secundă în care menținerea rezultatului a devenit o prioritate. Limitarea pagubelor…

Neaga a mai încercat ceva, din minutul 70 cu Roman în locul lui Drăghici, dar ineficacitatea era la ea acasă și în deplasare, așteptând până în prelungiri pentru încă o mutare, Velcotă în schimbul lui Bîrnoi, iar astfel s-a încheiat și a șaptea apariție a timișorenilor fără gol marcat din 12 în play-out, două dintre acestea contra celor din Botoșani.

Însă, repetăm, foarte delicata situație nu s-a conturat săptămâna aceasta, ci cândva în negura sezonului regular, cât încă Popa avertiza dar Birlică ridica din umeri întorcând privirea. Au fost apoi imediat întoarse pe dos niște buzunare pentru o furibună serie de achiziții în primele săptămâni ale gestiunii lui Grozavu, însă fără vreun impact în timp util, formația intrând în schimb și din contră în vrie. Iar astfel este cât se poate de clar și limpede că tocmai cei care tot subliniau anul trecut că au salvat echipa deși de la -14 la start, reușită de fapt mai ales în ciuda neplăcerii că n-au fost nici atunci plătiți și strict pe seama sudorii sportivilor și staff-ului dar și abilitățile intuitive și motivaționale ale lui Popa, sunt aceiași care din incompetență au generat și alunecarea din cursul actualei stagiuni, tot pe un mare minus la capitolul remunerare a jucătorilor. Care responsabilitate a cui o fi oare!?

A ajuns și vreun mare mic manager sportiv antrenor de circumstanță în Liga 1, după ce nu demult se perinda de la Giarmata la Sebiș, și asta spune destule despre manageriatul aleșilor conducători ai lui Robu, lăudăroși nevoie mare după raritatea izbutită de Artean și trupa de la -14. Iată însă că de la zero au conceput cadrul făuririi a doar 30 de goluri în 38 de jocuri în Liga 1, zestre pe seama căreia cu greu mai poți emite pretenții, darmite maxime…

*

AFC Botoșani – ACS Poli 0-0

Botoșani: Pap – Plamadă (46, Dumitraș), Burcă, Miron, Acsinte – Oaidă, Rodriguez – M. Roman (72, Moruțan), Serediuc (53, Axente), Golofca – Fulop.

Rezerve: Brînză – Muşat, Piftor, Tincu.

Antrenor: Costel Enache.

ACS Poli: Straton – Melinte, Cânu, Şeroni – Ciucur, Vaşvari, Artean, Oliva (12, Raț) – Munteanu, Drăghici (70, Roman), Bîrnoi (90+1, Velcotă).

Rezerve: Smaranda – Enescu, Zaluschi, Oprea.

Antrenor: Adrian Neaga.

Clasamentul la zi și programul penultimei respectiv ultimei runde din play-out, a 13-a și a 14-a, pe coloana datelor tehnice.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × = 28

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: