ACS Poli, la ora unei finale pe care ar fi dorit s-o abordeze în alte condiții: în Cupa Ligii, pe Arena Națională, de la ora 20, cu Dinamo

ACS Poli a ajuns în prima finală de la lansarea în urmă cu nici 5 ani ca secund-divizionară, în 2012, dar acest important eveniment pentru orice club nu o prinde mai deloc într-un moment și o postură care să-i permită să-și poată apăra la capacitatea maximă acea șansă a doua, ba din contră, timișorenii fiind apăsați la ora ultimului act al ediției 2016-2017 în Cupa Ligii de indisponibilitățile din efectiv și de grijile imediate în privința retrogradării, amplificate cu atât mai mult tocmai pe când își efectuau vineri seară antrenamentul oficial pe Arena Națională, prin veștile oarecum totuși așteptate dinspre Dunăre.

Trofeul Cupei Ligii, adjudecat în primele două ediții de FCSB, e disputat sâmbătă de la ora 20 pe Arena Națională de finalistele Dinamo și ACS Poli Timișoara

 

Dacă n-ar fi avut atâția accidentați și dacă un meci poate chiar decisiv pentru evitarea retrogradării n-ar fi bătut cu tărie la ușă peste alte doar 72 de ore, deja marți seară, acasă cu Pandurii, atunci trupa lui Ionuț Popa, Benga și Bălu ar fi abordat într-o altă notă psihologică finala celei de-a treia ediții a Cupei Ligii, dar așa, doar ocazia cu totul specială, rarisimă și în premieră pentru mulți dintre componenții bănățenilor de a fi protagoniști ai evenimentului, precum și dorința de a se prezenta cât mai bine în luminile unei scene pe care toți ochii fotbalului intern vor fi sâmbătă de la ora 20 le pot alimenta bagajul de luptă într-un ultim act cu totul inegal.

Au mai existat răzlețe voci nuanțate chiar din interiorul fenomenului care s-au întrebat de ce s-ar fi complicat amenințata cu retrogradarea și cu avansarea pe fronturile Cupei României și Cupei Ligii, percepute ca fiind bătăi suplimentare de cap în circumstanțele avute de bănățeni în Liga 1, însă răspunsul lui ACS Poli ar fi cât se poate de clar în sensul că și-a apărat meritoriu șansele prin a se respecta pe sine dar și întrecerile eliminatorii, precum și în general ideea de sport competițional, existând totodată și o altă explicație, ceva mai puțin detectabilă.

Și anume că, fără a știrbi absolut deloc din meritele trupei de pe ”Dan Păltinișanu”, formatul competițional și subțirimea sistemului de întrecere a Cupei Ligii fac în așa fel ca pătrunderea în semifinale să se reducă la numai 2 pași, iar dacă în acel penultim act se întâmplă ca oponentă să fie o grupare codașă, în cădere liberă și bântuită de frigurile abandonului, atunci intrarea în finală poate deveni o variantă abordabilă în cazul participării cu seriozitate în întrecere.

La cât de restrâns este formatul Cupei Ligii, amenințata cu retrogradarea n-ar fi penetrat până în ultimul act doar dacă n-ar fi respectat întrecerea, de unde că hiba n-ar fi deloc în abordarea paralelă a fronturilor de luptă de către timișoreni, care pur și simplu s-au trezit avansând fără opreliște pe drumul tot mai accesibil spre Arena Națională, ci pe birourile mai marilor acestei întreceri. Și cine ar năzui să nu dispute o finală!?

Căci vorbim despre o competiție care propune așadar doar 2 pași pentru a intra în semifinalele unde orice se poate la o adică întâmpla, dar și despre o competiție care are programate într-un mod bizar și hilar manșele penultimului act în ani diferiți, turul semifinalei în Ajun de Crăciun iar revanșele de 1 martie, precum și despre o competiție a cărei ultimă finală s-a derulat în data de 17 iulie, adică în plin sezon următor. Felicitări așadar timișorenilor dar și semne de întrebare în direcția diriguitorilor acestui concurs…

Merituoasă pe parcursul său în competițiile K.O., ACS Poli se vede însă brusc obligată să se ridice la înălțimea momentului, ceea ce se va și strădui cu prisosință prin auto-motivația indusă de un asemenea prilej, însă tocmai la ora prezenței pe Arena Națională o va arde buza cu atât mai tare, dat fiind absențele din efectiv cât și grijile imediate din campionat, așa încât misiunea formației de pe Bega se anunță a fi cu atât mai complicată.

Chiar și în lipsa acestor conotații, ultimul act se anunța din start ca fiind inegal. Disputat în București, oraș al uneia dintre finaliste, Dinamo. Al cărei precedent meci, și mai mult, s-a derulat sâmbăta trecută, și tot în capitală, pe când timișorenii au mai avut de-atunci de jucat și duminică seară, acasă cu ieșenii, în campionat, și în urmă cu puțin peste 48 de ore, miercuri seară, în returul semifinalei Cupei României, cu ex-campioana Astra. Iar dacă pentru alb-roșii este al 44-lea meci din actualul sezon, și ultimul, după 36 în campionat și numai 3 în Cupa României, dintre care unul ”în familie” cu Dinamo II, în schimb pentru ACS Poli este chiar al 47-lea, și nu ultimul, dintr-un total de 50 într-o singură campanie, foarte mult pentru o trupă românească nu de frunte, ci trăgând să se salveze. Capac la toate, central al finalei este un bucureștean, așadar din orașul uneia dintre protagoniste, în persoana lui Radu Petrescu, observatorul Alexandru Deaconu fiind tot din capitală. Iar în plus toată suflarea se așteaptă ca favorita de pe locul 3 în play-off-ul Ligii 1 să pună mâna pe trofeu…

Și de-ar fi doar aceste aspecte, însă timișorenii numai strict la finală nu s-ar putea gândi, în lumina ultimului rezultat de la Dunăre. Brazilianul Erico Constantino Da Silva a marcat aseară în minutul 82 al duelului ultimelor două clasate în play-out, Pandurii – ASA, încheiat 1-0 la Dunăre, iar ACS Poli a fost astfel egalată la puncte și de cei din Târgu Jiu, care au semnat retrogradarea matematică a vizitatorilor din Târgu Mureș. Au mai rămas așadar 3 etape de jucat iar ACS Poli, Concordia și Pandurii sunt la același nivel, 23 de puncte, directa cu timișorenii fiind favorabilă celor din Chiajna, 0-0 pe Bega și 3-1 în Ilfov, cu avantajul pentru bănățeni de a fi dispus cu 3-1 în tur în deplasare de gorjeni.

Concordia mai are de jucat marți de la ora 18 la Mediaș, luni 29 mai de la ora 20,30 acasă cu FC Botoșani și la spartul târgului la Voluntari, pe când Pandurii va descinde marți la 20,30 pe ”Dan Păltinișanu” și va juca vineri de la 20,30 acasă cu Gaz Metan, urmând a încheia în deplasare la Botoșani. ACS Poli în schimb le va primi acasă pe ultimele două clasate, marți cu Pandurii și duminica viitoare cu retrogradata ASA, urmând a sfârși la Mediaș.

Până atunci însă, ecuația este mult mai simplă la ora finalei, Ionuț Popa neavând de ales, așa cum nu prea avea de ales nici miercuri, în revanșa semifinalei din Cupa României. În care au fost implicați doar Soljic și Popovici dintre cei cu greul minutelor în această campanie, apelând în schimb la o mixtură de rezerve și tineri. Iar situația s-ar putea repeta sâmbătă de la ora 20, pe Arena Națională, ultim act pentru care antrenorii ocupantei locului 11 în Liga 1 a convocat și ”mânji” precum Pădurariu, Bîrnoi, Haruț, Mailat, Fridrich sau Murariu.

N-a avut în schimb de ales în privința unor accidentați precum Straton, Străuț, Scutaru, Poparadu sau Pedro Henrique, care altfel, în circumstanțe normale, ar fi fost nelipsiți la ora unei finale, fapt valabil și pentru Cânu și Croitoru, menajați prin prisma vârstei și rulajului lor recent. Miercuri, când a abordat tot cu șansa a doua și revanșa tentativei de a intra în finala Cupei României, ACS Poli nici nu s-a făcut deloc de râs în formula Curileac – Haruț, Soljic, Fridrich, Neagu (Pădurariu, 35) – Ignea (Doman, 65), L. Oprea – Mailat, Bîrnoi, Popovici – Drăghici (Murariu, 79), din contră, ex-campioana Astra deschizând scorul abia înaintea pauzei strict pe sclipirea lui Budescu și desprinzându-se la 0-3 în minutele finale.

Pe de altă parte, timișorenii au în față și imensa ardoare a dinamoviștilor de a-și garnisi un cabinet cu trofee pe care s-a cam pus praful la pretențiile și așteptările grupării alb-roșii, fiind de notat că trupa din Ștefan cel Mare a fost eliminată de fiecare dată în semifinalele primelor două ediții ale Cupei Ligii, și de fiecare dată de învinsele în ultimul act ale concitadinilor de la FCSB, și anume Pandurii, care pierdea apoi cu 0-3 finala din 20 mai 2015, respectiv Concordia, învinsă cu 2-1 sus amintita finală din 17 iulie 2016.

De astă dată, Dinamo a luat cât se poate de în serios alternativa adjudecării unui trofeu măcar în Cupa Ligii, și a marșat spre finală pe traseul 2-1 la Voluntari în 11 august, 5-2 la Astra în 17 noiembrie și 4-1 acasă cu FCSB pe 22 decembrie 2016 respectiv 3-1 în manșa a II-a, în deplasare, pe 1 martie.

Dinspre Timișoara, ACS Poli s-a calificat cu 2-1 cu FC Viitorul în optimile din 10 august, tot 2-1 și tot acasă cu Concordia în sferturile din 7 septembrie respectiv 4-2 la Târgu Mureș în 21 decembrie 2016 și 3-1 în manșa a II-a, acasă, pe 28 februarie 2017, cu ASA. Iar bănățenii au izbutit astfel ceea ce și-ar fi dorit și alte grupări, oricât ar tinde unii să clameze că nu s-ar lega la cap în circumstanțe similare. Atunci de ce s-ar mai prezenta oare respectivii la start!?

În trecut, singurul drum al lui ACS Poli în Cupa Ligii se oprea tot pe Arena Națională, în sezonul 2015/6, după ce trecea mai întâi acasă de Petrolul în septembrie 2015 dar pierdea apoi cu 2-0 la FCSB în sferturile de finală din 15 octombrie, ținute pe respectivul stadion.

Prefațând finala în conferința de presă de vineri seară de la ora 18,30, înaintea antrenamentului oficial de pe Arena Națională, Ionuț Popa a subliniat că ”este o performanță pentru noi că am ajuns în finală și ar fi cel mai important moment pentru mine. Vreau să le mulțumesc multora care au ajutat echipa, au ajutat cu bani, în special celor de la Recaș, unde e poate cel mai bun vin din țară. Au fost alături de noi! Este meritul jucătorilor că au ajuns aici. Este însă foarte important ce se derulează și în campionat. Și sunt jucători care nu pot evolua, și nu o pot face nici marți. Dar sper să jucăm un fotbal frumos! Am avut o discuție, le-am cerut să joace fotbal, indiferent că lipsesc mai mulți sau apar jucători tineri. Șase-șapte au jucat cu Astra și până la un moment dat nu s-au făcut de râs. Mâine seară avem șase absenți din echipa de bază. Nu cred că aș fi vrut eu, ci s-au accidentat. Alții, prin experiența, dăruirea lor, mă face să am grijă de ei. Și întâlnim un adversar redutabil. Au și un antrenor bun pentru că este din Timișoara. O echipă care mie mi-a plăcut foarte mult în play-off-ul acestui campionat”.

Cătălin Doman, intrat miercuri în returul semifinalei la mijlocul părții secunde, în locul altui recent revenit după o lungă accidentare, Ignea, a subliniat la rândul său că „e un moment important pentru noi. Dinamo are prima şansă, dar vom încerca să aducem trofeul la Timişoara. Asta ar fi important. Un trofeu ar însemna o încununare a acestui sezon, ar fi senzaţional să obţinem acest trofeu, dar şi mai important ar fi să rămânem în prima ligă”. Iar Andrei Artean, un omniprezent în acest sezon, a remarcat că „obiectivul nostru este evitarea retrogradării. Pentru mulţi dintre noi este o primă finală, un meci important, dar esenţial este să evităm retrogradarea. E cel mai special moment al meu de până acum şi vom face tot ce putem pentru a câştiga acest trofeu!”

Cosmin Contra, care a bătut recent palma pentru postul de antrenor principal la Dinamo până în 2018, a spus înaintea finalei de astăzi că „este ultimul meci din acest sezon şi jucăm o finală. Ne-am fi dorit să jucăm şi altă finală, a Cupei României, dar nu s-a putut. Îmi doresc din toată inima să încununăm acest sezon cu ridicarea trofeului. Chiar dacă cei de la Timişoara au probleme medicale, le-am spus jucătorilor că trebuie să fie concentraţi la maxim, să respectăm adversarul şi să arătăm jocul nostru din ultimele două luni şi jumătate. Pentru mine e un meci special, pentru că sunt născut la Timişoara, acolo am jucat şi m-am retras din activitate, dar mâine seară voi face tot ce depinde de mine să câştigăm acest trofeu. Am mulţi prieteni acolo, cu care sper să rămân prieten şi după meciul de mâine. Nu există o primă specială pentru Cupa Ligii, doar ridicarea trofeului deasupra capului. Meritul este doar al jucătorilor şi sper să fie conştienţi că fără un ultim efort va fi greu să ridicăm trofeul deasupra capului. Într-o finală nu există o favorită, jucătorii sunt conştienţi că sezonul se încheie mâine seară. Mie mi-e frică de faptul că toată lumea dă învinsă echipa Timişoarei, dar nu ştiu ce echipă poate rămâne în Liga I plecând de la minus 14 puncte. Eu cred că Timişoara poate pune probleme oricărui adversar…”

Asistenți ai finalei sunt Ciprian Florin Danşa (Oradea) şi craioveanul Daniel Mitruţi, rezerva fiind tot din Bănie, George Găman. Digi Sport și Dolce Sport difuzează finala în direct de la ora 20.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × = saptezeci doi

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: