ACS Poli, prim punct în afara Timișoarei în Liga 2, prim gol pe teren advers după 90 de zile

Ex-prim-divizionara ACS Poli a abordat vineri după-amiază primul său meci în Liga 2 din postura de ”lanternă roșie” prin a alinia în premieră în acest campionat același unsprezece de start precum în jocul anterior, iar frisoanele date de handicapul de 13 puncte față de ocupanta ultimului loc salvator au forțat-o să-și vândă cât mai scump pielea, ceea ce a și izbutit, reacționând prompt prin a o egala tot dintr-o lovitură liberă pe gazda CS Mioveni, căreia i-a încurcat planurile de a se apropia la un singur punct de podium: 1-1 (0-0). Remizând în Argeș, ”violeții” preluați recent de Călin Cojocaru au smuls primul punct din actuala ediție în afara Timișoarei, dublându-și totodată zestrea acumulată în deplasare, comparativ cu cea obținută acasă.

Galben-verzii lui Iordan Eftimie, care remizau sâmbăta trecută în Timișoara, 1-1 la Ripensia, zi în care puțin mai apoi ACS Poli ceda cu cântec Petrolului pe ”Electrica”, porneau cu prima șansă în ultima apariție acasă a turului, programată vineri de la ora 17, și nu numai din perspectiva seriei pozitive pe care o acumulaseră fără înfrângere după 10 octombrie, de 4 victorii și două rezultate de egalitate. Ci și prin prisma celor 3 succese consecutive pe propriul teren, care au contribuit la menținerea în plutonul fruntaș, nu departe de ocupantele podiumului, apropiere care conferea un stimulent în plus.

În contrast, ultimii clasați se prezentau în Argeș după o nefastă serie de 8 înfrângeri dar și nu mai puțin de 6 eșecuri succesive la zero în afara Timișoarei, recorduri negative care covârșeau dar pe de altă parte și insuflau acea forță a disperării, capabilă a cataliza strângerea rândurilor.

Și a trebuit parcă să se ivească lucșii instalației de nocturnă în peisajul aparițiilor lui ACS Poli în Liga 2, implicată în premieră într-un joc pe seară în acest tur de campionat, pentru ca ex-prim-divizionara să-și facă curaj în amintirea punctelor adjudecate în elită pe terenuri adverse în asemenea condiții. A rezultat și întâiul gol înscris de alb-violeți în afara Timișoarei după nu mai puțin de 3 luni fără două zile de la reușita prin care Drăghici prelua conducerea cu 1-2 în minutul 64 al ieșirii pierdute cu 4-2 în Bihor pe 25 august, gol egalizator semnat la Mioveni de același Octavian Drăghici dintr-o lovitură liberă în minutul 76, suficient pentru întâiul punct stagional al bănățenilor departe de propriul oraș.

Primele le obțineau în august în runde consecutive, 2-2 (1-0) de la 2-0 pe ”Dan Păltinișanu” cu Dacia Unirea Brăila, cea care i-a pasat săptămâna trecută ”lanterna roșie”, dar și în unicul succes de până acum, 2-3 (1-0) în condiții de deplasare pe ”Dan Păltinișanu”, echipă gazdă fiind considerată atunci Ripensia, după care aveau să stopeze o serie de 5 înfrângeri prin a evita eșecul la debutul pe ”Electrica” în urma mutării organizării meciurilor lângă Gara de Est, 1-1 (1-1) în care o egalau până la pauză pe Pandurii în urmă cu 9 etape, pe 29 septembrie.

Călin Cojocaru s-a declarat convins după înfrângerea de sâmbăta trecută cu Petrolul Ploiești că vor veni și punctele, iar ACS Poli a mai egalat într-adevăr din nou pentru un 1-1, de astă dată departe de casă, scoțând niscaiva apă de la bord înaintea sosirii săptămâna viitoare pe ”Electrica” atât a ex-prim-divizionarei ASC Daco-Getica, miercuri la ora 14 la finele turului, cât și a nou-promovatei ASSCS Farul, în revanșa de sâmbătă 1 decembrie de la ora 14 a întâlnirii de la Ovidiu din runda inaugurală, 4-1 (1-1) pentru constănțeni, după ce același Drăghici deschidea scorul în minutul 34.

Vineri, catapultând balonul spre vinclul colțului scurt dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri lateral stânga, Drăghici a urcat la ”cota” de 6 goluri marcate în acest campionat, patru în primele tot atâtea etape iar ultimele două echivalând cu reușitele timișorenilor din ultimele cinci runde, contra nou-promovatei Aerostar deschizând scorul în minutul 6 dintr-o lovitură de la 11 metri.

Este de altfel de semnalat că ultimele 5 puncte strânse de timișoreni au fost acaparate ca reacție la deschiderea de scor reușită de adversari, ACS Poli pierzând în contrast în ultimele 4 partide în care a deschis scorul.

De două ori în deplasările sezonului în curs, la București cu Metaloglobus și la Petroșani, ACS Poli a încheiat alb prima repriză, fapt repetat vineri la Mioveni, după ce i-a ținut la respect pe regățeni în marea majoritate a primei părți, în care Smaranda n-a fost periclitat la reluările imprecise ale lui Rădescu, din afara careului, respectiv Balint, cu capul peste bară, fiind în schimb pe fază la o acțiune purtată de veteranul căpitan Ayza.

O repriză întâi de factură modestă, împănată spre final cu câteva faze fixe, o lovitură liberă executată de Haruț în zid din preajma careului dar și o alta boxată de Smaranda de la colțul scurt, rezistând în prelungiri asaltului argeșean din cornere.

Ceva mai multă precizie în execuții, pe fondul unui joc mai incisiv și tranșant în prima jumătate a părții secunde, Sima și Smaranda având alternativ în câteva rânduri de furcă. Când Stere a înțepat balonul peste bară la devierea lui Golda ori la șuturile lui Bîrnoi din afara careului, cel din minutul 63, deviat, deturnându-l în corner. La poarta oaspeților, Basic și-a acoperit portarul la un balon deviat în urma loviturii libere executate de Drugă, Smaranda a deturnat și el în corner o centrare a aceluiași mijlocaș iar Coșereanu nu și-a reglat bine tirul dintr-o poziție destul de bună la limita careului.

Eftimie a căutat spulberarea penei de idei a elevilor săi printr-o dublă schimbare înaintea ultimelor 20 de minute, retrăgându-și căpitanul, iar tocmai înlocuitorul său, Alexandru Neagu, a fost peste 3 minute la pupitrul deschiderii scorului, dintr-o lovitură liberă de pe dreapta, tot spre colţul scurt, de unde Smaranda a respins mingea în faţă de lângă bară, Cosmin Năstăsie fiind pe fază şi împingând-o în plasă: 1-0 în minutul 72.

Bucuria gazdelor mai bine clasate avea să fie însă de scurtă durată, Drăghici chiar lansând o salvă de avertisment imediat după golul argeșenilor, de la distanță, după care a și scuturat plasa. Mai treceau tot alte 4 minute și Coșereanu înscria la rândul său, dar din ofsaid, duelul fără sare și piper curgând tot mai tern spre remiză, consemnată și în urma a patru minute de prelungire.

Puncte împărțite într-o încleștare din Liga 2 de care mai nimeni nu-și va mai aduce aminte altfel decât prin prisma aspectului că ”lanterna roșie” a pus punct unei neplăcute serii de înfrângeri. Punct pentru timișoreni care-i mai lasă să spere, și cu gândul la o revenire cândva de la -14 pe un palier valoric superior.

*

CS Mioveni: Sima – Kilyen, Gherghe (69, Alexe), Celea, Burnea – Rădescu, C. Năstăsie, Drugă (88, S. Ivan), Coşereanu – Ayza – cpt. (69, Neagu), Balint.

Rezerve: Preda – Traşcu, Tărîţă, Comănescu.

ACS Poli: Smaranda – Motreanu, Melinte – cpt., Basic, Filip – Golda, Haruţ, Codrea, Bîrnoi – Stere (79, Foca), Drăghici.

Rezerve: Contra – Bocşan, Keita, Dobrincu, Chiriac, Pop.

Arbitri: Adrian Illyeş (Ploieşti) – Bogdan Ioan Dragoş şi Constantin Mihai Cantemir (ambii din Făgăraş).

În alte prime jocuri din etapa a 18-a în Liga 2, Petrolul – UTA 2-2, disputat joi, și FC Argeș – Academica 1-0 (Șerban 38; Nicola, eliminat de la oaspeți, 55), vineri de la 17:30. Clasamentul actualizat și programul rundelor a 18-a și a 19-a, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 18

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: