ACS Poli smulge la potou ultimul bilet în vagonul de la capătul garniturii: 3-1 (1-1) cu CS Balotești

Orice altceva decât o victorie acasă în dauna vecinei de clasament de pe antepenultimul loc ar fi echivalat practic cu o condamnare, atât prin prisma bilanțului punctelor cât mai ales în plan psihologic, fie și înaintea ultimelor încă 11 etape din returul Ligii 2, însă ACS Poli s-a desprins de la 1-1 în minutul 89 și în prelungiri, ținând de puțin întredeschisă o gură de evacuare din subsol. Nu-i exclus ca și acest al treilea succes în ultimele 5 apariții pe ”Electrica” respectiv în ultimele 8 etape să se dovedească a fi cândva insuficient iar ruta salvării să i se blocheze în nas, însă fără aceste 3 puncte șansele i-ar fi fost ca și compromise: 3-1 (1-1) cu CS Balotești.

ACS Poli Timișoara s-a strecurat la mustață spre o victorie muncită în duelul disperării, cu CS Balotești: 3-1 (1-1) în etapa a 27-a din Liga 2. A treia oară în acest campionat să înscrie maxim 3 goluri. De câte două ori a marcat în alte două jocuri din primele etape, în vara lui 2018 / foto: Leczki Jozsi

Sub o și mai mare presiune, în și mai mari nevoi decât la debutul în 2019, când rezista psihologic și smulgea Ripensiei un 1-0 pe ”Electrica”, ACS Poli a făcut față pe muchia de cuțit a unui meci de totul sau nimic prin a-l tranșa pe final, păstrându-și astfel vii speranțele fie și mici de a anihila handicapul acum de 11 puncte față de ocupanta ultimului loc salvator în Liga 2.

A deschis scorul spre mijlocul reprizei I dintr-o lovitură de la 11 metri, fiind egalată de CS Balotești din același procedeu în prelungirile primei părți, și a smuls ultimul bilet în vagonul de la capătul garniturii prin însuși căpitanul echipei, în urma unei lovituri libere în minutul 89, dublând avantajul în cel de-al patrulea minut de prelungiri, ”dublă” pe final în superioritate numerică, după ce fundașul central al ”verzilor” din Ilfov, cel care a comis faultul în careu la penalty-ul din minutul 19, vedea al doilea cartonaș galben în minutul 80.

ACS Poli a prins un ultim tren. Aborda etapa a 27-a cu 13 puncte handicap față de ultima clasată pe un loc salvator respectiv la 7 în urma oaspeților din Balotești, și așteaptă acum cele 3 jocuri într-o săptămână, la Pandurii, în intermediara acasă cu Metaloglobus și la Chindia, cu un deficit de 11 puncte față de cei de pe poziția a 15-a și numai 4 în comparație cu ilfovenii de pe 18. Duelul direct de 6 puncte i-a adus aproape o înjumătățire a handicapului. Pe când ”lanterna roșie” a ultimelor două runde, Dacia Unirea, nu se mai arată a fi în vagonul ultimei speranțe, rămasă în urmă la două puncte după remiza la Brăila cu Metaloglobus…

Valeriu Răchită a abordat meciul de sâmbătă de la 11 cu 3 noutăți în 11-le de start față de remiza albă de la Ghermănești, din fieful liderului, fiind retitularizați Țîgîrlaș, Calugher și Manolache, revenit de la Turul de Elită U19 cu România, în vreme ce numai Uyi a intrat între cei 18 pe când Rogoveanu și Codrea nu, iar tocmai Țîgîrlaș a obținut lovitura de la 11 metri după aproape 20 de minute, faultat de Flămânzeanu, pe fondul unui debut de joc cu timișorenii ”vioară întâi”, insistenți din cornere dar fără a-și regla precizia tirului.

A făcut-o în schimb Alexandru Bădăuță de la punct fix, cel cu var, autorul egalării din minutul 80 la debutul său în alb-violet cu ocazia remizei aici cu Luceafărul, 1-1 (0-1), scuturând plasa porții ilfovene la primul șut pe poartă: 1-0 în minutul 19.

În minim avantaj, gazdele au căutat să mențină controlul jocului, tentate să dea lovitura din alte faze fixe, cornere sau ”libere”, replici fiind încercate prin șuturi din afara careului, cel al lui Buzan ștergând transversala iar puțin mai apoi, tot înaintea pauzei, cel al lui Vasile Mihai, din avanposturile trupei lui Mihali, fiind reținut de Dinu Moldovan.

Care n-a mai avut însă replică în fața lui Vasile Mihai în prelungirile reprizei I, egalare de pe punctul cu var, după ce tot el obținea penalty-ul, dintr-o centrare la care Munteanu a atins balonul cu mâna în careu: 1-1. Gol la momentul oportun pentru ocupanta locului 18, piatră de moară pentru bănățeni.

Răchită a încercat s-o înlăture, schimbând la pauză într-o dispunere mai ofensivă, Golda în locul lui Munteanu, iar înaltul tânăr a avut prima tentativă periculoasă a părții secunde, blocată, urmat de Bădăuță, apoi de Buzan, și iarăși de Bădăuță, de fiecare dată impreciși, din poziții mai mult sau mai puțin favorabile.

A mutat spre mijlocul părții secunde și Gheorghe Mihali, nevoit sau nu, în zona mediană și avanposturi, iar Răchită pentru ultimul sfert de oră, Sorel Chemin în locul lui Sidorenco. Puțin mai apoi, Flămânzeanu era eliminat, 11 timișoreni contra 10 ilfoveni în ultimele zece minute, dar și gazdele erau în tot mai mare criză de timp.

Un punct n-ar fi servit la nimic amfitrionilor, numai unul nu era tocmai un capăt de țară pentru CS Balotești, un compromis acceptat. Iar vizitatorii au făcut pasul înapoi, în apărarea remizei, înlocuind din centrul liniei mediane, cu speranța de a rezista în inferioritate numerică. Răchită a jucat și ultima carte, apelând la Oprea, și a tras nădejde într-o minune.

Ivită în penultimul minut de joc, cap al căpitanului italian Lorenzo Paramatti, din centrul careului, în urma loviturii libere executate de Calugher. Golul izbăvitor, 2-1. Bădăuță adăuga cireașa pe tortul celei de-a doua victorii timișorene în 2019, pe contraatac, în cel de-al patrulea minut de preungiri.

ACS Poli, strecurată la mustață și rămasă astfel în cursa salvării, de-acum cu un bilanț neutru în noul an, 6 2 2 2 7-7 8 puncte, dar de fapt cu un ”-4” în ”clasamentul adevărului” pe 2019, ce sugerează cât de anevoioasă este tentativa de recuperare a terenului pierdut. Au fost deja 4 meciuri pe ”Electrica” de la reluarea returului, abia al doilea adjudecat. Și totuși, încă mai poate spera…

*

ACS Poli: D. Moldovan – Ţîgîrlaş, Paramatti – cpt., Bilia, Olteanu – Munteanu (46, Golda) – Buzan (86, Oprea), Calugher, Manolache, Sidorenco (76, Chemin) – Bădăuţă.

Rezerve: Began – Ghidurea, Stere, Uyi.

Antrenor: Valeriu Răchită.

CS Baloteşti: Fulga – M. Neagu, Flămânzeanu, Marciuc – cpt., Voineag – Ghiţă, G. Mihai (81, Capotă), C. Predescu, Licu (60, Niculae) – V. Mihai, Paraschiv (69, Mitrache).

Rezerve: Iordan – R. Mihai, Cocîrlă, O. Marin.

Antrenor: Gheorghe Mihali.

Arbitru: Ovidiu Petru Oprea (Ploieşti); Asistenţi: Mihai Marius Marica (Bistriţa) şi Alexandru Mihăilă (Râmnicu Vâlcea).

Rezultatele etapei a XXVII-a, programul viitor și clasamentul, pe coloana dreaptă.

  

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 8

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: