ACS Poli Timișoara declină invitația lui Partizan Beograd pentru juniorii A alb-negri. Liviu Anton, președintele Consiliului Director, e pus pe economii. Beton! Dă-ți demisia!

Ca între alb-negri, renumitul club belgrădean FK Partizan, recunoscut pentru tradiția și valențele sale în creșterea copiilor și juniorilor în cadrul unei ”pepiniere” de succes, lansa în această iarnă o invitație pe adresa grupării timișorene ACS Poli, pentru ca formația de juniori A a celor de pe malurile Begăi să se alinieze săptămâna trecută, mai exact miercuri, într-un meci internațional amical cu liderul întrecerii de profil din Serbia.

ACS Poli: juniorii A

ACS Poli Timișoara: juniorii A

Ce mai oportunitate! Și cum pot da cu piciorul în ea unii care n-au nici în clin, nici în mânecă cu lovirea balonului cu piciorul.

Schimbul de experiență ar fi fost mai mult decât benefic și, indubitabil, ACS Poli ar fi avut numai de câștigat în plan sportiv dintr-o asemenea deplasare. Era vorba în primul rând de onorarea invitației unui prestigios club cu recunoaștere continentală și cu o expertiză îndelungată și fructuoasă în sectorul juvenil, dar și de momentul extrem de potrivit pentru timișoreni, aflați spre finele perioadei de pregătiri de iarnă. Juniorii A au avut parte în această lună de câteva meciuri de verificare, jucate pe plan local, însă unul internațional, la mijloc de săptămână, ar fi încununat această recentă activitate.

În mod cert, condițiile de desfășurare a întrecerii, pe care le-ar fi regăsit la fața locului, pe malurile Savei și Dunării, ar fi fost superioare celor cu care s-au confruntat în bătătura bănățeană, și numai simpla schimbare a aerului, cu mireasmă de fotbal mereu calificat în fazele superioare ale competițiilor oficiale internaționale de profil, i-ar fi tonifiat pe alb-negrii lui Adrian Stoicov.

Dar cineva s-a zgârcit exact când nu era cazul. Una este să te arăți precaut cu finanțele clubului, resurse publice în acest caz, și alta este să ai discernământ în privința conjuncturii în care merită să scoți un ban din cont. Este ca și când, pară mălăiață în gura lui nătăfleață, ai da din întâmplare peste o foarte durabilă pereche de pantofi la solduri, dar te-ai codi s-o cumperi pentru că ar fi la o adică și alta chiar mai ieftină, indiferent cât de modestă calitativ.

ACS Poli nu s-a îndurat ca grupa sa de juniori A să dispute amicalul internațional de la Beograd, socotind că prețul deplasării este prea mare și cântărește prea greu în comparație cu avantajele unei asemenea experiențe. Ce gândire obtuză și îngustă, dând de înțeles ce mai strategii ieftine pot fi puse în aplicare la vârful acestui club!

Ajax și Partizan sunt cele mai tari școli de fotbal din Europa, în această ordine, fapt recunoscut în lumea sportului rege de pe continent, dar un președinte plantat recent pe linie administrativ-politică la cel mai bine clasat club divizionar din acest județ taie juniorilor grupării șansa unei asemenea experiențe, de parcă ar fi sărăcit scoțând bani din propriul portofel. Nu, nu, sunt și sume achitate inclusiv de părinții respectivilor sportivi, în calitate de contribuabili la bugetul local, căci doar ACS Poli este finanțată în special de Consiliul Local Timișoara.

Acesta este un exemplu perfect de management sportiv de cea mai slabă calitate, cu tente vădite de necunoaștere și ignoranță. Să-i ai pe sârbi la o aruncătură de băț și să nu profiți de ocazie, iată ceea ce nu merită juniorii în formare din partea unora care probabil se miră cu anii de ce oare fotbalul vecin exportă tineri contra unor sume considerabile în campionatele din vestul Europei. Pentru că o grupare precum FK Partizan produce plus-valoare. Sârbii au cotă și piață de desfacere în fotbalul occidental pentru că sunt pricepuți în sportul juvenil.

Această decizie negativă vine doar să întărească nu numai impresia, ci și realitatea factuală, că gruparea de pe ”Dan Păltinișanu” a fost mereu închistată în raporturile cu fotbalul juvenil de peste graniță, atât în ceea ce privește primirea oaspeților în ograda timișoreană, dar acest aspect hai să zicem că nu s-ar pune, pentru că noi suntem oricum extrem, extrem de ospitalieri, buni și calzi, mari gospodari, cât și vizavi de turneele efectuate în străinătate. Și lucrurile se leagă, dacă notăm că Novi Sad și Timișoara sunt orașe înfrățite dar clubul Municipalității de pe Bega, ACS Poli, n-a avut reprezentanți la recentul excelent turneu juvenil ”Cupa Orașului Novi Sad”, și asta de nepricepuți și izolați ce sunt în micimea lor pe plan sportiv conducători care n-au treabă cu acest domeniu de activitate!

Un meci cu Partizan, în condițiile altfel foarte bune din țara oribil bombardată în urmă cu vreo 16 ani de abominabilii criminali teroriști ai întregii planete, ar fi făcut cât toate jocurile de verificare ale acelorași juniori timișoreni în această iarnă. Și ar fi prins foarte bine în perspectiva prezenței lui ACS Poli – juniori A în fazele superioare ale Campionatului Național al grupei de vârstă 1996/7.

Dar ce te faci când în funcții de conducere se iau decizii de asemenea factură!? Refuzul ar fi fost generat de Liviu Anton, președinte al Consiliului Director la clubul lider în B2, iar această meschinărie n-ar fi căzut prea bine celor care activează în domeniul fotbalistic în cadrul grupării de pe Bega. De-aș fi fost în locul dumnealor, fie în vârful staff-ului administrativ al alb-negrilor, fie coordonatori ai Centrului de copii și juniori, antrenori sau jucători, o unire a forțelor și o descindere în biroul refractarului cu pricina ar fi fost un act de bun simț.

Sporttim opinează că, în cazul unei eventuale înfrângeri și eliminări din competiția internă, la ora încheierii respectivului duel cu un eșec, Liviu Anton ar trebui să semneze și înainteze celor care l-au numit în funcție demisia sa de onoare. Deși ar putea să se retragă în glorie încă de pe-acum, o asemenea decizie fiind suficientă pentru a dezvălui priceperea dumnealui în ale sportului de performanță. S-a autodescalificat.

Dar așa se întâmplă în România, și cu precădere în Timișoara, mare centru universitar, când încurcarea sticlelor și a borcanelor este sport citadin. Cu eminențe în ale învățământului superior fortificăm într-adevăr prin export rândurile și economiile națiunilor dominante dar nu vom importa niciodată know-how în sport, pentru că pe-aici se trăiește cu falsa impresie că în mod cert am ști noi oricum mai bine. Oare?

Ce falsă listă de priorități și câtă lipsă de discernământ! Reveniți-vă în simțiri, oameni buni, sau dacă nu, lăsați-i pe alții, cu habar despre managementul sportiv, și nu la modul general. Și poate află și Primarul Timișoarei pentru cine a optat în fruntea clubului, căci nu orășenii l-au numit pe actualul președinte, ci aleșii lor.

ACS Poli, juniori A, va debuta în întrecerile oficiale sâmbătă 7 martie la ora 12, în deplasare la CFR Simeria, în etapa a XIV-a, a treia a returului Seriei 5 în Campionatul Național de juniori 1996/7. CFR Simeria ocupă locul 12 și ultimul în grupa vestică, având bilanțul 13 0 0 13 1-88 0. Distanța Timișoara – Simeria este de 166 de kilometri.

Partizan debutează oficial în 2015 pe 15 martie, la ora 11, în deplasare la concitadina Crvena Zvezda, în cadrul rundei a XVIII-a, a treia a returului în Campionatul Național al Serbiei de juniori A. Alb-negrii sunt în fruntea ierarhiei, cu bilanțul 17 12 2 3 35-16 38 puncte. Distanța Timișoara – Beograd este de 165 de kilometri.

Beton.

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: