ACS Poli triumfa pe teren neutru la primul hop din 2015. Chindia, unica fără ”X” din primele două ligi, două succese la Mioveni în 2015/6. ACS 7 – Chindia 8 la jocuri în Cupă din 2012

După o neverosimilă cursă pentru o ”lanternă roșie” de 3 victorii la zero, dintre care două în deplasare, toate în campionat, ACS Poli își comută atenția pe debutul în cea de-a treia competiție în care e implicată în acest sezon, și anume Cupa României, debut programat abia cu ocazia 16-imilor de finală în virtutea reacaparării în vară a statutului prim-divizionar, în ciuda retrogradării înregistrate pe terenul Ligii 1 în primăvară.

Iar precum în ediția precedentă, timișorenii vor avea parte de o primă încercare tot în compania unei secund-divizionare din regiunea sub-carpatică, dar tot pe teren neutru, precum pe 22 septembrie 2015, când ACS Poli se impunea la Pitești în 16-imile de finală în dauna celor de la CSM Râmnicu Vâlcea, cu 2-0, după care se califica și cu 2-1 în fața Petrolului în meciul acasă din 27 octombrie, ieșind din cursă la lovituri de departajare, 7-8 tot pe teren propriu, în 15 decembrie, în sferturile cu ASA.

Chindia Târgoviște începea actualul sezon prin a învinge tocmai la Timișoara, 4-3 3-0) în Liga 2 cu ASU Politehnica. Pe ACS Poli o primește în 16-imile Cupei pe teren neutru

Chindia Târgoviște începea actualul sezon prin a învinge tocmai la Timișoara, 4-3 (3-0) în Liga 2 cu ASU Politehnica. Pe ACS Poli o primește miercuri în 16-imile Cupei pe teren neutru, la Mioveni

Terenul neutru în cazul disputei eliminatorii de miercuri de la ora 18 este situat tot în județul Argeș, la Mioveni, club organizator al 16-imii de finală fiind Chindia Târgoviște, lansat la începutul acestui deceniu de Gică Popescu sub forma unei academii juvenile și care a tras în primăvară la promovarea în elită, încheind pe locul secund sezonul regular al seriei vestice în Liga 2 iar apoi pe 3 după play-off.

Încă o treaptă mai jos, pe poziția a patra după 13 etape, se găsește acum singura formație din primele două ligi care să nu fi remizat până la ora actuală, Chindia având în față și o deplasare în campionat, programată sâmbătă la 11,30 pe terenul următoarei clasate, Sepsi, care ar putea-o depăși în ierarhie în cazul unei victorii.

Unii cu speranțe de a nu mai rata din nou promovarea directă, în noua situație de pe unul din primele două locuri, sau măcar intrarea în barajul cu antepenultima prim-divizionară după play-out, alții cu năzuințe de a evita din nou retrogradarea, de această dată fără a aștepta ulterioare oportunități și doar pe teren.

Înfrântă de numai 4 ori în sezonul în curs, Chindia n-a strălucit însă de la mijlocul lui octombrie, pierzând cu 2-0 ultimul meci jucat altundeva decât în propriul fief, 2-0 pentru Luceafărul la Oradea, urmat de un chinuit 1-0 în week-end, acasă, cu cei din Afumați.

Chindia a câștigat însă în această lună în Argeșul vecin, și tocmai în Cupa României, 4-1 cu ocazia debutului în actuala ediție la gruparea de liga a III-a SCM Pitești, târgoviștenii mai având triumfuri în cont tocmai pe terenul gazdă al partidei de miercuri seară, la Mioveni, și în ieșirile din campionatul trecut, 3-2 pe 4 septembrie în turul sezonului regular și 2-1 în 15 mai, în returul fazei play-off din B2.

Campionatul este însă una iar Cupa României alta, timișorenii exersând cu succes aparițiile eliminatorii în Cupa Ligii, în care au devenit semifinaliști după trecerea de FC Viitorul și Concordia Chiajna.

Interesant în privința grupării de pe Bega este că, în calitate de nou-promovată, n-a călcat greșit ca trupă de Liga 1 la debutul în sezonul de Cupa României la ora 16-imilor de finală, cu 1-0 la Oradea cu FC Bihor în 24 septembrie 2013 respectiv sus amintitul 2-0 de anul trecut de la Pitești, în schimb a fost eliminată de fiecare dată ca secund-divizionară în faze premergătoare 16-imilor, și de aceeași Șoimii Pâcota. Cu 3-2 pe 28 august 2012, în faza a IV-a a întrecerii, cu două înaintea 16-imilor, la debutul absolut al clubului în competiții, și cu același rezultat repetat pe 9 septembrie 2014, la un tur înaintea acelorași 16-imi.

În rest, palmaresul timișorean în competiție mai include un singur joc, la București, pierdut cu 2-0 în fața celor de la Steaua pe 30 octombrie 2013…

De partea cealaltă, Chindia a ieșit din cursă la Păulești cu 2-1 încă din luna august a anului trecut, cu două tururi înaintea 16-imilor, așa cum tot din primul foc se stingea și în 2012, cu același scor, și la Compet Ploiești. Nici 16-imile nu i-au adus bucurii, în urmă cu 2 ani, 1-3 acasă cu FC Brașov în 24 septembrie, cel mai lung parcurs datând din 2013, cu nu mai puțin de 4 calificări la rând, 3-1 la Sporting Roșiorii de Vede, 3-2 la ALRO Slatina, 3-1 cu SC CS U Craiova și 2-0 în 16-imile de finală cu Săgeata, după care a apărut și inevitabilul punct terminus, 5-0 pentru Dinamo în optimi.

Chindia este una dintre cele 13 secund-divizionare rămase în cursa Cupei României dar a doua cea mai bine clasată trupă din Liga 2 care încă n-a fost eliminată, caz valabil pentru Juventus București și FC Brașov în dueluri directe cu colege de eșalon, din preajma ei în prima pătrime a ierarhiei mai trăgând la optimi Sepsi, acasă cu craiovenii, respectiv Foresta Suceava, pe teren propriu chiar cu steliștii, la încheierea acestor 3 zile de meciuri eliminatorii, joi de la 21,30.

Fiecare club cu strategia și blazonul său, fiind de așteptat ca roș-albaștrii pregătiți de Nicolae Croitoru și cu Cristian Cherchez autor a 9 goluri din totalul de 23 al dâmbovițenilor în Liga 2, al șaptelea atac din prima jumătate a ierarhiei, să încerce smulgerea scalpului unei prim-divizionare, pentru care la rândul ei deviza e orice meci la victorie, indiferent de competiție.

Înaintea celei de-a treia ieșiri consecutive, programată luni la ora 20,30 la Botoșani, ACS Poli va căuta la Mioveni să mai menajeze eventual dintre componenții cu un rulaj constant pe un fond recent de restrângere numerică datorată accidentărilor, ceea ce a dus la uzura unor piese de rezistență, așa încât se va bizui pe un duo ce sigur va absenta datorită suspendărilor în Moldova, Artean și Bărbuț, și cu o eventuală revenire pentru Cânu, protejat de suprafața sintetică de la Chiajna, Șeroni putând fi trecut în repaus din aceleași motive de protecție.  Scoși din calcule sunt în schimb Popovici, Poparadu, Neagu, Pedro Henrique, Scutaru și Vădrariu, chiar dacă unii sunt reintegrați în pregătiri.

Nu va apărea încă nici Fabian Lokaj, elvețianul cu origini albaneze în vârstă de 20 de ani crescut de Young Boys Berna care a mai trecut prin Slovenia, pe la Koper, și care cocheta în vară cu prinderea trenului uneia din trupele ilfovene sau ACS Poli, dar care ar putea intra în planurile lui Popa pentru deplasarea la Botoșani, după cum s-a explicat luni, când clubul a găzduit chiar două conferințe de presă în nici 4 ore și în locații diferite, una pentru a-i înfățișa pe atacantul adus pentru 3 ani sub impresariatul lui Opria drept al patrulea străin din efectiv și Rică Neaga, noul manager sportiv al codașei, iar alta ținută în mod clasic de antrenor, înaintea confruntării eliminatorii.

Că recentele rezultate din teren au luat-o cumva cu mult înaintea realităților din birouri, nu înseamnă nimic în direcția înlăturării minusurilor de tot felul ale clubului, care și-a arătat din nou apetitul pentru inedite cooptări printr-o achiziție de neînțeles și în orice caz surprinzătoare dat fiind căderea sa din neant chiar și pentru staff-ul tehnic, mai precis cea a lui Rică Neaga, un nestatornic fost internațional cu 6 selecții care trecea ca jucător pe la 5 cluburi din sudul țării între care și Steaua dar și prin 4 campionate distincte, în lumea arabă, Coreea de Sud, Azerbaijan și Ucraina, urmând vagi și scurte tentative fără succes pe bancă, inclusiv în zonă, mai recent la Sebiș dar inițial într-o postură nu foarte clar definită la Giarmata, cu o actuală sosire de la Atletic Bradu, o divizionară C. Ce se dorește și ce se poate izbuti prin această cooptare este foarte greu de deslușit, cert fiind că Ioan Miculaș rămâne în cadru în calitatea sa de membru fondator.

Introducerea și anunțul le-a făcut Sorin Drăgoi, președinte din vară al clubului reinstalat în elită pe alte criterii decât cele sportive, care cu această ocazie a și trecut în revistă variațiile pe aceeași temă a chinului ”jucăriei” edilului cu supapa de salvare pe nume încasări din drepturile TV, o primă tranșă fiind deja cheltuită pentru evitarea unor noi depunctări prin plata unor salarii restante chiar și din februarie, valorând peste o jumătate de milion de euro, iar o alta, așteptată cu nerăbdare cândva după 15 ianuarie 2017. Până atunci, chiar în urma primului meci din noiembrie, acasă cu Dinamo pe 5 ale lunii, sâmbăta de la 20,30, ar surveni achitarea salariilor sportivilor pe august, din sume provenind din încasări pe bilete plus drepturi de televizare, următoarele plăți fiind preconizate apoi în decembrie.

Ștergerea unicului pasiv s-a înfăptuit de fapt pe teren, prin anihilarea handicapului de 14 puncte suspendare existent încă din start grație unei zestre identică celei din turul sezonului regular trecut, însă în toate celelalte cazuri bătăile de cap persistă. În lupta pentru adjudecarea la TAS a celor 8 puncte din totalul la start de 14 pe minus, litigiu în privința căruia Drăgoi este ca și convins de deznodământul său fericit, a doua jumătate a taxei ar urma să fie achitată la primirea notificării.

Dau târcoale depunctări și pe alte căi, pe seama altor sume mari pe care ACS Poli trebuie să le scoată cumva la termen, având de achitat și pentru Pedro Henrique un total de 200.000 de euro, cu primul termen până la 30 noiembrie, în valoare de 100 de mii de euro, riscându-se o penalizare în caz de neplată, iar al doilea până la finalul anului.

Sume ceva mai mici în cazul litigiului cu Daniel Stanciu, 10.000 de lei pentru că nu și-a primit salariul la zi, plată de care prim-divizionara pare a nu scăpa, sau pentru grila de formare a unor juniori ai clubului, Vasi și Bîrnoi, în funcție de calculele întocmite de comisiile de profil, gravitând în jurul a 11.000 respectiv 8.000 de lei. Apropo de juniori, cazul Deian Sorescu continuă la comisii cu documentele depuse de bănățeni, în așteptarea unui verdict și în acest caz.

Dar plăți chiar mai mari împovărează visteria goală a clubului, datoriile către ANAF fiind de circa 1.200.000 lei conform lui Drăgoi, cu penalizări aferente lunare de 40.000 de euro în absența stingerii lor, de unde și executarea silită prin scoaterea în vară la licitație a mijloacelor fixe, neachiziționate iar acum reevaluate, iar de ultimă oră și a autocarului.

Pe minus financiar, ACS Poli nu poate accesa implicit nici fondurile publice din care clubul era nonșalant adăpat în primii 3 ani, dinspre Municipalitate și Consiliul Județean, risipă ce, pe fondul contraperformanței a două retrogradări, a fost în cele din urmă sistată de intervenția în forță a Curții de Conturi, combătută fără succes în contraofensiva ulterioară a Consiliului Local. Iar alte noi cheltuieli au survenit din vară, pe fondul înscrierii în ultimul moment a echipei a doua a clubului în Liga 3, la invitația din partea FRF, în ciuda faptului că formația încheiase precedentul sezon spre mijlocul ierarhiei eșalonului 4, fără drept de promovare pe criterii sportive, ca o altă mișcare forțată și împotriva mersului firesc al lucrurilor.

Precum precedentei sale pledoarii din vară, înaintea startului întârziat al primei garnituri în Liga 1, Drăgoi a făcut apel pentru susținerea financiară a ultimei clasate în elită, reamintind pe de-o parte că gruparea de pe ”Dan Păltinișanu” n-a mai încasat din luna mai a anului trecut alocații dinspre CLT sau CJT, ultima fiind pasibilă în această situație și pe baza actelor constitutive să fie exclusă din schemă dat fiind neachitarea cotizației pe o perioadă mai mare de 12 luni, respectiv că Universitatea Politehnica sprijină cu cazare și sediu, clubul trebuind să se descurce în schimb cu plăți și pe ”marele oval”, iar pe de altă parte că ACS Poli ar fi prim-divizionara cu cei mai puțini străini și cel mai mic buget. De astă dată însă, ca o completare față de spusele din iulie la punctarea stării de fapt în care s-a ajuns din simplul motiv al inițierii prostești și fără noimă a acestui proiect, Drăgoi a pomenit și de demisia sa în condiții de neachitare la termen a plăților și apariția unor noi depunctări.

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: