Nu vă e frig? Juniorii au parte la ACS Poli de radiatoare cu ulei şi jaluzele… reparate în barăci prefabricate, pe cînd vestiarele lui „Dan Păltinişanu” se înjumătăţesc, devenind birouri

Au revenit sîmbătă de la Donji Milanovac, în Serbia, unde au avut parte de 7 zile pline de cantonament, o noutate de bine în ultimele ierni pentru juniorii din pepiniera lui ACS Poli Timişoara, dar realitatea de acasă echivalează cu faptul că tot ceea ce s-a întreprins în ultimul an pentru îmbunătăţirea bazei materiale a centrului juvenil constă în… repararea jaluzelelor din vestiarele – barăci, asta în vreme ce vestiarele autentice, din arena „Dan Păltinişanu”, sunt preschimbate în… birouri. Iar despre cum este să te echipezi şi dezechipezi pentru „echipa Timişoarei” lîngă calorifere de ulei află de-acum şi Eduard Pap. Dar s-a mai trecut o iarnă iar norocul juniorilor e că vine totuşi primăvara.

Astfel arată în zi de meci tribunele de departe celei mai finanţate grupări sportive din arena locală. Iar sub aceste goale tribune, vestiarele se preschimbă în birouri. Jenant...

La vestiarele stadionului  ”Dan Păltinişanu”, mari reamenajări, dar nu tocmai de bine, ţinînd cont de neajunsurile trenînd peste ani întîmpinate de ultimele generaţii de juniori ai lui FC Timişoara, iar de-acum ACS Poli Timişoara. Concret, este bine ştiut că în vreme ce lotul de seniori era plimbat în pauza de iarnă prin aiuritoare pregătiri centralizate la modă acum în cît mai călduţe locuri departe de casă, grupele de juniori dîrdîiau în barăcile numite impropriu vestiare, lipsite de duşuri.

Deşi la Consiliul Judeţean Timiş s-a discutat consolidarea bazei materiale întru îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire ale juniorilor pe timp de iarnă, totul a rămas de fapt la stadiul de vorbe goale, ceea ce s-a constatat şi în acest sezon rece, tot pe pielea adolescenţilor aspirînd la a deveni fotbalişti, noutatea constînd în ultimele luni bune în repararea jaluzelelor metalice de la aşa zisele vestiare.

Se vor schimba lucrurile măcar în întîmpinarea iernii viitoare, de la finele anului în curs, sau tot ceea ce vom constata este aceeaşi expansiune peste orice limită a unei organigrame a clubului de liga a doua ce frizează ridicolul?

Se spune că aşa cum ţi-i creşti, aşa îi ai, şi nu este de mirare că, deşi recent a avut loc un rar proces de absorbţie şi nu de migrare, foşti juniori la FC Timişoara semnînd cu cei de la ACS Poli, în general tinerii plămădiţi în această pepinieră de la „Complexul Dan Păltinişanu” sfîrşesc destul de repede prin a nu se regăsi în lotul primei echipe.

Un pas înainte l-a constituit efectuarea stagiului de pregătire centralizată în Serbia, pentru o delegaţie de 58 persoane, alcătuită în marea sa majoritate din juniori ai grupelor antrenate de Cristian Contescu, Sorin Vlaicu şi Roberto Ivan, dar în acelaşi timp, la stadionul ”Dan Păltinişanu” puteai constata lucruri ciudate. În primul rând, dispar vestiarele destinate jucătorilor, asta în condiţiile în care, repetăm, pepiniera n-are parte de vestiare propriu-zise, iar în locul acestora se nasc birouri. Din vestiarul echipei a doua, care era spaţios şi elegant, rezultă mai nou un birou ce se mobilează pentru Viorel Vişan, conducător al centrului juvenil, şi alţi adjutanţi ai fostului fundaş politehnist. Şi de ce? Pentru că în locul în care diriguitorul centrului de copii şi juniori a avut birou se pregăteşte debarcarea unui conducător al serviciului de pază! Într-adevăr, ar fi straşnic de păzit nişte instalaţii sanitare de duş care lipsesc cu desăvîrşire la nici cîteva zeci de metri, unde zilnic se echipează şi dezechipează adolescenţii din club, în condiţii numai de ei ştiute, la marea înghesuială.

Cu alte cuvinte, la „Dan Păltinişanu” au rămas doar două vestiare, mari şi late, din cele patru care funcţionau, ceea ce poate da de gîndit dacă se va mai reînfiinţa echipa a doua a clubului, caz în care aceasta se va dezechipa la aceleaşi să le zicem bungalowuri din incinta bazei de la terenul sintetic, acolo unde tremură iarnă de iarnă juniorii…

În rest, birou pentru directorul Romeo Malac, birou pentru şeful centrului, Vişan, birouri pentru antrenorul principal şi secunzi, sală de vizionări şi câteva magazii unde sunt înghesuite tot felul de materiale şi echipamente.

Se poate aşadar spune că ACS Poli Timişoara are de toate dar nu neapărat exact ceea ce îi este necesar în întregul său, aspect întărit şi de faptul că la centrul juvenil nu a fost cooptat nici până acum, în ciuda tuturor semnalelor din diverse părţi, un antrenor cu portarii. Dacă numeri personajele roind ca în jurul borcanului cu miere, inteligentsie fotbalistică a urbei călcîndu-se pe picioare la diferitele niveluri însă şi… paralele ale sus amintitei organigrame, nu poţi să nu constaţi că a te cabra cu încăpăţînare să racolezi un antrenor de portari pentru copii şi juniori, unul şi atît, este o absolută exagerare.

Şi de ce asemenea atitudini? Simplu. Pentru că priorităţile la „noua Poli” sunt mai mereu altele. Nu este nevoie de antrenor cu portarii pentru că, aşa cum se procedează, după regulile lui Călin Rosenblum şi Valentin Velcea, se aduc alţi tineri, din alte părţi, căci ce mai contează că în „Centru” sunt 2 goal-keeperi de perspectivă, înaltul Triţoiu şi Gârlea. Ne veţi suspecta probabil de subiectivism şi nepotism, ştiut fiind faptul că portarul campion al ţării cu generaţia 1995 a selecţionatei judeţene este fiul unui jurnalist local cu zeci de ani de articole publicate în spate, dar departe de noi de a fi un asemenea specimen uman, foarte întîlnit ce-i drept într-o naţiune a anti-meritocraţiei. Dar probabil că de ei nu este nevoie, ba mai mult, sunt evitaţi chiar şi de antrenorii primei echipe, fiind, zică-se, prea cruzi şi fără experienţă. Aspect bătîndu-se cap în cap cu faptul că Eduard Pap a apărat până acum la Divizia D Timiş!

Redacţia noastră s-ar fi declarat foarte fericită, la cît a tot consemnat în ultimii 3 ani ascensiunea juvenilă a acum portarului de selecţionate naţionale, ca Pap, portarul readus la Poli la insistenţele lansatorului său, Marcel Baban, precum şi a lui Frunză şi Velcea, să-şi fi găsit deja locul, deşi părea ce-i drept destul de puţin probabil, la mult trîmbiţata Borussia Dortmund sau măcar pe-acolo, după cum s-a tot vehiculat ca şi certitudine în toamnă prin diverse alte organisme de presă.

Este foarte bine că un talentat tînăr localnic a poposit în ceea ce se doreşte a deveni o echipă fanion a oraşului şi zonei, pentru a nu se pierde şi el în favoarea altor zări, dar la politica dusă la ACS Poli, cine-i garantează oare postul de titular?! Velcea? Frunză? Sau poate Călin Rosenblum, care a înroşit telefonul pentru a aduce alţi jucători la Timişoara, fără a scotoci însă rândurile juniorilor locului, excepţie făcând Bărbuţ, Todorov şi Bocşan, luaţi însă mai degrabă „de acoperire”, adică de ochii lumii în Antalya. Dar şi actualul conducător a fost cîndva junior, şi cineva i-a întins o mînă, i-a dat o şansă. Era însă probabil „mai bun”. Şi continuăm lista. Robu? Muşat? Sau poate chiar însuşi Marcel Baban?

Totul este cusut cu aţă albă pe traseul Velcea – Frunză – Baban – Rosenblum, ca o paranteză, apropo de ultimul, noi tot minunîndu-ne de capacitatea dumnealui de muncă şi prioritizare pe fronturi paralele, în două posturi „la stat” cum s-ar zice, din remunerări bugetare, unde în mod normal s-ar activa pe şablonul 8-16. La ACS Poli şi LPS Banatul. De două ori 8-16 sau o combinaţie de 8-16 şi 16,30-24,30?

Ca şi în cazul aducerii portarului Gherasim la ACS Poli, pe banii cetăţenilor Timişoarei, cu salariul mare, convocat fiind deşi accidentat în cantonament şi aruncîndu-se apoi sfruntate minciuni că s-ar fi accidentat în Antalya. Alo? „Noua” Poli? Doar îi dai dreptate aproape prin tot ceea ce întreprinzi galeriei alb-violete, care bine a ales să întoarcă spatele unei făcături în devenire, dar pompos ornamentată la capitolul organigramă.

Noua Poli doar copiază vechi metehne româneşti de atitudine, fiind un blat ordinar pe banii contribuabilului, o minciună şi o mizerie, din păcate în numele Timişoarei. Pe al cărei buzunar nu extrem de larg se insistă cu orice preţ pentru promovarea în jenanta ligă a miliţianului capitalizat, pentru o viitoare altă cheltuială fără noimă.

Dar pînă atunci, să le spunem bun venit salvatorilor patriei, aceste achiziţii emanate din puţul gîndirii fabuloşilor autoînscăunaţi cu girul altor fabuloşi proptiţi, ai noştri Petre şi Dina. Iar în Liga I, alţi bani, altă distracţie…

Cît despre sacrificiile financiare fără însă a asigura mai mult decît repararea unor biete rulouri, adică să cheltuim dar nu pe ceea ce trebuie cu adevărat, cît şi despre alungarea jucătorilor care încă mai bat la porţile consacrării, favorizându-i pe alţii de aiurea, pe cumetrii, nepotisme şi interese, totul doar se va perpetua.

Dar Timişoara este un municipiu foarte larg la pungă, atît în general cît şi vizavi de activitatea sa sportivă, iar acest proiect peste vară poate fi moftul urbei. Chelului, tichie de mărgăritar.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Nu vă e frig? Juniorii au parte la ACS Poli de radiatoare cu ulei şi jaluzele… reparate în barăci prefabricate, pe cînd vestiarele lui „Dan Păltinişanu” se înjumătăţesc, devenind birouri

 1. baraca spune:

  Ca bine zice reporterul in acest articol.Tot ce relateaza este adevarat si s-ar putea sa-i supere pe mai marii conducatori de la AX POLI sau poate ii lasa rece cele relatate de Mihai Comsulea.
  Sper ca nu dormiti…….Rosemblum si compania.

 2. un nimeni spune:

  La POLI nici cind echipa nu are niciun obiectiv nu vor fi promovati jucatorii tineri ptr. ca nu s-au platit bani pe ei ca sa se justifice investitia,pe cind la alte echipe(vezi echipele din strainatate)se promoveaza jucatorii tineri chiar daca echipa are de indeplinit un obiectiv.Asta tine si de curajul antrenorului,ceea ce Velcea nu are.
  Adevarul doare intotdeauna.

  • unul Ripi spune:

   da, DAR de ex. la AJAX, cand a fost promovat unul Viktor Fisher a dat goluri, iar la noi se cam calca pe sireturi(vezi ai nostri Artean,Dobricean,Trandu,Goge chiar – in multe meciuri) nu mai zic de juniori la POLI 2, IN CAMPIONATUL MUNICIPAL !!!! nu in B !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt × 1 =

 


Alte articole legate de acest subiect: