Alea iacta est

Evoluția lamentabilă a echipei României la Campionatul European nu este una întâmplătoare, ci este o consecință firească a situației fotbalului nostru din ultima perioadă. Când politicul se implică în sport în general și în fotbal în special, nu pot apărea decât astfel de repercusiuni.

În repetate rânduri au fost semnalate aspecte negative din activitatea fotbalistică internă, dar nimeni nu a reacționat în vreun fel. Ba din contră, băieții deștepți au continuat să primească prime de calificare nemeritate. Venirea la conducerea FRF a lui Răzvan Burleanu a avut un puternic iz politic. Faptul că prima lui decizie majoră luată din fotoliul de președinte a fost să meargă în Italia să-l convingă pe Mutu să vină la echipa națională spune totul. Pe lângă bâlbele și gafele făcute în timp, conducerea FRF a precipitat competiția internă, bătându-și joc de echipele aflate în întrecere. Și asta numai pentru a ajunge cu toții din timp la Euro, bineînțeles pe indemnizații generoase, în jurul a 500 de euro pe zi.

Cât despre echipa națională… De fapt nici nu sunt în măsură să fac aprecieri, dar, dacă vreți să-l cunoașteți mai bine pe Anghel Iordănescu, vă recomand să citiți cartea „Păpușarii” a regretatului Constantin Teașcă. A ținut lângă el trei antrenori despre care nimeni nu a știut ce menire au.

Fiecare antrenor al echipelor naționale aflate în Franța au inclus în lot golgheterul campionatului, exemplul lui Vardy din echipa Angliei este sugestiv. În schimb Hora a rămas acasă. Componența lotului comportă discuții, dar în general s-a căutat să fie aduși jucătorii cei mai în formă. Din păcate, unii jucători au fost supralicitați și au beneficiat de multe concesii. Mă refer în special la Chiricheș, Tătărușanu și Stanciu.

Noi ne-am concentrat excesiv pentru meciul inaugural  cu Franța, chiar dacă știam apriori că nu vom  avea prea mulți sorți de izbândă și am tratat superficial ceilalți adversari din grupă. Iar rezultatele s-au văzut!

A greși e omenește și, dacă recunoști, e apreciabil. Dar să bați câmpii în continuare și să susții că echipa națională a jucat bine cu Albania, așa cum susține Iordănescu, e prea mult. Nu știu care vor fi consecințele acestei campanii dezastruoase de la Campionatul European din Franța, dar se impune o curățenie generală.

Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: