Alexa: ”E un joc etalon, să vedem unde suntem în acest moment” Cioinac: ”Sper să-i dezavantajeze pe ei, să ne avantajeze pe noi… Avem șanse reale la primele două locuri” Șerban: ”O situație de-a dreptul delicată… La limita ridicolului” Sporttim numără: ASU Politehnica – Astra, al 17-lea joc pe ”Dan Păltinișanu” după ”ultimul meci pe Dan Păltinișanu”

La nivelul Ligii 2, Timișoara fotbalistică a asistat doar din fotoliu la startul competițional din 2021 în sportul rege intern, limitat la palierul Ligii 1, sub forma a 7 etape deja derulate în elită cu începere din 12 ianuarie, așteptarea urmând a lua sfârșit și pentru cei de pe Bega joi de la ora 17:45, debut oficial în noul an al celor de la ASU Politehnica, dar nu în campionat ci în optimile Cupei României, primind vizita unei prim-divizionare, Astra Giurgiu, care a obținut 6 puncte în aparițiile din retur din ultimele 4 săptămâni. Duel eliminatoriu în manșă unică înaintea căruia clubul alb-violet, intrat în anul centenar cu aniversarea pe 4 decembrie 2021, a susținut astăzi de la ora 14 o conferință de presă.  

Calificată în condiții de deplasare din precedentele tururi ale Cupei României, cu 3-4 pe terenul divizionarei ”C” din Ghiroda dar și cu 1-3 pe noul ”Ion Oblemenco” în dauna nou-promovatei fruntașe în Liga 2 din Craiova, ASU Politehnica are ocazia joi seară să joace și în Timișoara în ediția 2020-2021 a competiției eliminatorii, partidă pe care o va găzdui pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, iar suficient s-a pomenit și astăzi în conferința de presă despre jalea generală a infrastructurii sportive de pe Bega, așa cum s-a jelit la acest capitol și acum 5, 10, 15, 20, 25 sau 30 de ani, dar Sporttim doar numără pentru o necesară readucere cu picioarele pe pământ, și anume că ASU Politehnica – Astra Giurgiu va fi al 17-lea meci oficial de fotbal sau rugby ținut pe ”Dan Păltinișanu” după așa-zisul ”ultim meci pe Dan Păltinișanu”, precum anapoda era catalogat în cor de suflarea din capitala Banatului la ora unei finale județene de Cupa României din miezul lui 2019, cu naiva amăgire deșartă a grăbirii lucrurilor prin demolare, capcană a ”impresionismului” propagandistic în care numai Sporttim nu cădea la vremea respectivă, având parte în schimb de o sănătoasă terapie de râs pe seama închipuirilor majorității.  

Doar condiții de deplasare și pentru Astra Giurgiu în actuala ediție a Cupei României, și numai în Timișoara, dunărenii debutând în campania în curs pe 29 noiembrie 2020 printr-un victorios 5-1 pe ”Electrica”, în compania secund-divizionarei Ripensia, ceea ce le-a asigurat calificarea în optimile la nivelul cărora erau eliminați în sezonul anterior cu 4-2 la Sepsi, mult mai vremelnic, în sezonul de toamnă, pe 29 octombrie 2019.

Astra revine așadar în Timișoara după 10 săptămâni și jumătate, răstimp în care, strict în noul an, 2021, a mai jucat deja în deplasare în Liga 1 pe traseul București – Sfântu Gheorghe – Cluj – Voluntari, un întreg periplu hibernal, cu bilanțul 4 1 1 2 5-9 4 puncte, mai mult de jumătate din zestrea totală acumulată din 15 ianuarie încoace, mai exact 7 1 3 3 7-13 6 puncte.

Subunitară ca medie a numărului de puncte adjudecat pe etapă, motiv al reculului în clasament, de pe locul 10 în ierarhia sezonului de toamnă, cu linia 15 4 4 7 21-21 16 puncte, pe 13 la ora actuală: 22 5 7 10 28-34 22 puncte. Și cu o deplasare la Iași bătând la ușă în weekend, după care, până la finele returului, acasă cu Dinamo și AFC Hermannstadt, respectiv la Clinceni.

Astra a pierdut ultimul meci, 0-2 sâmbătă acasă cu nou-promovata FC Argeș, mărind deficitul pe 2021, după rezultatele în ordine cronologică 3-0 pentru FCSB, 1-1 pe teren propriu cu Universitatea Craiova, 4-1 pentru Sepsi, 1-1 la CFR Cluj, 1-1 acasă cu FC Viitorul și 3-1 la FC Voluntari, așadar o victorie în ultima apariție afară.

Cele numai 6 puncte obținute în 2021 o plasează pe Astra pe locul 12 într-un clasament neoficial al celor 7 runde din noul an, dominat de campioana CFR Cluj cu 16 puncte din 21 posibile, urmată de FC Botoșani cu 15 puncte, FCSB cu 14, Gaz Metan și FC Argeș cu câte 12 – piteștenii din doar 6 apariții, U Craiova și UTA cu câte 11, Dinamo 9, Academica și Chindia câte 8 fiecare și Sepsi 7 puncte din 6 jocuri, iar sub giurgiuveni, FC Viitorul și FC Voluntari cu câte 5 puncte fiecare, AFC Hermannstadt cu 4 iar Politehnica Iași cu două.

Moldavi eliminați ieri fără drept de apel la Ploiești, 3-0 pentru Petrolul, a doua trupă din Liga 2 calificată în sferturile de finală ale Cupei României, după Dunărea Călărași, aceasta mergând mai departe fără joc dat fiind retragerea din competiții a celor din Turnu Măgurele. Iar după cum a spus printre altele Dan Alexa, ”nu vreau să iau din meritele Petrolului – asta e la urma urmelor competiția surprizelor.”

Alte 3 meciuri astăzi în Cupa României, printre care la ora 17:15 ”U” Cluj – UTA iar la 20:30 Dinamo – FCSB, între cele 3 partide de mâine a doua fiind programată pe ”Dan Păltinișanu”.

Veche arenă pentru a 17-a oară pe post de colac de salvare după ce i se aplica din vorbe statutul ”demolată”, ultima tragicomedie la nivel declarativ întărind marea concluzie unică pe seama sportului din capitala Banatului. E praf și pulbere la capitolul infrastructură, atâta vorbărie în gol și de nimic din partea atâtor administratori și decidenți perindându-se peste decenii la butoanele gestionării unei permanente crize – regim de avarie.

Reamintire. Timișoara sportivă n-a fost în stare în peste un deceniu, din 2010, să finalizeze micuța Sală Polivalentă cu circa 3.000 de locuri, anunțată inițial a fi predată la cheie în 24 de luni, luni de zile trecând deja la ordinul sutelor.

Ar mai fi așadar oare ceva de vorbit!? ”Gestionarii” doar își pasează eșecul la butoane, salvând cumva aparențele din vorbe, de ochii lumii – căci atât contează în Timișoara, acel ”să dai bine” al fandoselii fără fond, și doar gurile care declară ceva sunt altele, acum Tabără, Fritz sau mai știm noi care proaspeți dregători, ieri – alaltăieri alte guri pe care nu le durea deloc să spună ceva, nu costă absolut nimic. Cu toții niște penibili Păcălici.

Larg cerc al deșertăciunii în a cărui horă e prins și președintele alb-violet, Viorel Aurel Șerban, fost rector al Universității Politehnica Timișoara – această instituție publică din învățământul superior de pe Bega, iar publică știm ce înseamnă. Care a admis în conferința de presă pe care a inaugurat-o că situația bazei sportive e ”de-a dreptul delicată”, tinzând spre ”limita ridicolului” în cazul unei dorite promovări a ”violeților” în Liga 1, Banatul din nou în elită dar și Banatul fără un stadion pentru așa ceva, și asta tocmai la ora centenarului S.S. Politehnica, nicăieri altundeva decât într-o capitală regională catalogată de același Șerban ca fiind un centru ”important” al României, ”dinamic”, ”spectaculos”.

Spectacolul și dinamismul se văd într-adevăr prin prisma impotenței finalizării unei micuțe ”Polivalente” și a celor 17 meciuri găzduite de ”Dan Păltinișanu” după ”ultimul joc pe Dan Păltinișanu”, pentru a nu mai lărgi acolada regretelor sportului de pe Bega, ”important” putând fi însă lesne trecut în dreptul tuturor jalnicilor gestionari – dar tuturor, care au administrat mizerabila stare de fapt.

Sporttim numără, cu un îndemn. Luați-vă voi, toată această inteligentsia veche și nouă a Timișoarei, mereu atât de clarvăzătoare și importantă, mereu atât de fotogenică, și încingeți o horă a rușinii. Noi ăștia ”este” mai proști, chiar n-am văzut nimic la viața noastră…

Dar suntem zilnic luminați. Astăzi spre exemplu, în sensul că ”șansele ca noul stadion să înceapă a fi ridicat sunt suficient de reduse”, ceea ce este descoperirea lunii februarie. Chiar nu ne-am fi așteptat la atâta introspecție înaintea debutului oficial al fotbalului timișorean în 2021. Așa încât, conform acelorași punctări, în cazul unei dorite promovări, ”cel puțin până în iarnă tot pe Dan Păltinișanu se va juca”. Ni s-a servit din aceeași sursă și optimismul unora, 2024 pentru inaugurarea noului stadion, respectiv realismul altora: 2026. 

Stimați administratori, gestionari, președinți, cercul inteligentsiei… Chiar nu aveți deloc simțul ridicolului? Ce s-a făcut în 31 de ani pentru a se mai deschide gura a amăgire pe tema nimic despre nimic? Sunteți cu toții ceea ce sunteți, priviți în jur și înțelegeți de ce România este unde este. Oamenii o fac să fie așa iar în Timișoara v-ați dat cu toții examenul competenței. Dinamică!?! Spectaculoasă!?! Un sat mai mare cu făloase aere simandicoase de emancipare, privindu-se bănățenește șăgalnic în oglindă, cu laudă de sine, înălțătoare vorbe frumoase cât ”să dea bine”. Să fim realiști. E o cocină a mizeriei morale. Și sunteți dinainte și din start ca și învinși dacă puneți asemenea probleme mărețe din spatele unei măști care vă îmbolnăvește cu zile fizic și emoțional, purtare a măștii care-i periclitează și pe cei din jur din punct de vedere medical. Bibliotecile cu studii de specialitate sunt disponibile și știm să citim, documentație la obiect măcar pe acest subiect, dacă nu merge cea ținând de ridicarea de mari arene. Propunere din partea Sporttim: a nu se mai aminti în spațiul public despre ”noi” stadioane ca inițiative verbale din partea unor cadre decidente în capacități oficiale decât strict în momentul cunoașterii exacte și fără dubii a datei tăierii vreunei panglici. Așadar cu vreo câteva zile înaintea evenimentului. Nu de alta dar totul este mai mult decât jenant și de râsul lumii, iar penibilul situației nu mai trebuie amplificat cu oricare banală ocazie. Faptele lipsesc, motiv pentru care vorbele sfidează inteligența opiniei publice. 

La concret, o veste totuși încurajatoare pentru 11 februarie, prin spusele antrenorului Dan Alexa: ”Terenul arată acceptabil și se poate juca foarte bine mâine… Nu ne-am antrenat acolo, a plouat în ultimele 2-3 zile, și astăzi, am înțeles că plouă și mâine… Cunosc foarte bine Astra, cu jucători care în orice moment pot să facă diferența. Este un meci care nu poate decât să ne motiveze, să vedem unde suntem în momentul acesta. Dorim să ne ridicăm la nivelul adversarului, cu o prestație solidă, care să ne dea speranțe în perspectiva mini-returului și calificării în play-off.”

Giurgiuvenii, de-acum fără Budescu, tocmai plecat adulmecând ”verzii”, dar ”Budescu era oricum suspendat”, după cum a semnalat tot Alexa, completând: ”Din punctul meu de vedere era cel mai valoros jucător al campionatului nostru. Are însă cine să-l înlocuiască. Au jucători de forță, un antrenor foarte pragmatic, un lot mixt – experiență și tineri, au 4-5 jucători de forță care pot face față pe un teren greu, dar și unii de calitate care pot obține ceva în orice situație. Au ritm competițional, au jucat din 3 în 3 zile, în această privință sunt mult mai în fața noastră, dar mâine va fi un etalon pentru noi, vreau să văd cum răspundem în fața unui adversar superior nouă, ca pregătire pentru meciul cu Gloria Buzău. Avem și noi jucători trecuți prin Liga 1 și vreau să văd o reacție, să ne ridicăm la nivelul jocului, astfel încât să putem fi într-o creștere în perspectiva mini-returului. Vreau să văd că avem foarte multă determinare!”

Alexa a mai semnalat că va alinia ”11-le care în momentul acesta merită să joace. Să arătăm bine mâine, să reușim să ne calificăm, e un punct de plecare pentru meciul cu Buzău.”

Răspunzând întrebărilor, Alexa s-a referit și la sectorul juvenil, ”îmi place să lucrez cu cei tineri, sunt promovați și e o concurență corectă, pe fiecare post există. În momentul acesta lotul este unul bun. Cu un nucleu de jucători bănățeni care s-au stabilit în Timișoara, au adus plus valoare pe teren și în vestiar, în primul rând un grup foarte bun, cu tineri care au crescut în acest spirit, și m-aș bucura să poată reuși promovarea prin care ar intra în istoria clubului, într-un an centenar.”

Despre pierderea jucătorilor localnici, răspândiți spre alte zări, Alexa a recunoscut că ”au fost suișuri și coborâșuri în fotbalul timișorean, care a lansat jucători de talent dar din păcate n-am reușit și n-am putut să-i ținem aici, Cred că sunt vreo 3 echipe de timișoreni dintre care care au plecat în țară, au ajuns campioni, au ajuns la națională, o mare pierdere pentru fotbalul de aici, motiv pentru care trebuie să fim mai atenți pe viitor, iar dacă vom mai putea avea asemenea valori, atunci să-i creștem pentru noi, să plece de-aici direct în străinătate.” La proiecte noi, năzuințe noi. Întruchipate? În sezonul actual, un tânăr de lot național, Borbei, și-a luat deja zborul, măcar totuși spre străinătate, ca scuză cu acoperire.

Iar de la Alexa la un recent sosit, despre care s-a referit că ”abia acum intră într-un ritm, dar mai sunt 10 zile totuși până la startul în campionat…”

Ionuț Cioinac, noua achiziție a poliștilor, a spus că ”Astra e o echipă nu bună ci foarte bună – zic eu, care va veni cu convingerea să se califice. Dar și noi avem o echipă bună, sper să jucăm la nivelul maxim, ne dorim tare mult să facem un joc bun. Terenul e bun din câte știu, sper să-i dezavantajeze pe ei, să ne avantajeze pe noi. Astra pleacă cu prima șansă dar sper ca la final să ne bucurăm noi!”

Despre sosirea în alb-violet, ”cred că ne-a luat un minut înțelegerea. M-am gândit că vin la Poli, vin să ajut echipa. Mă bucur că am ales Poli! Mai întâi să intrăm în play-off și apoi vom vedea. Dar avem șanse reale la primele două locuri!”

Lotul lui ASU Politehnica Timişoara în februarie 2021…

Portari: Otto Hindrich, George Păduraru

Fundaşi: Rareş Bîrlovean, Călin Jurj, Cristian Bocşan, Cristian Scutaru, Ioan Mera, Nicolae Sofran, Claudiu Pamfile

Mijlocaşi: Denis Radu, Ionuţ Cioinac, Alin Manea, Dorin Codrea, Romario Rus, Doru Andrei, Ionuţ Coadă, Petre Ivanovici, Jose Casado, Alexandru Munteanu, Alin Ignea, Alexandru Gaşpar, Sergiu Popovici

Atacanţi: Mircea Axente, Pavle Radunovic, Stjepan Plazonja

Veniri: George Păduraru (Ripensia), Cristian Bocşan (Ghiroda), Romario Rus (Recea), Ionuţ Cioinac (Turris), Pavle Radunovic (FK Rad), Alexandru Gaşpar şi Rareş Bîrlovean (reveniri împrumut Fortuna)

Plecări: B. Vasile (Unirea 04 Slobozia), Al. Popescu (Aerostar), R. Toader (FCSB, revenit), Vidrăsan (Unirea Ungheni, împrumut), Fişteag, Deronja, S. Iosif (Rapid).

FCSB este deținătoarea la zi a Cupei României, Astra pierzând penultima finală a competiției, 2-1 pentru FC Viitorul în mai 2019.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − 4 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: