Alţi oameni, aceleaşi metehne

După fiecare convulsie socială, fie ea revoluție sau război, apar în general oameni care profită din plin de aceste evenimente și care își consolidează poziția socială și financiară.

Nici România nu a scăpat de acest sindrom și în mai toate domeniile de activitate au apărut oameni de o moralitate discutabilă care s-au îmbogățit peste noapte și i-au sfidat pe toți ceilalți. Dacă se respecta punctul 8 din Proclamația de la Timișoara, poate că soarta noastră, a mojorității, era cu totul alta.

Cum fotbalul este o latură importantă a vieții sociale, și aici a apărut acest fenomen cu o pregnanță mai puternică decât în alte domenii.

În fruntea Federației Române de Fotbal, pentru o scurtă perioadă după ’90 a fost Mircea Angelescu, care a ascuns, chipurile, o importantă sumă de bani pentru binele fotbalului românesc și asta pentru a nu ajunge în mâinile PCR-ului. Apoi, în mod democratic, a fost ales președinte Mircea Sandu, care și-a păstrat postul mai bine de 20 de ani.

La acea vreme alegerea sa a fost văzută cu simpatie, deoarece Sandu provenea dintr-un mediu studențesc. Dar totul s-a dovedit fals, el conducând forul respectiv la modul discreționar, ale cărui consecințe le cunoaștem. Norocul a fost că imaginea a fost salvată de rezultatele obținute de echipa națională în perioada 1990-2000. Bineînețeles că Mircea Sandu nu a prea avut merite, dar a avut de grijă să și le aroge din plin.

Între timp a apărut un alt organism, Liga Profesionistă de Fotbal, în fruntea căruia s-a cocoțat un fost milițian care acum se consideră oracol, Dumitru Dragomir. Acesta stabilea echipele care retrogradau din liga întâi. Spre exemplu, UTA a retrogradat în anul 2003, deoarece președintele de atunci al clubului a îndrăznit să-și ridice capul și să-și exprime părerile despre Dragomir.

În urmă cu doi ani conducerea celor două organisme s-a schimbat. A apărut cam din neant Răzvan Burleanu ca președinte al FRF, iar Gino Iorgulescu în fruntea LPF-ului. Din nou lumea s-a lăsat amăgită, crezând că lucrurile se vor schimba și că vor avea o turnură fericită. Numai că evenimentele ultimilor doi ani ne-au dovedit că ne-am înșelat.

Un prim semnal l-a constituit faptul că Gino Iorgulescu a încheiat un contract pentru transmiterea televizată a partidelor din liga întâi cu o anumită societate de televiziune. Doar că acel contract, așa cum era firesc, nu a ajuns la cluburile interesate. Așadar, ce să vorbim despre clauze contractuale?

Evenimentul recent ne-a arătat că același Iorgulescu împreună cu Cosmin Olăroiu sfidează legile statului și apelează la evaziune fiscală în afacerile pe care le conduc. Să fie clar, nimeni nu este mai presus de lege! Mai ales cei care sunt implicați într-un fel sau altul în fotbalul românesc!

Mai nou, anumiți formatori de opinie încearcă să inducă în mintea oamenilor ideea că cei care au avut merite sportive să fie tratați cu indulgență sau, dacă se poate, să fie iertați pentru delictele pe care le comit sfidând legea. Este o variantă periculoasă, care trebuie uitată de toți cât mai repede!

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: