Apeluri repetate dar și auto îmbărbătare la învestirea lui Drăgoi președinte la ACS Poli: ”Nu sunt de speriat datoriile și în situația Timișoarei sau mai rău sunt încă vreo 6 echipe”

Ciclic și repetitiv, mass-media locală a tot consemnat încă din primii ani post-decembriști apelurile S.O.S. lansate de cluburile fotbalistice pentru susținerea lor financiară. Un nou episod, astăzi…

Sorin Drăgoi a inaugurat momentul prezentării sale oficiale ca președinte executiv la ACS Poli prin a spune despre clubul la care a fost învestit că ”este simbolul orașului și a ceea ce ne caracterizează”.

Miculaș (stânga), Popa, Drăgoi, Birlică și Croitoru

Miculaș (stânga), Popa, Drăgoi, Birlică și Croitoru

”Am venit să ne înhămăm la o treabă sperăm noi bună pentru oraș și pentru echipă. Știm situația în care ne aflăm, cum stăm cu punctele, cu partea financiară, cu lotul echipei, iar în mișcarea de la Liga 2 la Liga 1 n-am avut timp să ne întărim așa cum ne-am dori. Începem o construcție nouă, ca în termen cât mai scurt să creăm un club model, așa cum a spus și domnul primar. Nu este ușor, dar dacă suntem uniți, toți o echipă, cred că lucrurile acestea le putem realiza”, a continuat Drăgoi, adăugând, legat de marketing, ”un apel către toate firmele, agenții economici, persoanele private, fizice sau cei care pur și simplu sunt alături de fotbal, pentru a depăși anumite faze și restanțe lăsate în urmă”.

Sorin Drăgoi a repetat apoi apelul: ”Facem încă o dată apel agenților economici, oamenilor și iubitorilor sportului să fie alături de echipă, să poată să ne ajute cu contracte de sponsorizare. Am lansat policardul pe noul sezon și abonamente, cu speranța să vină spectatorii în număr cât mai mare la stadion!”

Drăgoi a explicat apoi că a preluat postul ”pentru a manageria problema clubului, nu cea sportivă, căci e bine să lași specialiștii să decidă asupra jucătorilor, iar ei să-și facă treaba”, adăugând că știe în amănunțime istoricul recent al lui ACS Poli: ”Am fost și până acum lângă echipă, chiar dacă nu vizibil, căci e felul meu de-a fi, nu vreau să ies în față, nu fac o țintă din asta. Dar 3 ani am fost aproape și știu tot ce s-a întâmplat cu antrenori, jucători, conducători”. Drăgoi a făcut referire și la ex-campioana națională Unirea Urziceni, club din localitatea în care s-a născut, reamintind de partidele internaționale cu FC Liverpool și Glasgow Rangers. ”Peste 2-3 ani, deși poate exagerez un pic, vom ține conferința în altă parte. Am foarte mulți prieteni în lumea fotbalului, multe cunoștințe cu care mă pot sfătui…”

”Am știut la ce mă înham, încă din clipa în care am fost de acord. Dar felul meu de a fi este de a nu mă da bătut. Încerc să învăț din mers, ca lot și club să ne punem la punct din mers. Eu zic că este mai bine că suntem în Liga 1, indiferent cu ce riscuri”.

Legat de taxa de închiriere a stadionului ”Dan Păltinișanu”, de 30.000 de lei pe eveniment, Drăgoi a menționat că ”am purtat o discuție cu domnul Sorin Grindeanu, fiind o hotărâre a Consiliului Județean și stabilită suma, iar și pentru noi, ca și pentru ASU, este greu. Trebuie să poată fi sprijinită și echipa de Liga 2, și cea de Liga 1, dar ne adaptăm la ceea ce este. Nu vreau să comentez condițiile. Dacă exista posibilitatea de alegere, dintre mai multe stadioane, dar așa, ”Dan Păltinișanu” a fost declarat la Ligă, ne adaptăm, dar sperăm să se găsească o formulă căci e un efort financiar foarte mare. Iar mai bine decât să se dea o Ordonanță de Urgență înapoi, se poate în formula de dare în administrația Primăriei, care are oricum clubul SCM, se joacă și rugby, ar fi oricum mai multe evenimente. Clubul ACS Poli are o bază întreagă de copii și juniori iar visul lor, de mici, este să joace pe stadionul mare. I-am propus domnului Grindeanu să dea stadionul în administrația Primăriei”.

Drăgoi a mai explicat că va reprezenta clubul pe relația cu forul federal și cel al ligii, ”am și fost deja la LPF, și la FRF”, și s-a apărat în privința intrării în lumea fotbalului: ”Ușor, ușor, învățăm, ca fiecare dintre noi, dar la club toată lumea pleacă cu ideea de a face bine. Iar un om de fotbal în fruntea unui club de fotbal nu este neapărat și cea mai bună soluție, cum nici managerii de spital nu trebuie să fie doctori. Încerc să manageriez un club, e ca și o firmă, ăsta e rolul meu”.

Ionuț Popa, antrenorul principal, s-a declarat ”mulțumit” după debutul de campionat, ”și sunt două aspecte esențiale. Unul, dacă m-ai fi întrebat înainte de meci dacă 2-1 ar fi fost un rezultat normal, spuneam normal. Dar dacă m-ai fi întrebat după joc, nu e normal, vizavi de a fi mulțumit sau nemulțumit. Am început destul de bine jocul, am avut câteva cornere. Apoi, clar, a fost o lovitură de la 11 metri, portarul lor a greșit acolo. Am revăzut meciul și din punctul de vedere al momentelor de apărare, toate au fost așa cum am cerut. În repriza a doua am îndrăznit mai mult, iar statistica spune că în partea a doua am fost superiori, raportul la cornere a fost 9-7 și la șuturi spre poartă am avut mai multe decât Dinamo. Sunt mulțumit ca aspect al jocului dar ca rezultat un egal mă mulțumea”.

”Remarc integrarea lui Scutaru, după o pregătire cu noi destul de scurtă ca timp, remarc atitudinea celor cu experiență, și de la început am zis că de la cei 3 din vechea gardă, Croitoru, Cânu și Elek, am și cele mai mari așteptări, mă bazez pe ei cel mai mult, dar sunt și primii cu care voi avea un conflict în condițiile în care echipa nu pedalează așa cum vreau, căci ei sunt cei mai responsabili, de la ei avem toți cele mai mari așteptări, și orașul. Și fac o paralelă, Croitoru – Sânmărtean, sau pentru Elek ori Cânu cu cei mai în vârstă de la națională, nu-i țin aici doar ca să fie aici. Nu-l duceam pe Sânmărtean la Euro, dacă nu-l jucam, și tot așa pot să-l scot pe Croitoru și să-l bag pe Bîrnoi, dar aștept mult de la Croitoru. Elek, care a lipsit 10 zile datorită accidentării, Scutaru, Cânu, sunt jucători pe care mă pot baza, dar suntem cu ochii pe ei”.

”Pandurii are cel mai valoros lot, iar dacă se confirmă și cu Marica, atunci e una din marile candidate la titlu. Noi ne cunoaștem lungul nasului, modestia din noi e una normală, dar asta nu înseamnă că jocul nu îl vom aborda la victorie. Cât sunt eu antrenor aici, indiferent unde și când va juca echipa, o va face la victorie, și indiferent de jucătorii disponibili. Cei disponibili și-au filat deja destinația, e greu să-i aduci. Dar cu cei cu care am efectuat pregătirea de Liga 2, vreau să dovedesc că pot fi competitivi și în Liga 1. Jucătorii trebuie să creadă mai mult decât până acum în capacitatea lor. Timișoara va juca la victorie, trebuie să și poată, în mentalitatea jucătorului și colectivului să apară această idee, n-avem nimic de pierdut…”

”Trebuie să ne ridicăm la nivelul Pandurilor, cu modestie, dar vizăm victoria. Iar asta cu oboseala lor mi se pare așa, oarecum forțată. Mergi cu căruța, călăreți pe cai? Nu cred că e oboseală, mai mult contează prospețimea și pregătirea, iar refacerea e mai importantă uneori decât antrenamentele, dar nu cred că la 72 de ore jucătorul resimte oboseala, indiferent ce ar face”.

”Urmăresc ca echipa noastră să reușească să facă pressing, cu exerciții fizice necesare acestui element. Poate asta e mai nou pentru ei, să lucreze la rezistența în regim de viteză mai mult decât au lucrat ei vreodată”.

În privința buletinului medical, ”Bocșan, Străuț, Doman, au fost imposibil de recuperat pentru etapa I, dar în săptămâna asta s-a reușit oarecum aducerea unor jucători spre linia de plutire – la fel la Drăghici. Acum ar fi doar faptul că mă bazez pe un sistem, schimbându-l în timpul jocului.  Cred că vreo 2 jucători vor fi diferiți față de meciul de la Dinamo. Ca absenți, Străuț în primul rând, care nu poate fi refăcut, necesită tratament suplimentar, iar alături de el și Șeroni, care de două zile lipsește de la pregătiri și mă gândesc la el să poată să ducă antrenamentul”.

Popa s-a arătat foarte sceptic în privința reintegrării lui Pedro Henrique, așteptat luni la echipă: ”Nu știu dacă poate să intre în ritm, n-a efectuat vreo 50 de antrenamente cu echipa, nu-l văd mai mult de două-trei luni, și în plus el e și un tip mai comod de felul său, așa cum l-am văzut în cele câteva zile cât a stat lângă echipă. Ce contract i s-a făcut, nu știu, să vină când vrea, să nu te poți atinge de el. Are viață grea cu mine, îi transmit prin fax că îl aștept să-l pregătesc, îl aștept de mult, cu înfrigurare. Dar el tot amână”, fiind completat de noul vicepreședinte Miculaș: ”El e jucătorul nostru problemă, și financiar și sportiv”, pomenind și de o amendă pe adresa brazilianului pentru nerespectarea programului echipei.

Popa a mai completat apoi că ”el și medical avea probleme”, Miculaș adăugând în replică: ”Pe-atunci, din din 25, 18 aveau probleme…”, cu mențiunea că ”mai avem 3 locuri libere pe listă”, referirea fiind la lotul înregistrat pentru Liga 1.

În privința altor eventuale achiziții, ”jucătorii care au fost, și-au găsit contracte. Când doar culegi ce-a rămas, e greu. Și decât să aduc 3 care nu dau randament, mai bine nu-i aduc și contez pe Sorescu, Mailat. Sunt unii care se invită prin impresari, samsari, care n-au mai jucat un an, au efectuat antrenamente pe unde au putut și au ceva nume, dar dai bani și i-ai adus degeaba, așa încât mai bine nu. Iar când te-ai și pârlit, sufli și-n iaurt. E greu să-i aduci acum și sunt mulți care se îmbie să vină. Decât să-i aduc, mai bine mă îngrijesc să îmbunătățesc jocul echipei, mai bine merg pe latura asta, decât să aduc unii și să regret, și în plus să am și conflicte cu conducerea, mai ales că nu stau banii pe garduri. Mai bine le dau o primă alor noștri și-i stimulez. Nume sunt dar e greu să te angajezi acum, să vină, să intre în echipă. Dacă 3 ar fi perfect pregătiți, ăla ca mijlocaș, ăla al doilea vârf, îi aduc, dar unde sunt!? Doar dacă sunt mai buni decât ce-i am i-aș aduce, dar așa. Piața a fost făcută deja”, a explicat Popa.

Despre Belu-Iordache, ”cât să-l mai aștept!? Să-l iau de la tren? Și e timișorean, e de-aici. Dar așa au fost și 2 timișoreni care au fost primii cerându-și banii… Pe Răzvan l-am văzut la amicalul cu Sebiș când am stat în tribună, a trecut pe lângă noi. Ce să fac, să-i iau în brațe să vină? Erau vreo 40 în vară…” În acest caz, completarea a venit din partea lui Radu Birlică, explicând că abia foarte recent s-a reziliat contractul lui Trandu cu rapidiștii, dar și din cea a lui Miculaș: ”Vine după accidentare”.

Care a mai spus: ”Nu puteam aduce jucători de valoare în situația noastră. Dar era cât pe aci să semnăm cu 2. Însă numai eu știu cum am scăpat mai întâi în 2-3 iunie de străini, să-i trimitem acasă, și vin din urmă niște buni și tineri jucători localnici”.

Croitoru, noul căpitan, s-a referit la ”problemele reale care sunt, dar o parte s-au și rezolvat. Pandurii anul trecut a prins podiumul, are lot valoros, dar de multe ori nu e de-ajuns. Și noi avem un lot destul de bun. Marea majoritate a meritului îi aparține în această vară antrenorului nostru, care a avut calitatea să ne țină împreună pe toți, când era greu clubului, tuturora. Ne-am antrenat cum am putut și e total meritul dumnealui! Dacă în prima etapă ne-am mulțumit cu un joc bun și Timișoara a fost privită ca victimă sigură, dar a dovedit că nu e așa, căci Dinamo s-a chinuit, și partea a doua a fost foarte bună, Timișoara a dominat pe Dinamo, acum nu ne mulțumim doar cu un joc bun. Cel mai important este să luăm cele 3 puncte, căci de la -14, relativ la -6, nu ne va fi ușor. Timișoara se bate cu Academia Gheorghe Hagi la nivel juvenil național, Timișoara are cei mai mulți juniori la loturile naționale, și poate spune multe, dar echipa Poli trebuie să creeze un spirit ca atunci când intri în vestiar să înțeleagă că joacă la Poli”.

Croitoru a explicat că ”nu e prima oară când port banderola, care nu se refuză, dar nu e un scop. Trebuie să dai dovadă de mult mai multă responsabilitate! Indiferent cu cine vom juca, importante sunt cele 3 puncte. Nu se pune problema că domnul Grigoraș le spune jucați voi mai bine că eu am antrenat aici, dar ne cunoaște pe marea majoritate, însă e totuși un joc 11 la 11. Nu mai avantajează pe nimeni…”

Radu Birlică, revenit la marketing-ul lui ACS Poli, și-a explicat decizia prin două aspecte: ”Faptul că președintele e din business, care consider că ar fi necesar la orice club din România, și faptul că am început o activitate aici acum un an, dorind continuitate. Vreau să demonstrez prin fapte care să ajute clubul și să ajungă unde îi e locul. Am mare încredere în viitorul clubului, și managerial, și fotbalistic. Cred în lucrul ăsta, sunt de 15 ani în fotbal, dar marketingul e alt departament, din mediul de afaceri, care trebuie – e obligatoriu. Semnăm contracte noi, altele au fost înnoite, unele vor fi reînnoite. Liga 1 înseamnă foarte mult ca marketing dar criza economică din țară e foarte accentuată. E un departament extrem de greu dar Timișoara e un oraș deosebit și la echipa de Liga 1 cred că putem continua ceea ce început acum un an”.

În fine, Miculaș, devenit manager sportiv și vicepreședinte executiv în urma învestirii lui Drăgoi președinte, a spus că ”mai sunt ceva datorii dar haideți să nu dăm cifre. Încercăm să le micșorăm, cu fiecare sponsor sau tranșă de la ligă”. Iar Drăgoi l-a completat: ”Nu sunt de speriat datoriile și în situația Timișoarei sau mai rău sunt încă vreo 6 echipe, chiar vorbeam cu președintele ligii și explica faptul că foarte multă lume se bazează pe contractele din drepturile de televizare, dar multe sunt în situații greu de realizat. Nu mai avem nici un leu finanțare de la Primărie și CJT, clubul a trebuit să se descurce cum a putut cu drepturile de difuzare și din sponsorizări”.

Drăgoi a mai spus că ”s-au achitat salariile până la sfârșitul lunii mai, încercăm să le aducem la zi, am avut și o discuție cu ei în vestiar, ei pot sta liniștiți, nu-s nici un fel de probleme. Pentru datoriile vechi la Ministerul Finanțelor, de săptămâna viitoare este o reeșalonare a plăților, și nu există o formulă magică, dar cu reeșalonări și sponsorizări lângă echipă, supraviețuim. Poate mai batem un meci în Cupa Ligii”. Iar o parte din prima tranșă de la drepturile de difuzare a fost încasată…

”Nu e nici o situație de speriat, scopul e să depășim momentul ăsta și să-l transformăm, să fie lumea aproape de club, de aceea apelăm la toți, e greu… Am lansat sistemul cu donațiile, domnul primar, pe facebook, de la un leu la 10.000 de ron, din banii pe abonament, pe policard, spectatorii pe care îi așteptăm în număr cât mai mare – să facem o situație financiară să mergem mai departe. E greu dar nu ne dăm bătuți și mergem înainte!”

Miculaș a explicat că ajută ”cu orice e nevoie, mai mult de partea sportivă”, fiind apărat de antrenorul Popa: ”Miculaș a tras la jug să scoatem până la etapa 1 o echipă care să nu iasă din ghete, să nu se facă de râs, să țină capul sus – tot ce-ți cere clubul…”

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: