ASU Politehnica, egal şi nota 1 la fair-play prin numărul său 10

Un meci jucat duminică între nou-promovate în Campionatul Judeţean Timiş, cu ocazia etapei a noua, a provocat alb-violeţilor pierderea primelor puncte în deplasare în Seria a III-a, ASU Politehnica fiind implicit detronată ca lider de Progresul Racoviţa, draw care poate a stîrnit la final frustrarea numărului 10 timişorean, departe de a manifesta o atitudine firească şi de aşteptat din partea unei echipe care se doreşte a reprezenta un simbol în învăţămîntul universitar românesc.

Astfel, remarcînd despre alb-violeţi că „au o galerie de nota 20”, antrenorul-jucător al gazdei AS Boldur a punctat un gest comis la finalul jocului de către un jucător oaspete, ce i-a lăsat un gust amar.

După deplasări de succes la Leucuşeşti, unde se impunea cu 4-1, Ictar-Budinţ, unde a triumfat cu 3-0, şi Giarmata Vii, unde cîştiga cu 3-1, ASU Politehnica s-a văzut nevoită duminică după-amiază să revină în repriza secundă a jocului de la Boldur de la un handicap de 2-0, conturat de nou-promovata din Campionatul Municipal Lugoj prin reuşitele din prima pătrime a meciului, semnate de Răzvan Trandafir, în minutul 15, şi Laurenţiu Munteanu, în minutul 23.

Timişorenii, care aveau succese pe linie, cu excepţia unui 3-5 pe „Ştiinţa”, în 16 septembrie, cu noul lider al Seriei a III-a, Progresul Racoviţa, au fost surprinşi de incisivitatea unei gazde, AS Boldur, recomandată de cele 24 de goluri marcate în precedentele 8 etape, în care se impunea de 5 ori, mereu de la 3 goluri în sus, fie acasă (5-3 cu Gran Plaz Liebling, 4-2 cu Nădrag, 4-1 cu Bacova), fie pe alte terenuri (5-0 la Remetea Mare şi 3-2 la AS FC Ictar-Budinţ). Iar gazdele aveau de reparat şi impresia lăsată de precedenta apariţie pe teren propriu, un 2-8 cu cei din Bazoş, considerat de către antrenorul-jucător al celor din Boldur, Dan Bividiu, drept „un rezultat mincinos, care nu reflectă ceea ce s-a întîmplat pe teren”.

AS Boldur este aşadar un alt nume nou în Seria a III-a, destul de schimbată ca şi componenţă faţă de sezonul precedent, după ce reprezentanta fotbalistică a unei comune reunind şi localităţile Jabăr, Ohaba-Forgaci şi Sinersig, pe drumul ce leagă Buziaş de Lugoj, a cîştigat competiţia locală a fotbalului lugojean, de la nivelul categoriei Promoţie.

Odată cu promovarea în liga a V-a, unde boldurenii au mai evoluat cu ani înainte, Primăria comunei s-a gospodărit şi a reamenajat la bune standarde o frumoasă bază sportivă, cu tot dichisul, inclusiv pentru stropirea gazonului, iar momentul de graţie a venit la ora vizitei unei alte nou-promovate, mai cu nume, care a adus cu sine remarcabila galerie alb-violetă, o prezenţă deja constantă în „Judeţ”, arena avînd astfel o afluenţă de spectatori cu mult peste media generală.

Dacă toate au fost bune şi frumoase iar ASU Politehnica şi-a menţinut în cele din urmă invincibilitatea în deplasări, revenind în ultima jumătate de oră, mai întîi în minutul 63, din lovitură liberă, prin Ciprian Nicolae, iar apoi în minutul 72, cu o reluare în urma unui şut respins de portar, Radovancovici egalînd la doi, în schimb decarul timişorenilor s-a dovedit la final lipsit de fair-play şi bun de nota 1, nu 10, pentru dispreţul arătat nu doar faţă de ceilalţi competitori.

Astfel, cu mîhnire şi declarîndu-se surprins de reacţia jucătorului alb-violet, antrenorul gazdelor, Dan Bividiu, care a intrat în joc în minutul 60, a remarcat că în momentul cînd a dorit să dea mîna cu numărul 10 timişorean, într-un uzual şi firesc gest de fair-play, ca la final de joc, decarul oaspeţilor a refuzat să întindă mîna şi, mai mult, s-a referit la amfitrioni drept „ţărani” şi „ciumeţi”. „L-am auzit (n.n.: pe Adrian Marchiş) din păcate cum îşi înjura şi coechipierii, în teren”, a mai relatat Bividiu.

Din păcate, mentalităţile şi atitudinile din societatea românească, ţinînd de lipsa de respect între semeni, se răsfrîng chiar şi în lumea sportului, inclusiv a fotbalului, care ar trebui să rămînă un frumos joc şi doar atît, dar iată că tocmai un component al unei grupări reprezentînd Universitatea Politehnica Timişoara, care ar trebui să fie etalon în ceea ce priveşte promovarea unui spirit curat şi de fair-play în competiţie, a proferat asemenea bădărănii.

Puţin contează numele respectivului jucător al ASU Poli, ci mai degrabă atitudinea sa, dar un asemenea gest ar trebui să dea de gîndit antrenorilor şi conducătorilor echipei. Se prea poate însă ca mai nou intensa mediatizare a acestei nou-promovate care a suscitat un interes cu totul aparte mai ales datorită apariţiei în jurul său a galeriei poliste din peluza sud a stadionului „Dan Păltinişanu”, să fi generat în simţirile unora dintre jucători o senzaţie de superioritate care nu poate însă cadra în primul rînd cu eşalonul totuşi inferior în care clubul îşi duce zilele.

Pe de altă parte, etichetările lansate de un component al clubului ASU Politehnica Timişoara dezvăluie o crasă incultură şi lipsă de omenie, în condiţiile în care locuitorii zonelor rurale ale ţării noastre, denumiţi ţărani, sunt exponenţi marcanţi ai neamului românesc şi ai unei ţări totuşi preponderent agrare, cu toate chinurile industralizării forţate. Vicioasă şi dezumanizantă poate fi considerată subcultura răspîndită ca lepra în mediul urban, inferioară net percepţiei ataşate omului de la ţară, pe cînd omenia nu ţine în nici un caz de apartenenţa individului, ca orăşean sau ţăran.

Iar subiectul nostru doar a dovedit cît de lipsit de bun simţ şi caracter poate fi. Probabil unora li se dă mult prea multă importanţă şi li se urcă la cap.

În fine… Dan Bividiu, antrenor-jucător al Boldurului, ne-a mai spus despre remiza 2-2 cu ASU Poli că „ne-am prezentat cu o motivare maximă, ţinînd cont că la noi a venit o echipă cu pretenţii la promovare. Jucătorii au avut parte şi de o primă din partea celor două firme din comună. Am stat la cutie şi, pe contraatac, am reuşit să marcăm două goluri. Rezultatul este echitabil dar în final atît noi cît şi ei puteam cîştiga. Oaspeţii au o galerie de nota 20”.

AS Boldur: Silviu Borşa – Alexandru Pripon, Eugen Barbon, Florin Păsculescu, Florin Bolgea (60, Dan Bividiu), Sergiu Teslevici (65, Emil Bogdan), Răzvan Trandafir, Flavius Jurj (55, Alexandru Melter), Călin Petrişor, Andrei Enesco, Laurenţiu Muntean (74, Alin Ionică). Pe bancă: Raul Savilla – Lucian Bredicean, Gabi Ionescu, Cosmin Ilie, Alin Visegan.

ASU Poli: Mario Foale – Mircea Obrejan, Ioan Marinescu Georgevici, Braniamin Radovancovici, Ciprian Bota (46, Robert Panc), Florin Ioviţiu, Petru Popoviciu, Claudiu Lazăr, Ciprian Nicolae, Adrian Ionel Marchiş, Sergiu Basarab (46, Dean Truichici).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Judeţ, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la ASU Politehnica, egal şi nota 1 la fair-play prin numărul său 10

  1. Baba spune:

    De remarcat ca galeria polista si-a adunat gunoaiele in saci de plastic!!!multumim ne-ati facut sa ne simtim fotbalisti
    Subiectul a mai lovit si usa vestiarului la pauza meciului.

  2. Poli spune:

    Cand o sa ajunga un reportaj a lu Canea pe prosport? =)))))) luati exemplu de la un ziar bun din banat http://WWW.BANATSPORT.RO si vedeti ca ce-i de la prosport dau stiri de la ei, stiri interesante, Canea merge unde este pomana la meciui sa mance si sa bea ( sa ciupeasca si el ceva ) http://www.prosport.ro/fotbal-intern/momente-comice-pe-un-stadion-din-romania-gazdele-au-scos-fanioanele-de-la-colturile-terenului-si-le-au-ascuns-vezi-motivul-pentru-care-au-recurs-la-acest-gest-10220391

  3. Fotbalistul 1989 spune:

    nu are importanță cine e Poli dar să învețe gramatică

  4. Fotbalistul 1989 spune:

    că doar e român nu ?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × opt =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: