ASU Politehnica, în pragul unui duel televizat din prima pătrime a Ligii 2, cu Chindia, a 3-a cu 6 puncte avans. FOTO: jucătorii

Acum doar 6 ani pe vremea asta, ASU Politehnica se pregătea de jocul cu Electrometal Timișoara, la startul returului în Campionatul Municipal, eșalon șase local, din care avea să urce o primă treaptă în același 2012. Săptămâna aceasta în schimb, ”violeții” sunt în pragul găzduirii unui meci televizat din prima pătrime a clasamentului Ligii 2, în cazul unei victorii având posibilitatea de a mai urca o poziție și de a înjumătăți handicapul de puncte față de ocupanta locului 3, de baraj, Chindia Târgoviște, vizitatoare a arenei ”Știința” sâmbătă de la 12.

Într-adevăr, a trecut ceva timp de la încheierea sezonului de toamnă, peste două luni, și iată că reluarea returului ligii secunde bate deja la ușă, prima apariție oficială acasă din 2018 a alb-violeților coincizând cu un duel împotriva unei formații de pe podiumul ierarhiei, AFC Chindia, care, chiar și la sfârșit de octombrie, după etapa a 14-a, se afla la doar 2-3 puncte în urma primelor două clasate.

Nu foarte mulți ar fi anticipat poate în vara trecută că disputa poliștilor cu dâmbovițenii de la startul campaniei de primăvară va fi una între formații plasate practic undeva în limita primelor 20 de grupări din țară conform ierarhiilor la zi, dar iată că timișorenii nu doar au urcat 4 nivele în acest deceniu în structura divizionară a fotbalului intern, ci și multe locuri de la o iarnă la alta în cadrul Ligii 2. Anul trecut pe vremea asta, înaintea unei reluări a întrecerii printr-un 2-2 la Suceava, timișorenii hibernau pe poziția a 14-a, cu un număr mai mare de înfrângeri decât cel al victoriilor și remizelor laolaltă.

Acum, ASU Politehnica așteaptă cele maxim 16 apariții din restul returului după niște pregătiri de iarnă încurajatoare, punctate printr-un număr de achiziții și o suită de opt jocuri de verificare, ultimul, cu caracter aparte, pe ”Știința”, contra ”universitarilor” clujeni, în ambianța unei partide oficiale cum nici Liga 1 nu gustă, cu sute de spectatori și galerii, protagoniștii fiind introduși pe rând în scenă (galeria foto, mai jos). Plus cu speranțe de și mai bine în sânul ambelor grupări, într-o contraofensivă a centrelor de tradiție, amintită în cadrul declarațiilor ce au urmat amicalului, pomenindu-se și despre Liga 1, cândva, într-o bună zi.

Și nimic n-ar fi exclus, ASU Politehnica obișnuindu-se în ultimii ani cu ascensiunea, după ce o primă treaptă, cum aminteam, era urcată în iunie 2012, printr-o promovare adjudecată de pe plan local după penultima etapă a Seriei 1 în Campionatul Municipal Timișoara, una cu 11 echipe, cu 5 puncte avans față de FC Timișoara SA. Un an mai apoi a survenit și o promovare de pe locul secund, din Seria a III-a a Campionatului Județean Timiș, cu două puncte în urma Progresului Racovița dar și numai o singură înfrângere în 28 partide, iar după două sezoane derulate în Divizia ”D” a urmat unul singur în seria vestică a Ligii 3, de succes grație și celor 12 victorii consecutive pe teren propriu.

Cinci este cifra la zi din dreptul triumfurilor succesive acasă de la finele sezonului de toamnă, începând cu acel 2-1 pe ”Dan Păltinișanu” cu UTA, bănățenii sperând să o prelungească în perspectiva unui retur în care vor mai poposi la Timișoara în ordine și Academica Clinceni, Hermannstadt Sibiu, CS Afumați, Pandurii, Sportul Snagov și Foresta Suceava, ultima vizită urmând a fi de pe plan local, din partea Ripensiei.

Dar mai întâi meciul cu dâmbovițenii, dintr-o etapă a 22-a în care a patra clasată, CS Afumați, va găzdui duelul ilfovean cu CS Balotești abia duminică de la ora 14, o oră mai apoi fiind programat derby-ul primelor două, Dunărea – AFC Hermannstadt, la Călărași.

Revenirea Chindiei pe malurile Begăi reamintește ”violeților” și că debutul lor în Liga 2 în august 2016 era dat pe ”Dan Păltinișanu” de o dispută cu târgoviștenii, pierdută cu 3-4, cifrele la zi indicând aceeași potență ofensivă a vizitatorilor lui Nicolae Croitoru, cu al doilea cel mai mare număr de goluri marcate în primele 21 de runde, 44, cu unul mai puțin decât totalul brăilenilor, cei din Dâmbovița fiind tot pe poziția secundă și la capitolul celor mai puține goluri primite, numai 12.

Miză ridicată și pentru oaspeții din Regat, plasați cu 6 puncte înaintea timișorenilor dar și tot la 6 în urma secund clasatei nou-promovate din Sibiu, în funcție de rezultatele din weekend diferențele în oricare sens putând suferi modificări semnificative, și asta încă de la reluarea returului.

În orice caz, și Chindia este mai bine plasată în comparație cu sezonul trecut, încheiat pe poziția a 5-a, la 8 puncte în urma celor de la UTA, care intrau în barajul de promovare, după ce dâmbovițenii abordau campania de primăvară de pe locul 7, la 9 puncte de brașovenii de pe podium. Pe-atunci, echipa din Târgoviște a avut parte de prima deplasare abia în 25 martie, câștigată cu 2-0 la Brăila, după alte succese acasă, 3-1 cu cei din Clinceni și 2-1 cu Foresta, dat fiind că n-a avut de jucat cu gruparea din Berceni și la Râmnicu Vâlcea, victime ale valului de retrageri din competiție.

Cea actuală este mai ferită de asemenea neplăceri, doar Olimpia aruncând momentan prosopul, ceea ce o scutește pe CS Mioveni de o deplasare la Satu Mare, între cele numai 9 meciuri ale rundei înscriindu-se și cel televizat de la Timișoara.

Înaintea căruia oaspeții și-au completat și ei în această lună efectivul cu un localnic revenit din pelerinajul fotbalistic, și anume Daniel Constantin Florea, atacantul de 29 de ani trecut ultima oară pe la UTA, dar și cu mijlocașul de 21 de ani Daniel Rogoveanu, de la Concordia. Cojocaru s-a mai acoperit și în privința regulii utilizării jucătorilor tineri, cooptând în această iarnă alți sportivi sub 21 de ani, de la cluburi ardelene, și anume pe Ludușan, Jurj și Licu, dar și completând componența cu juniori, în vreme ce mai complicată este situația în cazul lui Honciu și Ispas, care au cochetat cu Dunărea, pe liber fiind trecuți Bâtfoi, Matei și Grigore.

Roșu-albaștrii au început jocurile amicale pe 27 ianuarie printr-un 1-0 cu Dacia Unirea Brăila, semnat la mijlocul primei părți de Cherchez, câștigându-le în condiții de deplasare și pe ultimele două dintr-un total de 5 teste, 1-2 cu Petrolul Ploiești pe 14 februarie, la Buftea, unde Jurj egala în minutul 18 iar Cherchez înscria în minutul 52, respectiv 1-4 (0-0) sâmbătă la Mioveni, unde au marcat Liviu Mihai, nou sositul Florea, Cherchez și Neguț. De exemplu, contra prahovenilor, Cojocaru a apelat la Popescu – Vătavu, Acasadrei, Ciobotariu, Martac – Pencea, Mihai – Jurj, Florea, Cherchez – Stoica, iar pe parcurs și la Mirică – Dumitraşcu, Licu, Rogoveanu, Neguţ, Dinu și Nisipeanu.

Timișorenii, a căror primă deplasare va fi la București, contra nou-promovatei Metaloglobus, au demarat amicalele pe 20 ianuarie, cu bilanțul în patru săptămâni 8 5 2 1 17-3, ultimul fiind pierdut sâmbătă dintr-un penalty transformat de AS FC Universitatea Cluj după pauză, prim gol încasat de ASU Politehnica în urma a 5 verificări consecutive, dintre care 4 câștigate. Înaintea startului cantonamentului, poliștii remizau 1-1 pe Baza II – UPT cu Cocoșul Orțișoara și dispuneau apoi cu 3-1 de Vulturul Grebenac respectiv 2-0 de Național Sebiș, după care, în cursul stagiului centralizat, au învins cu 6-0 pe ACS Ghiroda, au remizat alb cu reșițenii, au trecut cu 2-0 de CSM Lugoj iar apoi și cu 3-0 (1-0) de CNS Cetate Deva.

Iată și fotografiile cu componenții lotului pentru sezonul de primăvară, conform introducerii lor în scenă sâmbătă, precum și câteva date din dreptul noilor achiziții și juniorilor cooptați din ”pepiniera” locală alb-violetă, conform mapei de prezentare a timișorenilor. (foto Leczki Jozsi)

Vasile Nicolae; Alexandru Gașpar

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + = trei

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: