ASU Politehnica, pe terenul unei ex-prim-divizionare care n-a mai învins acasă de 4 luni și pe care o așteaptă 3 ieșiri la rând pentru o lună. La Brașov, luni la 19: ”De 3 zile lucrăm în nocturnă, să ne obișnuim cu ora jocului”

Cu un număr egal de victorii acasă și în deplasare în Liga 2 de la promovarea din eșalonul trei, dar și cu un număr mai redus de înfrângeri pe alte terenuri decât în Timișoara, ASU Politehnica se află în fața primului meci pe care-l va avea de jucat într-o zi de luni în campionatul în curs, programare cu care gazda partidei de la începutul săptămânii viitoare, FC Brașov, este ceva mai acomodată, galben-negrii evoluând până acum în propriul fief de două ori vineri, de 4 ori sâmbătă, de 3 ori duminică și o dată luni.

În tur, în etapa a 7-a, pe 17 septembrie, a fost 1-1

În tur, în etapa a 7-a, pe 17 septembrie, a fost 1-1

Moment de la care datează și ultima victorie pe teren propriu a aspirantei la revenirea în Liga 1, 2-0 cu FC Afumați pe 28 noiembrie 2016, marți urmând a se împlini 4 luni de când elevii lui Cornel Țălnar n-au mai învins acasă în Liga 2. Căci, după ce dispuneau sub Tâmpa de nu mai puțin de 8 vizitatoare la rând, cei din Brașov și-au încheiat aparițiile acasă pe 2016 cu o primă remiză, 1-1 cu ACS Sepsi OSK, iar apoi au și pierdut primul meci găzduit în 2017, 1-2 pe 25 februarie cu Olimpia Satu Mare, dar n-au cedat în schimb în deplasările sezonului de primăvară, remizând 1-1 la Călărași și învingând-o duminică 2-1 pe UTA Bătrâna Doamnă la Șiria. Triumf prin care ardelenii au reintrat tare în cărțile luptei pentru promovarea directă sau măcar pentru poziția de baraj, egalându-i pe podium pe învinșii lor de pe locul 2, arădenii. Tototadă, brașovenii alcătuiesc printre cele mai prolifice grupări din eșalonul secund, plasați într-o ierarhie a golurilor marcate tot după primele două clasate, liderul distanțat Juventus București și UTA BD. Ardelenii vor avea însă nu mai puțin de 3 deplasări după meciul acasă cu bănățenii, următoarea apariție sub Tâmpa a galben-albaștrilor fiind abia peste 5 săptămâni, la încheierea lui aprilie.

Totodată, dat fiind că au un meci în plus jucat față de două dintre principalele 3 urmăritoare, și că partida FC Brașov – ASU Politehnica încheie abia luni seară de la ora 19 întâlnirile acestei runde a 26-a, brașovenii s-ar putea regăsi până atunci amenințați sau chiar depășiți pe poziția a treia, cei din Sfântu Gheorghe, cu un punct mai puțin dar și o dispută mai puțin în cont, fiind programați acasă sâmbătă de la 11,30, contra Olimpiei, tocmai a cincea clasată, la egalitate de puncte cu CS Mioveni, ocupantă a locului 6 care primește vizita celor din Balotești.

FC Brașov vizează așadar cel mai probabil adăugarea altor 3 puncte, și pentru a reînoda șirul victoriilor acasă din toamnă, 1-0 cu Juventus București, 3-0 cu Dunărea Călărași, 3-2 cu UTA BD, 4-2 cu CS Balotești, 2-0 cu Chindia, 2-1 cu Foresta, 2-0 cu Metalul Reșița și 2-0 cu CS Afumați. Cu alte cuvinte, chiar și când n-au învins, cei de sub Tâmpa măcar au marcat pe teren propriu în actuala campanie.

Dacă ei au jucat acasă, pe rând, în zile de duminică, iarăși duminică, vineri, sâmbătă, duminică, din nou vineri, apoi sâmbătă, dar și luni, din nou sâmbătă și iarăși sâmbătă, în noul an, în schimb alb-violeții de pe malurile Begăi au apărut în deplasări mai mereu sâmbăta și mai rar duminica, la Arad și Târgoviște, respectiv mai deloc vineri, la prima ieșire, la Râmnicu Vâlcea.

ASU Politehnica are o singură înfrângere în ultimele 5 ieșiri, 2-0 la Târgoviște tocmai de ziua aniversară a sportului alb-violet, bilanțul afară fiind 11 3 3 5 12-21, cu 12 puncte față de cele 13 obținute acasă, fără a fi pierdut momentan pe alte terenuri în 2017, unde a înscris de fiecare dată de două ori, pe Areni din Suceava și la Buftea. Și totuși, cel mai recent elevii lui Sorin Brîndescu au părăsit terenul învinși, 1-2 acasă în dificilul examen cu CS Mioveni, sâmbăta trecută, confirmând încă o dată ceea ce sugerează și ierarhia Ligii 2, și anume că gruparea timișoreană nu s-a acomodat și ridicat pe deplin la nivelul rigorilor eșalonului secund. Deplasarea la Brașov constituie un test la fel de dificil, în compania unei alte formații de calibru a seriei unice, și ar putea confirma sau infirma senzația că alb-violeții au găsit ca fiind puțin prea dificilă competitivitatea diviziei secunde, după reușita a nu mai puțin de 4 promovări într-o succesiune aproape fără întrerupere în cursul deceniului actual. Astfel, ASU Politehnica n-a smuls nici un punct tur-retur cu Chindia și CS Mioveni, de la care a primit un total de 5-6 goluri, fără a învinge tur-retur oponente precum CSM Râmnicu Vâlcea, Foresta ori Dacia Unirea Brăila, împotriva cărora a fost nevoită să se mulțumească doar cu câte un punct.

Unul deține și din meciul tur cu brașovenii, penultimul găzduit pe-atunci pe ”Dan Păltinișanu”, unde Blănaru egala din penalty la 4 minute după deschiderea de scor izbutită de galben-negri în minutul 58: 1-1.

Pe de altă parte, FC Brașov încearcă să reînvie zilele în care a rulat ca prim-divizionară, între 2008 și 2015, cu clasări pe rând în elită pe locul 9, tot 9, 12, 9, 7, 15 și 14, poziție ce-i aducea retrogradarea în urmă cu două primăveri, într-un grup de șase cluburi, la ora restructurării prin reducerea la 14 a numărului grupărilor din prima divizie. Urmările retrogradării se resimt însă din plin chiar și acum, cei de sub Tâmpa suferind financiar și cochetând chiar și în actuala ediție cu ieșirea din scenă, după ce campania precedentă a fost cea mai modestă din ultimii ani buni. Astfel, brașovenii au încheiat pe 5 atât sezonul regulat cât și faza play-off a stagiunii trecute, în care însă a învins o singură dată în cele 10 apariții din aprilie și mai, și asta chiar la primul meci acasă, 3-2 cu Chindia, iar după un 3-3 tot pe teren propriu, cu CS Mioveni, încheind campania prin a-și dubla de la 4 la 8 numărul înfrângerilor în zona 1-6.

Acum, prin prisma victoriei în noul fief al arădenilor, galben-negrii par a tinde să încheie în mod favorabil ediția în curs, luni urmând a fi însă nevoiți să se descurce fără unul dintre componenții sub 21 de ani ai efectivului, Paul Iacob fiind în stagiul iberic al selecționatei de tineret convocată de Daniel Isăilă. Duminică, la Șiria, FC Brașov se impunea în componența Florin Iacob – căpitan – Băjan, Şerban, Poverlovici, Stan – Chitoşcă (min. 64 Enceanu), Munteanu, Paul Iacob, Goge (min. 56 I. Popa) – Şt. Grigorie (min. 86 Ichim), Moldoveanu, pe bancă rămânând Căucă, Sburlea, Istrati și Râchişan.

Brașovenii mai au apoi jocuri la Balotești, la Târgoviște, la Suceava, cu Dacia Unirea Brăila în 29 aprilie, la Metalul Reșița, cu CS Mioveni, cu Academica, cu Luceafărul și la Afumați, în vreme ce arădenii de la UTA BD cu Luceafărul Oradea, la Afumați, cu Sepsi, la Juventus București, cu Olimpia, la Călărași, la Clinceni, la ASU Politehnica, cu CS Balotești și tot acasă cu Chindia.

Despre gazdele de luni seară a vorbit și antrenorul timișorenilor Sorin Brîndescu, vineri seară, la ora 18,40, înaintea antrenamentului desfășurat sub lucșii instalației de nocturnă, precum și altele din această săptămână, tocmai pentru acomodarea la condițiile specifice de joc de sub Tâmpa: “Sunt problemele lor… Braşovul a fost şi este un centru puternic, acolo s-a lucrat întotdeauna bine la nivel de copii şi juniori şi sunt convins că vor găsi soluţii. Braşovul are un moral bun, iar după victoria de la UTA au revenit în cărţile promovării. Probabil că ei nu concep să facă vreun pas greşit pe teren propriu. Noi mergem să jucăm fotbal şi încercăm să îi contracarăm. Vom vedea ce va ieşi. Cu siguranţă, ei sunt favoriţi, au şi o echipă bună, cu jucători experimentaţi. Am văzut că au adus doi jucători de la FCSB, pe Chitoşcă şi Enceanu, jucători de primă ligă. Îl mai au şi pe Ştefan Grigorie, un jucător foarte experimentat. Am văzut meciul lor cu UTA, au o echipă bine aşezată în teren, harnică… Sperăm să ne ridicăm la nivelul adversarului şi să venim cu puncte, dacă reuşim. Ştiam din timp că vom juca luni seară la Braşov. Dar, îndr-adevăr, am fost puşi puţin în dificultate la conceperea programului de antrenamente, în aşa fel încât luni, la ora jocului, să fim în formă. De trei zile lucrăm în nocturnă, la ora jocului, să ne obişnuim cu această perioadă a zilei”.

ASU Politehnica are la rândul ei problemele sale de efectiv în ieșirea la Brașov, Carol Taub fiind suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene iar portarul Markos Gakos accidentat la primul antrenament al săptămânii: “Are o rană pe faţă, care a necesitat câteva copci şi care abia luni vor fi scoase, deci nu ne bazăm pe el în acest joc. S-a întâmplat la un antrenament mai uşor, s-a jucat tenis cu piciorul, iar colegul lui, Neamţu, l-a lovit involuntat cu piciorul, cu gheata, şi l-a rănit la faţă. Erau coechipieri la acel joc”. Și după ieșirea la Brașov, ASU Politehnica tot în deplasare va juca, la Sânmartin, cu nou-promovata Luceafărul, în prima decadă din aprilie, dat fiind că până atunci va sta la ora meciului pe care l-ar fi avut de găzduit cu Șoimii Pâncota. Ulterior, ”violeții” vor mai avea în program întâlniri cu FC Afumați, acasă, la Sfântu Gheorghe, pe teren propriu cu Juventus București, la Satu Mare, acasă cu Dunărea Călărași și cu UTA BD respectiv un final cu ieșiri la Balotești și Clinceni.

Timișorenii sunt pe antepenultima poziție dintre grupările care au mai rămas în cursă, dar cu 11 puncte avans față de unica formație dintre cele încă în activitate situată pe singurul loc încă de evitat la retrogradare, Metalul Reșița, dar care ar putea fi preluat printr-un nou abandon, semnalat dinspre Brăila.

Partida FC Braşov – Politehnica Timişoara se va disputa luni, de la ora 19, pe Stadionul Tineretului, şi va fi televizată de Digi Sport şi Dolce Sport.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: