ASU Politehnica pierde la Brașov din autogoluri după lovituri libere de pe stânga

ASU Politehnica nu mai pierduse în deplasare de 6 etape, răstimp în care a remizat 2-2 la Suceava și a învins cu 2-0 la Buftea, însă în această seară a fost depășită sub Tâmpa exact cu același precedent 2-0 cu care se înclina sub Turnul Chindiei la aniversarea sportului alb-violet, în urmă cu aproape 4 luni, pe 4 decembrie.

politehnica-timisoara-logomic4-50x50

La prima lor reprezentație în Liga 2 într-o seară de luni, timișorenii au fost taxați de mai experimentații galben-negri ai lui Cornel Țălnar după câte o jumătate de oră din fiecare parte în urma a două lovituri libere acordate cu tot cu cartonașe galbene în dreptul vizitatorilor și expediate din preajma marginii stângi spre careul mic, de unde Țugui respectiv Mera au trimis balonul în poarta preluată în premieră de Gîrlea, de la Gakos, accidentat.

Conștientă de faptul că o așteaptă nu mai puțin de 3 deplasări consecutive, așadar fără vreun alt meci acasă pentru mai bine de o lună, dar și făcându-și calculele că o victorie în jocul de la ora 19 cădere de cortină peste etapa a 26-a ar plasa-o pe al doilea loc de promovare directă, fie și cu un meci în plus disputat, gruparea brașoveană și-a atins scopul prin a dovedi, departe de a excela, că poți înnopta pe un loc cu destinația Liga 1 și fără a înscrie de 6 ori într-o deplasare prin același jucător, după cum se consemna ieri deznodământul straniului Academica – Juventus 0-7 prin suita lui Chipirliu, ci prin a beneficia pe propriul teren de două autogoluri.

La rândul lor fără un meci acasă cât de curând, timișorenii urmând a sta în weekend dat fiind excluderea din campionat a Șoimilor în tur, dar a se și pregăti pentru o altă ieșire, la Luceafărul Oradea, elevii lui Sorin Brîndescu au etalat un joc tot mai bun odată ce s-au văzut conduși și în special după pauză, dar cel de-al doilea autogol le-a tăiat vântul din pânze, recunoscându-se învinși pentru a cincea oară la zero în deplasare respectiv pentru a patra oară după ce deficitul fără replică exista deja de la pauză: 3-0 (1-0) la Mioveni, 5-0 (2-0) la Juventus București, 2-0 (1-0) la Chindia și la fel astăzi, FC Brașov – ASU Politehnica 2-0 (1-0).

Inițial, după cum începea meciul, în primele aproape 20 de minute doar cu rare și imprecise tentative ale lui Goge și Enceanu respectiv Bădăuță, protagonistele sugerau că n-avea să fie cel mai captivant duel, însă ardelenii și-au arătat totuși ceva mai clar intențiile măcar la mijlocul reprizei I, când o primă salvă de pe stânga a aceluiași Goge, pe capul vârfului Moldoveanu, a adus și prima reluare pe poartă a întâlnirii, urmată peste un minut și de întâiul corner la buturile celui de-al patrulea titular cu mânuși la ASU Politehnica în actualul campionat, după Mitrea, Constantinescu și Gakos.

Debutant astăzi la ”violeți” după sosirea tot în iarnă a fost și Ungureanu, în avanposturi, iar ca altă noutate Vucea a fost titularizat pentru prima oară tocmai de la partida tur cu aceiași brașoveni, lipsind în schimb față de 11-le cu cei din Mioveni portarul grec, Gălan și Stancu, pe când din tabăra lui Țălnar a absentat Șerban – suspendat, dar și Paul Iacob, selecționat de Isăilă în naționala României U21 pentru dubla iberică desăvârșită astăzi prin încă un eșec, 0-2 cu Danemarca U20.

N-au înscris ”tricolorii” de două ori în zile consecutive scandinavilor, iar ineficacitatea internațională a avut o corespondentă și pe ”Tineretului” de sub Tâmpa, unde primul gol a căzut mai mult întâmplător și ca din senin, tot după o centrare trimisă de Goge de pe stânga.

Vucea, repliat, l-a faultat pe Stan și s-a ales cu un cartonaș galben, iar Goge a expediat ”libera” din preajma tușei, de la 14 metri, spre prima bară, în careul mic, la colțul scurt, unde Țugui a venit cu Poverlovici dar a pus stângaci stângul de la cei numai 3 metri la care Gîrlea n-a ieșit. 1-0.

Pe același colț scurt, Gîrlea a fost salvat apoi de bara din dreapta sa, aproape de vinclu, la ”libera” lui Enceanu din minutul 43, de la 23 de metri lateral stânga, și în acest caz faza fixă survenind după un fault de cartonaș galben, recepționat de Mera, astăzi în cuplu defensiv central cu căpitanul Bilia. Cam pe-atunci se arcuia și ASU Politehnica mai mult în atac, Bădăuță intrând frontal în careu dar și prelungindu-și neatent mingea, iar Birău prin a relua dintr-una de la colțul scurt, dintr-o centrare de pe dreapta, dar peste bară…

Și astfel, cu un autogol și o bară, se încheia o primă parte fără sare și piper. Cea de-a doua a fost însă net mai animată, și asta mai ales grație timișorenilor. Care, încurajați din tribună de peste 100 de fani viola, autori imediat după pauză ai unui caracteristic show pirotehnic și cu un uriaș mesaj desfășurat pe un banner alb-violet, au preluat frâiele partidei, brașovenii cedând inițiativa și căutând specularea pe contraatac a unei erori a nou-promovatei.

Știindu-se și televizați dar și conștientizând că nu mai prea au nimic de pierdut, poliștii au legat mai bine jocul și au încercat în sfârșit poarta prin reluări ale lui Bădăuță și Vucea, la colțul scurt, ocazie cu care au smuls și primul dintre cele 3 cornere pe care aveau să le strângă.

În replică, de cele mai multe ori Enceanu, dar și Băjan respectiv Moldoveanu au exploatat breșe în zona central stângă a apărării ”violet”, de fiecare dată trădându-i însă imprecizia, poate chiar supărătoare pentru cele câteva sute de suporteri în galben-negru.

Măcar totuși mai viu și deschis, cu oaspeții la pupitru și având un rol în acest sens, jocul a mai avut parte și de alte șuturi peste bară ale brașovenilor dar și de buna centrare a lui Vucea, de pe dreapta, suficient de periculoasă, însă și de o accidentare, a lui Birău, ieșit în cele din urmă în minutul 69, după ce întâmpina probleme și în prima parte.

Fatidica jumătate de oră a lovit însă din nou pentru bănățenii cu șansa a doua, iar după un nou fault cu cartonaș galben, încasat de Motreanu, o altă ”liberă” tot de pe stânga, de la 19 metri, executată de astă dată pe jos, în diagonală spre careul mic, unde rezerva Istrati a sărit șmecherește peste balon, pe care l-a lăst să curgă înspre careul mic, la limita căruia l-a depășit și pe Gîrlea, plonjând mai apoi, fără ca Mera să mai poată face cu adevărat ceva, din preajma liniei porții: drept din alunecare dar bară-autogol. 2-0.

ASU Politehnica se străduise și nu dezamăgise, țesând plăcut ochiului, dar ineficient, fără acea zvâcnire decisivă, jocului lipsindu-i puncherii, ceea ce te putea duce cu gândul la ineficacitatea ”tricoloră”.

Agățat undeva incomod între fadele reprezentații internaționale ale României și îndoielnicele dispute din eșaloanele interne televizate, fotbalul mioritic pare într-adevăr o procesiune în care s-a uitat arta înscrierii golului ca produs final al jocului, de unde și acest reflex păgubos astăzi pentru poliști de a-l înlocui cu autogoluri.

La șuturi la poartă a fost 7-2, după 2-2 la pauză, Goge având un cap peste în minutul 11, Enceanu un șut pe jos în dreapta în minutul 13, tot el în minutul 47 un șut pe lângă colțul lung din afara careului, Băjan unul din dreapta în minutul 53, din nou Enceanu din careu pe lângă colțul scurt, Moldoveanu unul peste din afara careului în minutul 60 și tot Enceanu altul peste în minutul 62, pe când Bădăuță a trimis în minutul 15 pe lângă colțul lung iar Birău peste de la colțul scurt după o centrare de pe dreapta în minutul 44.

Mai sugestiv, la șuturi pe poartă a fost 2-2, după 2-0 la pauză, Moldoveanu având capul din minutul 22 iar Enceanu libera în bară din minutul 43, pe când poliștii au replicat în minutele 51 și 54 de pe dreapta, la colțul scurt. La șuturi blocate a fost 0-1, la cornere 3-3 după 2-0 la pauză, la faulturi 5-15 după 1-9 la pauză iar la ofsaiduri 2-2 (1-0). Puțin pentru un meci cu gazda urcând pe un loc cu bilete de Liga 1, ceea ce zice multe despre nivelul fotbalului carpatin…

*

FC Brașov: Căucă – Băjan, Poverlovici – cpt., Ichim, Stan – Chitoșcă (85, Sburlea), Enceanu, Munteanu, Goge (55, Popa) – Grigorie (73, Istrati), Moldoveanu.

Rezerve: Florin Iacob – Ciobanu, Răchișan, Angelescu.

ASU Politehnica: Gârlea – Motreanu, Mera, Bilia – cpt., Ghinescu – Vucea, Nicolescu, Țugui (86, Teuț), Birău (69, Giuricici) – Ungureanu (65, Blănaru), Bădăuță.

Rezerve: Filip – Telescu, Stancu, Gălan.

Cartonașe galbene: – / Vucea 29, Mera 42, Motreanu 76.

Arbitri: Florin Marcu – Adrian Vornicu și Ovidiu Timar.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: