ASU Politehnica, pregătiri pe ”Dan Păltinișanu”, joc pe ”Știința” la 99 de ani de sport studențesc. Alexa: ”Meci de sărbătoare”. Ignea: ”Ne-am schimbat mai mulţi dintre noi atitudinea, presiunea asta ne face un bine”. Cu locul 5, Rapid: duminică 13:30

Zile cu profunde semnificații pentru alb-violetul timișorean, la ceas aniversar, vineri 4 decembrie împlinindu-se 99 de ani de la înființarea Societății Sportive Politehnica, piatră de temelie a unui însuflețit melanj studențesc în domeniul învățământului superior, educație și mișcare, Mens Sana in Corpore Sano. Aniversare marcată de un eveniment special organizat vineri de la 11 în Sala Polivalentă din Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, completarea în plan competițional fiind urmată sub ferestrele edificiului, în vecinătate, pe ”Știința”, duminică de la 13:30, cu ocazia căderii cortinei peste sezonul fotbalistic de toamnă în Liga 2, ASU Politehnica – Rapid București din etapa a XV-a. 

Trecut-au anii, punte nu doar de la un secol la altul, ci chiar de la un mileniu la altul, înaintașii sportului studențesc timișorean având viziunea unei mișcări care, iată!, a dăinuit în timp, intrând în cel de-al o sutălea an de activitate, an centenar ce va porni la drum cu un tradițional duel fotbalistic românesc, Poli – Rapid, legat în timp de înfrățirea galeriilor celor două grupări, de pe Bega respectiv de sub Podul Grant, reuniune găzduită duminică după prânz de alb-violeți, în inima Timișoarei. 

O reuniune sub imperiul vremurilor pe care le trăim, fără suporteri și nici spectatori în jurul dreptunghiului verde, ordin de la stăpânire ca o bucurie a vieții, jocul pe gazon, să nu fie însuflețită de simbioza sportivi – iubitori ai fotbalului, dar le-or duce românii și pe astea, așa cum le-au tot dus pe toate de peste 102 ani. Se răsucesc înaintașii în morminte la aceste perfide manevre de a-i îndepărta pe oameni de oameni, pe protagoniștii mișcării sportive de simpatizanții lor, mișcare sportivă pe care tocmai în slujba spectatorului au conceput-o și pus-o pe roate, dar pot fi împăcați că unii sufletiști sunt rămași la datorie întru a menține vie flacăra continuității, deopotrivă participanții în arena competițională și cei care îi susțin de pe margine, cu suferință și sacrificiu și pe mai departe ”pe metereze”, într-o perpetuare a tradiției care capătă din acest 2020 noi mai ample și complexe valențe și însemnătăți.  

Căci suferință este a fi nevoit să-ți acoperi zâmbetul tineresc și încrezător, a nu te putea înfățișa în plenitudinea expresiei umane, ”mascat” sub imperiul vremurilor pe care le trăim, suferință dusă pe umeri din pasiunea pentru sport, din dorința menținerii ștachetei prin purtarea ștafetei alb-violet, cu năzuințe nu doar în suflet dar și declarative de a reînvia măcar parte din zăpezi de altădată.

Sens în care duelul duminical ”violet”-”vișiniu” al cluburilor despărțite de un singur punct în zona cu destinația play-off 1-6 este suficient de semnificativ pentru gazdele bănățene. 

Care au împărțit victoriile cu remizele în ultimele 4 apariții acasă din campionat, în care au primit un singur gol, capitol la care doar CS Mioveni le întrece, menținerea pe podium fiind completată sâmbătă la Craiova de calificarea în optimile Cupei României, bucurie de care Rapid n-are în schimb parte, eliminată încă înaintea fazei derulate zilele trecute.

Giuleștenii s-au redresat în schimb de la mijlocul lunii trecute în campionat, câștigând de 3 ori la rând, serie stinsă joi seară la Buftea, 0-0 cu CSM Reșița, ceea ce i-a împiedicat să salte direct pe locul secund, asta ca o măsură a apropierii participantelor în zona superioară a ierarhiei, ocupante ale pozițiilor 2-8 masate în marja 24-20 de puncte.

Rapid va descinde pe ”Știința” și cu antrenor nou, alegându-se în cele din urmă un înlocuitor interimarului, dar și cu a patra cea mai moale defensivă din Liga 2, doar Pandurii Lignitul și nou-promovatele din Bacău și Recea încasând mai multe goluri decât bucureștenii, care din deplasări s-au ales cu tot atâtea victorii și înfrângeri, câte trei. 1-3 la gorjenii codași iar apoi 0-3 la nou-promovata din Slatina în etapa a III-a, și tot 3 goluri marcate și în ultima ieșire, 2-3 la Bacău, dar în schimb și corecții, 2-1 pentru cei din comuna Recea, chiar și 5-0 pentru FC U Craiova 1948, respectiv 2-0 pentru Petrolul.

Dar ce au spus amfitrionii în prefațarea meciului de duminică de la 13:30 de pe terenul ”Ştiinţa”? Unde revin după succesul repurtat cu 1-0 cu Petrolul pe ”Dan Păltinișanu”, urmat de ”dubla” în deplasare cu punct în Liga 2 și calificare în Cupa României, și cu mențiunea că ASU Politehnica pregătește pe ”Dan Păltinișanu” partida din weekend cu cei din capitală.

Iar ASU a găzduit astăzi de la ora 10, în sala de conferinţe din Căminul 1MV, unde se află şi magazinul alb-violeților de la terenul „Ştiinţa”, o întâlnire de presă la care au participat antrenorul principal Dan Alexa și mijlocaşul central Alin Ignea.

Dan Alexa a spus despre vizitatoare că ”este una din pretendentele la promovare, un club mare al României. Am avut şansa să joc şi să antrenez, în două rânduri, este un club la care mi-a fost drag, având mulţi prieteni acolo. Respect galeria Rapidului, ştiu exact ce se întâmplă acolo, îşi doresc foarte mult această promovare. O echipă care şi-a schimbat antrenorul săptămâna asta, pe Nicolae Grigore îl cunosc, fostul meu coleg, un băiat inteligent, și o să vedeţi, are perspective în antrenorat, şi-a dorit să devină antrenor principal…” Alexa antrena Rapidul în vară, în faza play-off 1-6 a Ligii 2, încheind pe cinci, cu bilanțul 5 1 3 1 4-4 25 puncte, la două în urma promovatei Campionii FC Argeș.

– Despre joc ce ne puteţi spune? ”Este un meci greu, un meci important pentru noi, un meci de sărbătoare, căci aşa cum ştiţi, suntem înfrăţiţi la nivelul galeriilor, cluburilor. Cu ei sper să ne ridicăm la nivelul mizei partidei. Avem posibilitatea şi şansa să terminăm în primele trei cu o victorie şi asta cred. Avem oportunitatea cu o victorie duminică, ne-ar asigura locul si calificarea în play-off”.

– Lotul este valid? Dacă aveţi absenţe… ”Absenţe nu avem, a revenit portarul Emanuel Fişteag, care a fost cu Covid. Tot lotul este valid, este foarte important, după mult timp. Sper să fiu inspirat în alegerea primului 11”.

– De ce aţi programat conferinţa de presă atât de vremelnic? Mai sunt 4 zile până la meci… Am vrut să avem liniște în preajma meciului de duminică. Am spus să facem conferința acum, să ne putem concentra pe meci în zilele următoare. E un meci foarte important, pentru că urmează o vacanță. E foarte important să avem două luni de liniște, să fim în primele trei, să putem pregăti foarte bine mini-returul și play-off-ul, Doamne ajută! E foarte important meciul acesta pentru noi…”

– De ce numai antrenamentele pe stadionul “Dan Păltinişanu”? Iar meciul oficial cu Rapid nu… ”Casa noastră e Dan Păltinişanu. Echipa a jucat foarte multe meciuri pe Ştiinţa, foarte mulţi ani, suntem obişnuiţi cu Ştiinţa. Din retur probabil vom juca pe Dan Păltinişanu, pentru mine e un proiect de suflet. Locul lui Poli e pe Dan Păltinişanu, mă bucur că ne putem antrena acolo”.

”- În ce relaţii sunteţi cu autorităţile locale?” Unii înaintași români au avut o viziune pentru compatrioții lor, și-acum 102 ani, și-acum 99 de ani, și în multe alte dăți. Alți inși fără chip și fără simțăminte pentru aceste meleaguri au avut pârghiile lor pentru a-și extinde și exercita influența învăluitoare cu scop ascuns, manifestată și prin plasarea de cai troieni ca medii de diseminare în masă care s-au dovedit a fi în bolta peste două decenii și jumătate mai dăunătoare și nocive percepției societății carpatine decât majoritatea aspectelor periculoase și toxice pentru România, deversarea continuând implacabil ”de la centru” și prin trepădușii de serviciu din districte, cu mostre ale îngustimii limitate care la atât se pot raporta fie și la ceas aniversar, orizont redus dar și elocvent al vremurilor pe care le trăim. Urâte vremuri, iar în tot cazul e vremea lor, urâte vremuri ale sufletelor urâte și minților reduse și încuiate în interogații despre ”relații” și ”autorități” pe adresa antrenorului. E generația prono, porno sau cum ne-ar lăsa zilnic profesionistele mori stricate să deducem că i-o fi spune… Înaintași vizionari rămân în istorie în bolta de la un mileniu la altul, lăsând o piatră de temelie în urmă, iluștrii noștri contemporani atrag toată atenția și la ceas aniversar, ca o explicație absolută a rătăcirii în care suntem pierduți.     

Iar antrenorul principal a răspuns: ”Am spus atunci când am revenit la Poli, că e foarte greu să ne atingem obiectivele fără sprijinul autorităţilor. Aşa cum ştim cu toţii, echipa asta a fost vitregită de sprijinul lor de-a lungul anilor. Ştiam că e foarte important să-i atragem lângă noi, pentru că e important ca Timişoara să o aibă pe Poli în elita fotbalului românesc, iarăşi. Sigur, discuţia e sensibilă, mă feresc să dau un iz politic… după alegeri; un om care ne-a ajutat foarte mult, ne-a chemat şi ne-a rezolvat din probleme, este Alin Nica. Are tot respectul meu pentru asta. O mare victorie a noastră e revenirea pe Dan Păltinişanu, acasă, şi asta nu se putea face fără sprijinul dânsului. Îmi pare rău că trebuie să o spun, domnul primar Fritz a promis foarte multe, şi chiar mă bucur că pot să vorbesc despre asta. Eu reprezint o comunitate foarte unită şi foarte mare – Druckeria… Care e de fapt inima acestui club, care doreşte foarte mult să revadă Poli în prima ligă. Sper să-şi ţină promisiunile, nu doar electorale; din ce am văzut în perioada asta, momentan nu a făcut cam nimic pentru noi. Ne-a promis că ne ajută, că ne sprijină. Că o va face mai mult decât domnul Robu. Vreau să cred că e ocupat cu problemele oraşului”.

A vorbit apoi și Alin Ignea: ”Este un meci foarte important din toate punctele de vedere, un derby al fotbalului românesc, cu o echipă foarte bună. Mai ales de la mijloc în sus au jucători care pot să facă diferenţa în orice moment. Trebuie să fim concentraţi din primul până în ultimul minut şi trebuie să câştigăm neapărat, pentru a avea o iarnă liniştită şi să ne apropiem cât mai mult de play-off. Va fi un meci în care nu o să rişte nici ei foarte mult. Eu cred că vor veni să nu piardă în primul rând, să nu iasă din calcule, căci dacă noi câştigăm, au şanse mai mici să prindă play-off-ul.”

– A mai venit un fost coleg din Freidorf în acest sezon, Ivanovici, cu o bogată experienţă în materie de fotbal… ”Mi-aş dori să vină cât mai mulţi din Freidorf, e o mândrie, a venit Petre Ivanovici lângă noi şi ne şi ajută foarte mult. Sper să promovăm anul acesta! Diferenţa cea mai importantă e că a venit Dan lângă noi şi din prima zi a spus: trebuie să promovăm. Și ne-am schimbat mai mulţi dintre noi atitudinea iar presiunea aceasta ne face un bine… În plus, au venit jucători foarte buni, care ne ajută, ne ajută nu numai fotbalistic, ci şi prin faptul că au caracter. Eu spun că e cel mai bun grup din Liga 2 şi acesta e atuul nostru în acest an!”

Ultimele rezultate din Liga 2 și programul etapei a XV-a, pe coloana clasamentelor secțiunii Fotbal. Ieri, într-o restanță din runda a XII-a, Dunărea – Turris-Oltul 1-1.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: