ASU Politehnica, record de eficacitate cu ”lanterna roșie”: 4-0 în nici un sfert de oră. Declarații + FOTO

ASU Politehnica s-a scuturat pentru a doua oară în această primăvară de inerția ineficacității și a predat ”lanterna roșie” la acest capitol, înscriind de 4 ori în nici un sfert de oră de la mijlocul reprizei I și săltând binișor 3 locuri, în ape nițel mai liniștite, la 4 puncte în urma Ripensiei, pe care o va vizita etapa viitoare. Alb-violeții erau obligați să se redreseze în fața codașei din Brăila, și au făcut-o încă din prima parte: 4-0 (4-0) cu ACS Dacia Unirea.

Timișorenii au lăsat-o astfel la 5 puncte în urmă pe ocupanta primului loc de retrogradare, ASC Daco-Getica, ușurându-și situația înaintea unui tronson cu dueluri cu conotații aparte, la Ripensia, acasă cu ACS Poli, la Arad cu UTA, pe teren propriu cu Academica Clinceni și la Snagov. Până una alta, cinci puncte adjudecate fără înfrângere din seria celor 3 apariții într-o săptămână, toate în compania unor formații de care erau urmați în clasament, un bilanț nici prea, prea, nici foarte, foarte…

Pe de altă parte, s-a adeverit că formațiile de o calitate îndoielnică nu pot face față ritmului competițional al unui tronson cu rundă intermediară, ritm mai rar întâlnit în fotbalul românesc, dar care face cu atât mai mult victime atunci când apare în calendar.  

Tare puţini spectatori au fost prezenţi pe stadionul  ”Dan Păltinişanu” la meciul din etapa a XXX-a în Liga 2, a noua rundă din 2019, dar măcar au plecat mulţumiţi pentru victoria la scor obţinută în faţa ”lanternei roșii”, prima formație depășită tur-retur în această campanie de alb-violeți: ASU Politehnica Timișoara – Dacia Unirea Brăila 4-0 (4-0).

Aproape o treime din totalul de 13 goluri înscrise în precedentele 14 meciuri acasă în acest campionat a fost adăugată astăzi, și încă în nici un sfert de oră, ”ropot de primăvară” pentru simplificarea ecuației politehniștilor. 

Ale căror prime tentative n-au fost și cele mai precise. Astfel, în minutul 10, Jurj, aflat singur pe dreapta, a şutat de la 16 metri peste transversală, iar în minutul 14 Mihai Ene, și el singur cu portarul advers, a fost intuit de la 14 metri, brăileanul prinzând. Bedea a promis că marchează dar şingur fiind, de la 13 metri lateral stânga, a şutat în minutul 19 în plasa laterală.

În minutul 22 avea în schimb să devină co-autor al deschiderii de scor, centrând pe jos de pe flancul stâng, de la 13 metri, în faţa porţii, unde Cristian Ene a pus latul din careul mic… 1-0.

Mai greu a fost până la spargerea gheții, la mijlocul primei părți. Căci apoi…

Minutul 25 aducea dublarea avantajului. Fază trasă la indigo, Cristian Scutaru centrând de pe stânga iar Alin Manea înscriind de la 3 metri lateral dreapta, aproape de bară.

Scorul lua proporţii în minutul 29, când Adrian Bedea a scăpat de la centrul terenului, a galopat spre poartă, a intrat în careu şi a plasat cu latul de la 13 metri, pe jos în dreapta portarului.

Ca la antrenament și în minutul 34, când Alexandru Cherecheş pătrundea uşor prin apărarea adversă şi înscria de la colţul careului mic, pe lângă portar. Nervos, acesta a dat cu bocancul în bară: 4-0. Desprindere a jucătorilor lui Cosmin Petruescu, apaludați de puţinii suporteri veniţi la meci, circa 500. Iar de la pauză căpitanul Mera a fost înlocuit cu Ionuţ Coadă, banderola fiind preluată de Cristian Scutaru.

Mulţumiţi, poliștilor nu le mai iese chiar nimic la reluare, dar nici arbitrul nu a sesizat un henţ comis în careu de jucătorul de culoare Diakite. În rest, puține de consemnat, sărăcie fotbalistică într-un duel din ultima treime ierarhică. În minutul 73, căpitanul oaspeților se accidenta şi era înlocuit de Ioniţă, banderola trecând la Prunescu.

Minutul 75 aducea totuși un moment aparte, intrarea juniorului Alexandru Borbei, debutant la numai 15 ani şi 10 luni în acest eşalon, aplaudat fiind la scenă deschisă de galeria polistă, care îi scandează numele. Un portar de nici 16 ani în Liga 2…

Apoi, în minutul 82, același Diakite îl faulta pe Mihai Ene dar arbitru nu acorda lovitură liberă, cei doi alegându-se în schimb cu cartonaşul galben, bizară fază la centrul terenului. Dar ce n-ar fi bizar într-un duel în care primul şut expediat de oaspeți pe spaţiul porţii a fost consemnat în minutul 85, prin Diakite, pe jos de la 16 metri, chiar pe mijloc, prins de Borbei fără probleme.

Meciul este prelungit numai cu două minute, suficient pentru etalarea din partea secundă, iar bucuria e de partea alb-violeților, ovaţionaţi de galerie în aşteaptarea meciului de săptămâna viitoare cu concitadina Ripensia, cel mai probabil tot pe acest stadion. Bineînțeles, nu se ştie încă ora de începere a meciului, căci cele 10 zile premergătoare conform ROAF n-au nici o valoare în patria spălării pe creier prin intermediul micului ecran, se taie și se spânzură dinspre marii deținători ai drepturilor de difuzare, la dictare.

ASU Politehnica: Murariu (minutul 75, Borbei) – Jurj, Scutaru, Mera – cpt. (min. 46, Coadă), Cherecheş – Manea, Ignea, Dros, Bedea – O. Ursu (min. 60, Trip), Cristian Ene.

Antrenor: Cosmin Petruescu.

Pe bancă: – / Cojocaru, Denis Radu, Vidrăsan, Gaşpar.

Dacia Unirea Brăila: Moldoveanu – Coteţ (min. 55, Subţirică), Prunescu, Moroianu, Muşea – Sahru, Pleşa, Căruţă (min. 46, Izmană), Diakite, Ciucureanu – cpt. (min.73, Ioniţă) – Van Den Driest.

Antrenor: Florentin Petre

Pe bancă: Rogers şi Konyeha.

Au arbitrat: Marius Nechita Chioran (Cluj-Napoca) – Gheorghiţă Bălan (Piteşti) şi Mihai Marian Ionescu (Suseni – Argeş). Arbitru de rezervă Răzvan Lădar (Zalău). Observator de arbitri: Ştefan Szilaghi (Satu Mare). Delegat de joc a fost Vasile Rad (Arad).

***

La cald…

Cosmin Petruescu (antrenor ASU Politehnica): ”Mă bucur că am posibilitatea să încep discursul prin a-i felicita pe băieţi. Cu altă ocazie a început altfel discuţia. Îi felicit pentru joc, atitudine, dar mai ales pentru modul cum au înţeles să-şi respecte adversarul, în special în prima repriză. Mă bucur că am făcut o partidă bună, zic eu ţinând cont că e într-o perioadă scurtă de timp, cu deplasări de sute de kilometri, dar una peste alta aş vrea să-i îi felicit încă o dată pentru rezultat în primul rând. Nu a fost deloc uşor, ştiam că întâlnim o echipă care poate pune probleme, oricărui adversari. Am gestionat zic eu bine jocul, chiar dacă nu am mai înscris în repriza a doua. Am avut control permanent asupra jocului, ne-am creat şi alte situaţii favorabile de a marca, dar aşa-i în fotbal, se mai şi ratează. Pe lângă cele trei puncte, aveam şi alte obiective, de a oferi minute şi altor jucători care nu au bifat foarte multe minute, cazul lui Coadă, care venea după o accidentare, al doilea era şi Trip, care şi el nu a jucat foarte multe minute. Şi, nu în ultimul rând, să continuăm proiectul pe care l-am început, de a promova jucători tineri din propria pepinieră. Și dacă în tur a fost cazul altor juniori din generaţia 2003, azi a venit rândul lui Alexandru Borbei, şi mă bucur pentru el că nu a primit gol, un portar de perspectivă. Sunt şi eu curios câte echipe din cele 19 din liga a doua au folosit în acest sezon juniori născuţi în 2003 sau mai mici!? Îi felicit pe cei de la Centrul de copii şi juniorii ai Politehnicii, fac o treabă foarte bună, şi cu siguranţă vor mai fi şi alţii care vor debuta sau vor avea mai multe minute în teren. Din acest punct de vedere consider că proiectul este în grafic, doar că trebuie să avem răbdare şi să alegem momentul potrivit pentru a le acorda minute pentru debuturi acestor juniori pe care îi avem la ora actuală”.

Florentin Petre (antrenorul Daciei Unirea Brăila): ”Am avut o deplasare foarte lungă, am avut de fapt trei meciuri în ultimile 10 zile… Pentru noi s-a acumulat o oboseală destul de mare, dar nu este o scuză pentru această înfrângere. Am întâlnit o echipă foarte bună, cu jucători cu mare experienţă. O parte din jucătorii noştri probabil încă se gândeau şi trăiau din amintirile victoriei din etapa trecută de acasă cu Energeticianul, încă mai trăiau amintirile frumoase. În repriza secundă, când am echilibrat jocul, chiar puteam să marcăm şi noi, un gol sau maxim două. Pe de altă parte am văzut că aveţi un portar bun, care a scos câteva mingi grele. Luptăm până la capăt, iar în momentul când matematic nu mai avem şanse, ne reorganizăm. Eu deja am semnat un contract cu Brăila. În general sunt om de onoare şi un luptător, şi nu o să cedez vreodată, orice s-ar întâmpla. Am întâlnit oameni buni, care vor să facă performanţă, și voi fi alături de ei atât timp cât autorităţile locale vor sprijini, iar oamenii din oraş vor veni să ne susţină şi să ne poată oferi condiţiile necesare pentru a merge mai departe…”

Fotografii realizate de Iosif Canea…

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 11

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: