Babă știrbă Liga 2. Meciuri anulate, jocuri trântite, eșecuri de maidan acasă și o primire a centrelor de tradiție

Liga 2 are o reprezentantă în această seară în finala Cupei României, deja promovata în elită AFC Hermannstadt jucând de la ora 21 pe Național Arena cu CS U Craiova, însă calificarea sibienilor în ultimul act prin 5 victorii consecutive în dauna unor echipe din Liga 1 constituie strict meritul sibienilor, fără a da măsura exactă a nivelului valoric al eșalonului secund, mai degrabă covârșit de probleme. Formația lui Alexandru Pelici a ridicat implicit cota diviziei a doua însă cu una-două flori nu se face primăvară, iar chiar dacă ediția din care au mai rămas de jucat doar 10 meciuri n-a fost la fel de știrbită prin retragerea sau excluderea a nu mai puțin de 5 cluburi, caz al campaniei anterioare, prima în serie unică, de astă dată doar ASA și Olimpia sucombând în iarnă, competitivitatea a avut totuși mult de suferit.

Așadar și alte centre de tradiție și-au dat obștescul sfârșit, excluderea sătmărenilor și retragerea târg-mureșenilor ducând la câte două meciuri anulate în 16 dintre cele 17 runde ale sezonului de primăvară, dar și la simplificarea ecuației retrogradării în Liga 3, cu numai trei locuri de evitat din totalul de cinci.

S-a adeverit și confirmat așadar că numărul de 20 de participante în serie unică a fost și de această dată prea ridicat în schema federală, așa cum sistemul cu 22 de grupări din sezonul precedent a fost chiar aberant, ducând la o maltratare a competiției, însă și destule dintre cele optsprezece rămase în cursă au manifestat suficiente probleme, erupând când și când, chiar și pe acest tronson final.

În care, penultima etapă din acest weekend a conferit noi note dezamăgitoare, sugerând slăbiciunile evidente ale anticamerei elitei, reunind în fond cluburile de pe pozițiile 15-32 în structura piramidală a fotbalului divizionar românesc. Sol în Liga 1 de pe locul 1 al Ligii 2 în campania anterioară, Juventus București a lăsat de înțeles că decalajul valoric între cele două paliere este suficient de mare, copleșitor pentru secund divizionare, speranțe de mai bine fiind acum conferite de revirimentul aproape în bloc al unor centre de tradiție din țară, Bacău, Cluj, Constanța și Ploiești, care se regrupează în 2018 la nivelul eșalonului doi, rămânând însă de văzut impactul pe care-l vor avea.

AFC Hermannstadt a demonstrat că a sosi din Liga 3 nu constituie un impediment, preluând postura lui Sepsi dar având de fapt încă șanse teoretice pentru a detrona la potou liderul Dunărea Călărași, iar FC Argeș și-a croit drum în imediata apropiere a podiumului, însă este bine știut că și eșalonul terț se confruntă cu marile sale probleme, alte nou-promovate neavând aceeași soartă precum sibienii ori piteștenii, ba din contră, CS Știința Miroslava fiind deja virtual retrogradată iar Metaloglobus implicată într-un duel în trei pentru evitarea celui de-al cincilea loc cu destinația Liga 3, împreună cu ex-prim-divizionara CS Pandurii Lignitul și Dacia Unirea Brăila, care vor da piept la Dunăre, pe când bucureștenii vor primi trupa lui Alexa.

Pe hârtie, toate bune și frumoase, fotbalul românesc părând a începe să repare din greșelile trecutului, de pe vremea când parcă se opera după canoane ale Vestului Sălbatic, ceea ce a dus într-un timp relativ scurt la erodarea și chiar naufragierea mai multor centre cu potențial de pepiniere ale sportului rege autohton, însă rămâne de văzut dacă Liga 2 va trece de la stadiul de experiment nereușit în noul sistem competițional în serie unică la o întrecere credibilă și consolidată.

Într-adevăr, CS Aerostar va reprezenta Bacăul în anticamera elitei, ASS CS Farul va lumina pentru Constanța scena Ligii 2, ACS Petrolul 52 va readuce Prahova în același cadru iar AS FC Universitatea jumătatea alb-negru a Clujului, completate fiind de această caravană strămutată din Șirineasa vâlceană tocmai în Valea Jiului, însă regruparea unor centre de tradiție nu constituie și o suficientă asigurare că eșalonul secund va deveni neapărat ceea ce ar trebui să fie. Desigur, interesul în jurul său va crește și mai mult, capitol la care până acum FRF a apelat la artificiale strădanii de imagine pentru a-l pune într-o altă lumină, afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul, echipele fiind întâmpinate cu postamente soclu pe care tronează baloane cam dezumflate la cât de obosit și stângaci se poate da în ele, dar atractivitatea întrecerii nu este și garantul competitivității. Practic, un sfert din numărul protagonistelor este primenit de la vârful Ligii 3, eșalon cu și mai mari probleme, în care de exemplu Seria I s-a încheiat cu numai 13 formații în cursă, în cea din sud-est Farul s-a impus între 14 echipe iar în cea sudică ploieștenii între numai 13, câte 15 având întrecerile din interiorul curburii carpatice.

Competitivitatea, bat-o vina… Ediția pe cale a se încheia în Liga 2 n-a dat chiar atâtea frisoane precum cea precedentă dar a conferit suficiente episoade pentru a te lua cu mâinile de cap. Multe calmante au necesitat simpatizanții Sucevei, Foresta abordând campionatul printr-un eșecu cu 16-0 la nou-promovata Ripensia și încheindu-și aparițiile pe ”Areni”, ca retrogradată, cu un fără comentarii 0-11 cu Sportul Snagov. Ar mai fi oare ceva de zis!?!

0-11 acasă în Liga 2? Pentru un asemenea finish în fața propriilor spectatori s-au căznit unii din Suceava să forțeze începerea cu juniorii a parcursului în acest campionat?

La polul opus al clasamentului, în frunte, grupările de podium Dunărea și Chindia n-au reușit înscrierea măcar unui gol în jocul de la Călărași cu trofeul Ligii 2 pe masă, a cărui decernare a fost amânată, sibienii mai rămânând cu șansele lor, joi de la ora 17 acasă cu CS Mioveni și pe 3 iunie la CS Sportul Snagov. Neconvingător așadar din partea Dunării și Chindiei…

O foarte proastă impresie de cu totul altă natură a lăsat însă un club care are în dreptul său titluri naționale în palmares, și care s-a molipsit parcă de la o săptămână la alta de la o altă vecină vestică deținând la rândul ei titluri naționale în palmares, secund divizionare din Arad și Timișoara erijându-se pe acest final de campionat în care și-au mai uns totuși scârțâiturile în oarece arbitri ai luptei pentru evitarea retrogradării, rezultând niște Ripensia – Pandurii 1-2 și UTA – Dacia Unirea Brăila 1-5 drept o altă dovadă că prea mult din acest campionat și așa știrb, șchiop și trunchiat este doar apă de ploaie, cel mult umplutură.

Ce-a mai rămas valid și în picioare din această etapă a 37-a care continuă duminică de la ora 14:30 cu duelul ilfovean CS Balotești – ACS FC Academica Clinceni? Un alt meci în zona Bucureștiului, CS Afumați – Metaloglobus 2-1 (2-0), și o confirmare, cea a retrogradării nou-promovatei ieșene, CS Știința Miroslava – Luceafărul Oradea 1-4 (0-2), golgeterul bihorenilor, Vlad Rusu, semnând 3 goluri, dintre care unul de pe punctul cu var.

S-a bifat și returul duelului direct de pe Bega, ASU Politehnica – Ripensia 2-1, dar cu mult mai puțini spectatori decât acum 3 ani și ceva la aceeași dispută de pe aceeași arenă la nivelul Diviziei D Timiș, alb-violeții încheind deja campionatul, precum Chindia.

Au mai fost bineînțeles și două meciuri anulate și decise la ”masa verde”, și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa, cel mai bine fiind să lecturați rezultatele, clasamentul și programul rundei finale în Liga 2, mai sec și pe scurt, căci prea multe n-ar fi de fapt de zis din acest eșalon problemă.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi − = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: