Barajul din 2016 la Liga 1, programat și anunțat mai din timp, deja la o zi după jocul tur Dunărea – UTA BD. În 2017, mare bătaie de joc. Iată și de ce!

Într-o cacofonie, tergiversare și procrastinare cum numai în România poate exista, stabilirea clară și precisă încă din timp a datelor, orelor de disputare și ordinii de găzduire a jocurilor de baraj pentru cel de-al 14-lea loc în Liga 1 2017-2018 a fost lăsată parcă pe ultimul ceas, pentru miercurea de 7 iunie, în condițiile în care manșa I ar putea avea loc deja chiar și duminică 11 iunie, peste numai 4 zile, într-o întârziere a lucrurilor supărătoare comparativ de exemplu și cu starea de fapt în aceeași situație din sezonul trecut.

De parcă n-ar fi fost de-ajuns că faza play-out a Ligii 1, deranjant de lungă, cu nu mai puțin de 14 etape, s-a scurs până în această primă decadă a lunii iunie, iată că forurile conducătoare s-au câcâit într-un circ de toată frumusețea să stabilească prompt și rapid datele cheie a numai și numai două partide, altfel decisive în privința stabilirii celei de-a 14-a formații ce va evolua din vară în Liga 1, în viitoarea campanie a elitei.

De parcă n-ar fi oricum de-ajuns și că amintita viitoare ediție de campionat începe de fapt să bată încet, încet la ușă, astfel încât oricare dintre protagonistele barajului, ACS Poli sau UTA Bătrâna Doamnă, vor întâmpina dificultăți de pregătire și abordare a noului campionat în cazul în care vor deține statutul de prim-divizionară în Liga 1 pentru stagiunea 2017-2018, și asta pentru că dubla manșă se va încheia mult prea târziu pentru orice punct final într-un sezon, și anume pe 15 iunie, iar campania următoare demarează luna viitoare, iată că forurile conducătoare își permit luxul să perpelească protagonistele cu amânarea unor banale decizii cât se poate de facil de luat.

Fără doar și poate, fie că va fi vorba de UTA Bătrâna Doamnă, fie că va fi vorba de ACS Poli, timpul pe care-l va avea viitoarea prim-divizionară la dispoziție pentru a se odihni după actuala stagiune și a o pregăti pe următoarea a Ligii 1, bătând la ușă la o lună după returul barajului din zilele viitoare, va fi comprimat nu la maxim, ci peste orice limite de acceptabilitate, oricum ar fi privit acest aspect. Reamintiți-vă de câte săptămâni de pregătire, după cele de odihnă și refacere, aveau parte prim-divizionarele în vremuri mai așezate, câtă vreme televiziunile nu pătrunseseră în forță prin a ucide aproape orice urmă de mișcare pe relația protagoniști-spectatori, esențială pentru sănătatea sportului ca eveniment și spectacol în sine.

Totul derivă însă din nepotrivitul sistem competițional trasat în Liga 1 prin opțiunea pentru grupe valorice, cu un număr inegal de etape între play-off și play-out, zona 7-14 prelungindu-se nejustificat de mult în raport cu scopul întrecerii, de a stabili formațiile care evită retrogradarea. Iar capac la toate, și apendicele sub formă de baraj pe 11/12 și 15 iunie. Se poate estima că viitoarei prim-divizionare, aleasă pe axa Timișoara – Arad, îi va veni mai greu să stea în ghete la debutul noii stagiuni a Ligii 1, din iulie, sau oricum va fi ajunsă de oboseală cândva pe parcurs.

În plus, dacă anul trecut, la prima experiență de acest gen după un sezon de play-out, detaliile au fost puse la punct ceva mai expeditiv de către FRF și LPF, de astă dată amănuntele au fost lăsate parcă înadins să treneze, într-o înrăutățire și nu îmbunătățire a cadrului organizatoric de la un sezon la altul.

Bunăoară, net mai mare a fost numărul zilelor avute la dispoziție de FC Voluntari și arădeni pentru a avea precis la cunoștință când și unde se vor confrunta la baraj.

Astfel, în 2016, ultima etapă de play-out în Liga 1 s-a derulat duminică 29 mai la ora 17, inclusiv cu un joc între ocupantele locurilor 11 și 12 Concordia – FC Voluntari, încheiat 1-1, iar datele și ordinea de disputare a barajului tur-retur FC Voluntari – UTA BD au fost stabilite relativ din timp, cât încă nu se disputase dubla Dunărea Călărași – UTA Bătrâna Doamnă, dublă a locurilor 2 din Liga 2, pentru desemnarea oponentei ilfovenilor la baraj, ba chiar din dimineața imediat următoare manșei I de la Dunăre.

Astfel, pe 1 iunie la ora 18 se juca la Călărași meciul Dunărea – UTA BD, încheiat 3-1, iar LPF înștiința deja în dimineața de 2 iunie, conform propriului site și a articolului și astăzi la dispoziție, că barajul între trupa de pe locul 12 în play-out-ul Ligii 1 și câștigătoarea disputelor ocupantelor poziției a doua în seriile Ligii 2 se va derula, clar și precis, pe 8 iunie de la ora 18,30 la Voluntari respectiv în 12 iunie de la ora 13 în manșa a II-a, de pe arena trupei secund-divizionare, care avea să fie aceea. Deci se putea, scurt și concis, încă din 2 iunie, pentru o primă manșă anunțată în 8 iunie…

Deși LPF a rămas consecventă în a păstra de la un sezon la altul o întâlnire între cei din Chiajna și Voluntari în ultima rundă din play-out, în schimb n-a rămas la fel de strictă în a programa mai din timp datele vitalului baraj tur-retur între trupa de pe locul 12 în Liga 1 și cea de pe locul 3 în Liga 2. Oricare ar fi fost acestea…

Ce trebuia și lua într-atât de mult!? O chestiune de… minute. Dar mai întâi a fost nevoie de întrunirea C Ex FRF de luni 5 iunie, pentru a oferi vagi și imprecise date cu variabile, pe 11 sau 12 iunie în cazul manșei I, opțiunile fiind în funcție de arena ce găzduiește partida tur, sau mai precis de facilitățile acesteia în legătură cu instalația de nocturnă. Apoi, este nevoie și astăzi de la ora 12 de tragerea la sorți de la LPF, pentru stabilirea clubului care găzduiește manșa I. ACS Poli sau UTA BD?

Unii pregătesc lansări spre alte planete câtă vreme asemenea încurcă borcane precum în forurile fotbalistice carpatine își dau importanță în a lor prețiozitate prin a transforma o biată și lesne de luat decizie într-un circ tipic românesc. Este o societate în care se poate observa cu ochiul liber că lucrurile merg rău spre foarte rău, de unde se poate concluziona fără temerea de a greși că prostia domnește tot mai aprig. Proștii sunt la butoane, decidenții fac legea și cărțile, cu largul concurs și sub marea influență a drogului vizual, care taie și spânzură, iar restul privesc contrariați…

Sau se procedează înadins așa, dat fiind că este vorba despre un duel îndepărtat ”de centru”, și încă între Arad și Timișoara. În orice caz, prin prisma organizării sale de către FRF și LPF, a pornit deja cu stângul. Anul trecut, returul barajului din Liga 2, UTA BD – Dunărea, se juca pe 4 iunie de la ora 18, arădenii calificându-se, dar deja din dimineața de 2 iunie se știa exact, indiferent de identitatea calificatei spre cel de-al doilea baraj, când, unde și cum se vor disputa partidele implicând-o pe FC Voluntari.

Anul trecut s-a putut din timp, în condițiile în care a fost vorba despre două baraje, dar nu se mai poate și în 2017, pentru un singur baraj. Să fim serioși: anormalitatea a fost adusă la stadiul de normalitate într-un fotbal intern de tot mai mare jena. Ce mai mizerie și măgărie tipic românească!

Vom reveni în timp util cu ”marile” decizii lăsându-se așteptate dinspre București.

Dar până atunci, pentru conformitate, iată ce a putut să le coacă mintea unora în tot acest timp avut la dispoziție…

Sistemul de disputare al celor două meciuri de baraj va fi următorul:

– turul în data de 11.06.2017 (duminică), pentru situația în care meciul se va disputa pe un stadion fără instalație de nocturnă, respectiv în data de 12.06.2017 (luni), pentru situația în care meciul se va disputa pe un stadion dotat cu instalație de nocturnă

– returul în data de 15.06.2017 (joi).

– orele de disputare vor fi stabilite împreună cu televiziunile partenere și vor fi comunicate după tragerea la sorți.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ doi = 7

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: