Birlică (ACS Poli) apelează Sporttim și dă măsura ignoranței unor decidenți din sportul intern. Vedeți-vă de fotbalul vostru patetic și nu de ecourile din presă

N-am s-o lungesc, altă acuză care mi se tot aduce deși paragrafele articolelor din presa consistentă și de calitate din societățile consolidate sunt mai numeroase prin comparație, și-am să scriu încet pentru cei care ne lansează săgeți injurioase și care nu pot citi repede, sugerându-le din capul locului pseudo-”oamenilor de fotbal” care au pare-se foarte nevricos treaba presei să-și vadă de nenumăratele lucruri de pus la punct în ”jocul rege” carpatin cu tare multe aere și impresii dar altfel suficient de dezumflat.

Într-atât de multe demersuri ar fi de întreprins și într-atât de numeroase ar fi îmbunătățirile ce ar trebui aduse fotbalului intern, încât este de mirare că un vicepreședinte al unui club prim-divizionar își poate permite luxul să risipească prețioase minute matinale pentru a lua la urecheat și etichetat presa ce nu-i cântă în strună.

Nu B.D. la munte și la mare ci B & B doar la Chiajna, Giurgiu și Botoșani / foto: ACS Poli facebook

Nu B.D. la munte și la mare ci B & B doar la Chiajna, Giurgiu și Botoșani / foto: ACS Poli facebook

Oare așa ceva precum inițiativa de a apela telefonic publicații și de a se adresa ca la ușa cortului rupt și sfârtecat al fotbalului românesc este cumva stipulat mai nou în fișa postului vicepreședintelui unei grupări din Liga 1?

ACS Poli este cu un picior în groapa financiară și așteaptă un colac salvator tot dinspre buzunarul contribuabilului timișorean, și nu al edilului, căci respectivul este doar un vopsit gestionar al alocațiilor cetățenești, ca grupare a unui fotbal sărăcit de către oameni îndoielnici prin practici pe măsură, dar vicepreședintele trupei de Liga 1 are timp să se rățoiască într-o vădită necunoștință de cauză și cu un tupeu cândva total atipic acestei urbe pe seama unor rânduri din Sporttim, zgâriind auzul.

Vedeți-vă de aproape jalnicul fotbal românesc și nu vă închipuiți că aveți îndreptățirea și mai ales datele pentru a ține evidența activității puținilor rămași cu totală integritate pe baricada de unde nu se scrie pentru ”a da bine”, nu se linge, nu se închid ochii, nu se cântă în strună, nu se aduc laude gratuite ori nemeritate, și în general de pe care poziții e mai greu să fii dus de nas și să recepționezi praf în ochi. Cu mult praf sunt fotbalul intern, sportul românesc în general și Educația Fizică de pe la noi. Iar tocmai acesta este rolul presei, dacă se respectă, de a îndemna la ștergerea prafului.

Noul vicepreședinte s-a autodemascat însă prin reflexele unui ins implicat în pompos denumitul marketing al vânzătorilor de iluzii, gură mare, vorbe goale și anapoda dar fără pic de ancorare în realitatea faptică, uitând probabil că la mijlocul acestui an a fost avansat în grad. De pe piață, în birourile șchiopului nostru fotbal de Liga 1.

Tupeul ”vicelui” este cu atât mai neverosimil cu cât se știe prea bine ce viziune și strategie sunt aplicate la ACS Poli în detrimentul ”pepinierei” clubului, copii și juniori văduviți și mai mult în acest 2017 datorită orientărilor canalizate spre altarul primei echipe, cea de seniori, de suferit având cu alte cuvinte puștani de-ai locului. Pe când dac-ar avea măcar ceva discernământ, conducătorii trupelor mioritice ar intui că grupările românești ar putea trăi bine mersi din vânzarea propriilor jucători cu grijă crescuți, dar drept consecință mai multe în schimb dau faliment decât să prospere, de exemplu două dintre acestea, Ceahlăul și Rapid, avându-l în cadru la funestul moment al naufragiului chiar și pe subiectul rândurilor noastre, Radu Birlică. Ce pură coincidență.

Și iată așadar cum oarecare parașutați ”de la centru” se bagă acum înfipt în seamă în a face ordine în Timișoara prin a și înfiera și eticheta cu impetuoasă nonșalanță ziariști de-ai locului. N-am conceput, structurat, investit și lansat Sporttim pentru a mi se servi răstit ce și cum să scriu. Sau poate v-ar surâde de fapt să vă vedeți și oarece editor!?

Mi-l amintesc cu nostalgie și regret pe Stelian Anghel, un vicepreședinte cu anii al Politehnicii Timișoara, ce mai jucător care însenina adolescențe iar apoi ce conducător de club omenos și cu bun simț, tobă de fotbal, și nu pot decât să constat, cu o lacrimă în colțul ochiului și un steag în bernă, cât de mult s-a boțit de fapt stofa sportului rege local. Decădere până la nivelul unor decidenți de tipul celor actuali.

Nu bate oare deloc la ochi că, într-o capitală a Banatului care a dat României atâția internaționali de marcă, la prim-divizionara locală nu e loc și nu se regăsește nici unul dintre altfel binecunoscuții respectivi, dar în schimb sunt postați de edilul palmier niște inși care au ajuns să abereze telefonic cu aspecte despre care n-ar trebui să deschidă gura!? Altele vă sunt atribuțiile, vedeți-vă clar și precis de treabă!

Fotbalul mioritic ”arde”, luft după luft în fața tribunelor ca și goale, dar babele sale se piaptănă în fața oglinzii sparte, având grija deontologiei profesionale a presei. Căci un comunicat de 2 bani precum cel al achitării unor salarii, vai ce înștiințare demnă de comunicat!, merita luat la bani mărunți prin toate paragrafele consemnate recent în Sporttim, ba chiar mai mult. Am fost blând.

Fotbalul mioritic scârțâie de numai dar insinuații în peisaj își arogă lansarea de ironii sub formă de invitații pe adresa ziariștilor să vină la ”butoanele” cluburilor. De unde atâta desconsiderare, închipuiților, și de unde această ignoranță de a nu deduce că a voastră și numai a voastră este responsabilitatea de a redresa corabia cu iz de circ a sportului rege intern, naufragiată nicidecum de partea mai incomodă și implicit principială a presei, ci fix de oameni ca voi!? Fără confuzii, n-am absolut nici o treabă cu strâmbele voastre scaune.

Fotbalul intern este doar un continuator neputincios al celui pre-decembrist de partid și de stat dar babe ale sale își permit să facă ziariști ”un pic cam comuniști”. Zău? Birlică, dacă ați citi mai bine decât Sporttim volume de căpătâi despre rezistența anticomunistă din România, v-ar sări în ochi și numele Comșulea, așa încât retrageți-vă cuvintele îndreptate spre cineva care activează de peste 25 de ani în presa sportivă, strict în domeniul privat și mai ales nealiniat stilului fățarnic-pupincurist românesc, și ai cărui bunici fie au ”făcut canalul” și închisorile comuniste, deținut politic, fie au stat măcar cu bagajele la ușă. Mucles cu asemenea derapaje că habar n-aveți de nimic, pentru a vă prelua cuvintele.

Ce-a fost comunist în a semnala minciuna și a releva purul adevăr că s-au achitat sportivilor restanțe ca număr inegal de salarii de la caz la caz!? Căci și de-aceea există cuantumuri numerice diferențiate ale contractelor sportivilor, tocmai pentru a-i departaja, și normal, prin prisma valorii și calităților fiecăruia în parte. Respectivele diferențieri sunt așadar suficiente și n-ar mai trebui să survină și prin remunerări diferite în raport cu factorul timp, aspect la care a făcut referire Sporttim. Una e una și alta e cu totul alta. Și nu mai pomenim de ipocrizie, căci n-ar fi de uitat aspectul că în primul său mandat la ACS Poli, având în grijă acum câțiva ani de sectorul marketing, vicepreședintele recent înscăunat chema clubul la bară în vederea primirii unor drepturi bănești. Reclamantul a revenit după o vreme în același rol, vinovăția aparținându-i indubitabil celui care l-a învestit iar apoi și ”promovat” de la piață în post de ”vice”, primarul Robu.

Cât despre alte răutăți ale proaspăt unsului vicepreședinte, constituie doar măsura unei vădite ignoranțe. Vorbelor ”poate ne zici și cum să centrăm” le-aș răspunde prin a-i sugera ”vicelui” că nu centram dar înscriam din afara careului singurele goluri ale finalei unui turneu pe iarba londoneză pomenit la vremea respectivă de The Guardian, iar în zecile de curse oficiale internaționale din calendarul AIMS de maraton, semi-maraton și așa mai departe la care am participat cu succes și cu înscrisul România în general unic pe listă în dreptul numelui meu n-am mai avut timp ce-i drept să și exersez centrarea.

Birlică, nu vă cer deloc să-mi citiți cărțile despre fotbal scrise de pe marginea unor terenuri englezești și nu numai, v-ați pierde într-adevăr vremea și țin să aveți valori normale ale tensiunii arteriale, dar de la meciuri și fără implicare românească vizionate pe viu ca trimis în străinătate în sfere gen Champions League de prin 1993 încoace am strâns prezențe în tribune din mai multe țări decât aveți Dumneavoastră ani în fotbalul carpato-danubiano-pontic. Iar aproape vreo două decenii înainte de ’93 m-am îmbibat din felurite peluze cu un fotbal pe care Dumneavoastră, emanați ai originalei tranziții, doar vă chinuiți în zadar să-l regenerați ca etalare valorică în iarbă. Nici o șansă.

Și-uite cum mi-am irosit cât de-o repriză fotbalistică din viață pentru un subiect care nu merita de fapt atenția, dar promit solemn că în momentul în care și Dumneavoastră vă vor fi solicitate spre cumpărare de către un fost marcator al naționalei Angliei și câștigător ca antrenor al Cupei Angliei caietele cu date și însemnări redactate de mână din lumea fotbalului, atunci vă voi solicita și eu într-adevăr atenția printr-o întrebare, două. Pe loc repaus.

Cât despre ziariștii de sport foarte buni de prin Timișoara, București și România aduși în discuție dinspre vârful lui ACS Poli, văd că unora le-ar surâde așadar să efectueze și asemenea ierarhii, listate pe paliere categorisite valoric, fiind deci timp în fotbalul nostru până și de-așa ceva, dar tare mi-e teamă că, la deșănțata subiectivitate din rătăcita societate mioritică, măsura superlativă a valorii poate fi indusă și de intensitatea pupării în cur a subiecților de presă sau de abilitatea evitării cu capul plecat a micțiunii împotriva vântului, că tot mi-am amintit vorbele din parcarea lui ”Dan Păltinișanu” a unui oarecare semnând și el prin oficioasele locului, cum că nu-i posibilă ușurarea contra curentului.

Asta-i nația, asta-i situația. Exact după cum bate vântul și pe criterii subiective.

Iar dacă tot am pomenit de părți anatomice, aș încheia cu o recomandare, și-anume joc de glezne, la ce burți îmbuibate tind să se dezvolte pe scaune ale unor decidenți mișunând prin Liga 1 și la ce fălci astupă cadrul, iar dacă joaca este în pereche cu directorul sportiv Neaga, ex-internaționalul să-și taie mai bine ciuful arici, că-i transpiră, și să-și dea mai degrabă jos pantalonii mulați dar bine măcar că nu roz cu care se-afișează pe margine la meciuri ale timișorenilor, că-i afectează circulația arterială, cât despre imaginea clubului, nici nu mai zic.

Vedeți-vă așadar de oile voastre, păstori puțin pricepuți, rău platnici și gregari. Și lăsați cuvintele și aprecierile în seama altora.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 2 = noua

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: