Bogdan Andone revine pe ”Știința”, gazon acceptabil pentru decembrie: FOTO. Petruescu, Plămadă, Cojocaru, declarații înainte de ASU Politehnica – Energeticianul sâmbătă de la ora 14. Oaspeți fără succes afară

Fotbalul Ligii 2 a ajuns la ultima bornă a sezonului de toamnă, cea de-a 21-a din campionatul în curs respectiv a doua din retur, etapa începând vineri seară cu jocurile de la Pitești și Cluj și urmând a se încheia duminică de la 12 la Ploiești, iar unul dintre cele două meciuri programate sâmbătă în Timișoara va fi și ultimul al zilei, de la ora 14, pe ”Știința”, ASU Politehnica – Energeticianul, ocazie cu care Bogdan Andone va reveni pe terenul pe care antrena anul trecut pe vremea asta. Iar azi dimineață, înaintea antrenamentului, alb-violeții au prefațat cea de-a 11-a partidă acasă din actuala ediție, a doua de la revenirea pe Baza I MV – UPT…

Ca primă veste bună pentru toți cei interesați de revanșa duelului din 11 august de la Petroșani, câștigat atunci cu 2-1 (1-0) de nou-promovata care își păstra astfel atât punctajul maxim cât și locul 1, gazonul arenei ”Știința”, așa cum l-am văzut astăzi după prânz, iar fotografiile sunt mărturie, se prezintă în condiții acceptabile pentru cel de-al doilea weekend din decembrie în decorul fotbalului românesc, iar în plus și vremea se anunță a fi însorită. Cu alte cuvinte, premize pentru o plăcută cădere a cortinei peste sezonul de toamnă…

Anul trecut pe vremea asta, ”violeții” lui Bogdan Andone atacau runda finală pe 2017 de pe locul 5, la șase puncte în urma Chindiei, plasată pe locul de baraj, pierzând însă deplasarea din 9 decembrie la omologii alb-violeți din Trivale, după ce ultimul meci acasă îl tranșau cu brăilenii, 2-1 pe 2 decembrie pe ”Știința”. Fosta Energeticianul era deja pe-atunci în vacanță, campioană neînvinsă de toamnă a seriei vestice în Liga 3, pe drumul spre promovare, după ce ACS Șirineasa încheia turul cu un 0-0 la Cermei și 7 puncte avans față de trioul CS U Craiova II, Național Sebiș, CSM Lugoj, așadar și față de fosta echipă a actualului antrenor al timișorenilor, Cosmin Petruescu.

A mai trecut un an peste toți iar Petruescu este pe punctul de a încheia 21 de runde la cârma lui ASU Politehnica, și la un singur punct în urma Energeticianului, asta însă în cazul unui triumf sâmbătă de la ora 14.

Însă ”violeții” trebuie să se descurce mai bine în săptămâna aniversării a 97 de ani de fotbal studențesc alb-violet decât au făcut-o în precedentele 4 apariții acasă, 3 pierdute la rând pe ”Dan Păltinișanu” și ultima remizată pe ”Știința” cu CS Pandurii Lignitul, 1-1 în urmă cu două săptămâni, după care s-au redresat prin a triumfa cu 0-1 în prelungiri la Metaloglobus București, cedând duminică la Târgoviște în minutul 90 al unui duel cu fruntașa Chindia la care rezultatul final a fost influențat în favoarea gazdelor de o decizie a centralului argeșean Naidin la scorul de 0-1, în minutul 75.

Tot cu 2-1 s-a înclinat în weekend în deplasare și Energeticianul, la verișoara având același patron, că doar suntem în România iar fotbalul-i este deschis tuturor posibilităților, pe linia realităților din această biată societate sărmană, rezultate prin care oponentele de pe ”Știința” sunt despărțite simetric la mijlocul clasamentului de 4 locuri și tot atâtea puncte.

Cei din Petroșani, preluați de Bogdan Andone de la mijlocul turului, odată cu deplasarea remizată pe ”Dan Păltinișanu” la Ripensia, au cam uitat ce-i drept gustul victoriei în deplasare, după acel 1-1 pe 10 octombrie în Timișoara mai înregistrând un rezultat identic și la Arad, o înfrângere cu 2-0 la Sportul Snagov, copiată la indigo pe Jiu în aval la CS Pandurii Lignitul, după care au și remizat 2-2 la Târgoviște.

De fapt, Energeticianul n-a câștigat încă în deplasare de la promovarea în Liga 2, și în prima jumătate a turului șchiopătând pe terenuri adverse: 3-0 pentru AS FC Universitatea Cluj, 0-0 la Pitești, 2-1 pentru CS Mioveni și 1-0 pentru Farul. Așadar doar 4 puncte cucerite din 10 partide afară, și mai degrabă alte două pierdute pe Bega, atunci când Ripensia egala la potou…

O nou-promovată forte pe stadionul ”Jiul” și în orice caz supraestimată prin aprecierile diverșilor înaintea startului campionatului, respectivele raportări fiind probabil efectuate relativ la numele din componența lotului și contractele cu care recruții în Valea Jiului sunt remunerați, ceea ce nu înseamnă nici pe departe totul în sport, și de fapt nici în viață.

Sporttim va transmite în comentariu text în direct meciul arbitrat de la ora 14 de Iuliana Elena Demetrescu din Râmnicu Vâlcea, asistată de piteștenii Bîrdeș și Bălan, rezervă fiind aiudeanul Nagy, însă până atunci consemnează și declarațiile gazdelor, oferite astăzi de la ora 10:30…

O idee în plus, legată de acțiunea cu conotații caritabile a fanilor din galeria viola, ”O noapte sub cerul liber”, noapte care tocmai urmează înaintea ultimei înfățișări acasă a favoriților, pe care o vor petrece pe gazonul ”Știința” în solidaritate cu cei fără de adăpost, semnal de alarmă în acest sens. Iar suporterii îl vor avea alături de ei, printre alții, pe alpinistul Horia Colibășanu, care dă și mai multă greutate demersului susținătorilor alb-violeți. Provocarea este cât se poate de firească… ”Te-ai întrebat vreodată cum este să îţi petreci nopţile singur, în întuneric şi în frig? Să nu ai asigurat un acoperiş deasupra capului şi nici cele necesare supravieţuirii? Echipa Politehnicii Timişoara s-a întrebat asta, şi nu doar o singură dată. Cu implicarea suporterilor şi a întregii comunităţi, alb-violeţii au pus la cale o acţiune aparte.

Politehnica Timișoara dorește ca prin această acțiune să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor reale cu care persoanele fără adăpost se confruntă, în special în sezonul rece.

Concret, ne propunem să aducem împreună, pentru o noapte, deopotrivă suporteri ai clubului de fotbal Politehnica Timișoara și alte persoane ce doresc să ni se alăture în acest demers. Acțiunea efectivă constă în petrecerea unei nopți (21:00 – 07:00) la stadionul „Știința”, în data de 7 decembrie 2018, doar cu haine călduroase, izoprenuri și saci de dormit. Participanții vor simți astfel, prin intermediul unei experiențe șocante, o mică parte din chinurile la care sunt supuse persoanele fără adăpost în fiecare noapte a sezonului rece. Pe tot parcursul nopții, voluntarii Druckeria vor servi ceai cald și cafea participanților la acțiune, în timp ce ne vom încălzi împreună la focul de tabără pe care îl vom organiza în zona special amenajată din apropierea stadionului „Știința”.

Participanţii la acţiunea noastră vor putea face donaţii atât la faţa locului, cât şi în contul clubului. Banii vor putea fi folosiți fără restricții, în scopul ajutorării persoanelor fără adăpost și a combaterii acestui fenomen.

Cei interesaţi să îşi sacrifice o noapte, pentru a simţi pe pielea lor doar câteva dintre greutăţile cu care se confruntă persoanele fără adăpost, se pot înscrie pe link-ul

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxQD3Z-yfg1sOlOgyuuI6mGFa6TKPs_NQFlGrRIcRDI5Fn0w/viewform.

Revenind pe lumină la fotbalul pe iarba ”Științei”, Cosmin Petruescu a spus: ”O partidă de la care avem mari așteptări, în primul rând în ceea ce privește punctele puse în joc. Suntem conștienți cu toții, chiar am vorbit cu băieții că pentru a avea sărbători liniștite trebuie să câștigăm toate cele trei puncte. Suntem însă convinși că nu va fi o partidă ușoară, începând cu condițiile meteo, pentru că am văzut că mâine va ploua, și terminând cu valoarea echipei adverse. Una peste alta, suntem optimiști și trebuie să câștigăm, este obligatoriu pentru noi să obținem toate punctele puse în joc.Am văzut că au plecat o serie de jucători cu experiență, dar ei au avut un lot numeros și, în același timp, echilibrat valoric. Din punctul meu de vedere, locul pe care îl ocupă Energeticianul în acest moment nu este conform cu valoarea lotului. Au avut neșansă în foarte multe partide. Pe patronul lor Nicu Sarcină îl cunosc destul de bine, știu că este un om ambițios, care își dorește să facă performanță. De asemenea, Bogdan Andone a antrenat la Timișoara, iar acolo și-a făcut treaba foarte bine. Sunt convins că și-au luat cele mai bune măsuri pentru a avea rezultatele dorite în sezonul de primăvară. Știu foarte bine ce își doresc și, din acest punct de vedere, cred că ne va aștepta o partidă dificilă. Îl au și pe Vlad Rusu, care este al doilea marcator al campionatului, cu 11 goluri. Știm absolut totul despre adversar, dar important este ceea ce vom face noi. Chiar am o relație foarte bună cu Bogdan, am comunicat și am dialogat foarte mult în această perioadă. Ne-am ajutat cu informații despre adversarii pe care urma să îi întâlnim și e unul dintre antrenorii cu care am discutat și colaborat în acest tur. Îl felicit pentru ceea ce a realizat acolo, știu că a preluat mai târziu echipa. Îi doresc succes, însă după această etapă. Adică de la anul. Chiar speram să evităm acest subiect… Din acest punct de vedere, este partida în care avem cele mai multe probleme de lot. Sunt nu mai puțin de 9 jucători pe care, dintr-un motiv sau altul, nu ne vom putea baza la meciul de mâine. Sunt jucători din toate compartimentele: Murariu, Nicolescu, Cherecheș, Poparadu, Schieb, Ghinescu, Popescu, Velici și Bănică… Chiar am fost puțin deranjat că, după meciul de la Târgoviște, am fost acuzați că am tras de timp. Ulterior, după diagnosticul medicului, s-a demonstrat că lucrurile nu au stat deloc așa. Nicolescu, în momentul în care a cerut intervenția medicului, suferise o fractură la degetul mare de la picior, nu s-a antrenat în ultimele zile și mai are nevoie de pauză aproximativ 2-3 săptămâni. Plămadă a ieșit cu contuzie și cu probleme la gleznă, și așa mai departe…”

Implicit, o șansă în plus și pentru juni precum fundașul Jurj, recent calificat cu România U19 în Turul de Elită, fază în care juniorii A născuți începând cu 1 ianuarie 2001 vor întâlni Irlanda, Rusia și Azerbaidjan, meciurile urmând a se disputa în zona Krasnodar/Soci în perioada 20-26 martie 2019, pe rând cu Irlanda, Rusia și Azerbaidjan. Iar dacă tot am deschis paranteza, și ”tricolorii” juniori B sub U17 și-au aflat săptămâna aceasta adversarii în Turul de Elită, din Grupa 1, și anume Italia, Austria și Turcia, meciurile urmând a se disputa în Antalya, pe 20 martie 2019 cu Austria, în 23 martie cu Italia iar pe 26 martie cu gazda Turcia”.

Înaintea primului meci acasă după despărțirea săptămâna trecută de fundașul fost și căpitan Dănuț Bilia, Peruescu a mai întărit că ”important este însă jocul de mâine, pe care îl așteptăm cu nerăbdare și prin prisma rezultatului pe care l-am înregistrat etapa trecută, chiar dacă am pierdut la limită pe terenul liderului. Înfrângerea tot înfrângere rămâne. Suntem nerăbdători să ne luăm revanșa și să obținem mâine cele trei puncte. Velici e accidentat, suferă după meciul de la Brăila, iar următoarele partide le-a jucat cu injecție. Medicul echipei poate confirma acest lucru. Durerile au devenit apoi insuportabile și am decis că singura variantă în cazul lui este pauza. Discuția pe care a avut-o cu respectivul fan pe feisbuc a avut-o după trei meciuri în care a lipsit. Deci el nu stă pe margine din cauza discuției pe care a purtat-o cu acel fan, ci din cauza problemelor medicale. Vom face o analiză după ce se încheie sezonul de toamnă, așa cum am promis. O analiză a tot ceea ce a însemnat activitatea clubului Politehnica Timișoara în cele 23 de săptămâni care au trecut de la reunirea lotului. Nu vor fi ocolite nici rezultatele și nici activitatea în ansamblu a clubului”.

Ionuţ Plămadă, autor al deschiderii de scor la Târgoviște, a spus că ”o să fie un meci greu, cu o echipă bună după părerea mea. O să fie o întâlnire plăcută, sper eu pentru noi. O victorie ar linişti puţin lucrurile. Am avea 27 de puncte, aproape de locul opt, atunci am avea un Crăciun şi o vacanţă liniştită. Dar în același timp, suntem optimiști, și trebuie să obținem toate cele trei puncte. Deși suntem convinși că nu va fi o partidă ușoară. Am văzut că au plecat o serie de jucători cu experiență, dar ei au avut un lot numeros și în același timp echilibrat valoric. Chiar am o relație bună cu Bogdan, am dialogat foarte mult în această perioadă. Îl felicit pentru ceea ce a realizat acolo, îi urez succes, dar după meciul cu noi”.

Iar Dragoș Cojocaru, care a revenit ca titular în deplasarea în Dâmbovița, a semnalat că ”va fi un meci destul de greu având în vedere și condițiile. Terenul va f un pic înghețat. Dar sperăm să ne facem treaba cât mai bine și să luăm cele 3 puncte. Știm situația lor de acolo, dar au în continuare o echipă bun. Avem o revanșă de luat în fața lor și asta trebuie să o facem. Trebuie să ne revanșăm față de suporteri și să câștigăm acest meci cu toate că nu va fi uşor”.

Programul etapei a XXI-a în Liga 2 dar și cel al primei runde din 2019, plus clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice. 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− noua = 0

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: